PayTR CEO’su Tarık Tombul ile Fintechtime Kasım & Aralık 2022 sayısı için özel bir röportaj yaptık.
2022 yılının ilk yarısında yüzde 100 büyüme sağlayarak 5,5 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşan PayTR, Shopify ile entegrasyonunu da tamamladı. Sektördeki etkisini artıran ve hedeflerini büyüten şirketin yol haritasına dair sorularımızı PayTR CEO’su Tarık Tombul’a ilettik.
Ödüllerle dolu geçen 2021’in ardından, 2022’ye de ödüllerle devam ettiniz. Güncel verileriniz eşliğinde işlem hacminizde nasıl bir değişim yaşandı. PayTR, sektördeki 14’üncü yılında nasıl bir yol izleyecek?
Çok yönlü bir fintek şirketi olarak, dijitalin hayatları kolaylaştırma gücüne ve inovasyonun sonsuzluğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’deki ve dünyadaki ihtiyaçları doğru analiz edip güçlü ve verimli iş birlikleri kuruyoruz. Bu şekilde değerli bir yol kat ettik. Ürettiğimiz teknolojinin hazır olduğuna ve müşterilerimizin bu konuda sorun yaşamadan kesintisiz şekilde hizmet almasına öncelik verdik. Ne mutlu bize, bu yaklaşımımız pek çok ödülle taçlandırıldı.
PayTR olarak, 2021 yılında yüzde 118 büyüme sağladık ve yılı 6,5 milyar TL hacimle kapattık. Üye iş yeri adedimizi ise yüzde 21 oranında artırdık. Bu yılın ilk yarısında yüzde 100 büyüme sağlayarak 5.5 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştık. Yıl sonu hedefimiz 13 milyar liralık bir hacme ulaşmak.
2021 yılında Türkiye’nin en büyük özel sermaye fonu Actera ile yatırım ortaklığı anlaşması imzaladık. İş birliği doğrultusunda insan kaynağı, yazılım, donanım altyapıları ve ürün geliştirme yatırımlarını artırarak ürün portföyümüzü çeşitlendirmeyi sürdürüyoruz.
PayTR üzerinde şu anda hangi ödeme yöntemleri kullanılıyor? Müşterileriniz tarafından en fazla ilgi gören ödeme yöntemi hangileri oldu?
PayTR Sanal POS sayesinde e-ticaret firmaları tüm bankalara ayrı ayrı sanal POS başvurusu yapmalarına gerek kalmadan, tek sözleşme ve tek entegrasyonla yerli ve yabancı tüm kartlardan ödeme alabiliyor.
B2B ve B2C’de faaliyet gösteren ancak web sitesi olmayan işletmeler de PayTR’ın Linkle Ödeme yöntemi sayesinde oluşturdukları ödeme linkini SMS, e-posta ya da WhatsApp üzerinden bayileri ve müşterileriyle paylaşarak ödeme alabiliyorlar.
2021’in son günlerinde cep telefonlarını POS cihazına çeviren PayTR NeoPOS ürünümüzü kullanıma sunduk. PayTR üye iş yerleri, Google Play’den indirebilecekleri PayTR Mağaza uygulamasında bulunan mobil ödeme alma özelliği sayesinde, NFC özellikli Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ya da tabletlerini bir POS cihazı gibi kullanabiliyorlar. Böylece, kullanıcıların temassız kartlar ya da cihazlarla yapmak istedikleri ödemeleri kabul edebiliyorlar. PayTR NeoPOS’un üye iş yerlerimiz için en büyük avantajı ise herhangi bir POS maliyeti bulunmaması.
E-ticaret sitelerinin müşterilerine banka ve kredi kartı dışında da alternatif ödeme çözümleri sunuyor olması satış dönüşümlerini ve müşteri bağlılığını artırmaları açısından çok önemli. Biz de üzerimize düşeni yapıyor alternatif ödeme çözümlerimizle işletmelerin hayatını kolaylaştırarak daha fazla kazanmalarını sağlıyoruz.
PayTR, ülkemizin parlayan sektörlerinden e-ticarete yönelik ürün ve çözümler de geliştiriyor. Bu alandaki son dönem gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Shopify ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin detaylarını öğrenebilir miyiz? Entegrasyon işlem hacminize nasıl yansıdı?
Ödeme ve elektronik para sektörü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sürecinden olumlu etkilendi. Bu dönemde fiziki mağazalarını kapatmak zorunda kalan birçok işletme online mağazalar üzerinden ürünlerini tüketiciye ulaştırmak için harekete geçtiler. Online mağazası olmayan işletmeler de hızlı bir şekilde online mağaza açmaya ve sipariş alarak ürünleri müşterilerine göndermeye başladılar. Bütün bu gelişmeler hem yeni e-ticaret sitesi sayısını hem de online üzerinden gerçekleşen satış hacmini ciddi oranda etkiledi. Pandemide temassız ödeme tercihleri bir hayli arttı. İnsanlar paraya dokunmak, hatta kredi kartıyla dahi temas etmek istemedi. Bu dönemde e-ticarete artan ilgi ve buna bağlı olarak e-ticaret girişimleri ile ayrıca sosyal medya, WhatsApp gibi kanalların online satış kanalı olarak kullanımı da arttı. Finansal teknolojiler açısından PayTR’a bakacak olursak, pandemi döneminde Sanal POS kullanım oranının artmasını yanı sıra e-posta veya SMS üzerinden paylaşılan ödeme linki üzerinden tek tıkla saniyeler içinde ödeme almaya imkan sağlayan Linkle Ödeme yöntemi de oldukça ilgi gördü.
Bu yıl, dünyanın en büyük hazır e-ticaret platformlarından biri olan Shopify ile entegrasyonumuzu tamamladık. Bundan böyle PayTR ödeme altyapısını tercih eden Shopify kullanıcıları ihtiyaç duydukları tüm kanallar üzerinden ödeme alma ve yönetme imkanına sahip olacak.
İzmir İZQ İnovasyon Merkezine taşındınız. Bu değişim inovasyon ve ürün geliştirme çalışmalarınıza nasıl yansıdı? İzmir ve Ege Bölgesindeki girişimler ve ekosistem hakkında da bilgi alabilir miyiz? Bu bölgedeki girişimlere yatırım yapma planınız var mı?
Türkiye’nin bütün şehirlerinden farklı olarak İzmir’de girişimcilik ve inovasyon ikliminin yaratılması için çok uygun bir ortam var. İstiyoruz ki İzmir girişimcilerin örnek projeler ürettiği, teknoloji ile bilimin buluştuğu, yazılımda ve oyun teknolojilerinde öne çıkan, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, metaverse gibi konularda da Türkiye’ye öncülük edecek bir şehir olsun. Bu kapsamda şehirde girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yürütülüyor.
Pay TR olarak biz de önemli iş birlikleri gerçekleştirmeye odaklanıyoruz. İzQ’nun aracılığıyla geçtiğimiz aylarda açıkladığımız Appricot iş birliği bu anlamda oldukça değerli. Bu noktada İzQ, önemli bir misyonu üstleniyor. Bundan sonra da her zaman olduğu gibi girişimcilere destek olmayı sürdüreceğiz. İzQ çatısı altında pek çok değerli girişimciyle bir araya geleceğimize inanıyorum.
Yeni lisanslar ile birlikte ekosistem büyüdü. Oluşan rekabet ortamı hakkında neler söylemek istersiniz? Rakiplerinizden neyi farklı yapıyorsunuz? Sunduğunuz avantajları öğrenebilir miyim?
PayTR’ın yolculuğunda onu daima yukarı taşıyan değerler ve stratejiler mevcut. Mevcut ihtiyaçların doğru tespiti ve bu ihtiyaçlara inovasyonla cevap vermek PayTR’ı başarıya götüren ve rakiplerden ayıran temel stratejisi. Örneğin, 2019’un son günlerinden itibaren Çin’i takip etmeye başlamıştık. Pandeminin Türkiye ve dünyaya yayılacağını öngörerek, satışı düşen ürünler, artış gösteren ürünler, sektörler, kargo/tedarik süreçleri gibi 360 derece analizler yapmaya başladık. Pandemi ilan edilmeden ve ülkemizde önlemler alınmaya başlanmadan yol haritamızı hazırladık. Geleceği bugünden görmemiz bizim için önemli bir adım oldu.
Bunların yanı sıra Actera ile yaptığımız yatırım ortaklığı da bizim için çok değerli bir gelişmeydi. Sektörde bizi birkaç adım öne taşıdı. Actera’nın finansal alandaki bilgi birikiminin ciddi katkılarını önümüzdeki süreçte daha net bir şekilde göreceğiz.
Özellikle Android tabanlı telefon ve tabletleri POS cihazına çeviren PayTR NeoPOS ürünümüzle sunduğumuz teknoloji, bu noktada oldukça değerli. PayTR olarak, alışkanlıkları değiştiren teknolojilerimizle sert rekabet ortamında fark yaratmaya devam edeceğiz.
Uzak dönem hedeflerinizde neler var? Müşterilerinize hangi yenilikleri sunmaya hazırlanıyorsunuz?
Yeni ürün ve hizmetlerimizle sektördeki etkimizi artırmaya ve hayatları kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte yazılım ve donanımsal yatırımlarımızı da artıracağız. Yakın zamanda mobil ödeme, e-para ve cüzdan çözümleri, QR ile Ödeme ve Fiziki POS hizmetlerimizi hayata geçireceğiz. Tüm ödeme yöntemlerini PayTR çatısı altında toplayarak, üye işyerlerimizin ödeme süreçlerini tek noktadan yöneterek, zamandan ve maliyetlerinden tasarruf etmelerini sağlayacak altyapıyı oluşturmaya hazırlanıyoruz.