KriptoPara Yatırımcısı ve Danışmanı
Onur Gözüpek
KriptoPara Yatırımcısı ve Danışmanı Onur Gözüpek, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “2023: Kripto Varlıklarınızı Güvenle Sakladığınız Yıl Olsun”.
Kriptopara sahiplerinin merkezi ya da merkeziyetsiz platformlara güvenmesi, itibari paralarını saklamak için bankalara güvenmelerinden farksızdır. Devlet güvencesi sunan bankalar bile hesabınızdaki paranın tamamını güvence altına alamıyorken kriptopara varlıklarımızı neden bir ticari işletmeye emanet ediyoruz?
Geride bıraktığımız 2022 yılı, kriptopara sektörü açısından oldukça hareketli ve sarsıcı geçti. Batan projeler, iflas eden fonlar ve yatırım şirketleri, likidite sorunu yaşayan merkeziyetsiz finans protokolleri sektörü derinden etkiledi. Ancak, o kadar sarsıntının üstüne, yıl sonuna doğru yüksek hacimli bir kriptopara alım satım platformunun zor durumda olduğu söylentileri gündeme bomba gibi düştü. İlk şokun etkisi henüz atlatılamamışken platformun iflasını açıklaması ve ortaya çıkan skandal niteliğindeki detaylar, kriptopara sektörüne yılın en büyük darbesini vurdu.
En yüksek işlem hacimli platformların genelde en güvenilir veya en güvenli olduğunu düşünen pek çok kullanıcıyla birlikte bu platformu kullanan pek çok kriptopara odaklı finans şirketi büyük hasar gördü. Fonlarını kurtaramadığı için likidite problemi yaşayan, ortaya çıkan panik nedeniyle Bitcoin’in değer kaybetmesiyle mevcut fonlarının da önemli bir kısmını kaybeden bazı kriptopara odaklı finans şirketleri de ne yazık ki iflas bildiriminde bulunmak zorunda kaldı.
Kriptopara sektöründe işlem yapan tecrübeli kullanıcıların bile zarar gördüğü bu krizde, bir platforma güvenerek tüm kripto varlıklarını bu platforma emanet eden pek çok kullanıcı da platformun iflasından dolayı zarar etti. Burada aslında önemli bir ayrıntının altını çizmekte fayda var. Çoğu kişinin kriptopara alım satım platformlarına gözü kapalı güvenmeleri ve pek çok kullanıcının neredeyse tüm varlıklarını bu platformlarda saklamaları, platformun iflasından dolayı kayıplar yaşamalarına neden oldu.
Kripto odaklı finans şirketlerinin, platforma likidite sağlama karşılığında ya da platformun yüksek likiditesinden faydalanarak kazanç sağlamak amacıyla platformda yüklü miktarda varlık ile alım satım yapmaları ticari bir tercih olarak kabul edilebilir. Ancak bireysel kullanıcıların, tüm varlıklarını tek bir platformda saklamaları pek kabul edilebilir değil. Satoshi Nakamoto 2008’de Bitcoin’i, herhangi bir üçüncü partiye güvenmeye gerek duymadan güvenle değer transferi yapılabilecek bir ödeme sistemi olarak önermişti. Ancak ne yazık ki günümüzde Bitcoin, merkezi platformların ve fon yönetimi şirketlerinin kontrolündeki bir kriptopara birimi haline geldi. Bugün, Bitcoin ve kriptopara alım satım işlemlerinin çok önemli bir bölümü merkezi platformlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bunun en önemli sebebi de merkezi platformların itibari parayla kriptopara alım satım işlemlerine aracılık etmesi. Bunun yanı sıra özellikle küresel platformların işlem hacimlerinin yüksek olması, kaldıraçlı işlemlerin daha kısa sürede daha fazla kazanç sağlayacağına inanılması nedeniyle, kullanıcıların önemli bir bölümü daha fazla kazanç sağlamak amacıyla varlıklarını yüksek hacimli merkezi platformlarda tutmayı tercih ediyor.
Kriptoparaları değer saklama amacıyla kullanmak isteyen, düzenli ya da düzensiz olarak kriptopara satın alan ancak kriptopara cüzdanlarının güvensiz olduğunu düşünen veya kriptopara cüzdanı kullanımı konusunda yeterli deneyime sahip olmayan pek çok kullanıcı da varlıklarını kriptopara satın aldığı platformda saklamayı tercih ediyor. Türkiye’deki kriptopara alım satım platformlarından Türk Lirası ile kriptopara alan kullanıcıların bir kısmı, Türk kriptopara alım satım platformlarında kaldıraçlı işlemlerin olmaması sebebiyle varlıklarını yurt dışındaki platformlara transfer ediyor. Kaldıraçlı işlem yapmak istemeyen ancak günlük fiyat hareketlerini değerlendirerek düzenli olarak alım satım yapan kullanıcılar ile ani fiyat hareketlerinde fırsatları değerlendirmek isteyenler varlıklarını Türkiye’deki merkezi platformlarda saklayan çoğunluğu oluşturuyor.
Kriptopara sahiplerinin merkezi ya da merkeziyetsiz platformlara güvenmesi, itibari paralarını saklamak için bankalara güvenmelerinden farksızdır. Devlet güvencesi sunan bankalar bile hesabınızdaki paranın tamamını güvence altına alamıyorken kriptopara varlıklarımızı neden bir ticari işletmeye emanet ediyoruz? Bu soruya herkesin mutlaka bir cevabı ya da bahanesi vardır. Ancak lütfen 2023 yılında kendinize bir iyilik yapın. Kriptoparaları değer saklama aracı olarak kullanmak istiyorsanız ve eğer bilmiyorsanız önce yazılım veya donanım cüzdanı kullanmayı öğrenin. Ardından kriptopara varlıklarınızı üçüncü şahıslar yerine blokzincirine emanet etmeyi ve bu varlıkları yöneteceğiniz özel anahtarları nasıl saklayabileceğinizi ve kriptopara cüzdanlarını nasıl güvenle kullanabileceğinizi öğrenmeye çalışın. 2023, Satoshi Nakamoto’nun önerdiği elektronik nakit sistemine bir adım daha yaklaşabildiğimiz bir yıl olsun…