SmartMessage’ın CEO’su Oğuz Küçükbarak ile Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısı için özel bir röportaj yaptık.
Yazılım teknolojileri dünyasında özellikle pazarlama alanındaki uzmanlığıyla tüm dünyada sayısız müşteriye hizmet sunan global bir markaya dönüşen SmartMessage’ın başarılarla dolu yolculuğunu girişimin kurucu ve CEO’su Oğuz Küçükbarak’tan dinledik.
SmartMessage’ın kuruluş hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?
SmartMessage’ı 2005 yılında tüm girişimcilik hikayelerinde olduğu gibi parlak bir fikir ve mutevazı şartlarla kurduk. Özellikle bankacılık sektöründe çeşitli yöneticilik pozisyonlarda görev alırken kurumsal iletişim adına bazı çözümlerin verimliliği artırabileceğini gözlemledik. Girişimci ruhun ağır basmasıyla markalarla son kullanıcıların dijital iletişimini etkin bir şekilde gerçekleştirecek olan bir platform yani SmartMessage ortaya çıktı. Bu hikayeyi şu anda da ortağım olan Emin Altın ile başlattık, yaklaşık yirmi yıldır beraber devam ediyoruz. İlk müşterilerimiz bir perakende devi ve Türkiye’nin en önemli bankalarından biriydi. O dönem girişimcilik dünyası bugünkü kadar gelişmiş olmadığından yatırım alma, pazarlama ya da network desteği gibi konulardan faydalanma şansımız olmadı. Tabii ki ilk dönem finansal olarak sağlam bir yapı oluşturmak, büyümek ve kurumsallaşmak için çok büyük emek harcadık.
Büyümenizde kilit faktörler neler oldu? Girişim yolculuğunuzda en büyük çıkışı ne zaman yaptınız?
Büyümemizde özellikle büyük kurumların iletişim adına önemli bir ihtiyacına cevabımız, yani ürün farkımız etkili oldu. Bunun yanında müşteri memnuniyeti adına ciddi çaba verdiğimizden fısıltı pazarlamasıyla çok fazla yeni müşteri kazandık ve Türkiye’de finans ve sigorta sektöründe konumuzda en önde gelen firma haline geldik. 2010’dan sonra özellikle global eksendeki çalışmalarımızla iyice çıkışa geçtiğimizi belirtebilirim ki Deloitte’un Türkiye’de en hızlı büyüyen 50 teknoloji firması listesine üstüste defalarca girdik.
Hedef kitlenizde kimler var, hangi sorunu çözmek için yola çıktınız, şu an neredesiniz? SmartMessage’ın güncel verileri eşliğinde yakın ve uzak dönem hedeflerinizi öğrenebilir miyim?
Hedef kitlemizde geniş bir kitle ile dijital iletişim kurma ihtiyacı olan her sektörden kurum var. Zaten müşteri portföyümüzde bankacılıktan sigortacılığa, perakendeden otomotive ve daha birçok sektörde hizmet sunan firmalar bulunuyor. Bu firmaların kitleleriyle e-posta, SMS, push bildirimi, chatbot gibi sayısı gitgide artan dijital kanallardan düzgün bir iletişim kurması ve müşteri deneyimlerini tekilleştirmesi gerekiyor. Biz de bunu tek bir platformdan kolay kullanılan ekranlarla sağlıyoruz. Zaman içinde platformumuza pazarlama otomasyonu, bot üretimi ve dijital izin yönetimi gibi her pazarlamacının ihtiyaç duyacağı özellikler de ekledik. Şu anda Türkiye dışında Ortadoğu, Asya ve Doğu Avrupa’ya hizmet sunan 100 kişiyi aşkın bir ekibiz. Yakın dönemde global pazarda önem verdiğimiz öncelikli bölgelerde ilerlemek istiyoruz. Daha ileriki dönemki hedeflerin başını ise pazarlama teknolojileri açısından olgun bölgelerde de sektör liderleri arasına girmek çekiyor.
Türkiye’de girişimci olmanın zorlukları ve “varsa” kolaylıkları nedir?
Açıkçası şu anda bizim SmartMessage’ı kurduğumuz zamana göre büyük kolaylıklar var. Artık Türkiye tabanlı yatırımcı firmalar da girişimcileri yakından izliyor. Bunun yanında destek programları girişimcilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Türk mühendisliğinin de yetenek ve yaratıcılık açısından önemli potansiyeli olduğunu düşünüyoruz ki yurtdışında ses getiren yazılım ürünlerimizin sayısı gitgide artıyor. Parlak fikri olan genç girişimci arkadaşlar bize göre daha şanslılar.
Girişimlere yapmaları ve yapmamaları konusunda önerileriniz neler olur? Başarıya götüren yol haritasında neler yer almalı, nasıl bir yol izlemeli?
Girişimlere özellikle iş planı konusunu çok ciddiye almalarını ve finansal süreklilik adına dikkatli adımlar atmalarını öneriyoruz. Büyüme konularında danışmanlık almaya, deneyimlerden faydalanmaya herkesin açık olması gerekiyor. Zaman zaman girişimcilikte ürün ya da hizmete fazla odaklanılıp, piyasa gerçeklerini kaçırmak gibi riskler olabiliyor. Bir de özellikle sadece yerel değil global hedeflerin de her zaman ilk adımda planlanması gerekiyor, asıl büyümeyi sağlayanın globaldeki çıkış olduğunu söyleyebiliriz. Girişim fikrini oluştururken bile bu ölçeği düşünmek daha büyük başarıların anahtarı.
SmartMessage Hakkında:
SmartMessage, yazılım teknolojileri dünyasında özellikle pazarlama alanındaki uzmanlığıyla tüm dünyada sayısız müşteriye hizmet sunan global bir marka. Kurumların kitleleriyle daha uzun soluklu ve verimli ilişkiler kurmalarını sağlamak üzere tüm kanallardaki dijital pazarlama aktivitelerini uyumlu ve yüksek performanslı bir şekilde çalıştıran omni-channel bir platform sunan şirket; pazarlama, dijital izin yönetimi, pazarlama otomasyonu ve bot tabanlı pazarlama gibi yetenekleri müşterileriyle buluşturuyor. SmartMessage bu kapsamda müşterilerinin hedef kitlelerine e-posta, SMS, MMS, push bildirimleri, chatbot, beacon ve lokasyon bazlı servisler gibi kanallardan etkin bir şekilde ulaşmasını ve verimli pazarlama kampanyaları gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Dünya çapında ofisleri ve 100’ü aşkın çalışanıyla faaliyetlerini sürdüren SmartMessage, en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin yer aldığı Deloitte Technology Fast Türkiye ile Avrupa-Ortadoğu-Afrika listelerine girdi. Avrupa’nın prestijli ödüllerinden European Business Awards’u ise 2 kez kazanan SmartMessage, 2019 yılında Ak Portföy, Endeavor Catalyst ve 212’den oluşan bir konsorsiyum tarafından yatırıma değer görüldü. SmartMessage, 2019’da Bilişim 500 tarafından “Yılın İş Uygulamaları Kategori Birinciliği” ile ödüllendirildi. 2021’de Finnovex Europe ödüllerinde “Müşteri Deneyimlerini Geliştirmede Mükemmellik” ödülünü kazandı. Şirket 2022 yılında ise Bilgisayar Yazılımı alanında Yılın Firmaları kategorisinde Bronze Stevie ödülünün de sahibi oldu.