Murat Yönaç, 2005 yılında girdiği ve BDDK Başkan Yardımcılığı yaptığı kurumdan ayrılarak fintech dünyasına transfer oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Londra’da Queen Mary Üniversitesi The School of Law’da Computer and Communications Law LL.M. Programı’nda (Bilişim Hukuku Yüksek Lisans Programı) yüksek lisans yapan Murat Yönaç, 2005 yılında girdiği ve BDDK Başkan Yardımcılığı yaptığı kurumdan ayrılarak fintech dünyasına transfer oldu. Yönaç, fintech sektörünün RegTech çözümleri ile gelişmesine danışmanlık ederek, sektörün hızlı büyümesine katkı sağlayacak.

 

Kasım 2022’de Amerika’da yapılan Money 20/20’de fintech dünyasının geleceği, bekleyen trendler üzerine -yine- ve nihayet yüz yüze ‘paranın geleceği’ konuşuldu. Sıkça bizim de Fintechtime’da yazdığımız gibi fintech konusunda teknolojiler, birçok ‘hızlı’ şirketin tüm paydaşları ile birlikte uluslararası büyüme planları -ya da öngörüleri diyelim- paylaşıldı. Sermayenin hem tüketiciler hem de şirketler için daha erişilebilir olması yönünde teknolojinin desteğiyle yaratılacak güvenli, verimli, hızlı, demokratikleştirilmiş ortamlar için yeni değer havuzlarının nasıl yaratılacağı tartışıldı.

Girişte de söylediğimiz gibi, bunları biz de Fintechtime içinde sürekli dile getiriyoruz. Bir de üzerini önemle çizdiğimiz bir konu var ki, insan kaynağı. Büyümekte olan birçok şirket, genel olarak kendi altyapı alanlarını kendilerinin düzenleyebileceğini düşünüyordu. Konu sadece teknoloji olsaydı belki de bu böyle olurdu. Ama fintech dünyası alanlarını genişletip bir cüzdandan çok daha ötesi olmaya karar verdiğinde, artık devreye para ve sermaye piyasaları girdi. Ve çok değerli yeni uzmanlıklar da… Bugün aynı şirketler, kendi alanında en iyi isimlerden danışmanlık almak, kendi ekiplerine kazandırmak için yarışıyor. Regülasyonlar için hem kamu kuruluşları hem de fintech şirketleri kafa kafaya verip geliştirmeler yapıyor. Her ne kadar global makro ekonomik belirsizlikler olsa da ihtiyaçlarını anlayan, daha iyisi için hazır olan fintech, altyapısında altın bir inovasyon çağını başlatıyor. Ve bunun için kendi alanında uzmanlaşmış ve fintech konusunda liderlik yapabilecek ‘beyinler’ gerekiyor.

 

Hukuk, Regülasyonlar ve Fintech’in Geleceği

O ‘beyinlerden’ biri olan ve fintech dünyasının son dönemdeki en önemli transferi olarak adlandırabileceğimiz Murat Yönaç ile sohbet edeceğiz. Murat Yönaç, 1983 Elazığ doğumlu… 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olup 2004-2005 yılları arasında Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nde çalışan Yönaç, 2005 yılında BDDK’da göreve başlıyor. Teknoloji alanındaki yetkinliğini 2016 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2018-2019 döneminde Londra’da Queen Mary Üniversitesi The School of Law’da Computer and Communications Law LL.M. Programı’nda (Bilişim Hukuku Yüksek Lisans Programı) yüksek lisans yaparak güçlendiriyor.

Murat Yönaç, BDDK’da göreve başladığı tarihten Düzenleme Daire Başkanı olarak görevlendirildiği 2019 yılı sonuna kadar, bankalarda bilgi sistemleri ile ilgili birçok denetim faaliyetinde yer alıyor. Elektronik bankacılık düzenlemeleri ile 6493 sayılı kanun kapsamındaki ödeme hizmetleri düzenlemeleri de dahil olmak üzere BDDK’nın bilgi sistemleri ile ilgili tüm düzenlemelerinin hazırlanmasına katkıda bulunuyor. Bilgi sistemleri ile ilgili düzenleme ve denetim uygulamalarında geniş bir deneyime sahip olduktan sonra, Düzenleme Daire Başkanı olarak görevlendirildiği dönemde, dijital (şubesiz) bankaların faaliyet esaslarına ve servis modeli bankacılığı düzenlemelerinin hayata geçirilmesine sağlıyor. 2022 yılı başında BDDK Başkan Yardımcısı olarak atanan Murat Yönaç, 17 hizmet yılının ardından Ocak 2023’te Başkan Yardımcılığı görevinden ve BDDK’dan kendi isteğiyle ayrılarak, uzmanlığını özel sektöre taşıma kararı alıyor.

Murat Yönaç şu anda Adil Varlık Yönetim A.Ş.’de Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi… Yönaç, ayrıca grubun sigorta, elektronik para ve finansman yatırımlarını da geliştirmekten sorumlu… Bankacılık alanında uzman olan Yönaç, şirketlere sadece varlık geliştirme değil, büyümeye yönelik hamleler konusunda da danışmanlık veriyor. Fintech alanında başarılı olmak için şirketlerin hem teknik hem de regülatif konularda bilgiye dayalı iç görü ve strateji geliştirebilmesi gerektiğini söyleyen Yönaç, çoğu zaman şirketlerin çözülmesine gereken sorunların derinine inme ve iş geliştirme alanında hukuksal konuları yeterince irdeleme tarafında geride kaldığını söylüyor. Yönaç’ın uzmanlığı da tam da bu noktada devreye giriyor. Teknik geliştirmeyle birlikte finansal ve hukuksal alanda regülasyonlarla uyumlu proje ve ürünlerin çıkabilmesi için projelerin ilk adımından bu yana ‘proje yönetimi’ adımlarının içinde hukuk ve finansal regülasyonlar için bir ‘alan’ açılması gerekiyor.

Günümüzde önemli zorunluluklardan birinin bir zihniyet değişikliği olduğunu söyleyen ve global vizyonu geniş, ürün ve servis ağı büyük firmalarda bu anlayışı yerleştirmek için çalıştıklarını anlatan Yönaç, artık sektörde devleşmek için rekabet etmek yerine akılcı davranmanın önemli olduğuna değiniyor.

 

Fintech ve RegTech Birlikte Büyüyecek

Artık herkes uzmanlığı ile masaya oturacak. RegTech yani Regülasyon Teknolojileri Fintech dünyasının arka planında yer alan yasal düzenlemelere ve kuralların denetimine odaklanıyor. Özellikle banka ve finans kuruluşlarının tabi olduğu birçok yasal zorunluluğun ve düzenlemenin, detaylı denetlemeyi, takibi ve risk tespitini getirdiğini söyleyen Murat Yönaç, BDDK deneyimin de gösterdiği gibi, fintech şirketlerinin bu alanda ciddi desteklere ihtiyaç duyduğunu aktarıyor. Dijital işlemlerdeki sorunların tespiti için veri analizi ve raporlanması da bu sistemlerin önemli bir işlevini oluşturuyor. Yaptırımlara tabii tüm finansal kurumların, MASAK yaptırımlarına tabi tüm sektörlerin bu teknolojiyi benimsemesi kaçınılmaz. Yönaç, fintech sektörünün hızlı gelişimi için tüm bu alanlarda RegTech çözümleri dahil olmak üzere şirketlere danışmanlık vererek sektörün hızlı büyümesine katkı sağlayacak değerli isimlerden.

Yönaç’tan yakın zamanda gerçekleştireceği projeler hakkında vak’a konuşmak için söz alıp şimdilik sohbetimizi burada noktalıyoruz. Eminiz, fintech sektörü her alanda değerli ve tecrübeli insan kaynağı elde ederek çok hızlı global hedeflerini hayata geçirebilecek.