Ataşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Devran Çakmak ile Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.
Fikirden ürüne kadar finansal teknolojiler alanında çalışan girişimci ve girişimci adaylarına destek olan “Fintech Factory” programı ve Ataşehir Belediyesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi Inovata ile ilgili sorularımızı Ataşehir Strateji Geliştirme Müdürü Devran Çakmak’a ilettik.
Devran Bey, dilerseniz Ataşehir Belediyesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi Inovata ile sohbetimize başlayalı. Inovata nedir? Bu merkez kimler için kuruldu, hangi imkanları sunuyorsunuz? Mevcut programınızdan ve çatınız altındaki girişimlerden de bahsedebilir misiniz?
İnovata Girişimcilik ve Kuluçka Merkezimiz; teknolojik, ekonomik ve toplumsal gelişimi desteklemek, çevresel sorunlara yenilikçi fikirlerle çözümler üretmek için 2019 yılında faaliyete geçti. Ataşehir Belediye Başkanımız Sayın Battal İlgezdi’nin 2019 yılı seçim vaatleri arasında yer alan merkezimiz aynı yıl hizmete girdi. İnovata bugün kuluçka aşamasındaki “start-up”lara ev sahipliği yapıyor. Yaratıcı fikirlerin gelişimini sağlayacak eğitimler verirken, farklı sektörlerden çeşitli kurumlarla iş birliğini de sürdürüyor.
Ortak ofis alanları ve toplantı salonları gibi imkanlar sunan İnovata, bir yandan da girişimcilere yönelik eğitimler, seminerler, yatırımcı buluşmaları ve “hızlandırma programları” düzenliyor.
Yeni Finans Merkezi’nin hemen yanında bulunan lokasyonuyla “Fintech” girişimlerini de desteklemeye başlayan merkezimiz; Türkiye’nin önde gelen sanayi teknoparkı “GOSB Teknopark” tarafından sağlanan know-how, mentorluk ve finansal teşviklerle gücüne güç katarak Ataşehir ve çevresindeki teknoloji ve inovasyon odaklı yaratıcı girişimcileri destekliyor.
Yakın zaman önce fikirden ürüne kadar finansal teknolojiler alanında çalışan girişimci ve girişimci adaylarına destek olan “Fintech Factory” programını duyurdunuz. Programın ajandası, başvuru süreci ve hedefleri konusunda bilgi alabilir miyiz?
Fintech alanı son 5 sene içerisinde Türkiye’de en fazla yatırım yapılan, en fazla başarılı girişimleri çıkardığımız dikeyler arasında gözüküyor. Pos Pandemi dönemini yaşadığımız 2021 ve 2022 yıllarında birçok global devin fintech alanında öne çıktığını gördük. Bizde Sosyal Belediyecilik anlayışımız ile yola çıkarak Türkiye’den niye global bir fintech şirketi bizim vasıtamız ile ortaya çıkmasın diyerek yola çıktık.
“Fintech Factory”, finansal teknoloji girişimcileri için duyurduğumuz hızlandırma programımız. BC Partnering’in koordinasyonu ile Ataşehir Belediyesi İnovata Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nde 4 ay boyunca finansal teknoloji girişimcileri için bir “hızlandırma” programı hazırladık. Program ile Fintech alanında hizmet ve ürünler içeren projeleri olan girişimciler için eğitim, alan tahsisi, teknik imkanlar, mentorluk, stratejik çözüm ortakları ve partner firma görüşmeleri ve demo day etkinlikleri düzenleyeceğiz. Girişimcilerin bu programla girişimlerini hızlandırarak yatırım bulmalarına ve yurt dışına açılmalarına aracılık etmeyi amaçlıyoruz.
Fintech alanı, regülasyon uyumluluğu, sermaye gereksinimleri, hızlı değişen dinamikler, birden fazla oyuncu ile iş birliği yapmada yaşanılan sıkıntılar, global pazarlara uygun stratejilerin yaratılmasının zorunluluğu nedeniyle giriş bariyeri oldukça yüksek bir dikey. Biz bu noktada girişimcilerimizin bu problemlerini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.
10 Mart’ta çağrıya çıkacağız. İlk programımızda 10 girişime ev sahipliği yapacağız. İstanbul’un en değerli ilçesinde, finansın merkezi Ataşehir’de ücretsiz, yenilikçi, tüm ihtiyaçlarının karşılandığı çalışma ortamı sağlayacağımız girişimcilerimize; fintech, ödeme sistemleri, açık bankacılık, girişimcilik hukuku, pazarlama başta olmak üzere dolu bir içerik hazırladık. Fintechler, Yatırımcılar ve mentörlerimiz başta olmak üzere programda birçok değerli kişi ve kurum paydaşlarımız arasında yer alıyor.
Girişimlerin genel olarak talep ve ihtiyaçları nedir? Girişimlere burada hangi imkanları sunacaksınız?
İnovata’da Fintech Factory hızlandırma programının yanı sıra birçok girişimci, yatırımcı, mentor, eğitmen ve konusunda uzman kişileri yıl içerisinde ağırlayacağız. Belediye olarak inovasyon üreten tüm girişimcilerin ve girişimlerin yanındayız. Ülkemiz için teknoloji üreten, inovasyon üreten herkese, tüm iş birliklerine her zaman kapımız açık.
İnovata’da ayrıca girişimciler için; ortak çalışma alanları, toplantı odaları, ofis hizmetleri, etkinlik alanları ve sunum alanları gibi imkanlar da sunuluyor.
Aynı zamanda 2022 yılında bir protokol ile iş birliği başlattığımız GOSB Teknopark ile girişimcilerimize sunacağımız imkân yelpazemizi genişletmiş ve operasyonel olarak daha da güçlenmiş bulunmaktayız.
Güncel ajandanız eşliğinde yakın ve uzak dönem hedeflerinizde neler var. İlerleyen dönemde finansal teknoloji şirketleri ile iş birliği ve / veya ortaklaşa çalışma yapacak mısınız?
Ataşehir Belediyesi olarak girişimciliğe ve girişimciyi desteklemeye önem veriyoruz. Kadın girişimciliğini ve istihdamını destekleyen projelerin hızla hayata geçirilmesi ve kadınların sosyo-ekonomik hayattaki konumunun güçlendirilmesi için belediyemiz çatısı altında 2017 yılında “Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi” (AKAGİM) kuruldu. Bu merkezde birçok kadının girişimci olmasına imkân sağladık. Şimdi sırada fintechler ve teknopark avantajlarından faydalanmak isteyen girişimciler var diyebilirim.
Inovata’da Fintech Factory hızlandırma programının yanında birçok global fintech ve yatırımcıyı yıl içerisinde ağırlayacağız. Üniversite öğrencileri için, fikir aşamasında bulunan, ürün aşamasına gelmiş girişimler için birçok eğitim programı planlıyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi belediye olarak inovasyon üreten tüm girişimcilerin ve girişimlerin yanında olmak için çabalıyoruz. Elbette finansal teknoloji şirketleri ile işbirliği modellerimizi de bu amaçlarla kurguladık. Teknoloji üreten, inovasyon üreten herkese, tüm iş birliklerine her zaman açık olduğumuzu açıklıkla belirtebilirim.
Yakın zamanda açıklayacağımız farklı hızlandırma programları ve eğitimler için web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan İnovata’nın takip edilmesini tavsiye edebilirim.