Kıdemli Ürün Sahibi

Kahraman Anıl Tanış

 

Kıdemli Ürün Sahibi Kahraman Anıl Tanış, Fintechtime Mart 2023 sayısı için yazdı “IoT’nin artan etkisinin arkasındaki ana neden nedir?”

#Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarından tetiklenen ödemelerin 2030 yılına kadar 1,5 trilyon dolardan fazla olması bekleniyor. IoT’nin artan etkisinin arkasındaki ana nedenlere bir göz atalım.

#Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarından tetiklenen ödemelerin 2030 yılına kadar 1,5 trilyon dolardan fazla olması bekleniyor. Bir göz atalım.

Saatlerden lambalara, termostatlara, arabalara ve trenlere kadar, bağlı cihazların sayısının 2020’de küresel olarak 38,5 milyar olduğu tahmin ediliyor.

Akıllı evler, akıllı şehirler, akıllı ulaşım veya akıllı enerji tasarrufu olsun, #internetofthings (#IoT) sadece ödemeleri değil, tüm yaşam biçimimizi kökten değiştirecek.

Günümüzde IoT ödemeleri, örneğin bir kişinin veya bir nesnenin konumunun bir ödemeyi tetiklemek için kullanılması gibi nispeten basit kullanım durumlarına uygulanmaktadır. Çok da uzak olmayan bir gelecekte, birden fazla veri kaynağı ve sofistike #AI algoritmaları kullanan cihazlar çok daha karmaşık kullanım durumlarını gerçekleştirebilecek. Erzakların azaldığını tespit ettiğinde, belirlenmiş bir bütçeyi, hane halkının değişen tercihlerini ve hatta bir beslenme uzmanı tarafından sağlanan diyet önerilerini dikkate alarak otomatik olarak yiyecek sipariş eden bağlı bir buzdolabı hayal edin. Buzdolabı ayrıca her durumda en iyi seçeneği bulmak için çeşitli #ecommerce teklifleriyle etkileşime girebilir ve hanehalkının çevrimiçi takvim uygunluğuna göre bir teslimat aralığı rezerve edebilir.

IoT Ödemelerinin benimsenmesi söz konusu olduğunda özellikle üç trend baskındır:

  • Dijital ödemelerin hızlanması ve 2020 yılında 779 milyar işlemin dijital olarak gerçekleştirilmesi (kaynak: Worldline)
  • Bağlantılı cihazlardaki muazzam büyüme
  • Artan bilgi işlem gücü ve daha iyi algoritmalar sayesinde #yapayzeka kullanımının artması

Ödemeler sahne arkasına taşınıp daha görünmez ama daha güçlü hale geldikçe IoT’nin önemi de katlanarak artacak.

IoT’nin artan etkisinin arkasındaki ana neden, friksiyonsuz ödemeler olarak adlandırdığımız şeyde bulunabilir. Friksiyonsuz ödemeler, esasen herhangi bir sürtünme olmadan ve ürün veya hizmete erişmek için zaten gerekli olanların ötesinde yalnızca sınırlı ek etkileşimlerle mümkün olan en kolay şekilde tamamlanabilen bir işlemi tanımlayan bir terimdir. Yüz tanıma ile yetkilendirilen uygulama içi satın alımlar buna iyi bir örnek olabilir. Nesnelerin İnterneti, müşterinin ödemeyi tetiklemek için herhangi bir ek işlem yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak bu kullanım durumunu bir adım öteye taşır. Örneğin elektrikli araçlar söz konusu olduğunda, müşteriler araçlarını bir şarj noktasına bağlayabilir ve şarj tamamlandığında araçlarıyla yola çıkabilirler; buradaki ödeme süreci kelimenin tam anlamıyla görünmez hale gelmiştir.

İleriye dönük olarak, IoT ödemelerinin benimsenmesini sağlayacak ya da bozacak ana etken güven ve güvenlikle bağlantılı olacaktır. Bu noktadan sonra, soru artık IoT ödemelerinin oyunun kurallarını değiştirip değiştirmeyeceği değil, daha ziyade stratejik etkilerin ve dikkate alınması gereken yeni iş modellerinin neler olduğu etrafında gelişecektir.