Sipay Ürün Direktörü Hande Yenigün ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.
Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz.
Sipay Ürün Direktörü Hande Yenigün ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.
Kadınların daha az bulunduğu fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?
Bu ekosisteme katılmadan önce bankacılık sektöründe uzun yıllar çalıştım. Hazine ve operasyon, nakit yönetimi, dış ticaret, kurumsal dijital dönüşüm ekiplerinde yer aldım. En son FinTech’lerle iş birliği yaptığımız bir projede yönetici olarak çalıştım. Bu proje; ekosistemi yakından tanımamın yanı sıra dinamiklerini ve hızla büyüyen ivmeyi görmeme fırsat tanıdı. Böylece yaklaşık 1,5 yıl önce FinTech dünyasına adım attım.
Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.
Kadın çalışanlar olarak Sipay bünyesinde oldukça aktifiz. Analiz, entegrasyon, yazılım, yazılım destek, proje yönetimi, muhasebe, insan kaynakları, IT, idari işler, satış ve pazarlama departmanlarının hepsinde kadın çalışanlarımız görev alıyor. Sipay çalışanlarının yaklaşık yüzde 40’ı kadın. Bu oranı daha da artırmak için çalışıyoruz.
Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?
Kadınlar için, “bu mesleği yapamaz” denilen bir meslek kalmadı. Bu nedenle yeterli donanıma sahip her kadının her sektörde başarılı olacağına inanıyorum.
Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir?
Kadınların iş ve özel hayat dengesini kuramadığı algısının kırılması gerekiyor. Ar-Ge ve teknoloji birimlerinde istihdamın düşük olmasının sebebi aslında bu konuda eğitim almış kadınların az olması. Bu nedenle kadınların eğitimi ve istihdamını artıracak çalışmalar çeşitlendirilmeli ve konuyla ilgili hükümet politikalarına yer verilmeli, iyileştirmelere yönelik olarak hükümet ve sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmelidir. Ve son olarak birçok araştırma gösteriyor ki yönetim ekibinde cinsiyet dengesi, karar alma süreçlerini, kurumsal yönetim ve finansal performansı olumlu etkiliyor. Bu kapsamda sektörde kadın liderler yetiştirmek için mentorlar şart.
Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Atatürk’ün bize açtığı yolda daha çok çalışıp, eğitimli Türk kadınları olarak yurt içi ve yurt dışında daha çok kendimizi göstererek; özellikle bilişim sektörü gibi erkek egemen alanlarda kadın istihdamının artacağına inancım her geçen gün daha da artıyor.