KriptoPara Yatırımcısı ve Danışmanı
Onur Gözüpek
KriptoPara Yatırımcısı ve Danışmanı Onur Gözüpek, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Kripto Para ile Bağış Yapmak”.
Tamamen şeffaf, dileyen herkesin cüzdan adreslerine gelen bağışları canlı olarak takip edebileceği bir bağış mekanizması kulağa hoş geliyor değil mi? Keşke Sivil Toplum Kuruluşları ve AFAD ve Kızılay gibi yardımlaşma kuruluşları her zaman kripto para ile bağış toplayabilseydi diye düşündüğünüz oldu mu?
Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden ikisi 6 Şubat 2023’te yaklaşık 9 saat ara ile meydana geldi. Ne yazık ki binlerce bina yıkıldı, on binlerce insan enkaz altında kaldı. Bu makaleyi yazdığım sırada ölü sayısı 24 bini aşmış, 80 binden fazla vatandaşımız ise enkazdan sağ olarak kurtarılmıştı.
Depremin ilk anından itibaren tüm Türkiye, enkaz altında kalanları kurtarmak, kurtulanların ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. Sivil Toplum Kuruluşları, AFAD, Kızılay ve AKUT ile birlikte, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için bölgeye akın etti. Ne yazık ki herkes iyi niyetle bir an önce yardım etmek, ihtiyaçları bölgeye ulaştırmak istemesine rağmen ilk günlerde koordinasyon eksiklikleri yaşandı. Tüm zorluklara rağmen enkaz altından kurtulan vatandaşların sayısı arttıkça, deprem bölgelerinin ihtiyaçları da arttı. Özellikle kış şartları nedeniyle giyinme, barınma, ısınma ihtiyaçları önceliklendirilmeye çalışılsa da depremin oldukça geniş bir alanı etkilenmesi sebebiyle bazı bölgelere yeterli ihtiyaç malzemesi desteği sağlanamadı.
Deprem bölgelerine gidemeyen ancak depremzedelere yardım etmek isteyen vatandaşlar, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, şirketlerin yardım çağrılarına cevap vermeye çalıştı. Ancak bu boyutta bir deprem sonrasında evdeki montu, bereyi, battaniyeyi, ısıtıcıyı yardım toplayan kuruluşlara götürmek depremzedelere yardım etmek için yeterli olamayacaktı. Sivil Toplum Kuruluşları’nın ayni yardımların yanı sıra maddi desteğe de ihtiyacı var. Banka hesaplarına bağış yapılabilmesine rağmen, kripto para kullanıcıları, kripto para birimleri ile bağış yapılabilmesi için Sivil Toplum Kuruluşları ve kripto para alım satım platformlarına baskı yapmaya başladılar.
Ancak 16 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik gereği, Türkiye’de kripto varlıklarla ödeme yapmak, ödeme almak yasaklandığı için Sivil Toplum Kuruluşları’nın kripto paralar ile bağış toplaması ne yazık ki mümkün değildi. Fakat, sanatçı Haluk Levent’in kurduğu ve başkanlığını yaptığı Ahbap Derneği’ne gelen talepler üzerine, Haluk Levent, Twitter üzerinden MASAK ile görüştüğünü ve 1 haftalık geçici süre ile kripto para ile bağış toplanabileceğini belirten bir mesaj yayınladı. O mesajın ardından hem Türk kripto para topluluğu hem de Türkiye’deki kripto para alım satım platformları, depremzedeler için kripto para ile bağış toplayabilmek için tüm güçleriyle çalışmaya başladılar.
Twitter’ı aktif olarak kullanan Türk kripto para topluluğu, Ahbap, AFAD ve Kızılay’ın kripto para hesaplarına bağış toplayabilmek için kripto para dünyasının önemli isimleri ile iletişime geçmeye başladı. Kısa sürede Ahbap, AFAD ve Kızılay’ın kripto para cüzdanlarına kripto para ile bağışlar gelmeye başladı. Türk kripto para platformları, Sivil Toplum Kuruluşları ile AFAD ve Kızılay’a aktarılmak üzere kripto para cüzdanları oluşturdu ve bu kuruluşlar adına bağış toplamaya başladı.
Tamamen şeffaf, dileyen herkesin cüzdan adreslerine gelen bağışları canlı olarak takip edebileceği bir bağış mekanizması kulağa hoş geliyor değil mi? Keşke Sivil Toplum Kuruluşları ve AFAD ve Kızılay gibi yardımlaşma kuruluşları her zaman kripto para ile bağış toplayabilseydi diye düşündüğünüz oldu mu?
Kripto paralar ile bağış seçeneği hem Türkiye’deki hem de dünya genelindeki kripto para topluluklarından ve kripto para sahiplerinin de para gönderebilmesine olanak sağladığı için daha fazla yardım toplanabilmesinin önünü açtı. Ancak, kripto paralar ile bağış toplamanın bazı olumsuz yanları da var. Örneğin, bağışçıların bazıları belli başlı kripto para birimlerinin yanı sıra, yine bu cüzdan adreslerine Ethereum, Binance Smart Chain ve Avalanche ağlarındaki diğer kripto varlıklar da gönderildi. Bu kripto para birimlerinin önemli bir kısmı Türkiye’deki kripto para alım satım platformları aracılığıyla Türk Lirası’na çevrilebilmesine rağmen, bazıları dönüştürülemiyor. Sıradan bir kullanıcı için, cüzdanındaki kripto para herhangi bir platforma transfer edip satış yapmak basit bir işlem olabilir. Ancak bir sivil toplum kuruluşu için bu sanıldığı kadar basit olmayabilir.
Kripto para birimleri ile bağış seçeneği, bağış toplayan tüm organizasyonlara dünyanın her yerinden hızlı ve şeffaf bir şekilde bağış toplama imkanı sunmaktadır. Ancak kripto para bağışlarının daha verimli kullanılabilmesi için bağış yaparken stabil kripto para birimlerini veya Bitcoin, Ethereum gibi marketin en yüksek işlem hacimli kripto para birimlerini tercih etmelerini tavsiye ederim.