Aktif Bank Genel Müdürü Sayın Ayşegül Adaca Oğan ile Fintechtime Nisan sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olmasının yanı sıra sektörde benzeri olmayan iş yapış şekli ile hem bankacılık hem de finansal teknolojiler ekosisteminde öncü olan Aktif Bank’ın Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan ile bir araya geldik.
Regülasyonlar ve para politikasına ilişkin alınan kararlarla birlikte bankacılık sektöründe zor bir dönemden geçildiğini görüyoruz. Sektörün genel görünümünü ve bilançosunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2022 yılı; küresel arenada yaşanan savaş, pandemi sonrası ortaya çıkan enflasyon gibi faktörlerin yanı sıra dünyanın gelişmiş ekonomilerinin resesyon konuşmaya başladığı zorlu bir yıl olarak geride kaldı. Türkiye bankacılık sektörüne baktığımızda toplam aktiflerin yüzde 56, sektör öz kaynaklarının ise yüzde 97 artış gösterdiği bir seneyi geride bıraktık. 2022 yılında sektörde ticari krediler yüzde 93, tüketici kredileri ise yüzde 55 artış gösterdi.
Çevik hamlelerin yapıldığı ve verimli bir şekilde tamamlanan 2022 yılında banka sermaye yeterlilik rasyoları bir önceki yıla oranla yüzde 6 artışla, 19,46 seviyesine ulaştı. Takipteki kredi oranı yüzde 2,16, takipteki tüketici kredileri oranı ise yüzde 1,5 oranında gerçekleşti.
Ocak 2023 verilerine baktığımızda ise 2022 yıl sonuna göre sektörün aktif toplamının yüzde 2,4, krediler toplamının ise yüzde 3,5 arttığını görüyoruz. Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı Aralık 2022’ye oranla yüzde 2,10’den, yüzde 2,01’e düştü. 2022 yıl sonuna göre özkaynak toplamı yüzde 0,9 artışla 1.418.839 milyon TL’ye ulaşırken; sektör net dönem karı ise 2022 aynı döneme göre yüzde 96 artarak 39.320 milyon TL seviyesine geldi. Nominal açıdan yakalanan sektördeki güçlü karlılık seviyesine rağmen, öz sermaye karlılığının enflasyon seviyesinin altında kalması; sektörü dijitalleşme, müşteri kazanımı ve inovasyona yönlendiriyor. 2023 yılında küresel ekonomide gözlenmeye başlanan yavaşlamanın, hızını bir nebze kesse de hala yüksek seyreden küresel enflasyonun Türkiye ekonomisine yansımaları bekleniyor ancak bankacılık sektörünün sağlam karşılıklar ve sağlıklı bilançoları ile aktif büyümesine devam edeceğini öngörüyoruz.
Aktif Bank sektörde nasıl konumlanıyor? Kârlılık, müşteri sayısı, bireysel bankacılık payı, kart penetrasyonu noktalarında pazar payınız nedir? Dijital ve ekosistem bankacılığı tarafında kaç müşteriniz var? Aktif Bank’ın 2022 yılı performansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?
Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olarak benzeri olmayan bir iş modeliyle çalışıyor, rakiplerimizden farklılaşıyoruz. Alanında lider iştiraklerimizle ve iş ortaklarımızla ülkemizin en kapsamlı finansal teknolojiler ekosistemini oluşturuyoruz. Bu eşsiz yapılanma ile 2022’yi yine hedeflerimizin de üzerine çıkarak başarı ile tamamladık.
Sürdürülebilir ve düşük maliyet odaklı bir büyüme stratejisi izleyen bankamız, 2022 yılı sonu itibarıyla net dönem kârını yüzde173 oranında artırarak, yaklaşık 1,9 milyar TL’ye yükseltti ve kârlı büyümesini her sene olduğu gibi sürdürdü. Aktif büyüklüğümüzü pazara paralel şekilde yüzde 41 seviyesi üzerinde büyütmeyi başardık. Ortalama özkaynak kârlılığımız yüzde 47,5 seviyesinde gerçekleşti. Toplam kredi tutarımız ise yaklaşık 18 milyar TL seviyesine ulaştı. Bankamız, müşterilerinin hayatında kolaylık sağlama hedefiyle hizmet verdiği tüm alanlarda iş süreçlerini geliştirmeye devam ederek, dijital kanallara yaptığı yatırımlar ve inovatif ürün-hizmetleriyle yükselen bir ivme kaydetti.
Şubeleşme maliyeti yaratmayan, yalnızca pazarlama ve operasyon desteği verdiğimiz iş modelimiz ve sektörlerinin lider fintech’leri olan iştiraklerimiz sayesinde, 2022 yılı sonu itibarıyla 12 milyonu aşkın bireysel müşteriye hizmet sunuyoruz.
2022 yılında; yatırım bankacılığı alanında yenilenebilir enerji projeleri, kurumsal yatırım kredileri ve dış ticarette dolar bazında iki katına çıkardığımız hacimlerimiz ile ekonomiye ve ihracatçılara verdiğimiz desteği önemli ölçüde artırdık. Kurumsal bankacılıkta da gelirlerimizde önemli artış yaşadık ve aktif müşteri sayımızı yüzde 50’den fazla büyüttük. Uluslararası bankacılık tarafına baktığımızda ise ekiplerimiz yoğun bir performansla yeni ürün geliştirme ve yeni müşteri kazanımlarıyla hem FX işlem hacmimizi hem ödeme hacimlerimizi iki katından fazla artırdılar.
Bireylere değen bankacılık hizmetlerimizde ise dijital bankamız N Kolay’ın indirilme sayısı bir önceki yıla göre 2,5 kat artarak 2 milyona yaklaştı, işlem adedi ise iki kat arttı. Ayrıca N Kolay uygulamamızı Türkiye’nin en kapsayıcı, en sevilen, en fazla müşteri tabanına sahip dijital bankasına dönüştürmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Müşterilerini odağına alan, en yeni teknolojiyi müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanan, basit ve hızlı müşteri deneyimi sunan bir dijital banka inşa etmek hedefiyle N Kolay’ı birçok yeni fonksiyon ile donattığımız bir sürecin içerisine girdik.
Etkinlik ve stadyumların giriş anahtarı görevi gören biletleme uygulamamız Passo’nun indirilme sayısı ise bugün 13 milyona ulaştı. 2022’de Passo’yu, kullanıcılarının eğilim ve hayat tarzlarını iyi analiz edip çok farklı alanlarda deneyim sağlayacak biçimde zenginleştirme ve bir “superapp”e dönüştürme anlamında yoğun çalışmalarda bulunduk, bu çalışmalarımızın meyvelerini bu yılın üçüncü çeyreğinde toplamaya başlayacağız.
İştiraklerimiz tarafına da kısaca değinmek isterim. İştiraklerimizin faaliyetleri kapsamında bu yılın öne çıkan önemli gelişmelerinden biri 2022’de e-para lisansını da edinerek iş stratejilerini bir seviye daha geliştiren ve Avrupa ile CIS ülkelerinde lisanslı olarak büyümesini sürdüren UPT’nin, Berlin’de ve Dubai’de ofislerini açması oldu. UPT, mobil uygulaması UPTION’ın gelişmiş altyapısı ve güçlü iş birlikleri sayesinde yurt dışında 176 farklı ülkede para transferi işlemine aracılık ederek global para transferi konusunda ülke sınırlarını aşan bir marka yaratma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
E-Kent, bu yıl da Türkiye’nin önemli şehirlerindeki toplu taşıma çözümlerini lokalde ve yurt dışında büyütmeye devam etti. Passolig ile edinilen teknoloji ve tecrübeyi yurt dışındaki kulüp ve federasyonlar ile buluşturan E-Kent, Afrika’da ve Katar’da önemli stadyumların teknolojik sistemlerini sunmaya başladı. E-Kent’in yurtdışını da kapsayan büyüme stratejisine paralel olarak, uluslararası anlamda yeni iş birlikleri de kuruyoruz.
Ekosistemimizin insurtech markası Sigortayeri’ni yenilenen karşılaştırma platformuyla beraber sigortayı tüm iletişim kanallarında aynı yalınlıkta sunmayı amaç edinmiş, müşterisinin hayatını kolaylaştıran, güvenilir bir danışman olarak konumlandırdık. Servis sigortacılığı alanına odaklandığımız 2022 yılında 25 çözüm ortağımız ile güzel projeler geliştirdik, ihtiyaç anında perakende ürünlerle paketlenmiş yenilikçi sigorta ürünleri ile bireysel poliçe sayımızı yüzde 100 artırmayı başardık. 2023 yılı bu büyümenin hızını artırmak adına Sigortayeri’nin daha geniş kitlelerle buluşmasını hedeflediğimiz, marka yatırımına odaklandığımız bir sene; önümüzdeki aylarda iddialı kampanyalar ile Sigortayeri markamızı daha çok duyuracağız.
Lider ödeme kuruluşumuz N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu ise 2022 yılında, müşteri portföyüne işletmeleri de katarak, ticari işletmelerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere “Pay N Kolay” platformunu hayata geçirdi.
Türkiye genelinde yaklaşık 250 bin lisanslı yazar kasa POS cihazı ve 80 bin adet katma değerli uygulama ile ödeme sistemleri sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan iştirakimiz PAVO ise teknolojideki gelişmelere ve regülasyondaki değişikliklere hızlı uyum sağlayarak İşletici Kuruluş ve Özel Entegratörlük lisanslarını aldı. PAVO, her türlü işletmeye uçtan uca yeni nesil ödeme ve tahsilat çözümleri sunan bir fintech kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Yüksek verimli yatırım alternatifleri ile yerli ve yabancı tüm müşteriler için yenilikçi bir anlayışla hizmet veren iştirakimiz Aktif Portföy ise fon ailesini büyütmeye devam ediyor. Kategorilerindeki fonları rekor kıran Aktif Portföy 2022’de de büyümesini sürdürdü ve fon büyüklüğünü 8,7 milyar TL’ye yükseltti.
Uçtan uca ödeme sistemleri ve entegrasyon çözümleri sunarak perakende sektörü için “Yeni Nesil Çözüm Ortağı” olan Echopos 2022’de Türkiye’nin önde gelen perakende zincirleri ile çalışmayı sürdürdü. Aynı zamanda yazılımını geliştirerek tüm platformlarda çalışır hale getirdi ve günlük ortalama 2 milyonu aşkın işleme hatasız bir şekilde altyapı sağlamaya devam ediyor.
2022 yılında aynı zamanda ekosistemimize 2 önemli iştirak ekledik. Fintech dostu iştirakimiz Aktif Ventures’ı kurmanın yanı sıra bu iştirakimiz yönetiminde Türkiye’nin ilk servis bankacılığı platformu Apilion’u da 2022’de hayata geçirdik. “Apilion” ile teknik ve ürün çeşitliliği bazında çözüm ve destek sunarak fintech dünyasının gelişimini sağlayan servis bankası olmayı hedefledik ve bu yolda kalıcı adımlarla ilerledik. Yine Aktif Ventures iştirakimiz ile birlikte hayata geçirdiğimiz Mindvest fonumuz ile fintech ve start-up’lara yatırım yaparak ekosistemdeki desteğimizi genişlettik, 2022’de Mindvest ile 10’a yakın Türk start-up’ına yatırım gerçekleştirdik.
Bu yıl hayata geçirdiğimiz bir diğer yeni iştirakimiz Aktif Tech ise kartlı ödeme sistemleri ve biletleme sistemleri yazılımlarına yenilikçi bir yaklaşım getirme anlayışıyla teknopark firması olarak kuruldu ve tüm müşterilerine yüksek katma değerli yazılım çözümleri, uçtan uca processing hizmetleri sunuyor. Balkanlar, Afrika ve Türki Cumhuriyetler bölgesi başta olmak üzere Aktif Tech, deneyimlerini ve teknolojisini global seviyede paylaşma hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor.
2022 yılı aynı zamanda marka itibarına ve bilinirliğine de odaklandığımız bir yıl oldu. Marka iletişimi, PR ve pazarlama iletişimi anlamında yatırımlarımızı artırdık ve hem ana markamızla hem de iştiraklerimizle tabana yaygın bir bilinirlik edinmek için ilk adımları attık. Hem yenilikçi ve ses getiren projelerimizle hem de markamızın artan değeriyle farklı alanlarda yeni başarılara imza attığımız, birçok ödülü kucakladığımız bir yıl oldu. DNA’mız ile çok örtüşen Dijital Dönüşüm, Yenilikçi Müşteri Deneyimi, İnovasyon gibi kategorilerde aldığımız birçok gurur verici ödülün yanı sıra, 2022 yılındaki en heyecan verici gelişmelerden biri Brand Finance’ın bağımsız olarak hazırladığı “Türkiye’nin en değerli 100 markası” listesinde Aktif Bank markası olarak ilk kez yer almamız oldu. Bu başarımızı katlayarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.
Sorunun son kısmına yanıt verecek olursam, 2022 yılında Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun almış olduğu makro ekonomik ihtiyati tedbirlere tam uyum sağlayarak, kredi portföyünün sağlıklı büyümesini gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Buna bağlı olarak, risk odaklı bakış açısıyla geliştirdiğimiz iş modelleriyle, kredi tahsilatlarındaki performansımızı geçmiş yıllara kıyasla artırdık. Makroekonomik görünüm ve senaryolara göre risk odaklı çeşitli büyüme senaryoları hazırlayarak, güvenli bir büyüme gerçekleştirdik.
Dijital bankacılık ve finansal teknoloji şirketlerinin aldığı lisanslar yıla damgasını vurdu. Servis modeli bankacılığında liderliğinizi ve Aktif Bank’ın yolunun net olduğunu biliyoruz ama yeni lisanslar ile birlikte hareketlenecek rekabet ortamı konusunda neler söylemek istersiniz?
Teknolojik gelişmeler ve salgının hızlandırdığı dijitalleşmenin yarattığı güçlü etkiler, finansal sistemin çehresinin değişmesine ve yeni oyuncuların da sisteme dahil olmasına yol açtı. Sadece ülkemizde değil dünyada müşterileri farklı ürün ve hizmetlerle buluşturan Fintechler, bankacılık ve finans sektöründe rekabetin artmasını sağladı. Sektörün tüm oyuncuları için artık şeffaflık ve rekabetin giderek arttığı yeni bir dönemdeyiz. Sektör oyuncularının geliştireceği yeni finansal ürün ve hizmetlerle, müşteriler için finansal hayatın kolaylaşacağı ve müşteri deneyimi çıtasının giderek yükseleceği bir süreç gözlemleyeceğiz. Sektöre elbette yeni oyuncular katılacak ama ürün ve hizmetlerini bizim gibi dijital banka olarak kurgulayan bankalar rekabette avantajlı durumda yer alıyor.
Bunun yanında bankacılık sektörü için farklı iş modelleri ve iş birlikleri geliştirmenin artık bir zorunluluk haline geldiğini de biliyoruz. Eskiden bankaların bir yılda kaç yeni şube açtığını konuşur ve rekabeti böyle ölçümlerdik, bugün ise bir bankanın kaç API’ye sahip olduğu, dışarıya hangi servislerini açabildiği, hangi finansal enstrümanı başka bir platformda gömülü halde sunabileceği daha önemli ve rekabetçi bir unsur haline geldi.
Servis bankacılığı alanında bankamız aslında yıllardır çalışıyor. İştiraklerimizle birlikte servis bankacılığının hem felsefesinin hem de organizasyonel gereksinimlerinin pratiğini yapıyoruz. Aktif Ventures da bu kapsamda faaliyet gösteren iştirakimiz ve 2022’de Aktif Ventures çatısı altında hayata geçirdiğimiz ülkemizin ilk servis bankacılığı platformu Apilion krediden hesaba, para transferinden karta, yurt dışından yurt içine her türlü hesap hareketlerine, sigortadan fon şirketlerine, FX alım satımlara kadar çok geniş bir yelpazeyi barındırıyor. Apilion platformumuzu her gün geliştirmeye devam ediyoruz. Bu sene hayata geçirmemize rağmen şu an 550’ye yakın API’mizle banka sektörünün en kapsamlı 2 portalinden biri haline geldik.
Bu yeni alanlarda deneyimleri kolaylaştırmanın ve doğru veri kullanımıyla en iyi müşteri deneyimini sağlamanın gelecekteki bankacılık uygulamalarının da temelini oluşturacağına inanıyoruz. Doğru zamanda etkileşim, güven sağlayan pürüzsüz müşteri deneyimi ve derinleştirilmiş veri analitiğini kullanarak oluşturulan hiper kişiselleştirilmiş ürünler sunmanın rekabetin sac ayaklarından birini oluşturduğu bir dönemdeyiz.
Özellikle açık bankacılığın da hayatımıza girmesiyle birlikte, verinin doğru kullanımının önemini değil kurumlar daha iyi anlamaya başlıyor. Makine öğrenmesi ve yapay zekâ uygulamaları artık gündemimizde daha fazla yer kaplarken, veriyi kullanıcının faydası için en iyi şekilde kullanmanın daha da önemli hale geldiği bir döneme giriyoruz. Sektörümüze bakacak olursak da bu alandaki tek alternatifin, yeni regülasyonlarla da beraber artık yalnızca büyük bankalar olmadığını biliyoruz. Aktif Bank olarak biz de özellikle dijital bankamız N Kolay ile yenilikçi çözümlerimizle bu deneyimi yaşatacak çalışmalar yürütüyoruz. Dijital dönüşüm hızlanıp regülasyon değişirken, müşterilerimiz için de en iyi deneyime hizmet eden işler yapmak istiyoruz, bu anlamda önümüzde yoğun bir yol haritamız var.
KOBİ segmentine yönelik yeni bir servis modeli hazırlığında olduğunuzu biliyoruz. Şirketini büyütmek, verimliliğini artırmak ve dijitalleşmek isteyen KOBİ’lere hangi finansman ürünlerini sunacaksınız?
Evet, 2022 yılında ödeme ve elektronik para alanında lider iştirakimiz N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu, kurumsal hizmetleri de portföyüne kattı ve ticari işletmelerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, deneyimini ve altyapı gücünü kullanarak “Pay N Kolay” platformunu hayata geçirdi. Bu platform ile birçok banka ve finansal kuruluşla iş birliği yaparak aynı panelde hepsine yer vermeyi ve üye işyerlerimizin dilediği kanaldan finansmana erişimi sağlamalarını sağlıyoruz. Platform sayesinde hizmet ettiğimiz her segmentten KOBİ’nin bankacılık ürünlerine erişimini ve finansmanın tabana yayılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Pay N Kolay markası ile tüm ticari işletmelere çözüm odaklı ürün ve hizmetler sunarak finansal anlamda demokratikleşmelerine de aracılık ediyoruz.
Ayrıca banka tarafında da N Kolay’ın fiziki noktalardaki gücünden faydalanarak daha çok KOBİ’ye ulaşmayı hedefliyoruz, böylece banka olarak KOBİ Bankacılığı için gerekli ilk adımları da atmış olduk.
Aktif Ventures altında kurmuş olduğunuz Mindvest fonu ile hangi alanlara ilgi duyuyorsunuz? Önümüzdeki dönemde yatırım yapacağınız ve odaklanacağınız alanlar neler?
Stratejik yatırımlarımız kapsamında, yine Aktif Ventures çatısı altında girişimcilik ekosistemini desteklemek ve yatırım yapmak hedefiyle hayata geçirdiğimiz Mindvest fonu fintech ve startup’lara yatırım yapmaya devam ederek ekosistemdeki etki alanını genişletiyor. Mindvest ile şu ana dek 10’a yakın şirkete yatırım yapıldı. Fonumuz ile gelecek dönem büyüme hedeflerimize de paralel olarak hem Türkiye’de hem de Avrupa’da finansal teknolojiler özelinde yenilikçi kart ve banka hesabı yönetimi hizmetleri, dijital kredi çözümleri, bireysel ve ticari hesap entegratörü, yeni nesil sigorta çözümleri, robo yatırım teknolojileri, dijital ve fiziksel ödemeler, finansal pazarlama teknolojileri ve kripto alanında hizmet sunan yenilikçi şirketleri ve fonları desteklemeye devam edeceğiz.
Geçen yıl etki yatırımcılığını gündeminize alarak ve ‘Ekonomide Aktif Kadınlar’ projesini hayata geçirmiştiniz. Projeyi mutlulukla takip ediyoruz. Şimdiye dek proje kapsamında kaç kadına ulaştınız, ne kadarlık bir mikrokredi desteği sağladınız? Proje önümüzdeki dönemde de sürdürülecek mi?
Ekonomide kadının güçlendirilmesine sürdürülebilir katkı sağlamayı hedeflediğimiz projemizde şu ana dek 1.787 kadına toplam 3,6 milyon TL tutarında mikro kredi desteği sağladık. Proje iş ortaklarımızdan Türkiye Grameen Mikrofinansman Programı aracılığıyla ulaştığımız dar gelirli ve mikro girişimci kadınları, aynı zamanda eğitim ve mentorluk ile de destekliyoruz. Bu kapsamda Experian ortaklığında “Finansal Geleceğini Yönet” eğitimlerini fazlar halinde başlattık. Projenin ilk eğitimi 35 girişimci kadının katılımıyla Mardin’de tamamladı.
Projenin sürdürülebilir olmasını ve etkisini genişletmesini çok önemsiyoruz, bu nedenle önümüzdeki dönemde de devam ettireceğimiz Ekonomide Aktif Kadınlar projemiz kapsamında sayısal hedefimiz 3 yılda 5.000 kadına ulaşmak.
Aktif Bank’ın orta ve uzun vadeli planlarında ve hedeflerinde neler var?
Aktif Bank olarak kendimize stratejik anlamda 5 yıllık bir proje planı hazırlamış ve bu proje takvimimizi uygulamaya koymuştuk. Genel Müdürlük görevini aldığım 2021 yılında uygulamaya başladığımız bu plan ile yolumuza devam ediyoruz. Bu büyüme planının önemli bir kısmı, Türkiye’nin en kapsamlı finansal teknolojiler ekosistemi olmamızın bir çıktısı olarak bu alana odaklanmış bir şekilde ilerliyor.
Kararlılıkla sürdürdüğümüz 5 yıllık yol haritamıza 5’erli hedefler koyduk; 5 büyük proje, 5 yatay proje, 5 gelişim alanı. Gelişim alanlarımızı Data, CRM, AI yatırımları, organizasyonel yatırımlar ve altyapı yatırımları olarak belirledik. 2022 yılında bu alanlarda önemli projeler yaparak ciddi anlamda yol aldık. Merkezi bir data ekibi kurduk, ekosistemimizdeki modelleme ve data analizi yapan tüm kasları bir araya getirdik. Robotik süreçlere çok yatırım yaptık, otomasyon gerektiren birçok süreci artık robotlarımıza aktardık ve geçtiğimiz günlerde bu dönüşüm projemizle sektörümüzde önemli bir ödüle de layık görüldük. Data ve AI yeni dönemin en önemli odak noktalarından, bu uygulamaların farklı alanlara entegrasyonunu sağlamak için de çalışıyoruz. Bu yapıları bireysel bankacılığın ötesine geçirip kurumsal bankacılıkta da kullanıyor, süreçlerimizi her alanda dijitalize ediyoruz. Bu anlamda veri tabanı yatırımlarımızı da artırdık. Sektörde ekibimizle ilgili yaptığımız yatırımlarda da çok iddialıyız. Bankanın teknolojisine yaptığımız yatırımlar 15 milyon dolara ulaştı. Olağanüstü Durum Merkezi’mize, serverlarımıza, siber güvenliğe yatırımlarımızı sürdürüyoruz.
Bir başka gelişim alanı olarak dijitalleşme süreçleriyle ilgili çok önemli altyapı projelerimiz mevcut, bilgi teknolojileri ekibimiz bu alana odaklı çalışmaları sürdürüyor. Bunun yanında finans sektörünün dönüşümüne uyumlanarak geçtiğimiz sene API platformumuzu geliştirmiştik ve 1 sene gibi kısa bir sürede sektörün en önemli ve en kapsamlı 2. API platformu haline getirdik. Bu gelişim alanlarına teknoloji ve insan kaynağı anlamında yaptığımız yatırımlar önümüzdeki 5 yıllık vadede de devam edecek.
Projelerimize bakacak olursak, en önemli odak noktalarımızdan ilki dijital bankamız N Kolay. 2019’da hayata geçirdiğimiz N Kolay mobil uygulamamız son iki yıldır çok büyük bir ivmeyle gelişmeye devam ediyor. N Kolay ile tanışan müşteri sayımız 2 milyona ulaştı. N Kolay’ın çok ciddi bir büyüme grafiği var, geniş bir skalada bankacılık ürünlerini sunduğumuz N Kolay’da ayrıca N Kolay Bono, N Kolay Kredi gibi bankamıza özgü yapılandırılmış, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hayatı kolaylaştıran, bu sebeple müşterilerimiz tarafından çok sevilen ürünler de yer alıyor. Dijital bankamızın ürün setini daima genişletiyoruz ve N Kolay’ı Türkiye’nin en kapsayıcı, en sevilen, en fazla müşteri tabanına sahip dijital bankasına dönüştüreceğiz.
İkinci olarak, 13 milyon kullanıcısı olan Passo’yu bu trafiği daha iyi besleyecek ve kullanıcılarına eğilim ve hayat tarzlarını iyi analiz edip çok farklı alanlarda deneyim sağlayacak biçimde zenginleştirip bir yaşam stili süper uygulaması (SuperApp) olarak kullanıcılarımızla buluşturma projemiz var.
Üçüncüsü yeni dönemin bir diğer önemli odağı olan KOBİ segmentine sunduğumuz dijital hizmetlerin yaygınlaşması olacak. Lider ödeme kuruluşumuz N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu iştirakimizin hayata geçirdiği “Pay N Kolay” platformu ile ticari işletmelerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılama yönünde ilk adımı atmış olduk.
Dördüncü odak noktamız UPT’nin global bir oyuncu olarak dijital servislerini yakın coğrafyaya taşıması. Bu konuda somut adımları UPTION dijital platformumuzun lansmanı ile attık. Beşinci odağımız olarak, bütün bilgi birikimimizle kurumsal ve yatırım bankacılığında büyümeye devam edeceğiz. Güçlü kaslarımız olan yenilenebilir enerji yatırımları ve dış ticaretin finansmanında Aktif Bank markası ile fark yaratmayı devam edeceğiz.
Bütün bunlar aslında 5 yıllık hedeflerimiz, odaklandığımız alanlardaki büyümemiz de bizi bu hedeflere ulaştıracak. Şubeleşmeden, dijital ve teknoloji yatırımları yaparak, sınırların ötesinde işler yapmaya devam edeceğiz.