Kripto para projelerine market making, listeleme, blockchain, pazarlama ve iş geliştirme süreçlerinde çözümler sunan Yula Labs’in CEO’su Yasemin Güleçyüz ile bir araya gelerek özel bir röportaj yaptık.

YULA’in kuruluş hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? Hangi sorunu çözmek için yola çıktınız, şu an neredesiniz? 

Tabii, biz Yula Labs’i üç ortak birlikte kurduk. Bizler, uzun yıllardır kripto para piyasasında çeşitli alım satım platformlarında üst düzey pozisyonlarda yer aldık ve bu sektör için pek çok alanda çözüm üretme şansı bulduk. Ben 10 yıl aktif olarak şirketlerin pazarlama süreçlerini yürüttüm, pazarlama ekiplerini yönettim. Kariyer hayatımın son 5 yılı da kripto para borsaları için pazarlama süreçlerini yönetmekle geçti. Son bir yıldır da kurduğumuz Yula Labs bünyesinde projelere çözümler sunuyoruz.

Bu piyasada hizmet verdiğimiz süreç içerisinde, özellikle piyasaya henüz giren kripto para projeleri ve alım satım platformlarının teknik ve iş geliştirme noktalarında süreçlerini devam ettirirken belli başlı bazı konularda yeterli çözüme erişemediklerini fark ettik.

Bugün bir kripto para projesini hayata geçirmek istediğinizde, blokzinciri alanında deneyimli en az bir yazılım geliştirici, hazinesel süreçlerinizi ve stratejilerinizi geliştirecek en az bir ekonomist ve tüm pazarlama, listeleme, iş geliştirme süreçlerinizi yönetecek en az bir pazarlama stratejistine ihtiyacınız bulunuyor.

Özellikle ülkemizde bu süreçleri başarılı bir şekilde yönetecek deneyimli kişilere ulaşım oldukça zor olduğundan, proje sahipleri uzun araştırmalar sonucunda yabancı menşeli firmalardan bu hizmetleri almak durumunda kalıyorlar. Biz, sektörde uzun yıllar edindiğimiz deneyim ile, ülkemizde kurumsal bir yapıda bu hizmetlerin buluştuğu bir firma yaratmak, önce ülkemizde sonra globaldaki tüm projelere bu hizmetleri profesyonelce sunmak üzere yola çıktık.

Şu an kripto para projelerine market making, listeleme, blockchain, pazarlama ve iş geliştirme süreçlerinde çözümler sunuyoruz.

 

Ekibinizden, çalışma sisteminizden ve şirket profilinizden bahsedebilir misiniz?

Ekibimiz, ekonomistler, yazılım geliştiriciler ve pazarlama & iş geliştirme stratejistlerinden oluşuyor. Ekibimizin tamamı belirttiğim gibi finansal piyasalarda dirsek çürütmüş kişiler.

Kurduğumuz yapıda, bünyesine blokzinciri entegre etmek isteyen tüm şirketlere all in one hizmet vererek, bir çözüm ortağından çok, yol arkadaşlığı etme misyonunu benimsiyoruz. Biz, tüm partnerlerimizle her iki tarafın da memnun kaldığı bir çalışma ortamı sağlamayı hedefliyoruz. Şu an hizmet verdiğimiz tüm projeler, saat ve gün fark etmeksizin bize diledikleri zaman ulaşabilmekte. Bir problem varsa bizimle anında çözebilmekte. Buna ek olarak partnerlerimiz bizden, projelerinin piyasada rakiplerine kıyasla bulunduğu konum, sektörel gelişmeler, projelerine entegre edebilecekleri ek özellikler ve marketlerinin güncel durumlarıyla ilgili düzenli olarak analiz ve raporlama almaktalar.

Biz burada Yula Labs’i can suyu gibi konumlandırdık, can suyu hepimizin bildiği gibi bitkiler toprağa dikildiğinde onlara verilen ilk yaşam suyudur. Biz de bu ekosistemde faaliyet göstermek isteyen projelere, ilk adımlarında destek olup onların sağlam kökler oluşturmasına destek oluyoruz.

Yula Labs CEO’su Yasemin Güleçyüz, “Hedef kitlemizi öncelikle dünya genelindeki kripto para projeleri ve alım satım platformları oluşturuyor. Uzun vadede ise, bünyelerine blockchaini entegre etmek isteyen tüm yapılara, sektörlere hitap etmeyi hedefliyoruz.”

 

Bulunduğunuz sektörün / ekosistemin büyüklüğü (potansiyeli) nedir? Alanınızla ilgili dünya örnekleri, öne çıkan projeleri de dinlemek isteriz.  

Bugün itibarıyla Coinmarketcap’e kayıtlı 23.500 kripto para ve 617 kripto para borsası var. Bu sayılar her yıl en az %20 oranında arttığını görüyoruz. 2024 yılında ise blockchain ekosisteminin 20 milyar $’a ulaşması bekleniyor.

Bitcoin doğduğundan itibaren hayata geçen binlerce proje var. Bana göre bu ekosistemde bir projenin güvenilirliği ve başarısını; sunduğu çözüm, bu çözümü hayata geçirmek için kurucu ekibin yeterli bilgi birikimi ve pazarın bu çözüme olan ihtiyacı belirliyor.

Bitcoin bildiğimiz gibi bu dünyanın oluşmasındaki mihenk taşı, yarattığı P2P (eşlerarası) para transferi sistemi blockchain temellerini oluşturuyor. Ardından hayata geçen tüm projeler, bir öncekine daha iyi bir alternatif olmak için yola çıktı.

Projesini beğendiğim blockchainlere örnek vermek gerekirse, elbette ilk olarak Ethereum diyeceğim. Bitcoin’den daha hızlı bir şekilde para transferi yapabilmek ve birden fazla geliştiricinin oyuna girebilmesini sağlayan bir projeydi.

Bu doğrultuda developerların blockchain üzerinde proje geliştirebildikleri ilk ağ Ethereum ağıydı. Bugün hala hayata geçen binlerce proje, binlerce güzel teknoloji çözümü, Ethereum ağı üzerinde oluşturuluyor.

Bir diğer önemsediğim proje de Avalanche platformunun projesi olan AVAX. Daha hızlı ve uygun fiyatlı bir blokzincir kullanımı vaadediyor. EVM uyumlu bir ağa sahip olduğu için, yine kendi blokzinciri üzerinde proje geliştirilmesine olanak sağlıyor.

 

Hedef kitlenizde kimler var? Çözümleriniz konusunda bilgi alabilir miyiz?

Hedef kitlemizi öncelikle dünya genelindeki kripto para projeleri ve alım satım platformları oluşturuyor. Uzun vadede ise, bünyelerine blockchaini entegre etmek isteyen tüm yapılara, sektörlere hitap etmeyi hedefliyoruz.

Az önce de belirttiğim gibi biz şu an kripto para projelerine market making, listeleme, blockchain, akıllı kontrat, pazarlama ve iş geliştirme süreçlerinde çözümler sunuyoruz. Teknolojilerimizi geliştirerek dikey sektörler için dünya genelinde çözüm üretmek hedeflerimiz arasında.

 

Kurumların genel talepleri ne yönde oluyor, projelendirmeyi nasıl yapıyorsunuz?

Özellikle kripto para sektöründe deneyimli ve yetkin eleman bulmak oldukça zor. Burada deneyimden kastım, gerçekten bu sektörde belli başlı krizler atlatmış, bu krizlere hızlı ve köklü çözümler üretebilmiş, pek çok senaryoya tanıklık etmiş olmak. Bu gibi deneyimlere sahip olmak için de uzun yıllara dayanan, pek çok projeyi deneyimleme şansı elde etmiş olmak gerekiyor.

Ekibimiz bu gibi kişilerden oluştuğu için, müşterilerimiz genelde kripto alanıyla ilgili tüm hizmetleri bizimle karşılamak istiyorlar. Bu sebeple biz de Yula Labs’in yapılanmasında, all in one bir çözüm oluşumuna gittik.

 

Güncel verileriniz / referanslarınız eşliğinde yakın ve uzak dönem hedefleriniz, orta / uzun vade planlarınızı öğrenebilir miyiz? 

Sizinle bu röportajı yaptığımız esnada boğa kripto piyasasına göz kırpıyor. Dolayısıyla bizim de kısa vadeli hedefimiz, teknolojilerimizi geliştirerek daha fazla projeye entegre olmak. Uzun vadeli hedeflerimiz de, ülkemizde tüm dünyaya blockchain teknolojisini ihraç eden öncü bir firma haline gelmek, dünyada bu anlamda akla gelen ilk çözüm partneri olmak.