Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Namık Kemal Gökalp ile Fintechtime Mayıs sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj şimdi yayında!
Çatısı altında yer alan altısı halka açık 20’den fazla grup şirketi ile finans sektörünün gelişimine katkı veren, Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından olan Hedef Holding’im Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Namık Kemal Gökalp ile bir araya gelerek sorularımızı yönelttik.
“Hedef Portföy, Hedef Girişim, Info Yatırım, yeni “girişim kurucu” şirketimiz ve Startup Burada kitle fonlama girişimlerimizle farklı seviyelerdeki yatırım süreçlerinin her aşamasını kapsayacağımız büyük bir ekosistem kurmanın eşiğindeyiz.”
Çatı şirketiniz Hedef Holding altında geniş bir ekosisteminiz var. İlk olarak okurlarımızla ekosisteminizi yakınlaştırmak isteriz. Şirket ve yönetim yapınız, kurum kültürünüz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Hedef Holding olarak 2011 yılından beri edindiğimiz deneyim ve birikimi kullanarak doğru yatırımları doğru zamanda keşfeden, Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından biriyiz. Finans ve teknoloji öncelikli olmak üzere birçok alanda doğrudan veya dolaylı yatırımlar yapıyoruz. Şirket paylarımızın %80’i Gökalp Ailesine ait, kalan paylar ise halka açık olup, 2021 yılından itibaren Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Bugün Hedef Holding çatısı altında 6’si halka açık 20’den fazla grup şirketimizle Türk finans sektörünün gelişimine katkı vermeyi sürdürüyoruz.
Grup şirketimizin başlıca amiral gemilerini ise şöyle özetleyebilirim;
- KOBİ’lere öz sermaye finansmanı sağlanmasında girişim sektörünün öncü ve lider oyuncularından biri olan Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.: Grup şirketlerimizden bir tanesi olan Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı şirketimiz ile Corporate VC alanında yer alarak, Pre-Ipo seviyesi öncelikli olmak üzere her aşamada ve fırsat gördüğümüz her sektörde girişimlere yatırım yapıyoruz.
- İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.: Sermaye piyasalarında ise İnfo Yatırım ile geniş yetkili aracı kurum olarak faaliyet göstermekteyiz. Bireysel ve kurumsal yatırımcılara, sermaye piyasası araçlarının alım–satım aracılığının yanı sıra, yatırım danışmanlığı, portföy yönetimi, paya dayalı kitle fonlaması ve kurumsal finansman hizmetleri de sunuyoruz. 2019 yılında Gökalp ailesi tarafından payları devralınan ve 2021 yılında Hedef Holding bünyesine iştirak eden İnfo Yatırım, 26 irtibat bürosuyla yurt çapında faaliyet gösterirken, bugün 60 bini aşan müşterisine sunduğu ürün ve hizmet çeşitliliğiyle de, sektörde etki alanını sürekli genişletiyor.
- Hedef Portföy Yönetimi A.Ş.: Hedef Portföy Yönetim Şirketimiz ile birlikte de girişim sermayesi yatırım fonları, serbest fonlar ve hisse senedi fonlarını yönetiyoruz. Mart 2023 itibariyle yönetimi altında toplam 23 milyar TL tutarındaki fon ve varlık tutarı ile portföy yönetimi sektöründe önemli bir yerde konumlandığını söyleyebilirim.
- Yine halka açık İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. şirketimiz ile de Fintech, SaaS, servis bankacılığı ve blockchain alanlarında girişimlere yatırım yapıyoruz.
- Ayrıca, İnfo Yatırım altında paya dayalı bir kitle fonlama platformu olan Startup Burada ile de erken aşama girişimlerin fon ihtiyacına çözüm buluyoruz. Her zaman büyümeye odaklı yapımız sayesinde, değişen ve gelişen sektörlerde yerimizi alıyoruz.
Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusunda özellikle kararlıyız. Yenilikçi ve proaktif düşünmeyi, gelecek odaklı bir zihniyeti ve hesaplanmış riskler almayı teşvik eden sürekli büyüme kültürünü somutlaştırmaya çalışıyoruz.
Hedef grubu için 2022 yılı nasıl geçti? Grup şirketlerinizin 2022 yılı performansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?
2021 yılı tüm dünyada yatırım, değerleme ve fon kuruluşu rekorlarının kırıldığı bir yıldı. Dolayısıyla 2022 yılında da dünya genelinde yatırımların melek yatırımcılar, VC ve PE’ler üzerinden aynı ivme ile büyüme trendini sürdürmesini bekliyorduk.
Açıkçası beklediğimiz gibi de oldu, 2022 yılını tüm grup şirketlerimiz adına başarılı bir sene olarak özetleyebiliriz. Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından biri olarak grup şirketlerimizin tamamını Hedef Holding çatısı altında, aynı lokasyonda toplayarak tüm çalışanlarımıza daha verimli ve konforlu bir çalışma ortamı sağlamak amacı ile genel merkezimizi Ümraniye’de Cessas Plaza’ya taşıdık. Akıllı teknolojilerle donatılan yeni genel merkezimizde, Hedef Holding çatısı altında bulunan Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Hedef Portföy Yönetimi, Hedef Yatırım Bankası, İnfo Yatırım Menkul Değerler ve İdeal Finansal Teknolojiler olarak hep birlikte çalışmaya başladık. Hedef Holding’in büyüme stratejisi kapsamında alınan bu kararla daha güçlü bir sinerji yaratarak daha verimli bir çalışma ortamına geçmiş olduğumuzu düşünüyorum.
Çeşitli yetenekli disiplinlerden insanların etki yaratan işler oluşturmak için birlikte çalıştığı birkaç inovasyon firmasından biriyiz. Daha önce denenmemiş olanı denemek, yeni fikirlerin kilidini açmak ve herkes için fırsatların olduğu bir dünya yaratmak için benzersiz yetenekleri, kültürleri ve bakış açılarını birleştiren farklı disiplinlerden oluşan uzman ekipler kurmak noktasında kararlılığımız sürüyor.
Ayrıca İnfo Yatırım olarak 2022’de Maçkolik gibi bir çok (halka arz sayısı ve büyüklük) önemli halka arzlara aracılık ettik. Yine 2022 yılında, Startup Burada Paya Dayalı Kitle Fonlama Platformumuzun ilk kampanyasını yayına aldık ve başarı ile tamamladık, böylece kitle fonlaması alanına da giriş yapmış olduk. Hedef Yatırım Bankası’nın kuruluşunu ve faaliyet izni başvurusunu gerçekleştirdik.
Şu an 2023’ün tamamını kestirmek hiçbirimiz için kolay değil, dünya ekonomisini belirsiz bir dönem bekliyor. Ancak genel bir öngörüde bulunmak gerekirse; global enflasyonun bir miktar kontrol altına alındığı bir dönem tekrardan etkin olursa, teknoloji girişimleri ve tabii ki bunlara yatırım yapan bizim gibi yatırım şirketleri için güzel bir dönem beklediğimizi söyleyebilirim. 2023 ve devam eden yıllarda da girişim yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğiz.
Getirisi yüksek yatırımlara imza atıyorsunuz. Grup şirketlerinizin yatırımlarını hatırlatabilir misiniz? Yatırım yapacağınız sektörler konusunda öncelikleriniz neler? Bu konuda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Hedef Holding olarak yatırım yapacağımız sektörlerin geleceğe yönelik, üretken, çevreci ve sürdürülebilir olmasına büyük önem veriyoruz. Yatırım kararlarımızda, gelişmekte olan ya da belirli bir seviyeye ulaşmış ya da yüksek büyüme potansiyeli taşıyan start-up niteliklerine sahip şirketler olmalarına dikkat ediyoruz. Bunların yanı sıra, mevcut projelerin şirketleşme süreçleri de Holding’in yatırım faaliyetleri kapsamında. Yeni yatırımlarımızın mevcut yatırımlarımızla entegrasyonu ve sinerji oluşturması da en önem verdiğimiz konular arasında.
Yönettiği portföy büyüklüğü, Aralık 2022’de 25.6 milyar TL’ye ulaşan Hedef Portföy; 2022 sonu itibariyle 27 adet menkul kıymet yatırım fonu, 54 adet girişim sermayesi yatırım fonu ve 2 adet gayrimenkul yatırım fonunu yönetiyor. Hedef Portföy’ün kurduğu ve yönettiği yatırım fonlarının sayısı her geçen gün artıyor.
Yeni yatırımlarımızı değerlendirdiğimizde ise özellikle Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi’nin 2022 yatırımları ile ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Rainbow Polikarbonat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Hedef Yatırım Bankası Anonim Şirketi, GRN Lojistik Teknolojileri Anonim Şirketi, Artiox Teknoloji Yazılım Anonim Şirketi ve Vepara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Anonim Şirketi öne çıkan yatırımlarımız arasında.
Yatırımlarımızın genelinde, finans özelinde deneyimimizin fazla olması sebebiyle finansal teknoloji odağını görebilirsiniz. Ancak ilerleyen dönemlerde mevcut tecrübemiz ve yeni yatırımlarımızla birlikte edindiğimiz yeni deneyimler sayesinde daha özelleşmiş alanlarda yatırım stratejileri geliştirmeyi hedefliyoruz.
Sermaye piyasasının en köklü kurumlarından biri olan İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’yi de satın almıştınız. Bu alandaki pazar payınız ve portföyünüzü de sormak isterim. Satın alma sonrası şirketin vizyonunda nasıl bir değişikliğe gittiniz?
İnfo Yatırım, Türk sermaye Piyasalarında çeyrek asırı geçen tecrübeye sahip bir aracı kurum. 2019 yılının ortalarında gerçekleştirdiğimiz satın alma sonrası, kurumun hafızasını ve ekibiminiz tecrübesini bir araya getirdik. Satın alma ile birlikte stratejimizin temelini teknolojik atılım ve müşteri memnuniyeti olarak belirledik. Yaptığımız teknolojik altyapı yatırımının ve dijital dönüşümün karşılığını da kısa sürede aldık. Bu yatırımlarla birlikte BİST pazar payımızı satın alma sonrası %400, VİOP Pazar payımızı ise 25 kat artırdık. Kaldıraçlı alım satım işlemleri tarafında ise TSPB verilerine göre bugün itibariyle ilk 5 kurum arasındayız.
Bir yandan mevcut alanlarda büyümeyi gerçekleştirirken bir yandan daha önce hizmet vermediğimiz yeni alanları da hizmet yelpazemize katmayı hedefliyorduk. Özellikle teknolojinin bize sunduğu yeni fırsatlarla kullanıcılarımıza global piyasalara erişim sağlamak çok önemliydi. O nedenle çok kısa bir sürede yurtdışı hisse senedi işlemleri ile yatırımcılarımıza BİST haricinde dünyanın 51 farklı borsasında da işlem yapma imkânı sağladık.
Sermaye piyasalarında teknolojik yenilikler kadar kullanıcıların finansal okuryazarlıklarına katkı sağlayan bir şirket olmak da hedeflerimiz arasındaydı. Yatırımcılarımızın geleneksel ürünlere yatırım yaparken farkındalığını artırmak ve yeni nesil yatırım araçlarına ulaşımını ve bu konuda deneyimlerini artırmak için bugüne kadar onlarca şehirde yüzlerce yatırımcı buluşmasını fiziki ve çevrimiçi olarak gerçekleştirdik. İyi bir hizmetin bilgili ve tecrübeli çalışanlar ile sunulabileceğini bildiğimiz için şirket içi eğitimlere önem verdik ve vermeye devam ediyoruz. Her bir personelimiz kurumun yatırımcılarına sunduğu her bir ürüne hakim olabilmesi için periyodik eğitimler düzenliyoruz. Ayrıca yöneticilerimizin yönetsel becerilerini sektöre yeni girmiş profesyonellere aktarabilmeleri ve liderlik yapmaları amacıyla kurumiçi mentorluk çalışmaları yürütüyoruz.
Satın alma sonrası canlıya aldığımız müşteri odaklı yeni stratejimizle aktif müşteri sayımızı 4 kat artırarak 80 binin üzerinde yatırımcıya her gün hizmet vermeye başladık. Ve memnuniyetle söyleyebilirim ki müşterilerimizin finansal okuryazarlığı, işlem yaptıkları ürün çeşitliliği bizi oldukça mutlu ediyor.
Dijital bankacılık ve finansal teknoloji şirketlerinin aldığı lisanslar geçtiğimiz yıla damgasını vurdu. Siz de hem bankacılık hem de finansal teknolojiler alanında ekosisteme dahil oldunuz. Her iki sektör yoğun rekabet dönemi ve gelişim/dönüşüm içerisinde. Öngörüleriniz eşliğinde sektörel izlenimlerinizi alabilir miyim? Nasıl bir yıl geçiririz?
Dijital bankalar ve finansal teknoloji şirketleri arasında ince farklar olsa da büyük oranda benzeştiklerini söyleyebiliriz. Finansal teknoloji şirketleri genellikle son kullanıcılara veya diğer şirketlere sundukları tek veya birkaç finansal hizmete odaklanırken dijital bankalar, bireysel ve ticari müşterilere dijital bankacılık uygulamaları aracılığıyla daha kapsamlı hizmet sunuyorlar. Ancak, her ne kadar aralarında bir rekabet olduğu varsayılsa da çoğunlukla birbirlerini tamamlayan iki yapı olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun en güzel örneğini aslında pandemi döneminde yaşadık. Dijital çözümler geliştiren ve çevik yapılarıyla geliştirdikleri yenilikçi çözümlerle FinTech’ler bugünün dünyasında çok kilit rol oynamaya başladı. Özellikle finans ve teknolojiyi bir araya getiren, tüketici ve kurumların ihtiyacına hızlı cevap veren FinTech ekosisteminin giderek büyüdüğünü ve büyümeye devam edeceğini söyleyebiliriz.
BDDK’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı “dijital bankalar ve servis bankacılığı” yönetmeliğinin özellikle servis Bankacılığı alanında önemli gelişmeleri tetikleyeceğine ve Türkiye’deki FinTech ekosistemi için yepyeni bir dünyanın kapısını açacağına inanıyorum.
Geçmişte gömülü finans ürünleri olarak tanımladığımız krediler veya ödemeler gibi finansal etkileşimlerin çoğu yalnızca bankalar aracılığıyla mümkün olurken, bugün finans dışı şirketler, finansal teknoloji şirketleri ve dijital bankacılık API’leri vasıtasıyla platformlarına bağlayarak müşterilerine finansal hizmetler sunabiliyor olacak.
2023 yılına genel olarak bakacak olursak, finansal teknolojiler endüstrisi sürekli gelişiyor. 2023 yılında da istisna olmayacak. 2023 yılında finansal teknolojiler endüstrisinin 200 milyar USD’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor. Kullanıcılar teknoloji konusunda daha bilgili hale geldikçe, bankacılık sektörü de dijital bankacılık sayesinde Fintech çözümlerini benimsemede büyük bir artış yaşadı ve yaşamaya da devam edecek.
Öte yandan “Servis Bankacılığı ve Dijital Bankacılık” yönetmeliğinin bu sene itibariyle pazara yeni oyuncuların girişine hız kazandıracağını düşünüyoruz. Burada üç farklı kanaldan talep geleceğini öngörüyoruz. Birincisi; halihazırda lisans olmaksızın bir ana banka ya da bir e-para temsilciliği üzerinden ilerleyen dijital bankacılık hizmetlerinin ve e-para cüzdan temelli hizmetlerin dijital bankaya dönüşmesi. İkincisi; kullanıcı sayısı halihazırda yüksek, büyük dijital platformların dijital bankaya dönüşmesi. Son olarak sıfırdan müşteri kazanım sürecine girecek olan yeni Fintech girişimlerinin ortaya çıkması, tüketicilere daha uygun ürün ve hizmetlerin ulaştırılması anlamında katkı sağlayacağını söylemek mümkün olacak.
Hedef Yatırım Bankası sektörde nasıl konumlanacak ve hangi hizmetleri verecek?
Hedef Yatırım Bankası ile; teknolojik alt yapımız, grup şirketlerinin desteği, finansal hizmetler alanındaki deneyimimiz ile yenilikçi çözümleri, yerel ve uluslararası piyasalar hakkındaki bilgi ve deneyimimizi, tüm paydaşlarımıza sürdürülebilir katma değer yaratmak misyonu ile sunmayı hedefliyoruz.
Amacımız butik kurumsal ve bireysel bankacılık odaklı yaklaşımımız ile sektörde önemli bir oyuncu olmak. Kurumsal krediler, ticaret finansmanı, proje finansmanı, leasing, kamu özel sektör iş birliği projeleri, satın alma ve birleşmeler, kurumsal finansman, işletme sermayesi finansmanı, altın bankacılığı, satın alma finansmanı ve sermaye piyasaları ürünleri ve danışmanlık faaliyetleri ile müşterilerine yüksek kalitede, hızlı ve eksiksiz hizmet sunmayı hedefliyoruz. Geleneksel ürünler yerine destekleyici ve müşterilerin ihtiyaçlarına özel hizmetlerin sunulması Hedef Yatırım Bankası’nın, Kurumsal ve Ticari Bankacılık modelinin odak noktasını oluşturuyor.
İhracata yönelik sektörler hedef sektörlerimizi oluşturuyor diyebiliriz. Kurumsal ve ticari bankacılıkta; üretim, ticaret, lojistik, enerji, telekom, turizm, inşaat, tarım, denizcilik ve yazılım gibi sektörlerde varlık finansmanı, yatırım finansmanı, varlık yönetiminde para piyasaları ile sermaye piyasaları ürünlerinde çok yoğun çalışacağız. Bankacılık hizmetleri verdiğimiz firmaların sermaye piyasalarına erişimi ve faaliyetlerinin sermaye piyasalarındaki uygun ürünler tarafından desteklenmesi için danışmanlık ve yatırım bankacılığı ürünlerimiz ile ön plana çıkacağız.
Hedef Yatırım Bankası; teknoloji, finans ve sağlık gibi birçok sektörde doğru yatırımları doğru zamanda keşfeden Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Hedef Holding bünyesinde “Yeni Nesil Bankacılık” vizyonuyla kurulmasının ardından müşterisine değer katmak, büyümek ve büyüme hedefi olanları ortak bir misyonda buluşturmak amacıyla yatırım bankacılığı faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyor.
Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş, KOBİ’lere öz sermaye finansmanı sağlanmasında girişim sektörünün öncü ve lider oyuncularından biri. KOBİ segmentinde iş modelinizi ve çalışmalarınızı öğrenebilir miyim? Şimdiye dek kaç KOBİ’ye dokundunuz?
Hedef Holding çatısı altında 2012 yılında kurulan ve 2 milyar TL kayıtlı sermayesi bulunan Hedef Girişim Sermayesi A.Ş ile finans ve teknoloji öncelikli olmak üzere; Fintech, elektronik para ve ödeme sistemleri, yazılım, oyun, gayrimenkul geliştirme, basın ve yayıncılık, eğitim, lojistik, tıbbi amaçlı sağlık ürünleri, Polikarbon, polimer, plastik ve benzeri ürünler, Enerji, SaaS, üretim ve sanayi odaklı sektörlere yatırım yapıyoruz. Girişimlerin ilk yatırımlarından ileri aşamadaki yatırım turlarına ve en son aşamada halka arzlarına kadar yanlarında olma misyonuyla ilerliyoruz. Ürün/hizmet açısından rakiplerine göre avantajlı pozisyonda olmalarına rağmen, kapasite ve finansman darlığı çeken KOBİ’lere finansman ve yönetim desteği sağlıyoruz. Girişim sermayesi ve iş melekleri modellerinin ülkemizde de gelişmesi ve farkındalıklarının artırılması için gerekli altyapıyı oluşturmak adına çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü söyleyebilirim.
Hedef Girişim altında temel yatırım stratejimiz; teknolojik farklılıklar yaratarak rekabet avantajı sağlayan, ticari pazar ve gelişme potansiyeli olan, ürün veya hizmet portföyü sunabilen, yeni ürün, yöntem, sistem ve teknik geliştirmiş ya da geliştirme potansiyeli olan projeler ile şirketleri Türkiye ekonomisine kazandırmak. Gelişim potansiyeli gördüğümüz her alanda, finansman desteğine ihtiyaç duyan firmalara ortak oluyoruz.
Aslında yatırımlarımıza baktığınızda önceliğimizin bilgi ve deneyimimizin güçlü olduğu alanlarda yoğunlaştığını görebilirsiniz. Ancak son yıllarda sektör ayrımı yapmadan portföyümüzü hızla genişletmek için çalışıyoruz.
Yatırım süreçlerimizdeyse farklı modeller ile ilerleyebildiğimizi gözlemleyebilirsiniz. Hedef Girişim olarak her girişimin kendi şartları içerisinde değerlendirilmesi gerekliliğine ve bu sebeple de yatırım süreçlerinde farklı iş modelleriyle ilerlenebileceğine inanıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yatırımların tamamında hem yatırım sürecinde hem de sonrasında girişimcinin ihtiyacına ve işin yapısına bağlı olarak farklı ortaklık ve iş modelleri geliştirdik.
2012 yılından bu yana toplamda 19 yatırım yaptık, bu yatırımlardan 9 tanesi neticelendi.
Değer yaratacağına inandığımız fikirlere ortak olmak aslında bu sürecin sadece başlangıcı, önemli olan bu uzun yolda birbirimizi destekleyerek birlikte büyüyebilmek. Girişimciler ile açık iletişim kurabilmek, ihtiyaçlarını hızlı tespit edebilmek ve süreçlerini takip edebilmek adına gerekli metrikleri düzenli olarak tedarik edebilmek bizim için en önemli başlıklar.
İştirak süreciniz devam eden Vepara sektörümüzde yeni ama iş birlikleri ile birlikte yıla hızlı bir giriş yaptı. Bu yatırımınız ile neleri hedeflediniz? Vepara ekosisteminizde ve sektörde nasıl konumlanacak, nasıl bir değer yaratacak?
Finansal teknolojiler alanı bildiğiniz üzere süregelen geleneksel yöntemlerin aksine, kullanıcılarına sunduğu kolaylıklar sayesinde günden güne gelişmeye devam eden çok hareketli bir sektör.
Dijitalleşmedeki gelişmeler, tüketicilerin beklentilerini, davranışlarını ve finansal hizmetlere bakış açısını etkiliyor. Bu gelişim, her yerden, kolayca erişilebilen, eğlenceli, hızlı ve kullanıcı dostu finansal hizmetler almayı bekleyen yeni müşteri segmentleri oluşturuyor. Özellikle finans ve teknolojiyi bir araya getiren, tüketici ve kurumların ihtiyaçlarına hızlı cevap veren FinTech ekosistemi, müşterilere çok farklı fırsatlar ve olanaklar sunmaya devam ederken orta ve uzun vadede hem rekabet hem de iş birliği fırsatları sunuyor. FinTech ekosisteminin ve bu ekosistemi besleyen Fintech girişimlerinin önemi anlaşılmış olsa da henüz Türkiye’de FinTech yatırımlarının istenilen seviyelerde olmadığını düşünüyorum. Elbette geçmişe kıyasla çok daha iyi bir noktadayız ve artma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ancak bu alandaki girişimler için hala sağlıklı yönlendirmelere ve yeterli düzeyde yatırımlara ihtiyaç duyduğunu düşünmekteyiz.
Tam da bu konjonktürde sektördeki ihtiyaçları tüm detaylarıyla analiz eden ve iştirakimize dair süreci devam eden Vepara, dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak ve ödeme sektöründeki yenilikçi bakış açısıyla kısa sürede sektörde adını duyurmayı başardı. Bu durumdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.
2020 yılında kurulan Vepara’nın kuruluş aşamasındaki “kullanıcıların tüm ihtiyaçlarında yanında olacağız” iddiası açıkçası bizi o zaman da çok heyecanlandırmıştı. Fintech sektörünün ihtiyacı olan bakış açısı aslında “tam da bu” diye düşünmüştük. Yüksek karlılık hedefleyen, kaynak ihtiyacına sahip olan ve vizyonunu içtenlikle benimsediğimiz Vepara’nın, yola çıktığı 360° hizmet sunma hayali ile kısa sürede işlem hacmi bakımından sektörde ilkler arasında yer alacağını öngörerek, yatırım konusunda oldukça doğru bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim.
Vepara, lisanslama dönemi boyunca kullanıcılarının ihtiyaçlarına kulak vererek ve herkese dokunmayı amaçlayarak 360° bakış açısıyla ürünlerini geliştirdi. Vepara bu bakış açısı ile sanal POS, link ile ödeme alma, abonelik yönetimi, toplu para gönderimi, dijital cüzdan, ön ödemeli kart, sanal IBAN ve daha fazlasını tek bir çatı altında birleştiriyor. Aynı zamanda geliştirdiği Android tabanlı çözümlerle de fiziksel android POS, soft POS gibi hizmetlerini kullanıcılarına sunmayı hedefliyor.
Vepara aynı zamanda Waas (Wallet as a Services) ürünü ile lisansı olmayan ama cüzdanla ödeme almak isteyen şirketlere cüzdan hizmeti vermek, marka iş birlikleri yaparak ön ödemeli kartlarla markaların kendi kart markalarını çıkarmalarına aracılık etmek etmeyi hedefliyor. Vepara’nın bu anlamda firmalara adeta fintech firması olma yetenekleri kazandırarak da sektöre büyük değer katacağına inanıyorum.
Finans ve teknoloji sektörleri odağında çok önemli bir ekosisteme sahipsiniz. İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş.’de çok kapsamlı bir portföye sahip ve pek çok girişimi bünyesinde topluyor. Sektörde nasıl konumlanıyor, portföyünde hangi firmaları, hangi faaliyet alanları altında barındırıyor?
Öncelikle İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. olarak Türkiye’nin borsaya açık ilk girişim şirketi sahibi olduğumuzun altını çizmek isterim. Bu bizim hem gelecek stratejilerimizi üzerine kurduğumuz hem de aslında yatırımcı olarak rakiplerimizden biri ayrıştıran önemli özelliklerimizden biri. Sizin de söylediğiniz gibi İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş altında farklı teknolojiler üreten kapsamlı bir girişim portföyünü yönetiyoruz. Bugüne kadar Fintech, blockchain, NFT, kripto, foreks, bilgi teknolojileri, borsa stok exchange gibi birbiriyle ilişkili ancak farklı dikeylerde hizmet üreten pek çok girişime yatırımlar yaptık, şu anda 18 farklı girişimi yönettiğimizi söyleyebilirim.
İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. altında yönettiğimiz yatırımlarımızdan ve faaliyet alanlarından kısaca bahsetmek gerekirse;
Amiral gemimiz İdeal Data, 25 yılı aşkın bir süredir sektörde yerli ve yabancı piyasalardaki verileri, yurtiçi-yurtdışı haber ve analizleri kullanıcılara sunarak, Algoritmik işlemler gerçekleştiren kullanıcılara yazılım desteği sağlayan, aracı kurum ve bankalara “White Label” ürün geliştiren ve kurumsal kullanıcılara lisans paketi içeriği oluşturan yüzde yüz yerli sermayeli bir veri dağıtım firması. Borsa dikeyinde odaklandığımız bir diğer yatırımımız Fintables; Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin finansal raporlarını aldığı lisanslar ile anında sisteme çekerek standardize eden, veri görselleştirme tekniklerini kullanarak yatırımcıların hızlı analiz yapmasını ve aynı zamanda akademi bölümü ile eğitilmelerini sağlamayı amaçlayan bir analiz platformu. Zephlex; Borsa hisselerinde “sentimental analiz” yapan dünyada bir benzeri daha olmayan bir girişim. Piyasadaki hareketlerden hisselerin nereye gideceğini “davranışsal analiz” yöntemi ile analiz edip kullanıcılarla paylaşıyor. Ftech Labs; FX, Borsa İstanbul, CryptoCurrency için istek üzerine ve müşteriye özel ürünler geliştiren bir yazılım evi olarak çalışan bir girişim, şu anda yatırım arayışındalar. Traderbull; Kullanıcıların kendi algoritmaları ve botlarını çalıştırıp, diğer kullanıcılar ile paylaşabildiği bir yazılım platformu. Talkinvest; Yatırımcılara özel olarak hazırlanmış bir sosyal ağ hizmeti sunuyor, finansal piyasalarda işlem yapan her tipten yatırımcının görüşlerini paylaşıp, diğer yatırımcıların fikirlerinden fayda sağlamaya imkân veriyor. Talkinvest, İnfo Yatırım Menkul Değerler AŞ. müşterileri için de BIST bünyesindeki pay piyasasına emir iletimi gerçekleştirilebilen bir işlem platformu olması sebebiyle bizim yakın markajımızda olan bir yatırımımız. Artiox; blockchain teknolojisini kullanarak ürettiği iş modeli ile belki de en farklı yatırımlarımızdan bir tanesi. Artiox, değerli sanat eserlerini blockchain üzerinde tokenize ederek kullanıcılarına arz eden yeni nesil bir sanat yatırım platformu. Juphy; Şirketlerin sosyal medya üzerinde efektif müşteri desteği verebilmesini sağlayan bir B2B SaaS çözümü. Müşterileri, Juphy’nin oluşturduğu performans raporları sayesinde sosyal medya üzerindeki etkileşimi ve müşteri destek performanslarını ölçümleyip, geliştirilmesi gereken alanları tespit edebilirler. Teklifimgelsin; kullanıcıların talepleri doğrultusunda finansal kuruluşların tekliflerini bir araya getirerek kullanıcıların dakikalar içerisinde tüm seçenekleri ücretsiz olarak karşılaştırmasını ve başvurmasına yardımcı olan bir karşılaştırma platformu. Techne; Uygulama geliştirme, yazılım entegrasyonu, test, dış kaynak (outsourcing) hizmetleri sunuyor.
Grup şirketlerimizin yatırımları arasında finans, sağlık, gayrimenkul geliştirme, turizm, Kobi finansmanı ve spor yatırımları gibi farklı pek çok alan var bildiğiniz gibi ancak Holding’in öncelikli ilgi alanlarını teknoloji ve finans oluşturuyor. Dolayısıyla finansal teknoloji alanında yapmış olduğumuz yatırımlar bizim için çok önemli, amiral gemilerimizin güçlerine güç katan ve bu yolda öğrendiklerimizi aktarabileceğimize inandığımız teknoloji girişimlerine odaklanmaya ve Fintech sektörüne soluk getirecek yepyeni girişimleri mercek altına almaya devam edeceğiz.
Asıl hedefimiz; finansal teknolojiler ile birlikte genel olarak teknoloji dikeyinde farklılaşan sektörlerde birbirleriyle konuşan, birbirlerini tamamlayan ve hayatı kolaylaştıran katma değerli işler üreten girişimleri uçtan uca destekleyecek bir ekosistem kurmak ve bunu yaparken de iş ortaklarımızla birlikte sürdürülebilir bir büyüme yakalamak.
Bu yönde bazı yeni adımlar attığınızı da biliyoruz aslında. Finansal teknolojiler odağında yeni dönemde nasıl bir stratejiniz var? Sektörün önemli oyuncuları ile iş birliği veya Fintech dikeyler odağında yeni bir yapılanmanız olacak mı?
Bu sene başında aldığımız bir kararla Hedef Holding bünyesinde global olarak opere eden bir “girişim kurucu” şirket kurmanın arifesindeyiz, heyecanımız çok büyük.
Aslında az önce bahsettiğim “bütüncül bir ekosistem kurucusu” olma modelini yeni kuracağımız girişim kurucu şirketimiz üzerinden gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Globalde benzer iş modelini yıllardır sürdüren Rocket İnternet gibi bu işin öncülerine baktığımızda şunu gördük; herhangi bir girişim kurucunun en önemli özelliği, çok çeşitli kaynakları en etkili şekilde birleştirebilecek güçlü bir paylaşım ağının varlığı.
Tüm girişim kurucu şirketlerin şu benzer değerleri paylaştıklarını gördük: sermaye taahhüdü, pazar bilgisi, bilgi birikimi ve operasyonel uzmanlık; yeni bir şey inşa etmek için güçlü bir istek ve güven, dostluk, sadakat gibi değerlere derin bir saygı ile ilişkili işbirliğine yönelmek gibi. Ben bu dört değere Mutluluğun Peşinde olmak diyorum. Girişim kurucular, sürekli olarak yenilik yapmaya, geliştirmeye ve daha iyi çözümler oluşturmaya ihtiyaç duyuyorlar. Başarının statik doğası tarafından tuzağa düşmüyorlar ve bir şeylere meydan okunduğunu hissetmeleri gerekiyor.
Girişim kurucu şirketimiz aracılığıyla biz de uçtan uca teknoloji girişimleri kuran, yöneten, büyüten bir girişim fabrikası modeli ile Fintechlere yatırım yaparak global bir girişim kurucu olmayı hedefliyoruz. İdeal Finansal Teknolojiler A.Ş. altında halihazırda yapmış olduğumuz yatırımları da yeni kuruyor olduğumuz bu venture yapı altında yöneteceğiz. Ancak bir yandan da grup şirketlerimizin odak alanları olan; Fintech, blockchain, kripto, Saas ve BT gibi alanlarda smart yatırımlar yapacağız ve Türkiye’nin bu anlamda borsada operasyon gören ilk girişim kurucusu olacağız.
Yeni girişim kurucu şirketimiz ile bir yandan mevcutta müşterisi olan teknoloji ve Fintech şirketlerini pivot edip yeniden pazara sokup büyüme danışmanlığı verirken; bir yandan da dijital bankacılık, servis bankacılığı ve API platformları, yeni nesil Fintech ve mobilite platformları gibi yepyeni alanlarda mevcut dijital ekosistemlere yatırım yapıyor ve ortak dijital girişimlerle yeni girişimleri filizlendiriyor olmayı hedefliyoruz.
Kuruyor olduğumuz bu yeni yapıyla aslında hem mirasımızı daha ileriye taşıyacağımızın hem de meydan okuduğumuz yeni pazarlara giriş yapacağımızın sinyalini vermiş olayım.
Ajandanız eşliğinde 2023 planlarınızdan bahsedebilir misiniz? Önümüzdeki dönem nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz? Yakın ve uzak dönem hedefleriniz konusunda da bilgi alabilir miyim?
Hedef Holding’in öncelikli ilgi alanları olan teknoloji ve finans sektörlerindeki erken aşama ya da olgunlaşmak için desteğe ihtiyaç duyan, potansiyel barındıran girişimleri, şirketleri keşfederek yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Grup şirketlerimizin yatırımları arasında yer alan finans, sağlık, gayrimenkul geliştirme, turizm, spor yatırımları gibi alanlarda iştahımız artıyor. Türk spor haberleri ve skor portalları Maçkolik ve Sahadan ortaklıkları, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz, önemli bulduğumuz ortaklıklar. Hedef Holding olarak yatırım yapacağımız sektörlerin geleceğe yönelik, üretken, çevreci ve sürdürülebilir olmasına büyük önem veriyoruz. Hayatı kolaylaştıran değerler üretmeye yönelik bilgi teknolojileri, finans ve enerji gibi sektörlere olan ilgimiz artmaya devam edecek.
Bilgi teknolojileri konusuna da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hali hazırda Hedef Girişim üzerinden yatırım yapmış olduğumuz Türkiye’nin üç veri dağıtım şirketinden biri Hedef Holding’in iştirakleri arasında. Bunun dışında 7 tane Fintech şirketimiz var. Bunların hemen hepsi yatırımcıların karar alma mekanizmalarına destek verecek, onlara objektif kriterler neticesinde fayda sağlayacak ürünler. Yapmış olduğumuz bu yatırımlarla hem İnfo Yatırım’da, hem Hedef Portföy’de ve diğer girişim sermayesi şirketimizde, rakiplerimize göre bir adım önde olmayı ve 2023’te de yatırımlarımızı bu hızda sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bu aşamada 2023’te de Fintech şirketlerine yatırım yapmaya devam edeceğimizi belirtelim.
Ancak asıl heyecanımız, az önce de bahsettiğim yeni kurulmakta olan girişim kurucu şirketimiz üzerinde. Hedef Portföy, Hedef Girişim, “girişim kurucu” şirketimiz ve Startup Burada kitle fonlama girişimlerimizle farklı seviyelerdeki yatırım süreçlerinin her aşamasını kapsayacağımız büyük bir ekosistem kurmanın eşiğindeyiz.