Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile Fintechtime Haziran sayısı için özel bir röportaj yaptık.
Ödeme sistemleri sektörüne öncülük eden, yaptığı yatırımlarla da çok konuştuğumuz Param’ın Kurucusu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile bir araya gelerek Param dünyasına dair sorularımızı ilettik.
Param ekosistemi büyüyor, 2023 yılının ilk çeyreğinde rekor büyüme oranlarına ulaştınız. Param dünyasının ilk çeyrek karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Param’ın “Her zaman her yerde hayatı finansal teknolojilerle kolaylaştırmak” vizyonuyla kurumsal ve bireysel kullanıcılarımıza çözümler sunmayı sürdürüyoruz. Türkiye’de ve dünyada büyüme stratejisiyle başladığımız 2023 yılının ilk çeyreğinde de kullanıcılarımızı mutlu ederek yeni rekorlara ulaştık. Nakit iade avantajıyla harcadıkça kazandıran ParamKart ile yapılan işlem adedinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 500, işlem hacminde ise yüzde 940 oranında büyüme sağladık.
Türkiye’nin lider POS çözümü ParamPOS ile yapılan işlem adedi, 2023’ün ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 180 büyüyerek 38 milyona yaklaştı. Düşük komisyon oranıyla dünyanın her yerinden ödeme alma ve ertesi gün tahsilat imkânı sunan ParamPOS’un 2023’ün ilk üç ayındaki işlem hacmi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 265 artarak 18 milyar TL’yi aştı. Online Tahsilat ve Açık Bankacılık çözümleriyle firmaların finansal teknolojide rotası olan Finrota, 2023’ün ilk çeyreğinde yüksek işlem oranları yakaladı. Açık Bankacılık ürünümüz NetEkstre’de yılın ilk çeyreğinde işlenerek raporlanan hesap hareketi sayısı 6 milyonu aştı. NetEkstre’ye entegre olan firma sayısı yüzde 22 artarken, sisteme entegre banka sayısı 29, desteklenen ERP sayısı 22 oldu. Finrota çatısı altında hizmet veren Türkiye’nin en büyük B2B online tahsilat sistemi Netahsilat da büyümeye devam etti. Netahsilat ile yılın ilk çeyreğinde 2,51 milyon adet işlem ve 52,4 milyar TL tahsilat yapıldı.
Son zamanlarda çok konuşulan, Param’ın gücünü bir kere daha hissettiğimiz Hopi yatırımınız ile devam etmek isterim. Neden Hopi? Bu güç birliği ile neleri hedeflediniz? İş birliğinin hikayesini okurlarımızla paylaşabilir misiniz?
Param sektörün öncüsü; zorlu yollardan geçerek ilkleri gerçekleştiren, rakiplerine de yol açan Türkiye’nin ilk elektronik para kuruluşu. Hopi ise Türkiye’nin ilk online sadakat platformu olarak kuruldu. Zaman içinde de ‘alışveriş deneyimini dönüştürme’ vizyonuyla bugün akıllı alışveriş platformu haline geldi. Şimdi iki öncü ve yenilikçi şirketin bu güç birliği sayesinde; milyonlarca Hopi kullanıcısının alışveriş yolculuğuna yepyeni deneyimler ekleyeceğiz.
15 milyondan fazla Hopi kullanıcısına ulaşmak ve onlara Param’ın fintek çözümlerini sunmak için bu önemli yatırım kararını aldık. 100 milyon dolar değerleme ile yaptığımız yatırım sayesinde Hopi, fintek sektörünün önemli bir oyuncusuna dönüştü. Her iki marka da faaliyet gösterdikleri alanlarda yaptıkları inovasyonlarla, ülkemizin dijital dönüşümüne yön veriyor. Yaptığımız ortaklık sayesinde milyonlarca Hopi kullanıcısına yepyeni alışveriş deneyimleri yaşatacağız. Yapay zekâ ile kişiye özel olarak tanımlanan limitler kapsamında, kredi kartsız taksitli alışveriş yaklaşımını Türkiye’de yaygınlaştıracağız. Bu hizmeti “Şimdi Al, Sonra Öde” modelini Türkiye ile tanıştıran “Kredim” markamızın Hopi ile entegrasyonuyla hayata geçireceğiz.
Tüm dünyada yükselen bir trend olan “Şimdi Al, Sonra Öde” modelini Türkiye’ye taşıyan ilk markasınız. Sektörde ilk olmanız size hangi avantajları sağladı? HOPİ gibi yaptığınız iş birlikleri bu modele nasıl bir ivme kazandırır?
Param, kuruluşundan bu yana ilklere imza atan bir şirket oldu. Param Grup Şirketlerinden TURK Finansman A.Ş.’nin markası olan Kredim, “Şimdi Al, Sonra Öde” modelini Türkiye ile tanıştıran ilk fintek kuruluşu oldu. Kolay ve hızlı alışveriş kredisi imkânı yaratan “Kredim” ile hem kullanıcılara hem üye markalara yeni bir alışveriş deneyimi sunuyoruz. Sektörde bir ilki başlatan ve büyük bir boşluğu dolduran Kredim yoğun bir ilgi gördü. “Şimdi Al, Sonra Öde” modelini son kullanıcıyla buluşturmamızın ardından, Kredim Business finansman modeli ile de kurumlara, işlerini büyütmeleri için çözümler sunmaya başladık.
Yaptığımız stratejik iş birliği ile Hopi uygulamasında her kesimden milyonlarca kullanıcıyı finansal çözümlerimizle buluşturuyoruz. Hopi kullanıcıları, sunduğumuz altyapı ile taksitli alışveriş yapabilmenin keyfini yaşayacak. Kullanıcılar Hopi uygulaması içerisinde “Kartsız Taksit Limiti” seçeneği üzerinden limit başvurusunda bulunup, kendilerine tahsis edilecek limitleri ile anlaşmalı markalardan alışveriş yapabilecekler. Bu limit ile kullanıcılara kredili alışveriş imkânı sağlamış oluyoruz. Kullanıcılar yapmış oldukları alışverişlerin geri ödemesini sahip oldukları kredi kartlarının yanı sıra EFT/Havale seçeneği ile de yapabiliyorlar. Hopi uygulamasında ev hanımları ve öğrenciler gibi henüz finansal dünya ile tanışmamış kullanıcılar da bu hizmetimizden faydalanabilecekler. Fintek sektöründe birçok ilke imza attıktan sonra, bu iş birliğiyle de perakende sektöründe yeni bir dönemi başlatmış oluyoruz. Kullanıcıların alışveriş deneyimine yeni bir soluk kazandıracak bu modelin kısa zamanda Türkiye’de yaygınlaşmasını bekliyoruz.
Ödeme Sistemleri ve Bankacılık alanlarında dijital dönüşüm hızlandı. Açık Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığı odaklı iş birlikler ise sektörü heyecanlandırıyor. Özellikle Açık Bankacılık tarafında oluşan fırsatlar konusunda neler söylemek istersiniz. Mevcut ekosistemde Finrota nasıl konumlanıyor, hangi avantajları sunuyor?
Online tahsilat ve açık bankacılıkta lider Finrota, sektör liderliğini sürdürüyor. Bu yıl, en önemli gündem maddelerimizden biri olan Açık Bankacılık lisanslama sürecini yakından takip ediyoruz. Regülasyon sürecinin ardından, yeni API servis standartlarının belirlenmesini bekliyoruz. Şirketlerin ve bireylerin finansal hayatında yeni bir dönem başlatan Açık Bankacılık kapsamında, finansal süreçleri hızlandıran avantajlar sunuyoruz. Farklı banka hesap hareketlerini tek ekrandan kolayca yönetme olanağı sağlayan NetEkstre, en çok tercih edilen Açık Bankacılık ürünlerinden biri olmayı sürdürüyor. NetEkstre ürünümüzle Açık Bankacılık pazarında öncü bir rol üstlenerek sektörün gelişimine katkı sağlıyoruz. NetEkstre ile firmalara banka hesap bilgileri, hesap hareketleri ve raporlamalar konusunda çözümler sunuyoruz. Ayrıca; banka hesap bilgilerinin online olarak ERP/Muhasebe sistemlerine aktarılmasına ve böylece banka hesap hareketlerinin tek panelden anlık olarak takip edebilmesine yardımcı oluyoruz. Açık Bankacılık alanında ayrıca; fiziki ve sanal POS raporlama sistemi Posrapor; nakit yönetim sistemi E-DBS; toplu para transferi işlemlerini tek seferde birden fazla banka ve hesaba gerçekleştirmeyi sağlayan TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ürünlerimiz de bulunuyor.
Processing sektör için önemli bir değer. ParamTech ile Hayat Finans Katılım Bankası’na processing hizmeti sağladığınızı duyurdunuz. Bu ürününüzü sizden dinleyebilir miyiz? Hangi avantajları sağlıyorsunuz? Bu alandaki portföyünüzden de bahsedebilir misiniz?
Kapsayıcı bir vizyona sahip olan ParamTech, bir bütün olarak sunduğu ürünlerle firmaların teknoloji geliştirme maliyetlerini azaltıyor ve özellikle fintek girişimlerinin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri tek bir noktadan anahtar teslim edebiliyor. “Processing”, en önemli hizmetlerimizden biri olarak öne çıkıyor. ParamTech, “Processing” ürünüyle Bankalararası Kart Merkezi’nde (BKM) hizmet sağlayıcı kuruluş statüsünde yer alıyor. ParamTech; Mastercard, Visa, Troy ve Discover kart şemaları entegrasyonu ile yüzlerce farklı anlaşmalı kart markasında, milyarlarca işlemi başarıyla uyguluyor. Dijital banka ve elektronik para şirketleri; kart tahsis edebilme, para yükleme, para transferleri gibi işlemleri “Processing” sayesinde yapabiliyor. Finansal teknolojinin deneyim gerektiren, uzmanlık alanlarından birisi olan “Processing” ürünümüzle, iş ortaklarımızın rekabette bir adım önde olmasına katkı sağlıyoruz. Türkiye’de fintek sektöründe “Processing” ürünümüzü tercih eden kuruluşların sayısı artıyor. Türkiye pazarında varlığımızı güçlendirirken bir yandan da daha büyük hedefler için çalışıyoruz. Avrupa’da hedeflediğimiz yeni pazarlara açılmak üzere çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.
Geçtiğimiz yıl net kârınızın yüzde 20’sini çalışanlarınız ile paylaştınız ve çalışan sayınızı bir önceki yıla göre üçe katladınız.
Param’ın istihdam artışı sürecek mi? Çalışanlarınıza hangi olanakları sunuyorsunuz? Bu konuda nasıl bir yönetim anlayışı benimsediniz?
Çalışanlarımızın mutluluğuna önem veriyoruz. Param’ın istikrarlı büyüme yolculuğunda büyük pay sahibi olan çalışma arkadaşlarımızın her zaman yanındayız. Geçtiğimiz yılın sonunda şirketimizin net kârının yüzde 20’sini oluşturan yaklaşık 15 Milyon TL’yi çalışanlarımızla paylaşmıştık. Geldiğimiz aşamada Param Ailesi’nde yaklaşık 700 kişi çalışıyor ve insan kaynağımızın yüzde 50’si kadın çalışanlardan oluşuyor. Yönetimde kadın oranının yüksek ve çalışma arkadaşlarımızın eşit fırsatlara sahip olduğu bir yapı oluşturduk. Sektörümüzdeki genel ortalamaya kıyasla kadın çalışan sayısı bakımından çok yüksek bir oran yakalamış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Yıl sonuna kadar 1.000 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Çalışanlarımızın refah seviyesini üst düzeyde tutarak; başarıyı, motivasyonu, performansı ve yaratıcılığı teşvik eden bir şirket kültürü inşa ediyoruz. Ayrıca Param’da çalışmanın farklı ayrıcalıkları da var. Globalde yaptığımız yatırımlar ile Param çatısı altında çalışan herkese yurt dışındaki operasyonlarımızda belirli fırsatlar sağlayacağız.
2023 yılını Avrupa’da büyüme yılı ilan etmiştiniz. Param UK ve Hollanda ofisinize ilgi nasıl? Hedef pazarlarınıza yenileri eklenecek mi? Yurt dışına açılımınız ve yol haritanızdan da bahsederseniz sevinirim.
Büyüme hedeflerimizi Türkiye ile sınırlı tutmuyoruz. Fintek alanındaki bilgi birikimimizi, ürün zenginliğimizi ve teknoloji gücümüzü yaptığımız yatırımlarla Avrupa’ya taşıyoruz.
Bu süreci 2022 yılında Param UK ile başlattık. İngiltere’de Param UK markasına olan ilgi bizi yeni pazarlara açılma konusunda daha da motive etti. Bu yıl mart ayında Hollanda’da bir şirket daha kurduk. Hollanda ofisimizin ardından Almanya, Avusturya, Çekya, İtalya, Romanya, Polonya ve Bulgaristan’da büyüme yolculuğumuza devam etmeyi hedefliyoruz. Yurt dışı büyüme stratejimiz kapsamında yakın zamanda Avrupa’da lisanslı bir fintek şirketinin satın alma sürecini tamamladık. Bu çok önemli satın alma ile 8 Avrupa ülkesinde faaliyet iznimiz olacak. Bu genişleme sayesinde gelirlerimizin önemli bir kısmını yabancı para olarak elde etmeyi hedefliyoruz.
Uluslararası yatırım kuruluşlarının ortak olduğu bir şirketsiniz. 2022 yılında yaptığınız atılımlar 2023 yılında nasıl bir rota izleyecek? Orta ve uzun vadeli planlarınıza neleri dahil ettiniz?
2022 yılında; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), CEECAT Capital, Alpha Associates ve Revo Capital’in katıldığı ilk yatırım serimizde 217 milyon dolar değerleme üzerinden aldığımız yatırımla Türkiye’deki en değerli fintek şirketi haline geldik. Bu gelişme, Param’ın tarihinde bir dönüm noktası oldu. Hem büyüdük hem de hayal ettiğimiz hedeflere doğru daha hızlı koşma yolunda motivasyon kazandık.
Geçtiğimiz yılın sonunda, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda rekor büyüme oranlarına ulaştık. Bu yıl daha agresif büyüme hedeflerine odaklandık. Hayatı kolaylaştıran, finansal faydalar sağlayan yeni ürünler ve hizmetler tasarlarken, yeni yatırımlarla Param’ın etki alanını genişleteceğiz. Fintek alanındaki uzmanlığımızı yeni iş ortaklıklarıyla diğer paydaşlarımızla paylaşmaya ve yenilikçi ürünlerle sektörümüze liderlik yapmaya devam edeceğiz.