2028 yılına kadar Yapay Zeka pazarlama sektörünün 107,5 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Mobil pazarlama analitik şirketi Adjust, E-ticaret pazarlamasında yapay zekanın gücünü ortaya koyan analizini paylaştı.
E-ticaret ortamı hızla gelişiyor ve küresel pazarın 2023 yılına kadar 6,3 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Buna ek olarak, m-ticaret satışlarının 2,2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Mobil cihazların online alışverişte artan önemini farkeden e-ticaret pazarlamacıları, özellikle Kasım ayında ve tatil sezonunda şiddetlenen rekabette bir adım önde olmak için sürekli olarak müşterilerinin ilgisini çekecek yeni ve yenilikçi yollar arıyor.
Yapay zeka (AI), bu noktada kesinlikle en çığır açan ve oyunun kurallarını değiştiren teknolojidir, sektörde devrim yaratmakta ve bilgili pazarlamacılar için hızla vazgeçilmez bir araç haline geliyor. E-ticaret işletmeleri, sohbet robotları, kişiselleştirilmiş öneriler, tahmine dayalı analitik, görüntü tanıma ve artırılmış gerçeklikten yararlanarak yalnızca kullanıcıların alışveriş deneyimlerini dönüştürmekle kalmıyor, aynı zamanda iş akışlarını da yeniden keşfediyor.
Yapay zeka, pazarlamacıları daha sorunsuz ve daha verimli analizlerle güçlendirerek daha hızlı ve daha akıllıca çalışmalarını ve bütçe tahsisi konusunda yıldırım hızında kararlar almalarını sağlıyor.
Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, pazarlamacıların %61,4’ü yapay zekayı pazarlama faaliyetlerine dahil etmiş durumda ve %44,4’ü içerik üretimi için yapay zekayı kullanıyor. İlginç bir şekilde, pazarlamacıların %19,2’si pazarlama bütçelerinin %40’ından fazlasını yalnızca yapay zeka odaklı kampanyalara ayırmış durumda. 2028 yılına kadar YZ pazarlama sektörünün 107,5 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Bu makale, mevcut farklı YZ teknolojilerini, bunların faydalarını ve zorluklarını ve rekabette öne çıkan, kazanan e-ticaret pazarlama stratejileri oluşturmak için bunlardan nasıl yararlanılacağını inceliyor.
Yapay zeka teknolojisi türleri: Genel bakış
E-ticaret pazarlama kampanyaları için faydaları, zorlukları ve potansiyel kullanımlarına geçmeden önce, mevcut farklı yapay zeka teknolojilerine bir göz atalım.
Doğal dil işleme (NLP): Bu teknoloji, bilgisayarların doğal insan dilini yorumlamasını ve üretmesini sağlar.
Makine öğrenimi (ML): Makine öğrenimi, istatistiksel teknikler ve algoritmalar kullanarak bilgisayarların verilerden öğrenmesini ve açıkça programlanmadan tahminlerde bulunmasını veya kararlar almasını sağlar.
Bilgisayarla görme (CV): Yapay zekanın bu alanı, bilgisayarların görüntü ve videolardan gelen bilgileri yorumlamasını sağlar.
Veri madenciliği: Bu süreç, yapay zeka algoritmalarını ve sistemlerini bilgilendirmek için verilerin keşfedilmesini içerir ve aksi takdirde gözden kaçabilecek gizli kalıpları ve içgörüleri ortaya çıkarmamıza olanak tanır.
Yapay zeka entegrasyonunun avantajları
E-ticaret pazarlama iş akışları kampanya yönetimi yapınıza yapay zeka uygulamak, mobil pazarlamacılara rekabet avantajı sağlayacaktır. İşte sadece birkaç faydası:
Daha iyi kişiselleştirme
McKinsey’e göre, kişiselleştirilmiş etkileşimler artık markalar için sadece sahip olunması gereken bir şey değil, bir zorunluluk. Aslında, insanların %71’i artık markaların etkileşimlerini kişiselleştirmesini bekliyor ve %76’sı bu yapılmadığında hayal kırıklığına uğruyor. Yapay zeka ile içeriğinizi her bir benzersiz kullanıcıya göre uyarlayabilirsiniz. Satın alma geçmişlerinden ve müşteri etkileşimlerinden elde edilen büyük miktarda veriyi analiz etmek, müşterilerinizin tam olarak ne istediğini belirlemenizi sağlar. Bu, tüketici yaşam döngüsü boyunca doğru zamanda yankı uyandıran mesajlar vermenizi sağlar. Ayrıca, dijital pazarlamacıların risk altındaki müşterileri belirlemelerine ve onları markanıza olan ilgilerini yeniden canlandıracak bilgilerle hedeflemelerine yardımcı olur. Bu da nihayetinde satışları artırır ve kullanıcı sadakatini yükseltir.
Otomatik iş akışı
Yapay zeka, tekrarlayan görevleri otomatikleştirmeye ve alışveriş deneyimini müşteriler için daha verimli ve keyifli hale getirmeye yardımcı olarak çevrimiçi mağazalar için önemli bir araç haline geldi. Yapay zeka, ürün önerileri, sadakat indirimleri ve düşük seviyeli destek gibi süreçleri otomatikleştirerek işgücü maliyetlerini azaltmaya ve operasyonel verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, yapay zeka e-posta gönderme, sipariş karşılama, müşteri hizmetleri ve ödeme işlemleri gibi görevleri otomatikleştirerek inovasyon ve büyüme için zaman kazandırabilir.
Yapay zekanın benimsenmesi ile ilgili zorluklar
E-ticaret pazarlama stratejinizde yapay zekayı benimsemenin birçok avantajı olsa da, beraberinde gelen zorlukları da göz önünde bulundurmak önemlidir.
Veri gizliliğine yönelik riskler
Kişiselleştirilmiş öneriler ve tahminler yapmak için kullanılan yapay zeka algoritmaları, verilere dayanan ve yaygın olarak benimsenen bir uygulamadır. Bu da doğal olarak bu uygulamanın veri gizliliği ve korunmasına ilişkin endişeleri artırdığı anlamına gelmektedir. YZ ayrıca, istenmeyen veri sızıntıları ve ihlalleri nedeniyle tescilli fikri mülkiyetlerini korumayı amaçlayan şirketler için ek bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Tüm gizlilik standartlarına uyulmasını sağlamanın en iyi yolu, tam şeffaflık ve uyumlulukla çalışan işletmeler ve araçlarla çalışmaktır.
Yüksek ön maliyetler
Yapay zeka geleneksel olarak altyapı, uzmanlaşmış yetenek ve sürekli bakım için önemli bir yatırım gerektirmektedir. Faydalarına rağmen, YZ’nin yüksek ön maliyetleri ve belirsiz yatırım getirisi bazıları için caydırıcı olabilir. Ancak yıllar geçtikçe yapay zekayı uygulama maliyeti düşerek her ölçekten işletme için daha erişilebilir ve benimsenmesi daha kolay hale geldi.
Yapay zekanın e-ticaret pazarlama kampanyalarını dönüştürmesinin 6 yolu.
İşte e-ticaret pazarlama kampanyalarınızı geliştirmek için yapay zekayı kullanabileceğiniz altı yol:
Kolayca kullanıcı segmentleri oluşturun
Müşteri segmentasyonu, kullanıcı tabanınızın farklı segmentlerinin benzersiz özelliklerini ve ihtiyaçlarını anlayarak kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimleri (UX) sunabilir. Yapay zeka algoritmaları, tarama geçmişi, demografi, satın alma geçmişi, sosyal medya etkinliği ve arama sorguları dahil olmak üzere gerçek zamanlı müşteri verilerini analiz ederek kalıpları belirleyebilir, davranışsal segmentasyon gerçekleştirebilir ve etkileşim stratejilerini optimize edebilir.
Hedefli içerik oluşturun
Gelişmiş algoritmalar, hedef kitlede en çok yankı uyandıran dili analiz edebilir ve onların ilgi alanlarına hitap eden benzersiz bir metin oluşturabilir. Yapay zeka ayrıca anahtar kelime araştırmasına da yardımcı olabilir ve bu anahtar kelimeleri web sitesi metnine, sosyal medya tartışmalarına, ürün açıklamalarına ve reklam kampanyalarına dahil ederek işletmelerin daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olabilir. Pazarlamacılar, anahtar kelime araştırmasını ve içerik oluşturmayı yapay zekanın yönetmesini sağlayarak potansiyel müşterilerle doğrudan etkileşim kurmak için daha fazla zaman kazanabilir.
Ürün keşfini geliştirin
Yapay zeka, alışveriş keşfi aşamasında, özellikle e-ticaret siteleri, uygulamalar ve sosyal satış kanallarındaki ürün önerileri aracılığıyla kişiselleştirilmiş pazarlama mesajları sunabilir. Bu teknoloji, ilgili ürün önerilerini sergilemek için müşterilerin satın alma geçmişini ve ürün sayfası görüntülemeleri ve terk edilmiş alışveriş sepeti öğeleri gibi diğer alışveriş davranışlarını kullanır. Kişiselleştirilmiş ürün önerileri özellikle kapsamlı ürün kataloglarına sahip markalar için faydalıdır.
Sesli ve görsel arama ile kullanıcı deneyimini iyileştirin
Yapay zeka odaklı sesli ve görsel arama, e-ticarette yükselen trendler.
Sesli arama optimizasyonu: Sesli ticaret, tüketicilere sesli komutlar kullanarak ürün aramak ve satın almak için hızlı ve kolay bir yol sunarak manuel girişi ortadan kaldırır. İşletmeler, e-ticaret uygulamalarında ve web sitelerinde dijital sesli asistanları etkinleştirerek, müşteriler için gezinmeyi ve satın almayı daha da erişilebilir hale getirebilir ve daha sorunsuz ve kullanıcı dostu bir deneyim sağlayabilir.
Sesli asistanlar: Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve satışları artırmak için Amazon Alexa ve Google Assistant gibi popüler sesli asistanların gücünden yararlanabilirsiniz. Küresel olarak, kullanılan sesli asistan sayısı 2024 yılına kadar 8,4 milyara ulaşacak. E-ticaret markaları, bu platformları entegre ederek müşterilerin doğrudan ses özellikli cihazları üzerinden satın almalarını sağlayabilir.
Görsel arama: Görsel arama, ürünlerin keşfedilebilirliğini artırabilir. Pazarlamacılar, ürün sayfalarına yüksek kaliteli görseller ve videolar ekleyerek ve Google Lens ve Bing Görsel Arama gibi en iyi görsel arama platformlarıyla entegre olarak alışverişi daha kolay, ilgi çekici ve görsel olarak çekici hale getirebilir.
Artırılmış Gerçeklik: Artırılmış Gerçeklik (AR) sürükleyici ve etkileşimli alışveriş deneyimleri sağlayabilir. AR teknolojisi ile müşteriler kıyafetleri sanal olarak deneyebilir, mobilyaları yaşam alanlarında önizleyebilir ve daha fazlasını yapabilir. IKEA’nın Google Cloud’un Öneriler Yapay Zekasını kullanması, e-ticaret markalarının bu teknolojiyi nasıl kullanabileceğine dair mükemmel bir örnektir. Müşteriler satın almadan önce IKEA mobilyalarının evlerinde nasıl görüneceğini önizlemekle kalmıyor, aynı zamanda sevdikleri ev parçalarının fotoğraflarını çekebiliyor ve benzer ürünleri arayabiliyorlar.
Yapay zeka sohbet robotlarını kullanın
Yapay zeka destekli sohbet robotları, tipik SSS yanıtlarının ötesinde kişiselleştirilmiş yanıtlar sağlayarak kullanıcı etkileşimini artırabilir. 7/24 destek sunarlar ve yaygın sorunları hızlı ve verimli bir şekilde çözebilirler. Chatbotlar müşteri geri bildirimlerini analiz ederek duyarlılığı belirleyebilir ve değerli içgörüler sağlayabilir. Ayrıca müşteri hizmetleri temsilcileri gibi hareket edebilir, ipuçları vererek, basit işlemleri gerçekleştirerek, siparişleri işleyerek ve kişiselleştirilmiş fırsatlar sunarak çevrimiçi alışverişi kolaylaştırabilirler.
Örneğin, Sephora’nın Virtual Artists chatbot’u kitle katılımı için harika bir araç oldu ve randevuların daha hızlı alınmasını sağladı. Sephora chatbotu ayrıca müşterilerin moda tercihlerine ve zevklerine uygun ürünleri keşfetmelerine yardımcı oluyor. Sephora’nın bu teknolojiyi akıllıca kullanması satışlarını ve gelirini artırdı.
Çeviri teknolojisi ile erişiminizi artırın
Yapay zeka teknolojisi, doğal dil işleme, makine çevirisi ve diğer yetenekleri mümkün kılarak çeviri sektörünü dönüştürdü. Bu da işletmelerin daha büyük ölçekte yüksek kaliteli çeviriler, yerelleştirme ve iletişim sağlayarak pazarlama çabalarını küresel olarak genişletmelerine olanak tanıdı. Basit web içeriği çevirisinin aksine, yapay zeka teknolojisi yanlış veya doğal olmayan ifadelerden kaçınmak için tonu ve bağlamı da algılayabilir. Bu teknoloji insanların yerini alamasa da, onların işlerini kolaylaştırır ve daha verimli hale getirir.
Yapay zeka ile pazarlama stratejinizi bir üst seviyeye taşıyın
Yapay zekanın yalnızca bilim kurguda var olduğu günler geride kaldı. Yapay zeka artık her yerde bulunuyor ve özellikle online pazarlamacılar için günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Yapay zekayı pazarlama stratejilerine entegre etmek bazı zorlukları beraberinde getirse de, faydaları her türlü ön çalışmadan çok daha ağır basıyor. Reklamverenler ve büyüme pazarlamacıları, değerli zamanlarından tasarruf ederek daha geniş hedeflere odaklanabilir. E-ticaret pazarlamacıları, bir adım önde olmak için Kasım sezonu kampanya stratejilerini yapay zeka teknolojileriyle geliştirmeye şimdiden başlamalı ve sürekli gelişen gelişmeleri takip etmelidir.