Echo Bilgi Yönetim Sistemleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Aslan, Fintechtime Aralık sayısı için yazdı “Mükerrirlere Özgü İnfaz: ETF”.
Bu yazımın amacıyla ilgili bir girizgâh yapmam yerinde olacaktır, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına. Amacım Bitcoin ETF’sinin ne zaman kabul edilebileceğine dair bir öngörüde bulunmak. Bunu öngörmek ise siyasi, ekonomik, düzenleyici nedenlerle hiç de kolay bir şey değil. Bu nedenle tarih veren açıklamalara (benim de yapacağım gibi) dikkatle yaklaşmakta fayda var.
YTD
Bu yazımın amacıyla ilgili bir girizgâh yapmam yerinde olacaktır, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına. Amacım Bitcoin EFT’sinin ne zaman kabul edilebileceğine dair bir öngörüde bulunmak. Bunu öngörmek ise siyasi, ekonomik, düzenleyici nedenlerle hiç de kolay bir şey değil. Bu nedenle tarih veren açıklamalara (benim de yapacağım gibi) dikkatle yaklaşmakta fayda var.
Birazdan okuyacaklarınız, 2017 yılından bu yana sektörde olan biri olarak kendi piyasa okumalarımdır. YTD (Yatırım Tavsiyesi Değildir.) Bu tavsiyeler genel nitelikte olup, özel olarak sizin mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olarak hazırlanmadı. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hımm ama okumanız belki “kendinize yatırım” olabilir.
Bu yazımda bir Bitcoin ETF talebinin kabul edilmesi ihtimalinin neden arttığına, kabulü ile Bitcoin maximalistlerini ve dünyayı nelerin beklediği (burayı olabildiğince sayılarla da aydınlatmaya çalışacağım), daha önce neden kabul edilmediğine ilişkin veriler üzerinden hareket alacağım.
Kripto varlık ekosisteminin taşıdığı potansiyele, hızla büyümesine ve Bitcoin’e olan kurumsal talebe bağlı olarak bir Bitcoin ETF’sini kabul etme ya da etmemenin olası siyasi, ekonomik, kural koyucu maliyeti açısından Bitcoin ETF’sine onay vermemenin daha maliyetli olabileceği bir noktaya doğru hızla gidiyoruz…
ETF
Exchange Traded Funds’un kısaltması olan ETF, Türkçe’ye Borsa Yatırım Fonu olarak çevrilmektedir. Borsa yatırım fonları farklı türde varlıklara (hisse senedi, bono, tahvil gibi menkul kıymetler, altın, petrol gibi emtialar) endeksli olarak menkul kıymet borsalarında işlem görmektedir. ETF, genellikle spesifik bir endekse, sektöre veya varlığa odaklanmış menkul kıymet(ler sepeti)dir diyebiliriz. Borsa yatırım fonları baz aldığı varlığın, endeksin niteliğine göre daha kompleks formlarda farklı türde yatırım araçları olarak da karşımıza çıkabilmektedir.
Borsa yatırım fonları baz aldığı endeksin performansına göre yatırımcılarına kar/zarar sağlamaktadır.
Borsa yatırım fonları yatırımcılar için çok sayıda avantaja sahiptir. Daha düşük bir maliyetle portföyünü çeşitlendirmek isteyen yani tek seferde daha kapsayıcı yatırımlar yapmak isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar için öne çıkan borsa yatırım fonlarının türüne ve niteliğine göre likidite vb. konularda farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
ETF’in anlaşılması adına en bilinen borsa yatırım fonu S&P 500 endeksini ele alabiliriz. S&P 500, açılımı “The Standard and Poor’s 500” olan ve halihazırda aralarında ABD’nin en büyük teknoloji ve finans şirketlerinin yer aldığı 500 farklı şirket tarafından piyasaya sürülen 505 hisse senedinden oluşur.
S&P 500 endeksi ABD hisse senedi piyasasının önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Endeks’te yer alan şirketlerin performansını ölçmeye çalışan endeks başlangıçta ABD ekonomisinin başarısını ölçmek gibi amaçlarla geliştirilmiştir.
Tanımından hareketle Bitcoin ETF de yatırımda Bitcoin’i önceliklendiren bir yatırım aracıdır. Bitcoin ETF’ye yatırım yapmanın doğrudan BTC satın almaktan temel farkı çeşitli bariyerleri elimine etmesidir. Bu bariyerlere örnek olarak blok zinciri teknolojisinin karmaşıklığından duyulan çekince veya satın alınan Bitcoin’i güvenli şekilde saklayabilme endişesi verilebilir. Zira merkeziyetsiz finans, blok zinciri teknolojisi ve kripto paralara dair temel düzeyde de olsa bir bilgi dağarcığı gerektirir ve varlıklarını koruma/saklama sorumluluğunu varlık sahibine yükler. Hiçbir şekilde hata affetmez. Bir anda kripto varlıklarınızdan olabilirsiniz. Mesela Bitcoin’inizi bir adresten diğerine gönderirken, gönderdiğiniz adreste karakterlerden bir tanesinde bir hata yaparsanız kripto varlıklarınıza bir daha erişim sağlayamıyorsunuz. Bu benzeri durumlar geleneksel yatırımcının piyasadan uzak durmasına neden oluyor. Bitcoin ETF tarafında ise bu yükümlülükler, ETF’yi ihraç eden aracı kurumun uhdesine geçerek yatırımcı için işleri kolaylaştırır durumda.
Riemann Manifoldlarında Minimal Çeşitler
Bitcoin ETF’leri yatırım stratejileri bakımından temelde ikiye ayrılır:
Spot Bitcoin ETF: Tamamen veya kısmen gerçek BTC ile teminatlandırılır ve kripto para borsaları veya sıcak/soğuk cüzdan gibi saklama süreçlerine girişmeden Bitcoin sahibi olmanın önünü açar. Genellikle büyük yatırım fonları ve/veya kripto saklama hizmet sağlayıcıları olmak üzere iki tür iştirakin dahiliyeti ile ihraç edilirler. An itibariyle dünyada yalnızca sekiz ülkede Spot Bitcoin ETF’lerine onay verilmiş durumda. G20 ülkelerinden Kanada, Almanya, Brezilya, Avustralya listede yer alırken vergi cenneti diye adlandırılan Jersey, Liechtenstein, Guernsey ve Cayman Adaları da bulunuyor. Uzun süredir var olmalarına rağmen yakın zamanda ETF’leri bu kadar gündeme taşıyan da yine bu tür Bitcoin ETF’lerin ABD’de sunulmaya başlama ihtimalidir.
Bitcoin Vadeli İşlem ETF: BTC ile teminatlandırılmaz, Bitcoin’in Vadeli İşlem (Futures) piyasasındaki fiyat hareketlerini baz alır. Bitcoin veya genel kripto paralara doğrudan bir erişim sağlamadığı; yalnızca finansal türev ürünlerini baz aldığı için genel kanı, temel kripto varlık piyasasına pek fayda sağlamadığı yönündedir. ABD, 2021 tarihinde vadeli işlemlere bağlı kripto ETF’lerini piyasaya süren ilk ülke olmuştu. Halihazırda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yalnızca Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine bağlı ETF’leri onaylamış durumdadır. Örnek olarak, ProShares Bitcoin Strategy yaklaşık 1,2 milyar dolarlık yatırımla dikkat çekmekte.
Merkeziyetsizleştiremediklerimizden misiniz?
Blok zinciri, madencilik, merkezi ve merkeziyetsiz kripto para borsaları (CEX, DEX)… ve onlarca teknolojik kavram. Bu kavramların normal bir insanın zihninde yarattığı konfor alanını terk ediş hissi olmadan daha fazla yatırımcıya önceden aşina olduğu bir yatırım türüyle kripto paralara giriş imkanı sağlanmış olacak. Sigorta (güvence) konusu da var tabii. ETF’ler, ihraç edildikleri ülkelerde temel düzenleyici kurum tarafından belirli bir miktara kadar sigortalıdır. Örneğin, ABD’li yatırımcılar 250.000 dolara kadar FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation- ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu) sigortalıdır. Hack olayları bol bir piyasa olduğundan saklama/koruma konusu da çok değerli. Kripto varlıkların güvenli şekilde saklanması aracı kurumun sorumluluğunda olduğundan bu durum da güven veriyor.
Bitcoin ve diğer kripto varlıklar, dünya genelinde henüz hiç düzenlenmemiş ya da çok sınırlı düzenlenmiş varlıklardır. Düzenleyici belirsizlik ve riskler bireysel ve kurumsal yatırımcıların yatırım tercihlerinde öne çıkmakta ve Bitcoin adaptasyonunu doğal olarak daha sınırlı bir alana hapsetmektedir. Düzenlenmiş ve daha önce pratiği yapılmış bir yatırım türü, yüksek likidite ve şeffaflık, birçok kurumsal yatırımcının portföyüne Bitcoin ETF’leri eklemesi için iyi sebepler olabilir. Adaptasyon gerekliliklerini karşılayan bir yatırım aracına erişim sağlanması, akredite yatırımcılar için mevcut kripto tekliflerini artırabilir ve benimsenmeyi genişletebilecek yeni kapılar açabilir. Zira portföy çeşitlendirmesi ve risk yönetimi kurumsal yatırımcılar için vazgeçilmezdir.
Kurumsal yatırımcıların piyasaya dahiliyeti başta olmak üzere diğer avantajlarla birlikte gelecek daha fazla yatırımcı adaptasyonu, kripto paraların popülaritesini artıracaktır. Burada kurumsallaşmadan kastedilen Bitcoin’in kurumsal bir yatırım aracı haline gelmesinden ziyade Bitcoin’in bir varlık sınıfı olarak olgunlaşması, bireysel ve kurumsal yatırımcı adaptasyonunun hızla artması, piyasa manipülasyonlarına karşı daha dirençli hale gelmesi gibi başlıklardır.
Bu saydıklarım sıradan bir yatırım entrümanı ve bireysel/kurumsal kazanım. Gel gör ki, Satoshi Nakamoto’nun kemikleri peki? Sızlar mı? Evet. Bu beri yandan ideolojik yaklaşımın da çöküşüdür, çoğu kimsenin dile getirmediği… Bitcoin’in ve merkeziyetsiz finansın temel amacı, aracıları ortadan kaldırmak ve insanlara varlıkları üzerinde tam kontrol vermektir. Bitcoin ETF’ye yatırım yaparak aracıya güvenmek ve varlıklarınızın doğrudan kontrolünden feragat etmek durumundasınız.
Ez cümle. Doğası gereği, Bitcoin ETF’leri (özellikle Spot), kripto yatırımlarını aktif olarak yönetmek istememesine rağmen portföyünü çeşitlendirmeyi amaçlayan, bu doğrultuda borsa yönetim ücreti gibi ek maliyetlere razı olan ve kripto varlıklarını doğru şekilde saklama derdiyle uğraşmak istemeyen yatırımcılar için uygun bir finansal araç olabilir. Bu da mevcut kripto para yatırımcılarından daha geniş bir kesimin dahiliyeti ve daha geniş çapta kripto para benimsenme ihtimallerini kuvvetlendiriyor.
Unutmadan; ayrıca hem avantaj hem de dezavantaj perspektifleri bulunan bir “vergi” konusu da var, ABD’de kâr elde edilen kripto satışları veya kripto yoluyla elde edilen gelir de vergiye tabiidir ve bütün kripto para borsaları ile otomatize edilmiş vergi yazılımları senkronize çalışmayabilir. Bu noktada Bitcoin ETF’leri ABD vatandaşlarına daha pürüzsüz bir deneyim sağlıyor. Öte yandan böyle bir vergi zorunluluğu bulunmayan vatandaşlar için henüz regülasyonu olmayan temel kripto varlık piyasasında işlem yapmak, hala Bitcoin ETF’den daha makul bir seçenek olabilir.
2024-2017=7
2017 yılından bu yana ABD’de SEC’ye farklı kurumsal yapılar tarafından Bitcoin ETF talepleri iletilmektedir. SEC’nin bu konuda şimdiye kadar verdiği bir onay kararı bulunmuyor. SEC, şimdiye kadar çok sayıda ETF başvurusunu sürekli olarak erteledi ve nihai olarak reddetti. SEC’nin Bitcoin ETF taleplerine ilişkin verdiği kararlar Mart 2017 tarihine kadar geriye gitmektedir.
SEC’nin önünde halihazırda ABD’li büyük finans şirketlerinin ve fonlarının çok sayıda ETF başvurusu bulunmaktadır, sayıları da her geçen gün artmaktadır.
ABD’de SEC’nin katı tutumu nedeniyle, uzun bir süredir ısrarla Bitcoin ETF başvurusunda bulunan VanEck, ilk olarak Almanya’da Deutsche Börse Xetra’da ETF benzeri Bitcoin ETN (VBTC) ürününün listelenmesini sağlamıştı. Buna benzer ETF benzeri ürünler, ETP’ler (Borsa Yatırım Ürünü) şimdiye kadar bireysel ve kurumsal yatırımcılar için farklı kurgularda farklı şirketler tarafından gündeme getirildi, yatırımcılara sunuldu.
ABD’de SEC şimdiye kadar hiçbir ETF talebini kabul etmemişken Kanada’da spot Bitcoin ETF’leri yaklaşık altı aydır işlem görmektedir. Kanada bu tutumuyla Bitcoin ETF’sini onaylayan ilk ülke olmuştur. Toplamda 2 milyar dolar yatırımla yedi Spot Bitcoin ETF’sine sahiptir. Ülkede bulunan ETF’ler içerisinde dikkatler 819,1 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyüğü olan Purpose Bitcoin ETF üzerinde toplanıyor.
Almanya Haziran 2020’de ortaya çıkan ETC Group Physical Bitcoin (BTCE)’in güncel değeri 802 milyon dolar olarak hesaplanıyor ve bu durum ETF’yi küresel olarak ikinci en büyük Spot Bitcoin ETF’si konumuna yerleştiriyor.
An itibariyle dünyada yalnızca sekiz ülkede Spot Bitcoin ETF’lerine onay verilmiş durumda. G20 ülkelerinden Kanada, Almanya, Brezilya, Avustralya listede yer alırken vergi cenneti diye adlandırılan Jersey, Liechtenstein, Guernsey ve Cayman Adaları da bulunuyor.
Spot Bitcoin ETF’lerinin bugün itibariyle dünya çapındaki değeri 4,16 milyar dolara ulaştı.
Bu, bireysel ve kurumsal kripto para yatırımcılarına Bitcoin konusunda düzenlenmiş bir yol sunan yenilikçi finansal araçların artan güven ortamının bir kanıtı olarak düşünülebilir.
Aerodinamik
Spot Bitcoin ETF’leri konusunda 12 adet başvurunun ( Grayscale, 21Shares & ARK, BlackRock, Bitwise, VanEck, Wisdomtree, Invesco & Galaxy, Fidelity, Valkyrie, Global X, Hashdex, Franklin) onayının beklendiği ABD’de, SEC’in nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.
Dikkatlerin potansiyel ABD Spot Bitcoin ETF piyasasına kaymasından ötürü sonuca yaklaşıldığı da yatırımcılar arasında daha çok konuşulmaya başlanılmış görünüyor. Uzmanlara göre olası bir onayda Bitcoin için ilk gün talebinin 1 milyar dolar ya da daha fazla olması sebebiyle fiyatlarda dalgalanma yaşanabilir.
Peki ABD neden önemli? Bütün dünya ülkelerindeki işlem gören borsaların toplam hacmi 100 trilyon dolar Bunun tam olarak yarısı yani 50 trilyon dolar Amerikan Borsalarında işlem görüyor.
ETF’ler onaylandıktan sonra Bitcoin piyasasına 155 milyar dolar akmasını bekleyebiliriz. Bu şirketlerin toplam Yönetim Altındaki Varlıkları (AUM – Assets Under Management) 15,6 trilyon dolar civarında. Eğer AUM’larının %1’ini bu Bitcoin ETF’lerine yatırırlarsa, Bitcoin piyasasına girecek toplam ABD doları miktarı 155 milyar dolar civarında olacaktır. Şuan BTC Market Cap 722 milyar dolar. Tüm Kriptoları kapsayan Market Cap büyüklüğü ise 1,4 trilyon dolar.
SEC’in bekleyen Spot Bitcoin ETF başvuruları hakkındaki kararına ilişkin beklenti yoğun ve ABD’yi bu sektörde ön plana çıkarma potansiyeli taşıyor.
Tekerrür
İlk Altın ETF onayının fiyat etkisini analiz edecek olursak (2004 yılı). Altın ETF’si onaylanmadan önce aynı şu sıralar (son iki ayda Bitcoin’de gördüğümüz gibi) küçük bir boğa dönemi yaşanmış, altın fiyatları bu ETF onaylanması spekülasyonu sebebiyle ETF onayından önce biraz artmış, ETF onayı geldikten sonra ise %346 artmış. Tarihçeden hareketle; Dijital Altın Bitcoin için 2024 yıl sonu hedef seviyelerimiz 120.000 – 140.000 dolar bant aralığı olabilir.
Dijital Altın ifadesi kullandım. Altın ETF’i ile Bitcoin ETF’si arasında bağıntı kurdum. Yanlış anlaşılmasın. Bence altından daha değerli bir maden Bitcoin. Altın, biliyorsunuz madenden çıkartılan ve yeni yeraltı maden zenginlikleri bulunabilen yani arzı giderek artabilen bir ürün. Bitcoin ise arzı kısıtlı, teknik olarak 21milyon toplam arzda son bulacak. Tam da bu yanıyla da zaten diğer ETF’lerden ayrışıyor. İleriki yıllarda çok daha değerlenecek…
SECtir!
SEC diğer görevlerinin yanı sıra ETF taleplerini de karara bağlayan düzenleyici kuruluştur. SEC, kendisine yapılan ETF taleplerini federal ABD yasalarına göre ve en temel amaçlarından biri olan yatırımcıları koruma misyonuyla değerlendirmekte ve karara bağlamaktadır.
Bitcoin ve kriptoparalar ile ilgili düzenleyici çerçevenin henüz çok sınırlı olduğunu görüyoruz. Bitcoin’in mevcut yasalar açısından bir piyasa varlığı olup olmadığı, hukuki statüsünün ne olduğu, Bitcoin’in bir emtia mı yoksa menkul kıymet mi olduğu ya da özgün yeni bir varlık sınıfı olarak mı nitelendirileceği konuları birçok düzenleyici rejim açısından belirsizliğini koruyor. Dolayısıyla bu belirsizlik her ne kadar SEC’nin bir Bitcoin ETF’sine onay vermesine engel niteliğinde olmasa da SEC’nin önünde önemli bir problem olarak duruyor.
SEC’nin şimdiye kadar bir Bitcoin ETF’sine onay vermemesinin en önemli nedenlerinden birini de yatırımcıları koruma misyonu ile şimdiye kadarki ETF taleplerindeki tutumuna yön veren bazı hususlar oluşturuyor. Bu hususlar temelde henüz kurumsallaşma düzeyi zayıf ve oldukça yeni bir varlık sınıfı olan kriptoparaların önemli ölçüde dalgalı oluşu, volatilitesi, manipülasyona açık oluşu, dolandırıcılık vb. girişimlerin kriptopara piyasasında çok olması gibi başlıklardan oluşuyor. SEC, Bitcoin’e önemli bir meşruiyet sağlayarak yatırımcıları önemli risklere maruz bırakmak istemediğini ve kararlarında yatırımcıyı koruma misyonunun oldukça önemli bir yeri olduğunu geçtiğimiz yıllarda birkaç defa vurgulamıştı.
SEC’nin yaklaşımının önemli bir nedeninin de konunun politik boyutu olduğunu düşünüyorum. Bitcoin finansal bir varlık olmasının yanı sıra son derece politik bir varlık niteliği de taşıyor. Blokzincir teknolojisinin sağladığı çok sayıda son derece yenilikçi özellik ile geleneksel finans sistemine önemli bir meydan okuma niteliği taşıyan Bitcoin’in ve Bitcoin ile birlikte diğer kripto varlıkların adaptasyonu ve meşruiyeti geleneksel kurumsal yapılar açısından önemli riskler taşıyor. Bu yönüyle, SEC’nin kontrolü zor ve potansiyeli son derece güçlü bahse konu varlıklar ile ilgili temkinli bir tutum benimsemesi daha iyi anlaşılabilir. Diğer yandan ABD Hazine tahvil piyasası oldukça sarsıldı ve bankacılık sektörü son derece savunmasız olmaya devam ediyor. Bu da 2024’e girerken Bitcoin’i ‘geleneksel finansal sisteme alternatif olması açısından daha da çekici hale getiriyor. Unutulmamalıdır ki, kalabalıkların kabulü karşısında hiçbir kurum ya da kimse duramaz.
Okült Perspektif
Yazımı kaleme aldığım bu günlerde SEC, ETF’ler için erteleme kararı aldı ve önce Global X‘in spot Bitcoin ETF’sini, daha sonra ise Hashdex ile Franklin Templeton şirketlerinin spot Bitcoin ETF başvurularını erteledi.
Global X şirketinin başvurusu için beklenecek bir sonraki tarih 21 Kasım 2023 olacak. Kuvvetle muhtemel bu tarihte de erteleme kararı çıkacak. Hashdex ve Franklin Templeton şirketlerinin başvuruları için ise bu tarih, 1 Ocak 2024. SEC, bu tür teklifleri ilk başvuru tarihinden itibaren en fazla 240 güne kadar erteleyebilir. Bu son ertelemeler, düzenleyici kurumun mevcut spot Bitcoin ETF başvuruları için ayrılan inceleme süresini tamamen kullanma niyetinde olduğunun bir işareti olarak görülüyor.
Ocak ayında karar bekleyen başka birçok başvuru var. ARK Invest’in Bitcoin ETF başvurusunda nihai karar tarihi 10 Ocak 2024. Net olarak Şahsi kanaatim 10 Ocak 2024 tarihinde ilk onay gerçekleşecek ve haksız rekabetin önüne geçilmek amacıyla da bu fitil diğer tüm Bitcoin ETF’lerinin de onaylanması sürecini ateşleyecek.
Yani 10 Ocak tarihinin hemen ardında 14-17 Ocak 2024 aralığında BlackRock, Bitwise, VanEck, WisdomTree, Invesco & Galaxy, Fidelity ve Valkyrie şirketlerinin başvuruları için de onay Ocak Ayında gelecek.
Bence 2024 Ocak ayı Bitcoin için, geniş kitlelerce kabulü ve farkındalığı adına tarih sayfalarında yerini alacak.
2024 tam anlamıyla kurumsal benimseme yılı olacak. İlk olarak Bitcoin ETF onayı gelecek ve bunu Ethereum ETF onayı izleyecek. (Ethereum’un spot fiyatına dayalı ETF başvuruları: VanEck, 21Shares & ARK, Hashdex, Grayscale, Invesco & Galaxy, BlackRock)
Kurumlar daha rahat hale geldikçe, Hükümet de Bitcoin’i yasal hale getiren onayları verirse, kaynak sağlayıcıların geri kalanının bunun dışındaki şeylere bakmaya başladığını göreceksiniz. Böylece para bu alana akacak.
BlackRock ETF’sinin onaylanmasının geleneksel finans sektörünün geri kalanı için de bir katalizör görevi göreceğini hep beraber izleyeceğiz.
Bu katılım yalnızca kurumsal sermaye girişlerini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda perakende merakını da artıracak, arz sınırlamalarına katkıda bulunacak ve Bitcoin’in deflasyonist yönünün de altını bir kez daha çizecektir.
Ülkeler nezdinde de size çok net bir şey söyleyeyim. ÇİN!..
Rekabet inanılmaz bir şey. Eğer ABD’nin varlık yöneticisi BlackRock bir ETF başlatırsa Çin’in varlık yöneticisinin de bir ETF başlatması gerekecek. NET!.. Hep beraber izleyeceğiz.
Aşağıdaki haber ve benzerleri ile de “Dünya”yı duruma ısındırıyorlar. Ne dersiniz?..
“Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu başkanı Julia Leung, 5 Kasım tarihli Bloomberg raporuna göre Hong Kong’un, piyasa düzenlemesiyle ilgili kaygıların giderilmesi koşuluyla, perakende yatırımcıların Bitcoin gibi kripto para birimleriyle bağlantılı spot ETF’lere erişmesine izin vermeyi düşündüğünü açıkladı.”
ABD, 2021 tarihinde vadeli işlemlere bağlı kripto ETF’lerini piyasaya süren ilk ülke oldu. Hong Kong ise 2022 yılının sonlarında CSOP kripto para vadeli işlem ürünlerini piyasaya sürdü.
Hong Kong’un en büyük bankası Hong Kong ve Shanghai Banking Corporation, Haziran 2023 tarihinde müşterilerinin Bitcoin ve Ether tabanlı ETF’leri alıp satmalarına olanak sağlamıştı.
Kabul
Ve unutmayalım 2024 yılındaki rallinin nedeni (tek nedeni) ETF başvurularının kabulü olmayacak. FED faiz indirim sürecine girildi. Her dört yılda bir gerçekleşen Bitcoin Halving 2024 Nisan dönemi sonunda. Amerika Başkanlık Seçimleri Kasım ayı. Tüm bu olaylar zaten ralli beklentim için gayet yeterli argümanlar. ETF onaylandığında rallinin öncüsü olur. Onaylanmazsa ise (buna ihtimal vermiyorum) yine ralli olur. Sadece heyecanın biraz süresi uzar.
Latent
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para birimi borsa yatırım fonları (ETF’ler) ile ilgili karar verme sürecinde şeffaflık eksikliği eleştirileriyle karşı karşıya. SEC, kripto para piyasasındaki artan talep ve ilgiye rağmen, spot Bitcoin ETF’leri konusunda “kendince” temkinli bir yaklaşım benimsemeye devam ediyor.
BlackRock, Valkyrie Funds, Invesco & Galaxy, Fidelity, Bitwise, VanEck ve WisdomTree gibi dev şirketlerin ABD’deki Spot Bitcoin ETF başvurularına verilecek yanıt SEC tarafından sürekli ötelene dursun, yalnızca kabul söylentileri dahi kripto para piyasasında haftalardır süren bir çalkantıya sebep olmaya yetti. Dolayısıyla buradan yapılabilecek ilk çıkarım, pek çok konuda olduğu gibi SEC tarafından verilecek olumlu/olumsuz herhangi bir kararın piyasada yaratacağı volatiliteye karşı mevcut riskimizi gözden geçirmektir!..
Hatırlayalım, çok yakın geçmişte TerraUSD ve ardından FTX’in çöküşüyle oldukça büyük bir düşüş yaşamıştı Bitcoin ve sektör derin bir krize sürüklenmişti.
Şimdilerde ise ETF rüzgârı unutturdu gibi her şeyi. Bitcoin son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaşmayı başardı.
Yatırımcılar, spot Bitcoin ETF’sinin onaylanacağına dair umutlu, BTC fiyatı tırmanmaya devam ediyor. “Lider kripto para birimi, art arda dördüncü haftada da yükseliş kaydederek, son 18 ayın en yüksek seviyesi olan 38.000 dolara oldukça yaklaşmayı başardı.” Heyecanlı metinleri her yerde.
Bitcoin, ETF onayına ilişkin beklentilerin artmasıyla son dört hafta içinde yaklaşık yüzde 40 oranında bir artış yaşadı.
Yükseliş yalnızca Bitcoin ile sınırlı kalmadı. Büyük hâyâl kırıklığı yaratan Terra yüzde 66 oranında artarken, FTX’in yerel token’ı FTT de yüzde 79,8 oranında attı.
Gelişen ekonomik görünüm de BTC’nin yükselmesinde önemli bir faktör oldu. Tahvil getirilerinde düşüş yaşanırken, hisse senetleri ve kripto para birimlerine olan iştah arttı.
Bitcoin, bu yükseliş ivmesine karşın Kasım 2021’deki 69.000 dolarlık ATH seviyesinin oldukça altında işlem görmeyi sürdürdü.
Prova
Ve yine hatırlayalım, 24 Ekim tarihinde Bitcoin, Blackrock’ın spot Bitcoin ETF’i IBTC’nin Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) web sitesinde listelendiği haberi üzerine yüzde 14’ün üzerinde bir artış göstererek, bir yıldan uzun bir aradan sonra en büyük günlük rallisini gerçekleştirdi. Bu olay, Cointelegraph’ın spot Bitcoin ETF’sinin onaylandığını öne süren yanlış X gönderisinin yayımlandığı 16 Ekim tarihinden bile daha güçlü bir dalgalanma yarattı.
Bu iki piyasa hareketi, spot Bitcoin ETF’sinin onaylanması halinde oluşacak Bitcoin fiyat hareketine dair bir ipucu. ETF’nin onaylanması halinde yatırımcıların “daha büyük olmasa da aynı büyüklükte” bir hareket görebileceklerini düşünüyorum.
Onayın fiyatları önemli ölçüde yukarı çekeceğini ancak bunu orta vadede bir geri çekilmenin takip etmesinin de mümkün olduğunu biliyorum. Bir hype oluşacak orası kesin. Çok fazla kalabalık olacak ve bu nihayetinde verimsizlik yaratacak. Verimsiz hareketler sadece doldurmadır ve bir dereceye kadar geri çekilir. “Beklentiyi satın al, gerçekleşmeyi sat” kuralının halihazırda da çalıştığını/çalışacağını düşünüyorum. Zira Bitcoin fiyatı şu sıralar bence olması gereken seviyelerin üzerinde seyrediyor. Düzeltme sonrası yükseliş devam edecek ve gelecek yıla bakıldığında, kripto ve Bitcoin konusunda iyimser olmamak elde değil. Tüm zamanların en yüksek fiyat/değerlenme seviyelerini göreceğiz…
Sağlıcakla, felsefe ve teknolojiyle kalın…