Yılın son çeyreğinde finans sektöründen Webrazzi’ye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak transfer olan Gülben Yağcı’nın finans sektörüne dair görüşleri Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.
Geçtiğimiz yılın bize öğrettikleriyle, yeni başlangıçlar ve umutlarla dolu bir 2024 diliyorum.
2023 yılı finans sektörü için hem teknolojik gelişmeler hem de regülasyonun açtığı yolla birlikte tüketicilerin deneyimlerini ve seçeneklerini çeşitlendiren bir yıl oldu.
TBB’nin Eylül 2023 verileri, aktif mobil bankacılık kullanıcı sayısının 91 milyona yaklaştığını söylüyor. Bu artışta dijital yöntemlerle kullanıcı ediniminin hız kazanması ve edinim süreçlerinin kolaylaşmasının etkisi olduğunu görüyoruz.
Dünya, büyük bir dijital dönüşüm dönemi içerisinde. Finans sektörünün, tanıklık ettiğimiz bu dijital dönüşüm sürecini, en başarılı yöneten sektörlerden olduğunu düşünüyorum. Pandeminin de tetiklemesiyle birlikte dijitalleşme yolunda hayatı kolaylaştıran bu adımları daha önce deneyimlememiş kullanıcıların da ikna olması, bir anlamda oyunun kurallarını değiştirdi. 10 yıl önce bir bankanın gücünü ve ulaşılabilirliğini belirleyen şube sayılarının artık eskisi kadar önemli bir güç olduğunu söylemek zor.
Sektördeki hem köklü kurumların hem de sektöre yeni adım atmış oyuncuların, teknolojinin sunduğu yenilikleri çok hızlı deneyip, test etmeleri ve öğrenme eğrilerini geliştirmeleri gerekiyor.
Son dönemde hayatımıza giren açık bankacılık ve servis bankacılığı ile regülasyonun sektörde çok farklı kapılar açtığını görüyoruz. Dijital kullanıcı edinim süreçleriyle başlayan sektördeki demokratikleşmenin, özellikle açık bankacılık ile yakın bir zamanda doruk noktasına ulaşacağını düşünüyorum. Hem regülasyonun dijital bankacılığın önünü açan düzenlemeleri hem de sektöre dahil olan oyuncularla birlikte kullanıcıya sunulan ürün ve hizmetler anlamında 2024’te çeşitliliğin ve rekabetin daha da artacağını düşünüyorum. Bu düzenlemeler tüketici yararına olacak şekilde rekabeti artırırken, deneyimi tercih sebebi haline getirecek.
Bugün büyük kurumların sahip olduğu en büyük güç kullanıcı verisi… Kullanıcılar da sektörde yaşanan bu gelişmelerle birlikte artık kendi verisinin gerçek sahibi olarak konumlanıyor, dolayısıyla kendilerine en iyi deneyimi sunan şirketle verilerini paylaşmak ve çalışmak konusunda da daha özgür hale geliyor. Çünkü artık her şey çok kolaylaştı. Kişiselleştirme artık uygulama açılışında kullanıcıyı ismi ile karşılamanın çok daha ötesinde. Kullanıcılar finansal kurumlardan kendi faydalarına ve mikro ihtiyaçlarına uygun kişisel öneriler, teklifler ve deneyimler bekliyor.
Makine öğrenmesi ve yapay zekâ uygulamalarının markaların gündeminde daha fazla yer kaplayacağı bir döneme girdik. Bu alanda en iyi kullanıcı deneyimini sunan, kullanıcısını en fazla düşünen ve bunu kullanıcısına hissettirebilenler öne çıkıyor.
Regülasyonlardaki değişimle birlikte bu alandaki tek alternatif artık yalnızca büyük bankalar değil… Sektöre yepyeni oyuncular dahil oluyor ve olmaya devam edecek. 2023’te lisans almış yeni şirketlerin de 2024’te faaliyete başlayacağını düşünürsek, rekabetin arttığı ama bunun her zamankinden daha çok tüketicinin avantajına olacağı bir döneme girdiğimizi söyleyebilirim.
Dünyada son dönemde kullanımı artan uygulamalardan biri olan “Şimdi Al Sonra Öde” kavramı aslında Türkiye’nin taksitle alışveriş alışkanlığını düşündüğümüzde bu kavrama yabancı olmadığımızı söyleyebiliriz, ancak içeriğinin daha kapsayıcı oluşu ve dünyada farklı iş modeli örnekleri ile potansiyeli yüksek bir satış kanalı olduğunu söylemek mümkün.
Bununla beraber dijital bankacılık ürün ve hizmetlerinin bankanın kendi platformları yerine, kullanıcının ihtiyaç duyduğu anlarda “gömülü finans” dediğimiz, finans dışı uygulamaların içinde karşısına çıkan finansal çözümler, kullanıcı ihtiyacını doğru anda karşılayarak müthiş kolaylık sunabiliyor.
Dijital dünyadaki gelişmeler sadece finans sektörünü değil tüm sektörleri etkiliyor. Yapay zekâ ve makine öğrenmesi hepimizin gündeminde üst sıralarda yer alıyor. Bu iki konunun birlikte kullanılmasıyla üretken yapay zekâ ortaya çıkıyor, halihazırda uzun süredir hepimiz ChatGPT’yi konuşuyor ve deneyimliyoruz.
Diğer taraftan Web3 internet deneyimimizi köklü şekilde değiştirmek üzere geliyor. Henüz tamamlanmamış ve geliştirilmekte olan internet altyapısını ifade eden Web3, kullanıcılarına internet, yapay zekâ ve makine öğrenmesi sayesinde bugünküne kıyasla daha kişiye özel ve akıllı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Web3 kavramının temeli merkezi olmayan bir internet teknolojisine dayanıyor. Merkezi olmayan bir yapıya sahip olması, internete erişimin büyük teknoloji şirketlerinin sağladığı hizmetler yerine onları kontrol eden bireylerin kendileri olmaları anlamına geliyor. Bu sayede internetin daha şeffaf ve erişilebilir hale geleceği öngörülüyor. Web3 ile blockchain’in kullanım alanının genişlemesi ve merkeziyetsiz ürün ve hizmetlerin artması da öngörülüyor. Tüm bu yeni teknolojiyi deneyimlemek, öğrenmek gerekiyor.
Diğer taraftan, küresel çaptaki ekonomik gelişmeler nedeniyle insanlar birikimlerini değerlendirme, giderlerini kontrol altına alma gibi konularda artık çok daha hassaslar. O nedenle bu alanda veri setlerini destekleyecek her türlü bilgi ve dijital çözüm onlar için çok değerli. Kişiye özel finansal değerlendirmeler, analizler, yönlendirmeler ve robo-danışman gibi uygulamalar kullanıcılar tarafından da talep görüyor.
Değişemeyecek şeyler de var elbette. Kullanıcı deneyimi tüm çalışmaların kalbinde yer alıyor. Bahsettiğimiz teknolojiler, ancak daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmak için kullanıldığında anlam kazanıyor.
Özetle günün sonunda teknolojiyi en iyi kullanıcı deneyimini yaratmak için kullananların öne çıktığı, çok daha demokratikleşmiş ve kullanıcı faydasına olacak şekilde çeşitliliğin ve rekabetin artacağı bir dönem bizi bekliyor.
Son olarak, kullanıcıların kurumlardan bir beklentisi daha var: Çevreye, dünyaya, topluma ve sürdürülebilirliğe katkı… Finans sektöründe de gündemde olan bu konunun, önümüzdeki dönemde tüm sektörlerde, ürün ve hizmetlere daha fazla entegre edildiği uygulamalar göreceğimizi düşünüyorum.
18 yıl finans sektöründe dijital ve büyüme odaklı pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi üzerine çalıştıktan sonra, uzun yıllardır tanıdığım Webrazzi ekibine katıldığım için çok mutluyum. Farklı bir sektöre adım atmanın heyecanıyla birlikte, büyümeye hevesli, alanında uzman bir ekibin parçası olduğum için ayrıca keyifliyim. 2024 için öncelikli hedefim; Webrazzi Grup şirketleri olan Webrazzi ve Tech.eu’nun büyüme hedeflerine ve dönüşümüne katkı sağlayacak pazarlama stratejileri geliştirerek bu doğrultuda çalışmalara imza atmak.
Yılı, sektör profesyonellerini bir araya getirdiğimiz, Webrazzi Summit ve Webrazzi Fintech etkinliklerimizle tamamladık.
25 Ekim’de gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Summit 2023; 2.000’den fazla katılımcı, 25 sponsor, 80 yerli/yabancı konuşmacı ve 35 startup’ın katılımıyla, 4 farklı salonda, Türkiye teknoloji ve girişimcilik ekosistemini bir araya getirerek Türkiye’nin en etkili teknoloji ve girişimcilik konferansı misyonunu sürdürmeye devam ediyor.
13 Aralık’ta gerçekleştirdiğimiz, 2023’teki son etkinliğimiz Webrazzi Fintech’te ise 1100’den fazla katılımcı, 16 sponsor ve 25 konuşmacı ile, Türkiye fintech ekosistemini bir araya getirdik.
2024 için planlarımız daha da büyük. Webrazzi Grup şirketlerinden Londra merkezli Tech.eu’nun bir sonraki etkinliği, Tech.eu Summit 2024’ü 16-17 Mayıs 2024 tarihlerinde Londra’nın ikonik tarihi mekanlarından biri olan Old Billingsgate’te gerçekleştireceğiz. MENA, Avrupa ve Amerika’dan katılımcıları, sponsor ve konuşmacıları ağırlayacağımız etkinlik için yoğun talep alıyoruz. 2024 Webrazzi Grup için büyüme ve dönüşüm yılı olacak.
Geçtiğimiz yılın bize öğrettikleriyle, yeni başlangıçlar ve umutlarla dolu bir 2024 diliyorum.