Bakiyem CEO’su Umut Yalçın ile Fintechtime Şubat sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Türkiye’nin ödeme yazılımlarında öncü şirketlerinden biri olan Bakiyem Ödeme Çözümleri, global yolculukta ilk adımını İngiltere üzerinden Avrupa’ya atacağını duyurdu. Avrupalı KOBİ ve şirketlerini de Türk yazılımıyla dijitalleştirmeye hazırlanan şirketin yeni yol haritasını Bakiyem CEO’su Umut Yalçın’dan dinledik.
Bakiyem Ödeme Çözümleri’nin 2017 yılındaki kuruluşundan bu yana olan yolculuğunu bizimle paylaşır mısınız?
İlk girişimim olan AG Danışmanlık kendi online ödeme sistemim olmadığı ve başkasının bayi tahsilat sistemini kullandığım için battı. Bu batış sayesinde aslına bakarsanız Bakiyem.com 2017 yılında kuruldu. Benim yaşamış olduğum bu tahsilat sıkıntısını birçok KOBİ’nin yaşadığını fark ettim ve kobiler için bir teknik bilgiye gerek olmadan dakikalar içerisinde online ödeme almayı sağlayan, kolay kullanıma sahip ödeme çözümleri ve bu çözümlere yönelik entegre modüllerle platformlar geliştiren bir finansal teknoloji şirketi ortaya çıktı. “Ödeme almanın en kolay yolu” mottosuyla çalışmalarını sürdüren Bakiyem.com, kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle ödeme almak isteyen farklı büyüklüklerdeki firmalar için online ödeme çözümleri üretiyor.
Bakiyem’i kurarken en büyük zorluğumuz sermayemizin olmaması ve daha o dönemlerde online ödemenin ne kadar gerekli olduğunun piyasa tarafından anlaşılmamış olması idi. İyi bir iş fikrimiz vardı ama paramız yoktu. Para İstanbullu startuplar için kolay erişilebilir bir yerdeydi ama bizim gibi Anadolu’da olan girişimler için bu neredeyse o dönemlerde imkânsız gibiydi. Biz de para yerine müşteri yatırımına odaklandık. Şirketi ayakta tutabilmek için birçok yan ürün satışı gerçekleştirdik ve 2020 yılının eylül ayına kadar hiçbir yatırım almadan büyüyebildik.
Başladığımız yıllarda firmalara Online ödemenin gerekliliklerini anlatmaya çalışıyorduk. İlk yıllarımızda çok küçük işlem hacimleri elde edebildik. Örneğin 2017 yılında Toplam işlem hacmimiz 1 milyon TL idi, 2019 yılında ise 39 Milyon TL’lik bir işlem hacmine ulaşmıştık. Şimdi ise günlük yaklaşık 20 Milyon TL’lik bir işlem hacmimiz var. 2023 yılında 6,5 Milyar TL işlem hacmine ulaştık. İlk başladığımız yıl toplam 117 müşterimiz vardı, bugün ise 5000’inin üzerinde müşteriye hizmet veriyoruz.
2023 yılında işlem hacminizdeki altı kat artışı neye bağlıyorsunuz?
2023 yılında özellikle B2B alandaki üretmiş olduğumuz SAHA BAKİYEM ürünün yılı oldu. Büyük ölçekli firmalar herhangi bir yatırım maliyetine girmeden bütün saha ekibini ve bayilerini dijitale taşıyabildi SAHA BAKİYEM sayesinde. Müşterilerimizin sadece online ödeme değil sipariş verme fatura takibi cari entegrasyonu gibi özellikleri kullandırdığımız için 2023 yılında çok hızlı büyüdük ve büyümemiz son hızıyla devam ediyor.
Bakiyem’i Avrupa pazarına genişlemeye iten motivasyon nedir?
Bizi Avrupa’ya iten en önemli motivasyon Türkiye’de operasyonlarını yönettiğimiz Avrupalı şirketler oldu. Sunmuş olduğumuz bütünleşik online ödeme ve sahayı dijitalleşme çözümlerinin Avrupa ve dünyada başarılı örneklerinin çok az olduğunu gözlemledik. Bu da bizim için globalde yeni bir dijitalleşme kültürü oluşturabileceğimiz inancını doğurdu. Avrupa’da da ilk İngiltere’de olma isteğimiz finansın merkezinde hem finansmana kolay ulaşılabildiğini görmemiz hem de İngiltere pazarının sektörümüzde çok öğretici bir ülke olmasından kaynaklandı.
Bakiyem, hizmetlerini Avrupalı KOBİ’ler ve şirketler için nasıl uyarlamayı planlıyor?
Bakiyem hizmetlerinin en etkin rolü başka hiçbir uygulamaya veya yazılıma ihtiyaç duymadan bütün online ödeme araçlarını tek bir platformdan yönetilmesidir. Avrupalı KOBİ’ler de cep telefonlarını pos cihazı olarak kullanırken bütün banka hareketlerini tek bir ekrandan yönetebilecekler. Aslına bakarsanız Türkiye’deki bütünleşik hizmet yapımızı Avrupalı KOBİ’lere uyarlayacağız.
Bakiyem’in Avrupa’daki işletmelerin dijital dönüşümüne nasıl bir etki bırakacağını öngörüyorsunuz?
Avrupa’da başlangıçta KOBİ’leri hedefliyoruz ancak özellikle Türkiye’de edinmiş olduğumuz tecrübelerle artık Avrupalı şirketlerin 2 yıl içerisinde Bakiyem ürünlerinin hem hızlanmalarına hem de dijitalleşmelerine doğrudan hizmet ettiğini görecekler. Avrupa’da da özellikle hatırı sayılır bir SAP kullanımı var. SAP entegrasyonlarımızla birlikte Avrupa’da dijital dönüşümde firmaların öngördükleri 1,5 – 2 yıllık proje sürelerinin nasıl 45-50 günde bittiğini görecekler. Bu da firmalar için hem zaman hem de para maliyetlerini 10 kat azalttığını görecekler. Bu da aynı Türkiye’de nasıl referans yöntemi ile büyüdüysek Avrupa’da da referans yolu ile büyüceğimizi gösteriyor bence.
Bakiyem’in online ödeme çözümlerinin rakiplerinden farkını yaratan temel özellikleri nelerdir?
Bakiyem olarak 2017 yılında kurulduğumuzda en önemli özelliğimiz KOBİ’lerin kendi web sitelerinde kod bilgisine sahip olmadan online ödeme sayfası oluşturmaları ve pos cihazı taşımadan cep telefonlarını bir pos cihazı gibi kullanabilmeleri idi. Yaklaşık 2 yıl önce de Saha Bakiyem ürünümüz ile platform ve ERP bağımsız Bayi organizasyonu olan firmaların distribütörlerini ve Saha çalışanlarını 45 gün gibi kısa bir sürede dijitalleştirmemiz oldu.
Saha Bakiyem sayesinde müşterilerimiz sipariş alma, açık faturaların ödenmesi, yeni oluşan faturaların ödenmesi, havale-eft ve DBS gibi süreçleri gerçek zamanlı entegrasyonlar ile yönetebiliyor. Bu bütün süreçlerin yönetilmesi için rakiplerimizin vermiş olduğu proje süresi en az 8-12 ay bizde ise 45 gün. Bu da rakiplerimiz ile aramızdaki farkı yaratıyor.
Bakiyem’in odaklandığı yenilikler hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Bu sene odaklandığımız yenilikler arasında müşterilerimiz sadece bizim çalışmış olduğumuz ödeme kuruluşları ile değil istedikleri banka ve ödeme kuruluşları ile çalışabiliyor olacaklar. Hizmetlerimizi tüm online ödeme argümanlarını kapsayıcı hale geliyoruz. Avrupa’ya açıldıktan sonra da 2024’ün sonunda dünyada bilinen bütün ödeme yöntemlerini tek bir platformdan yönetebilir hale gelmeyi planlıyoruz. Bu sayede Türkiye’deki bir e-ticaret firması Paypal ve Stripe gibi firmalardan ödemelerini alabilecek, parası hesabına en kısa sürede aktarılmış olacak.
Bakiyem, özellikle diğer finansal teknoloji şirketlerine kıyasla müşterilerinin maliyetlerini nasıl düşürmeyi başardı?
ERP ve muhasebe programlarına yapmış olduğumuz entegrasyon ile, cari takibi, sipariş modülü, fatura ödeme gibi işlemlerde Türk şirketleri dijitalleştirerek hem personel verimini, hem zaman verimini, hem de proje maliyetlerini verimli hale getiriyoruz.
Bakiyem’in 2024 yılı için hedefleriniz neler? 13 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşma hedefinizde nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Bakiyem Ödeme Çözümleri olarak 2024 yılı planımızın başında Avrupa’ya açılmak var. 2023’te işlem hacmini 6 kat artırarak 6,5 milyar TL’ye ulaştık. Toplam işlem hacmimiz 8,5 milyar TL’yi buldu. Aslına bakarsanız bu yılın ilk ayındaki veriler 13 milyar TL’nin de üzerinde bir işlem hacmi ile 2024’ü kapatacağız. Buradaki en önemli yol haritamız yeni ürünlerimiz ve mevcut müşteri içerisinde derinleşme ile hedeflerimizi rahatlıkla gerçekleştireceğimizi düşünüyorum.
Bakiyem sağlam ve istikrarlı adımlarla ilerliyor. Yakın zamanda hem yeni adımızı hem de Avrupa’daki ilk satışımızı duyuracağız.