Aktif Ventures Genel Müdür Vekili Yasemin Evsahibioğlu ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.
Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.
Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?
Kurumsal bankacılık ve proje finansmanı ile başlayan, faktoring ile devam eden kariyerimi, dünyanın dijital dönüşüme girdiği süreçte “fintek” kavramının ortaya çıkması ve ülkemizde kendisine yer ve yön bulmasıyla önce e-para ve ödeme hizmetleri alanına, açıkçası tamamen geleceğe yatırım yaparak yönlendirdim. Sonrasında, Aktif Bank ekosistemindeki kapsayıcı yapının ortaya çıkardığı Aktif Ventures’ın hikayesi beni çok heyecanlandırdı. Dijital dönüşümü, inovasyonu ve girişim geliştirme kavramlarını odak noktasına alan Aktif Ventures’ın kuruluş döneminde üst düzey pozisyonlarda yer aldım ve şu anda hem Türkiye’nin ilk Girişim Geliştirme GMY’si hem de Genel Müdür Vekili olarak kariyerime devam ediyorum.
Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?
Sektörde başarı multi disipliner yapısını ve becerilerini işine iyi aktaran liderlere daha yakın; bu noktada da kadın ya da erkek ayrımı yapılmaması gerektiğini savunuyorum. Fintek her düzeyde kadın katılımın giderek arttığı bir sektör, farklı sektörlerdeki güçlü kaslarını buraya aktarabilen kadınların yıllar içerisinde daha üst pozisyonlarda yer alacağını birlikte göreceğiz.
Ülkemizde ve dünyada fintek sektöründe başarılı gördüğünüz, öne çıkan kadın liderler ve girişimler var mı?
Bir bankayı, kapsayıcı bir finans ekosistemi haline getiren ve her geçen gün farklı başarı hikayeleri yazmamıza ilham olan bankamızın Genel Müdürü sayın Ayşegül Adaca benim için ilk isim. Kadın dayanışmasına ve gücüne inanan bu kadar kıymetli bir isimle birlikte çalışmak bir ayrıcalık. Ayrıca, son dönemlerde perakende, e-ticaret, finans ve teknoloji alanlarında kadınların üst düzey hakimiyetleri müthiş gurur verici, bu kapsamda da HepsiBurada, Insider, Pegasus ve Teknosa gibi devleri sayabiliriz.
Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?
Fintek, tüm sektörleri içerisine alan, farklı kasların harmoniyle birlikte çalıştığında başarı hikayeleri yazılabilen yenilikçi bir sektör. Bu durum, kadının doğasından gelen yaratıcılık ve adaptasyon gibi birtakım yeteneklerini rahatça pratiğe dökebildiği ve başarılı olabildiği bir özgürlük alanı yaratıyor. Dolayısıyla, fintek çok yakında kadın dominasyonu ile şekillenecek bir sektör haline gelecek.
Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor?
Sadece fintekte değil, her alanda kadın temsilciler çok kritik role sahip. Eğitimlerini henüz tamamlamamış, meslek seçimlerinde belki de kafası karışık tüm genç kadınlar için rol model olabilecek kadınlar tam da bu sebeple doğru temsil edilmeli ve kitlelere bu başarı hikayeleri yayılmalı. Bu temsil, ilgili tüm sektörler için ezber bozan yapıları işaret ediyor, bir noktada kadın-erkek eşitliğinin konuşulmaya gerek olmadığı zamanlar ve sektörler açısından özendirici bir rol oynuyor.
Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?
Erkek dominasyonundaki finans dünyası, belirttiğim gibi doğasından gelen birtakım yetenekler ile kadınların gün geçtikçe daha çok söz sahibi olduğu bir alan olmaya aday. Bu noktada toplumun çok önemli bir sorumluluğu bulunuyor: Ortaya çıkan başarıları adil bir şekilde değerlendirmek… Sadece finansal teknoloji değil, tüm sektörlerde kadınların bu şekilde hak ettiği değeri göreceğine inanıyorum.
Sektördeki terfi süreçlerinin şeffaflığı ve bu süreçlerin kadın çalışanlar üzerindeki etkisi konusunda ne tür iyileştirmeler önerirsiniz?
Ülkemiz bu anlamda, gelişmiş birçok ülkeye kıyasla adil bir ekosisteme sahip. Ancak kadınların, anne olmak gibi mucizevi bir şansları var ve özellikle bu sürecin, kadınların kariyer yolunda geciktirici bir etkisi olduğunu üzülerek görüyoruz. Orta kademede sayısı fazla olan kadınlara, performans kriterlerinden bağımsız olarak tam da bu sebeple üst düzey pozisyonlarda yeterince rastlayamıyoruz. Süreçlerdeki şeffaflığın, sektörün ve şirketlerin temel prensiplerini belirleme noktasında kadınların daha çok söz sahibi olması ile artacağını düşünüyorum.
Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı?
Yukarıda da belirttiğim gibi, karar süreçlerinde daha çok kadının yer alması, üst düzey kadın yöneticilerin alt kademelere daha çok ulaşması, organizasyonların rol model yaklaşımını benimseyerek adil ve eşitlikçi bir yapıda olduklarını göstermesi kadın temsilini artıracak temel unsurlar.
Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var?
Kadın rol model kavramının üniversitelere, hatta liselere kadar indirilmesi gerektiğine inanıyorum. Hayal kurabilen ve bu hayali doğrultusunda yolunu çizmeye çalışan tüm genç kadınlar için bu kavram çok önemli. Organizasyonlarda da eşitlikçi yapının desteklendiği gösterilirken, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın gerek kurum içi gerekse de kurum dışı eğitim, sertifika programları gibi fırsatlar sunulmalı.
Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için ne tür sorumluluklar almalı? Bu hedeflere ulaşmak için hangi politikalar uygulanabilir?
Şeffaflık, süreçlerin sağlıklı ve adil ilerlemesi için bir şart. Öncelikle liderin bu yaklaşımı benimsemesi ve tüm organizasyona yayması gerekiyor. İmkanlara ve fırsatlara ulaşmada eşit, adil ve şeffaf süreçler tasarlanmalı ve tüm yapı tarafından bu süreçler benimsenmeli. Kurumsal hafızanın ve kurum kültürünün bu yönde konumlanması gelecek nesillere büyük kolaylık sağlayacak.
Finansal teknoloji sektöründe kadınlar için açık kapılar yaratma konusunda sizce hangi yaklaşımlar benimsenmeli?
Burada görev hem organizasyonlara hem de sektörü etkileyen güçlü fikir liderlerine düşüyor. Fintek sektörünü domine eden herkesin, özellikle kadın liderlerin daha görünür, daha ulaşılabilir bir yapıda olması, organizasyonların homojen istihdamı destekleyici politikalar içerisinde olduğu bilgisini eğitim sürecindeki istekli genç kadınlara ulaştırması gerekiyor. Bu röportaj tam olarak da kastettiğim duruma hizmet ediyor, dolayısıyla bu dünyadaki bir kadın lider olarak görüşlerimi açıklıkla paylaşma imkânı bulduğum için mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Eşitlik bir sorun olmadığı gün, artık başka konuları konuşacağız. 🙂