TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Perakendenin Geleceği Araştırması”nın ikincisi “Perakende Sektörü için Kapsayıcı bir Model Önerisi” başlığıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu, perakende sektörünün geleceğine ışık tutmak amacıyla hazırladığı “Perakendenin Geleceği Araştırması-II 2023-2024 / Perakende Sektörü için Kapsayıcı Bir Model Önerisi” raporunu kamuoyuyla paylaştı. Bu rapor, kamu, özel sektör, akademi ve uluslararası örgüt temsilcilerinin görüşlerini alarak, perakende sektöründe sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için kapsayıcı bir yaklaşımı benimsemeyi öneriyor.

27 Mayıs’ta TÜSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısının açılış konuşmasını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım, Gıda ve Hizmetler Yuvarlak Masası Başkanı İzzet Özilhan yaptı. Özilhan, konuşmasında şunları vurguladı:

“Perakende sektöründe büyümenin ve dönüşümün doğru biçimde yönetilebilmesi için; üretimden tüketiciye giden yolda tüm aşamalarda sektördeki kritik sorunların tespit edilmesi, kamu, özel sektör ve sivil toplum arasındaki istişarenin güçlendirilmesi ve sektörün ülkemiz ekonomisine katkısını sürdürülebilir kılacak çözüm önerilerinin oluşturulması gerekiyor. Sektörün geleceği; perakendenin tüm kanallarında sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına bağlı. Bu yüzden; bugün sunacağımız yol haritasını temellendirirken, ‘kapsayıcı bir yaklaşım’ ihtiyacının altını ısrarla çizdik.”

Toplantıda, Corpera Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Emre Doğru, raporun bulgularını katılımcılarla paylaştı. “Perakendenin Geleceği Araştırması-II 2023-2024 / Perakende Sektörü için Kapsayıcı Bir Model Önerisi” raporunun özet bulguları şöyle:

  • Perakende sektöründe büyümenin ve dönüşümün doğru biçimde yönetilmesine ihtiyaç duyuluyor.
  • Perakende sektörü kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçiyor ve bu sürecin ancak sistemsel düşünme (systems thinking) yaklaşımı ile yönetilebileceği düşünülüyor.
  • Sektördeki sorunların doğru tespit edilmesini; kamu, özel sektör ve sivil toplum arasındaki istişarenin güçlendirilmesini ve sektörün ülke ekonomisine katkısını sürdürülebilir kılacak çözüm önerilerinin oluşturulmasını sağlayacak, 6585 Sayılı Kanun ile çerçevesi oluşturulan “Perakendeciler Konseyi”nin düzenleyici etki analizini de kapsayacak şekilde etkinleştirilmesi ve faaliyet göstermesi öneriliyor.
  • Konseyin; İş Gücü, Eşit ve Adil Rekabet, Üretimde Verimlilik ve Dijitalleşme ve İnovasyon gibi öncelikli politika alanlarını gündemine almasının sektöre değer katacağı değerlendiriliyor.

Etkinlik, “Perakende Sektöründe Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyümenin Dinamikleri” başlıklı panel oturumu ile sona erdi. Panelde Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Dairesi Başkanı Burak Kaplan, TAMPF (Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu) Genel Sekreteri Burak Ünaldı, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Kıdemli Proje Koordinatörü Emre Dönmez ve TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu Başkanı Atilla Yerlikaya görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

 

“Perakendenin Geleceği Araştırması-II 2023-2024 / Perakende Sektörü için Kapsayıcı Bir Model Önerisi” raporunun tamamına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:
https://tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/11569-perakendenin-gelecegi-arastirmasi-ii-2023-2024