Semosis Genel Müdürü Mehmet Naci Dai ile Fintechtime Haziran sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.
Insha Ventures’ın bir parçası olarak hayata geçen ve senet sistemini dijital ortama taşıyan Semosis, finans sektöründe önemli bir boşluğu doldurmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ticaret hayatının önemli bir parçası olan senet sistemini dijital ortama taşıyan ve 5 milyon dolarlık değerlemeye ulaşan Semosis hakkında merak ettiğimiz soruları ilettik.
Öncelikle Semosis hayırlı olsun. Insha Ventures’ın Semosis’ spin-off sürecini başlatma kararının arkasındaki temel motivasyon neydi?
Türkiye’nin ilk fintek girişim kurucusu olan Insha Ventures, “uçtan uca fintek inşa eder, büyütür ve yatırım yapar” misyonuyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Semosis, Insha Ventures bünyesinde doğup, fikir aşamasından spin-off aşamasına taşınarak; bugün yoluna Semosis Finansal Teknolojiler A. Ş. olarak devam ediyor. Semosis bu anlamda Insha Ventures’ın Venture Builder konseptinin ilk meyvesi.
Şirketleştirme sürecini başlatma kararımızın arkasında, Semosis’in özellikle ekonomik koşullarda alternatif bir ödeme yöntemi olarak yıllardır kullanılan senedin dijital ortama taşınmasının hızlı finansal ve ekonomik sonuçlar doğuracağına olan inancımız bulunuyor. Dolayısıyla, geleneksel yöntemler rekabetçi olsa da Semosis’te dijital senet anlamında bir boşluk olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, pazarın ilk girişimcisi olmak ve pazara hızlı bir şekilde girmek gibi amaçlarla önce Semosis’i şirketleştirmek istedik.
Semosis hayata geçtiği günden bu yana hangi aşamalardan geçti? Senet hacminiz, tahsilat verilerininiz eşliğinde Semosis’in karnesi hakkında neler söylemek istersiniz?
Semosis, günümüzde finansal ihtiyaçların çeşitlendiği hız, nitelik ve yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulduğu noktada olgunlaşmaya başladı. Ülkemizde birçok sektörde ciddi kullanım alanına sahip olan vadeli mal, hizmet alımı ve borç alıp verme işlemlerinde kullanılan aynı zamanda bir kıymetli evrak olarak globalde de geçerliliği olan senetlerin bankacılık hizmetleri içerisindeki yerinin çeşitlendirilebileceği ön görüsüyle hareket ettik. Bu anlamda gerekli kanun ve uygulamaların incelenmesiyle Semosis hayata geçti.
Bugün geldiğimiz noktada 3 yıl gibi bir sürede ülkemizin banka destekli ilk fintek girişim kurucusu olan Insha Ventures bünyesinde hayata geçen Semosis, spin-off süreci sonucunda şirketleşen bir girişim oldu. Semosis’in şirket değerlemesi 5 milyon dolar’a ulaştı.
Öte yandan Semosis’i hayata geçirdiğimiz günden bu yana 3 milyar Türk Lirası’na yakın senet hacmi ve yaklaşık 500 milyon liralık senet tahsilatına aracılık ettik.
Semosis ile merkeziyetsiz bir alt yapı sunacağınızı söylemiştiniz. İşleyiş ve bu alt yapı hakkında biraz daha bilgi alabilir miyiz?
Teknolojik bir kavram gibi gözüken “merkeziyetsizlik” kavramı aslında ticari ekosistemin saydamlığı, güvenilirliği, finansal ve bankacılık hizmetlerine erişimde zorlanan kesimlerin ekonomik hayata kazandırılabilmesi gibi konularda kritik önem taşıyor. Merkeziyetsiz yapıda kurgulanan Semosis senet ağı, bankalarımız ve TÜBİTAK gibi ulusal kurumlarımızda dağıtık ve saydam olarak çalışacak. Bu merkeziyetsiz finans (defi) ağının üzerine merkeziyetsiz uygulamalar sadece Semosis değil, bankacılık, finansal hizmetler ve e-ticaret çözümleri sunacak olan Semosis iş ortakları ve ekosistemi tarafından geliştirilecek.
Sonuç olarak; Semosis; dijital senet ağı, şeffaflık ve hesap verebilirlik temel prensipleri çerçevesinde birçok finansal kuruluş ve bankanın iş birliğiyle uygulama ve blok zinciri teknolojisiyle yaygınlaşacak bir potansiyele sahip. İlerleyen dönemde tüm bu adımların hayata geçmesiyle; Türk ticaret hayatındaki şeffaflaşmayı ve güven unsurunu artırırken, temel hizmetlere ulaşımı kolaylaştırarak finansal büyümeyi de destekleyeceğini düşünüyoruz.
Dijital senet platformu Semosis, kullanıcıların senet işlemlerini nasıl daha hızlı, güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanıyor?
Ticari hayat içerisinde kullanılan senetlerin içeriği, Türk Ticaret Kanunu’nda belirli olan şekil şartları ile düzenleniyor. Bir senedin hayat döngüsü de düzenlenmesi ve imzası ile başlayıp, ödenmesine kadar geçen süreç içerisinde alacaklı ve borçlu arasında bir akit oluşturuyor. Yüzyıllardır kâğıt üzerinde ve ıslak imza ile yaşayan bu süreci Semosis ile dijital ortama taşıyoruz. Senetler ve senetler üzerinde gerçekleşebilen her türlü işlemin saydam ve güvenilir bir şekilde dijital izdüşümünün oluşturulması blok zincir teknolojisi ile mümkün. Bu teknoloji hem kâğıt üzerinde yaşayan, alacaklı veya alacaklının tercih ettiği bir banka tarafından saklanan bu belgelerin, hem de çok yakın zamanda TÜBİTAK ile iş birliğimiz kapsamında tamamıyla dijital ve kağıtsız ortamda, e-kimlik ve e-imza gibi teknolojileri kullanarak “jetonlaşan” akıllı senetler ile ilgili her türlü işlemin yapılması mümkün olacak. Tamamen gerçek bir varlığın üzerine kurgulanan yeni dijital senetler, ülkemizin ticari ve ekonomik hayatına çok önemli katkılar sağlayacak nitelikteler.
Türkiye’nin ilk dijital senet platformu olarak senet oluşturma, yönetme, devretme ve tahsilat süreçlerini dijitalleştirdiğimiz Semosis kullanıcılara; istenilen zamanda, hızlı ve güvenli bir şekilde, bankaya gitmeden ve nakit taşımaya gerek olmadan banka/kredi kartı veya EFT/havale yöntemi ile senet ödeme ve daha sonra bu senetleri borçluların belirlediği lokasyonlarda teslim etme olanağı sağlıyor. Semosis kullanıcıları, uygulama içinden ücretsiz olarak birkaç saniyede hesap açıp, dijital akit oluşturabilmelerinin yanında borçlu-alacaklı ilişkisini dijital ortamda da kolaylıkla takip edebiliyor.
Sloganımızda da belirttiğimiz gibi ‘Senedin Dijital Çağı’ derken aslında çağ atladığımızı ifade ediyoruz.
Semosis’in finans sektöründeki hangi önemli boşluğu doldurduğunu düşünüyorsunuz? Bu boşluğun sektör üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Semosis’in ülkemizde benzer teminatlar dışında finansa erişemeyen kitlelerin finansal erişimleri için ciddi bir kaynak sağlayacağını biliyoruz. Semosis, ülkemizde de önemli borçlanma araçlarından biri olarak kullanılan; senetli ödemelerin hem kullanım alanını genişletiyor hem de menkul kıymetlendirme gibi bu alanda yeni teknoloji ve finansal çözümler üretiyor. Bu durum senetlerin kişiler arasında yatırım yapılabilir, güvenli bir finansal kaynak ürünlerine dönüşmesinin yolunu açıyor. Semosis, bu alanda analog yollarla sürdürülen bankaların bile ellerindeki onca kaynağa rağmen ciddi bir maliyet ve operasyona katlandığı süreçlerini kaliteli, ölçülebilir, daha zahmetsiz, hızlı ve dinamik süreçlere dönüştürüyor.
TÜBİTAK Bilgem ile blockchain teknolojisi alanındaki iş birliğimiz sayesinde; Semosis’in gelecekte finansal aktörlerin tümümün bir araya gelerek finansal hizmetlere erişimi sağlayan bir platform olarak konumlanacağını düşünüyoruz.
Semosis aracılığıyla oluşturulan veya kaydedilen tüm vadeli belgeli alacakların dijital bir varlık haline dönüşecek. Bu anlamda Semosis’in finansal çözüm üreten bir fintek olarak finans dünyasında yerini alacağını göreceğiz.
Semosis’in kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında oynayacağı rolü nasıl tanımlarsınız ve bu süreçte karşılaşabileceğiniz olası zorluklar konusunda neler söylemek istersiniz?
Türkiye’nin ticaret hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olan senet sistemini dijital ortama taşıyan Semosis, 3 yılı aşkın bir süredir hizmet veriyor. Bu süre zarfında senet ile ilgili çok önemli sorunların çözülmesini ve süreçlerin dijitalleşmesini sağladık. Senet süreçlerinde imza attığımız bu optimizasyon, maliyetlerde minimizasyona ve şirketlerin tahsilat yeteneklerinin artmasına çok büyük bir katkı sağladı. Dolayısıyla Semosis, ticaret hayatında ve ekonomide bir karşılığının olduğunu bu geçen 3 buçuk yılda kanıtladı. Fikrimizi, ürünümüzü olgunlaştırdık. Şirketlerin özellikle nakit akışlarına katkı sağlayan Semosis, senet tahsilat yeteneklerinin artmasını sağlayacak ve piyasanın ödeme alışkanlıklarında önemli değişiklikler getirecek bir yapıya sahip. Önümüzdeki dönemlerde de ülkemizin ekonomisine senet ile yapılan ödemelerinde önemli bir rol oynayarak, kayıt dışı ekonominin denetim altına alınmasına destek verecek.
Semosis’in bankacılık sektörü dışındaki kesimlere sağlayacağı faydaları ve bu kesimlerin finansal hizmetlere erişimindeki açığı nasıl kapatacağınızı açıklar mısınız?
Attığımız bu adımla birlikte başta finans sektörünün dışında kalan ya da finansal hizmetlerden yeterince yararlanamayan kesimin entegrasyonunun da hızlanacağını düşünüyoruz. Çünkü Semosis, finansal sisteme dahil olmayan bireylerin temel finansal hizmetlere erişimini sağlayarak, finansal katılımı ve ekonomik güçlenmeyi teşvik ediyor. Bu noktada finansal sisteme erişimin artırılması ana prensibimiz olacak. Semosis ile birlikte dijitalleşen senetler, bankacılık sektörüne entegre olmayan ya da bankacılık enstrümanlarından yeterince faydalanamayan kesim ile finansal hizmetler arasındaki açığı kapatmada çok önemli bir rol üstlenecek.
Semosis’in gelecekteki büyüme hedeflerinde neler var? “Unicorn” olma vizyonunu nasıl gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?
Öncelikli hedefimiz Semosis’in sadece bir teknoloji çözümü olarak değil, aynı zamanda regülatörlerin ve finans kurumlarının da iş birliği içinde olduğu bir platform haline getirmek. Bu yapı da Türkiye’de fintek sektörünün gelişimine önemli katkı sağlayacaktır. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de yaklaşık 200 milyar Türk lirası büyüklüğünde bir senet hacmi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu hacim her yıl yenileniyor, gelişiyor. Aslında sadece senet değil, bir ödeme yöntemi olarak baktığımızda kredi kartına alternatif, şimdi al sonra öde gibi birçok farklı ödeme sistemlerinin geliştirildiği bir ortamda Semosis, ödemeler kategorisinde e-ticaret, dış ticaret gibi birçok sektörde de sunacağı yeniliklerle öncü hızlı gelişmeler sergileyecek. Potansiyeli yüksek bir pazarda ilk yıl itibarıyla 5 milyarlık senedi dijital ortama taşımayı hedefliyoruz. Sonraki yıllarda çok daha hızlı bir büyümeyle ciddi işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için önceliğimiz iş birliği yapacağımız bankaların senet operasyonlarını ve tahsilatlarını kolaylaştırmak ve elektronik imza çözümüyle yüzde 100 dijital senet akışlarını oluşturmak. Gerekli olan yasal alt yapının sağlanması için de çabalarımız sürüyor.
Orta vadede hedefimiz ise elektronik ticaret gibi senedin kullanıldığı sektörlerdeki varlığımızı güçlendirmek olacak. Daha sonrasında ise büyüme planlarımız çerçevesinde, dış ticaret işlemleri gibi birçok türev piyasada senet ödeme yönetiminin veya senedin getirdiği blockchain temelli teknolojilerin sağladığı imkânları diğer finansal piyasalarda da sunmayı hedefliyoruz.
Uzun vadede hedefimiz ise tüm senet ya da senet benzeri ürünleri dijital ortama taşıyarak ortak bir platformda buluşturmak olacak. Dolayısıyla burada Semosis ile sadece fintek ekosistemine değil, tüm finansal piyasalara yeni bir çözüm getirmiş oluyoruz. Tüm bu gelişmelerin ışığında orta vadede hedefimiz Semosis’i unicorn yapmak.