Amazon Web Services (AWS), AWS Kamu Sektöründe Üretken Yapay Zeka (AI) Etkisi Global Girişimi (AWS Public Sector Generative AI Impact Initiative) yatırımını duyurdu.

İki yıl sürecek 50 milyon dolar tutarındaki yatırım, kamu sektöründeki kuruluşların ve bu kuruluşların teknoloji ihtiyaçlarını doğrudan destekleyenlerin Amazon Bedrock, Amazon Q, Amazon SageMaker, AWS HealthScribe, AWS Trainium ve AWS Inferentia gibi AWS üretken yapay zeka servislerini ve altyapısını kritik görevleri desteklemek için kullanarak inovasyonu hızlandırmalarına yardımcı olmak üzere tasarlandı.

AWS, bu girişimin bir parçası olarak üretken yapay zeka projeleri için 50 milyon dolara kadar AWS Promosyon Kredisi, eğitim ve teknik uzmanlık sağlama taahhüdünde bulunuyor. Kredi verme kararları, müşterinin yeni teknoloji çözümleri geliştirme deneyimi, proje fikrinin olgunluğu, çözümün gelecekte kullanılabileceğine dair kanıtlar ve müşterinin üretken yapay zeka becerilerinin seviyesi gibi çeşitli faktörlere göre belirlenecek. Programa, toplumun karşı karşıya olduğu en acil zorlukları çözmeye yardımcı olmak için üretken yapay zeka çözümleri üreten dünya genelindeki AWS Kamu Sektörü müşterileri ve çözüm ortakları katılabilecek.

Kamu sektörü genelinde liderler, daha verimli ve çevik olmak için üretken yapay zekadan yararlanmaya çalışıyor. Bununla birlikte, kamu sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, kaynakları optimize etme, değişen ihtiyaçlara uyum sağlama, hasta bakımını iyileştirme, eğitim deneyimini kişiselleştirme ve güvenliği güçlendirme gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek için AWS, kamu sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların üretken yapay zeka ve diğer bulut tabanlı teknolojilerin toplumu olumlu yönde etkileme potansiyelini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak üzere çalışıyor.

 

Başvuruları 30 Haziran 2026 tarihine kadar devam eden küresel girişimin avantajları ve sunduğu kaynaklar şöyle:

  • Uyarlanmış eğitim: Pazara açılma hedeflerine ve iş gereksinimlerine ulaşılmasına yardımcı olacak eğitimler.
  • Üretken Yapay Zeka İnovasyon Merkezi uzmanlığı: Üretken yapay zeka çözümlerinin güvenli bir şekilde tasarlanmasına, tanımlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olacak Üretken Yapay Zeka İnovasyon Merkezi (Generative AI Innovation Center) rehberliği.
  • Teknik destek: Well-Architected Framework kullanılarak üretken yapay zeka yapısının optimize edilmesi için AWS teknik uzmanlarından ve derslerinden bilgi edinme fırsatı.
  • Ağ kurma ve ücretsiz oturumlar: Dünyanın dört bir yanındaki ücretsiz AWS Summit etkinliklerine kaydolma imkanı.
  • Küresel düşünce liderliği fırsatları: AWS Üretken Yapay Zeka Etki Girişimi başarı hikayelerinin AWS pazarlama çalışmalarında sergilenmesi fırsatı.

AWS Kamu Sektöründe Üretken Yapay Zeka (AI) Etkisi Global Girişimi, AWS’in yapay zeka teknolojisinin güvenli, emniyetli ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesine yönelik taahhüdünü temel alıyor. Örneğin AWS, ABD merkezli araştırmacılara ve eğitimcilere yapay zeka araştırmaları için gelişmiş bilgi işlem, veri kümeleri, modeller, yazılım, eğitim ve kullanıcı desteğine erişim imkanı sağlayan Ulusal Bilim Vakfı’nın (National Science Foundation) Ulusal Yapay Zeka Araştırma Kaynakları (National Artificial Intelligence Research Resource, NAIRR) pilot programına katkıda bulunan bir çözüm ortağı. Amazon, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (National Institute of Standards and Technology, NIST) tarafından kurulan ABD Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü Konsorsiyumu’nun (US Artificial Intelligence Safety Institute Consortium) bir üyesi ve kuruluşların temel modellerinin güvenliğini ölçmek üzere kullanabilecekleri araç ve metodolojilerin geliştirilmesini sağlamak için 5 milyon dolar katkıda bulunuyor. AWS ayrıca, Tech To The Rescue tarafından yönetilen ve AWS CTO’su Werner Vogels’in Now Go Build CTO Fellowship programını da içeren AI for Changemakers hızlandırma programı gibi girişimleri de destekliyor.

 

Girişime katılım konusunda daha fazla bilgi için https://aws.amazon.com/generative-ai-impact-initiative adresini ziyaret edebilirsiniz.