Aktif Tech Genel Müdürü Özgür Bilgin’in Money 20/20 Europe özelinde yaptığı açıklamalar Fintechtime Temmuz sayısında yer aldı. 

Money 20/20 Europe 2024, Amsterdam’da 100’den fazla ülkeden katılımcının fintek yeniliklerini tartışmak ve iş birliği fırsatları yaratmak için bir araya geldiği büyük bir etkinlik oldu. Türk fintek sektörü de güçlü bir katılım gösterdi. Etkinlikte, yapay zeka, açık bankacılık ve dijital para birimleri ana temalar olarak öne çıktı.

 

Dünyanın finans ve teknoloji odaklı en önemli ekosistem buluşması olarak kabul edilen Money 20/20 Europe, 4-6 Haziran 2024 tarihleri arasında Amsterdam’da gerçekleşti. 100’den fazla ülkeden katılımcı, 3 gün boyunca fintek ekosistemindeki yenilikleri tartışmak, yenilikçi fintek çözümlerini tanıtmak, yeni iş birlikleri geliştirmek ve global pazarlarda sektörün önde gelen isimleri ile potansiyel iş ortakları için bir araya geldi. Küreselleşme vizyonu ile hareket eden Türk fintek sektörünün de yurt dışı pazarlarda büyümek ve potansiyel iş birliği fırsatlarını değerlendirmek için yoğun bir ziyaretçi ve firma seviyesinde katılım gösterdiği fuarda, TÖDEB ve DEİK önderliğinde açılan pavilyonlarda yer alan şirketlerimizle beraber bağımsız olarak stant açan katılımcı şirketlerimiz ile ülkemiz adına tam bir gövde gösterisi gerçekleştirildi.

İki yıl önce “Blockchain” ve geçtiğimiz yıl “Yapay Zeka” temalarının çok ağır bastığı tüm fuar konuşmalarının aksine, bu yıl ana tema olarak “hype-tech” yoktu. Ancak, yine de bu yılın en önemli üç konusu olarak “Yapay Zeka”, “Açık Bankacılık” ve “Dijital Para Birimleri” temalarına ağırlık verildi. Yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkındaki panellerde yeni kullanım alanları, ölçeklenebilirlik ile ilgili sorunlar ve başarılı uygulamalar için gerekli olan teknolojik ve altyapı gereksinimleri üzerinde konuşuldu.

Açık Bankacılık oturumlarında ise hem global hem de yerel pazarlarda büyüme ve buna bağlı olarak kullanım alanlarının çeşitlendirilmesi üzerine tartışıldı. Dijital Para Birimi tartışmaları ise temel olarak merkez bankası dijital para birimlerine ve bunlar için cazip değer teklifleri oluşturma ihtiyacına odaklandı.

Money20/20 bu yıl da Swift, Mastercard, Visa ve American Express gibi büyük ödeme sektörü oyuncularıyla doluydu. Finans sektöründe tarihi bir dönüşümden geçtiğimiz bu dönemde, teknoloji ve düzenlemeler hesaptan hesaba transferlerini mümkün kıldıkça, daha dijital, anında, daha düşük ücretli küresel ödeme ağlarına geçiyoruz. FX Uygulamaları ile beraber p2p para transferi alanında yatırım yapan ve yapmak isteyen firmalar için hala büyük fırsatlar sunuyor ki, katılımcı firma ve ziyaretçi profilleri de bunu doğrular nitelikte idi.

Çok sayıda ülkenin stant ve pavilyonu ile katıldığı fuarda ülkemizin sektör temsilcileri ve kamu desteği ile tam bir gövde gösterisi yapıldı. Money20/20’de bu yıl; İtalya, Malta, Almanya, Estonya, Bahreyn, Fransa, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerin de milli stantlarını gördük.

Panellerdeki konuşmacıların vurguladıkları, sohbetlerin düşündürdükleri ve firmaların stratejilerinden yola çıkarak gelecek 5 yıl için şunları söyleyebilirim:

  • Yapay zeka destekli yardımcı pilotlar, fintek sektörü firmalarının kurguladıkları oyun planları içerisinde daha fazla görülecek.
  • POC süreçlerinin tamamlanması ile AI destekli somut uygulamalara daha fazla şahitlik edeceğiz; artık teorik süreçleri aşmanın eşiğindeyiz.
  • Regülatörler ve ilgili kamu düzenleyicilerinden beklentiler hala yüksek ve yeni düzenlemelerle sektör yol alırken yeni iş fırsatları beklentileri de var.
  • Ulusal güvenlik de dahil siber güvenlik alanında tehdit ve fırsatları Quantum teknolojideki gelişmelerle yaşayacağız; fırtına öncesi sessizlik aşamasındayız.
  • Sigorta şirketleri, ÇSY (Çevre, Sosyal ve Yönetişim) temelli uygulama ve yatırımlar, varlık yönetimine yönelik girişimler fuar gündemine hem konuşma temaları hem de katılımcı profili olarak daha fazla girmeye başlayacak.