Yapı Kredi Dijital Bankacılık Grup Direktörü Evren Şahin, Money 20/20 Europe özelinde yaptığı açıklamalar Fintechtime Temmuz sayısında yer aldı.
“Bu sene; yapay zekâ alanındaki son trendler; dijital cüzdanlar, dijital çağda güven, açık bankacılıktaki son gelişmeler gibi konulara odaklanılması da son derece faydalıydı. Fintech’lerin gelişim alanlarının dijital çağın ihtiyaçları ile doğru orantılı olduğunu biliyoruz. Bu denklemden baktığımızda çok verimli bir etkinlik gerçekleştiğini söyleyebiliriz.”
Bu yıl Amsterdam’da gerçekleştirilen Money 20/20 Europe, fintech dünyası için çok önemli bir etkinlik oldu. İçinde bulunduğumuz dijital çağın gerekliliklerine paralel olarak bu sene; yapay zekâ alanındaki son trendler; dijital cüzdanlar, dijital çağda güven, açık bankacılıktaki son gelişmeler gibi konulara odaklanılması da son derece faydalıydı. Fintech’lerin gelişim alanlarının dijital çağın ihtiyaçları ile doğru orantılı olduğunu biliyoruz. Bu denklemden baktığımızda çok verimli bir etkinlik gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Günümüzdeki fintech şirketlerinin daha çok inovasyon ve teknoloji merkezli olması, bankacılık hizmetlerini daha ulaşılabilir kılarken aynı zamanda bu hizmetlerin kullanıcı dostu olmasını da sağlıyor. Bankalar da fintech’ler aracılığıyla, finansal teknoloji alanındaki yenilikçi çözümleri ve başarılı projelerini müşterilerine daha hızlı bir şekilde aktarma fırsatı bulabiliyor. Money 20/20 Europe’un da “Human x Machine” temasıyla düzenlenmesi tam da bu noktalara parmak basıyor. Bu tema, yapay zekânın insanlarla etkileşimini ele alan servislerin yanında, buradaki gelişmelerin de anlaşılmasına yardımcı oluyor. Öte yandan bankacılık sektörü içerisinde oldukça önemli olan; para transferi ve global ödeme gibi konularla ilgilenen fintech’leri ileride daha çok konuşacağımızı ve Money 20/20 Europe gibi etkinliklerde daha fazla göreceğimizi de öngörüyoruz. Ayrıca, Money 20/20 Europe’u sektörün gelişimine destek olması ve ekosistem içerisindeki iş birliklerini güçlendirmesi açısından çok değerli buluyoruz.
Yapı Kredi olarak, geleceğin bankacılığını bugünden inşa etmek için durmaksızın çalışıyoruz. İnovasyonu ve yeniliği odak noktasına alan yaklaşımımızla, projelerimizi müşterilerimizin de hayatına fayda sağlayacak şekilde tasarlıyoruz. Bu nedenle, kurum olarak fintech ekosistemini en iyi şekilde desteklemek için çalışmalarımızı Yapı Kredi FRWRD çatısı altında sürdürüyoruz. Yapı Kredi FRWRD ile fintech’lere çeşitli gelişim alanları sunarken teknoloji ve inovasyon ekosistemindeki en yenilikçi fırsatlardan faydalanıyoruz. Örneğin, girişimlere mentorluk, girişimci paketleri ve Yapı Kredi FRWRD’ın girişim ekosistemi partner ağı ile birlikte oluşturduğu birden fazla ürün ve hizmet “beyond banking” kapsamında özel ve indirimli fiyatlar sunmakla beraber programa dâhil olan tüm girişimler, Yapı Kredi’nin ağı içerisinde yer alan ekosistemin önde gelen melek yatırımcı, yatırım ağı ve VC’leriyle yatırımcı eşleştirmelerine dâhil olma fırsatını yakalıyor.
Bununla birlikte; ekosistemin gelişimini ivmelendiren yapay zekâ, entegre ödeme çözümleri, açık bankacılık gibi kritik konular da gündemimizde yer alıyor. Teknolojinin, ödeme sistemlerinin geleceği üzerinde ne kadar etkili olduğu son derece açık. Bu bağlamda, Generative AI gibi tüm sektörlerde değişim yaratan trendleri hızla benimsemeyi önemli buluyoruz. Şu anda, bankacılık süreçlerimize yapay zekâyı entegre eden projeler yürütüyoruz. Örneğin, Seyahatim+ Chatbot’unda yapay zekâyı kullanarak, generative AI tarafından sağlanan diğer kolaylıkların yanı sıra, müşterilerin sohbetleri sırasında doğrudan ödeme başlatmalarını ve pürüzsüz bir şekilde işlemlerini tamamlamalarını mümkün kılmaya çalışıyoruz.
Ülkemizde bankacılık sektörünün önemli bir paydaşı olarak, ödeme sistemlerine yeni yaklaşımlar getirerek yenilikçi iş modelleri de geliştiriyoruz. Ödeme sistemlerini uygulamamızda ve mini uygulamalarımızda yeni trendleri yakından takip eden bir şekilde konumlandırıyoruz. 2021 yılında Aracım+ entegrasyonuyla mobil uygulamamızı Türkiye’de finans sektöründeki ilk süper uygulamaya dönüştürdük.
Açık Bankacılık hizmetlerimize ise 2023’ün başında, Türkiye’deki yeni açık bankacılık düzenlemeleriyle eş zamanlı olarak başladık. Avrupa’daki muadillerimizden daha geç (örneğin, İngiltere’de açık bankacılık hizmetleri 2018’de başladı) açık bankacılık hizmetleri sunmamıza rağmen, hizmetlerimiz müşterilerimiz tarafından hızla benimsendi ve kabul gördü.
Bir başka konuya değinecek olursak; dijital varlıklara dair ETF’lerin kabulü ise hem dijital varlıklar hem de bu alandaki hizmet alanlarını ciddi derecede ön plana çıkardı. Global düzeyde varlık saklama, alım-satıma aracılık etme gibi alanlar şirketler için oldukça cazip hale gelmeye başladı. Biz de bu kapsamda yurt içindeki yasa tasarısı ile uyumlu olarak dijital varlıkları saklama altyapısı üzerinde çalışmalarımıza zaten başlamıştık. Bu kapsamda hem dijital varlıkları hem de blokzincir teknolojisini kullanarak yeni ürün ve servisler geliştirmek önceliklerimiz arasında yer alıyor.
Dijital varlıklarda saklama hizmetinin yanı sıra TCMB tarafından yürütülen CBDC projesi olan Dijital TL üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Dijital TL projesinde önemli bir rol oynaması beklenen Dijital ID için hem ar-ge alanında hem de sektörümüze öncü olmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Dijital ID ile CBDC boyutunun dışında, ID’nin yönetiminin ve doğrulaması gibi süreçleri banka kanallarına entegre etmenin değerli olduğunu düşünüyoruz.