Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek’in Money 20/20 Europe özelinde yaptığı açıklamalar Fintechtime Temmuz sayısında yer aldı. 

“Dijital ürün geliştiren büyük firmaların demolarını incelediğimde, kullanıcı deneyimi (UX) konusunda hala gidilecek çok fazla yol olduğunu gözlemledim. Bu alanda bence büyük fırsatlar mevcut.”

 

Teknoloji dünyasında çığır açan yenilikleri takip etmenin bir hayli zorlaştığı zamanlardan geçiyoruz. Özellikle üretken yapay zekanın hayatımıza girişiyle birlikte birçok sektörde inanılmaz dönüşümler yaşanıyor. Finansal teknoloji alanında ürün ve hizmet geliştiren bir şirket olarak bu değişim ve dönüşümün her zaman merkezinde yer alıyor ve bu bağlamda Architecht olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Daha önce Gartner IT Symposium, Microsoft Ignite, Tech Summit London, Web Summit Lisbon, Fintech Connect ve Gitex gibi uluslararası etkinliklere katılarak finansal teknoloji alanındaki yenilikleri takip etmeye özen gösterdik. Bu sene 4-6 Haziran tarihlerinde Amsterdam’da gerçekleşen Money 20/20 etkinliğine katılarak, sektördeki son trendleri ve gelişmeleri yine yerinde gözlemleme fırsatı bulduk.

Finansal teknolojiler alanında dünyanın en saygın konferanslarından biri olan Money 20/20 bu sene de dünyanın farklı noktalarından gelen birçok üst düzey yöneticiye ve yatırımcıya ev sahipliği yaptı. Biz de Architecht olarak sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek ve bir takım temaslarda bulunmak üzere Money 20/20’ye katılım sağladık. Bu prestijli etkinlik; dünya çapında katılım gösteren firmalar için partner ve müşteri kazanmak amacıyla ürün ve hizmetlerini sergileyebilecekleri güzel bir ortam sunuyor. Ülkemizden doğan finansal şirketlerin ve Türk katılımcıların fuardaki güçlü varlığı bu anlamda dikkat çekici ve gurur vericiydi.

Bana göre etkinliğin en heyecan verici kısmı farklı ülkelerden gelen birçok finansal teknoloji lideriyle verimli fikir alışverişi yapma fırsatıydı. Bu bağlamda sektörümüzün önemli paydaşlarının çalışma modellerini ve sıcak gündemlerini daha yakından değerlendirme imkanı bulduk. Özellikle Avrupa’daki finansal teknoloji şirketlerinin işlerini adeta bir lego parçası gibi paylaştıklarını gözlemlemek çok etkileyiciydi. Şirketler, uzmanlık alanlarına odaklanarak geliştirme maliyetlerini ve risklerini paylaşıyorlar ve böylece ekosistem olarak büyüyorlar. Bu modelin sektörde işbirliği ve büyüme için önemli bir kazanım olduğunu söyleyebilirim.

Etlinlikle ilgili gözlemlerimi kısaca aktaracak olursam: Dijital ürün geliştiren büyük firmaların demolarını incelediğimde, kullanıcı deneyimi (UX) konusunda hala gidilecek çok fazla yol olduğunu gözlemledim. Bu alanda bence büyük fırsatlar mevcut. Yapay zeka (AI) fonksiyonları açısından da ürün ve hizmetlerde önemli gelişim alanları olduğunu söyleyebilirim. Bu durum, sektördeki yenilikçi fırsatlar için büyük bir potansiyel taşıyor. Bununla beraber yapay zeka çalışmalarıyla tanınmış teknoloji şirketlerinin stantlarını etkinlikte göremedim; Microsoft ve Google gibi devler daha çok finansal servisler eksenli stantlar açarak katılımcılara aktarımda bulundular. Yapay zeka odaklı gündemler stand alanlarından ziyade genel olarak ana sahnede paneller ve sunumlarla ön plandaydı.

Kripto para şirketlerinin katılım durumu geçen yıla oranla daha azdı ama buna rağmen etkinlik alanında oldukça fazla kripto para ürünü ve hizmeti sunuldu. Stand açan siber güvenlik firmalarının sayısının az olması da dikkat çeken bir diğer başlıktı. Money 20/20’de Açık Bankacılık odaklı hizmet sunan kurumların sayısının arttığını ve bu kurumların ürün ve hizmetlerindeki siber güvenlik konularına daha çok yatırım yaptıklarını da gözlemleme imkanım oldu.

Özetle Money 20/20; en güncel gelişmeleri takip ettiğimiz, birbirinden kıymetli finansal teknoloji lideriyle tanıştığımız, yeni ürün ve hizmetler hakkında geniş bilgiler edindiğimiz ve üretken yapay zekanın genel olarak sektörümüzü nasıl dönüştüreceğini istişare ettiğimiz verimli bir etkinlik oldu. Bu tür etkinlikler, sektördeki yenilikleri ve iş birliklerini geliştirmek adına kesinlikle çok büyük fırsatlar sunuyor.

Architecht olarak, global gelişmeleri yakından takip etmeye ve buradaki çıktıları ülkemizdeki finansal teknoloji sektörüne entegre etmeye devam edeceğiz.