Lidio Kurucu Ortak & CEO, Mobilexpress CEO Emre Güzer   ile Fintechtime Ağustos sayısı için gerçekleştirdiğimiz kapak röportajı yayında.

Finansal teknolojilerin geleceğine yön veren, yeni nesil yaklaşımıyla ödemeleri özgürleştiren ve sektörde ezber bozan Lidio’nun Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Güzer ile bir araya gelerek Lidio’nun gelecek planları hakkında bilgi aldık.

 

2024 yılı için belirlediğiniz hedefler doğrultusunda Lidio’nun performansını değerlendirir misiniz? Bu hedeflerden hangilerini başarıyla gerçekleştirdiniz? Beklenmedik zorluklar yaşadınız mı?

2024 yılı için dolar bazında 6 kata yakın bir büyüme planlamıştık. Bu hedefe doğru emin adımlarla koşuyoruz. Yılın ilk yarısında 2 milyar doların üzerinde bir işleme aracılık ettik. Üstelik bu rakamın içerisinde VISA, Vodafone Pay gibi platform desteği verdiğimiz işlerin hacimleri yer almıyor. Ağustos ayı içerisinde gelirlerimizi temmuz ayına oranla iki kart arttıracağız ve sağlıklı büyüme devam edecek. Burada sağlıklı büyümenin altını çizmek istiyorum. Sektörde kendilerine farklılaşabilecekleri alanlar bulamayan oyuncuların maalesef zararına işler yapma gayretinde olduğu bir dönemde gelir yaratarak kârlı büyüyebilmek, etik olmayan hiçbir alanda faaliyet göstermemek elbette gelecek adına bana ve çalışma arkadaşlarıma ümit veriyor. 

Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren tüm girişim ve girişimcilerin ortak noktası genel olarak beklenmedik zorluklarla karşılaşmalarıdır. Bu gibi öngörülemeyen durumlardan fırsatlar yaratabilme becerilerimiz, Türkiye’de işini büyütmeye çalışan girişimcilerin ve sektör profesyonellerinin yurt dışında benzer işler yapanlara göre adaptasyon yeteneklerinin çok daha hızlı gelişmesine sebebiyet veriyor. Adapte olamazsanız hayatta kalamazsınız.

 

Lidio olarak müşterilerinize sunduğunuz yenilikler nelerdir? Bu yeniliklerin müşterilerinizin iş süreçlerine ve verimliliklerine etkileri konusunda neler paylaşabilirsiniz?

Lidio’nun hemen herkese eşit uzaklıkta duran platformu Lidio Core ile, işletmelerin tek bir platformdan tüm bankalara, cüzdan ve alternatif ödemelere erişimini mümkün kılıyoruz. 40’tan fazla ülkede, 157 tane alternatif ödeme yöntemi ve 190’dan fazla döviz kodu ile tek sözleşmeyle ödeme alınabilmesine olanak sağlıyoruz. Türkiye’nin ilk ödeme geçidi Mobilexpress’in ödeme yetkinlikleri bildiğiniz gibi Lidio’nun kalbini oluşturuyor. 2022 yılının sonunda Lidio T.C. Merkez Bankası’ndan lisansını alınca Mobilexpress üzerindeki diğer ödeme kuruluşlarının yerini Lidio aldı. Başka bir deyişle Mobilexpress’i online içerik izleyebildiğiniz bir streaming platformu olarak düşünebilirsiniz. Lidio da bu platformun orijinal yapımı. Lidio, tüm bilgi birikimi ve uzmanlığımızın uçtan uca işletmelere ve onların tüketicilerine ulaştırdığımız bir fikir.

Lidio Pass bugün Türkiye’nin en büyük kayıtlı kart saklama havuzu. 2016 yılında henüz Mobilexpress dönemlerinde ayağa kalkan bu servis Lidio’nun lisanslanmasının ardından Lidio Pass adını aldı. Aynı zamanda sektördeki ilk paylaşımlı kart saklama havuzu olma özelliğini de taşıyor. Çok bilinen global rakiplerinden farklı olarak kartını alışveriş esnasında saklayan tüketicinin kart sahipliği aynı zamanda birlikte çalıştığımız işletmelere de ait oluyor. İşletme başka bir yere taşınmak ister ise ve/veya kendi finansal servisleri için yatırım yapmak istiyor ise Lidio’dan bu verilerini, belirli güvenlik protokolleri ile alabiliyor. Bu işletmeler için çok değerli bir veri olma özelliği taşıyor.

İhracatı destekleyen çözümlerin en başında gelen sınırlar arası ticaret çözümümüz ile yakın zamanda Türkiye’nin en büyük işletmelerinden birini dünyanın her yerinden Lidio ve partnerleri ile birlikte ödeme alabilir hale getireceğiz. Üstelik bu çözümler hâlihazırda kullanılan, dağınık çözümlerden çok daha avantajlı çözümler olacak. Bu konuyla ilgili yakın zamanda bir vaka çalışması yapmayı da ümit ediyoruz.

 

Lidio Anında Kredi ürününüz piyasaya sürüldüğünde beklenen ilgiyi gördü mü? Bu ürünün müşteri kabulü üzerinde en etkili olan faktörler nelerdi?

Lidio kredi ürünü özellikle 2025 yılı için yatırım yaptığımız, yine erken davrandığımız çözümlerden bir tanesi. Özellikle kredi kartı taksit kısıtlamaları, limit problemleri gibi sorunları en aza indirgeyeceğimizi düşündüğümüz, meyvelerini de vermeye başlayan bir çözüm. Bu çözümü daha pürüzsüz hale getirebilmek için yakın zamanda Lidio Pass ile de daha pürüzsüz bir entegrasyon planımız var. Kredi ürününü tek tıkla ödeme kolaylığına indirgemek üzerine çalışmalarımız devam ediyor.

 

Yeni geliştirdiğiniz Lidio SoftPOS ürünüyle hangi piyasa ihtiyacını karşılamayı amaçladınız? Bu ürünle müşterilerinize hangi özel avantajları sunuyorsunuz?

İşletmelerin ihtiyacı olan çözümleri sadece online’a indirgemek haksızlık olur. İşletmeler çok kanallı organizmalar ve tüketici ile temas ettikleri her alanda ödemeleri görünmez kılmak zorundalar. Lidio’nun da ödemeleri özgürleştirmek parolasıyla çıktığı bu yolculukta sadece online’da kalması hem işletmelerimize hem de onların tüketicilerine haksızlık olur. Burada fiziksel dünya için ayağa kaldırdığımız ilk ürün Lidio SoftPOS oldu. Özellikle birlikte çalıştığımız perakendecilerin kasa kuyruğu problemini ortadan kaldırmayı planladığımız bu çözüm sektördeki birçok rakibinden farklı olarak işletmelerin kendi native uygulamalarının içerisine de gizlenebiliyor. İşletmeler gerekirse Lidio uygulamasını indirip ödeme de alabiliyorlar.

 

Online ödeme sektörünü bekleyen temel zorluklar ve bu zorluklara yönelik Lidio’nun çözüm stratejileri nelerdir?

İşletmelerin genel problemleri değişmedi. Daha yüksek dönüşüm oranları ile daha fazla tüketiciye ulaşabilmek ve bunu en az kayıpla yapabilmek gayesindeler. Bunu yaparken de tüketicilerine pürüzsüz bir ödeme deneyimi yaşatmak istiyorlar ve bu tüketiciler için bir sonraki alışverişte yine tercih sebebi olmak istiyorlar. Tek bir işlemi kaçırmamak için en az onlar kadar bu işlere dertlenen, herkese eşit uzaklıkta duran bağımsız ödeme servis sağlayıcılar bulabilmeleri ve onlarla birlikte ihtiyaçlarına yönelik ürün geliştirebilmeleri en büyük arzuları. Birlikte çalıştığımız mevcut işletmeler ve aramıza yeni katılacak işletmeler bizim ürün yol haritamızda da söz sahibidir. Lidio stratejilerini geliştirirken iş ortaklarımızın ihtiyaçları en büyük önceliğimizdir.

 

Lidio Pass çözümünüz pazarın hangi kesimine hitap ediyor ve kullanıcılarınıza sağladığı spesifik avantajlar neler? Lidio’nun dijital ödeme teknolojileriyle desteklenen altyapısında yıllık kaç işlem gerçekleşiyor?

Lidio Pass, henüz Lidio hayatımıza girmeden önce, 2016 yılında Gittigidiyor’da ayağa kalkan bir kart saklama çözümü. Gittigidiyor’u müteakip Trendyol’un da çok uzun yıllar on milyonlarca kartı bu platformda saklandı. Dolayısıyla bu çözümümüzü kullanan işletmelere, Türkiye’nin en büyük işletmelerinin alışveriş yapan tüketicileri için yaşattıkları pürüzsüz deneyimi getiriyoruz. Alışveriş yapan tüketiciler alışveriş esnasında Lidio sözleşmesine de tıklayarak kartlarının Lidio’nun entegre olduğu tüm işletmelerde kullanabilecekleri bir havuza dâhil oluyorlar. Daha sonra alışveriş yaparken tekrar kart bilgisi girmek zorunda kalmıyorlar. Bu pürüzsüz deneyim işletmeler için daha yüksek dönüşüm oranı, daha az riskli işlemler ve elbette daha sadık tüketiciler anlamına geliyor. Bugün bazı işletmelerimizde kayıtlı kartlar ile yapılan ödemeler toplam ödemelerin yüzde 50’sinin üzerinde seyrediyor. Bu da ödemelerin geleceğinin görünmez olacağı tezimizi bir kez daha doğrulayan bir argüman.

Tüketiciler için elbette sadece pürüzsüz bir ödeme deneyiminden bahsetmek doğru olmaz. Lidio Pass’e kredi kartını kaydetmiş olan tüketiciler başka yerlerden alışveriş yaparken kart bilgilerini bu yeni işletmeler ile paylaşmadan alışverişlerini tamamlıyorlar. Tüketicilerimizin hayatına yakın zamanda özellikle açık bankacılık çözümleri ile yepyeni servisler getirme gayesindeyiz. Kredi kartına ek olarak hesaptan ödeme ve/veya kredi ile ödemeyi de bir tüketiciler çözümü olarak konumlandırdığımız Lidio Pass’in kabiliyetleri arasına ekleyeceğiz.

 

Worldline ile yaptığınız stratejik iş birliği Türkiye’nin dijital ödeme altyapısına nasıl bir yenilik getirdi? Bu ortaklık kapsamında Lidio’nun üstlendiği roller ve e-ticarete sağladığı katkılar nelerdir?

Bu iş birliği tüm dünyada en çok ses getiren iş birliklerinden birisi olmasının yanı sıra Türkiye’ye girmek isteyen global oyuncuların tercih edebileceği eşsiz bir yöntem oldu. Şüphesiz Lidio ile birlikte Worldline’ın dijital servisleri bu oyuncuların ilki oldu. Bu noktada sizlerin de nezdinde kanun koyucularımızın ve düzenleyicilerimizin dünyadaki örnekleri yakinen takibi, ilgili aksiyonları alma gayretleri ve inisiyatifleri için tekrar teşekkür ederim.

Bu iş birliği ile Türkiye’de çok uzun yıllardır Avrupa’nın ve ABD’nin oldukça önünde olduğumuz ödemeler alanındaki yenilikçi yaklaşımımızı dünyaya ihraç edebilme gayesindeyiz. Aynı zamanda Türkiye’de çözümümüzü kullanan işletmeler, birçok ülkeden birçok alternatif ödeme ve döviz kuru üzerinden tek sözleşme ile en uygun şartlarda ödeme alabilecekler ve global rakipleri ile rekabet edebilecek seviyeye gelecekler.

 

Uluslararası iş birlikleriniz ve global pazarda konumlanma stratejiniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni iş ortaklarınız ve bu ortaklıklardan beklentileriniz nelerdir?

Uluslararası arenada iş birliklerimiz artacak. Hâlihazırda birlikte çalıştığımız ve çalışmanın arifesinde olduğumuz birçok global oyuncu var. Biz özellikle global arenada, Türkiye’de fintech denildiği zaman akla gelen ilk oyuncu olmak istiyoruz. Son katıldığımız, dünyanın finans ve teknoloji odaklı en önemli ekosistem buluşması olarak kabul edilen Money 20/20’de bunun ayak seslerini duymak bizler için oldukça sevindiriciydi. Uluslararası arenada iş yapmak istememizin bir diğer sebebi elbette rakiplerimizden farklı alanlarda da gelir edebilme gayesi. Zira sektördeki fiyatlama konusundaki serzenişimi yukarıda aktarmıştım.

 

Startup ekosistemi için oluşturduğunuz Lidio Ödeme Geçidi başta olmak üzere, diğer finansal çözümlerinizle girişimcilere nasıl bir destek sağlıyorsunuz? Bu altyapı hizmetlerinin startup’ların büyümesine etkisi nedir?

Girişimcilere “daha iyisi için daha fazla ödemek zorunda olmadıklarını” taahhüt ediyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük işletmelerinin kullandığı servislerimize bir tık uzaktalar. Bu işletmelerin ve onların tüketicilerinin deneyimini, girişimcilerimize de ulaştırabilmek için çok heyecanlıyız. Sonuçta girişimcinin halinden girişimci anlar.

 

Kurum içi cinsiyet eşitliği konusunda attığınız adımlar ve yönetici seviyesindeki kadın oranının artışı hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Bu değişimin şirket kültürüne etkileri neler oldu?

Kurum içi cinsiyet eşitliği Lidio’da her zaman çok önem verdiğimiz konulardan biri. Kadın ya da erkek fark etmeksizin ekibimizin her üyesi yaptığı işlerle, projelerle şirket için çok değerli. Her bir çalışanın Lidio’da her sabah işine başlarken motive ve mutlu başlaması tüm yönetim ekibinin en büyük öncelikleri arasında yer alıyor. Cinsiyet faktöründen bağımsız alanında uzman profesyoneller yetiştirmek için İK ekipleri ile koordineli olarak sürekli çalışıyoruz. Cinsiyet eşitliğine olan bağlılığımız, son yıllarda sadece bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi değil aynı zamanda iş stratejimizin de temel taşlarından biri haline geldi. Yönetici kadromuzda kadın oranının artması, şirketimizin inovasyon kapasitesini ve müşteri odaklılığını artırarak sürdürülebilir büyümemize büyük katkı sağlıyor. Lidio’da herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu bir çalışma ortamı yaratmak için çalışmaya devam edeceğiz.

 

Türkiye’nin fintek ekosistemi son dönemdeki uluslararası alandaki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Money 20/20 Europe gibi etkinliklerden sonra sektörümüzdeki büyüme potansiyeli ve yatırım çekme kapasitesi konusunda görüşleriniz nelerdir?

Uzun yıllar önce Türkiye’den sadece birkaç kişinin katıldığı Money 20/20’ye artık sektör olarak çıkarma yapıyoruz diyebiliriz. Geçtiğimiz aylarda katıldığımız son etkinlikte dikkatleri üzerimize çektiğimizi düşünüyorum. Buradaki genel problem katılan tüm oyuncuların birbiri ile çok benzer işler yapıyor olması. Önümüzdeki dönemde girişimlerimizin hâlihazırda iyi oldukları alanlara geri dönerek oralarda servislerini keskinleştireceklerini ve yeniden ana işlerine odaklanacaklarını düşünüyorum. Ayrıca Türkiye’nin potansiyeli, nüfusu ve geliştirdiğimiz teknolojileri düşündüğünüzde yatırım potansiyelimiz yüksek. 2024 yılının ikinci yarısında ve 2025 yılında sektöre birçok yeni yatırımcının gireceğini düşünüyorum. Bu yatırımların bazıları birkaç alanda işini iyi yapan girişimleri birleştirmek, konsolide etmek üzerine olacaktır.

 

Önümüzdeki dönem için yatırım yapma veya yatırım alma planınız var mı? Yatırımların şirketinizin büyüme hedefleri üzerindeki etkileri konusunda neler söylemek istersiniz?

Yatırım yapmaya devam edeceğiz. Lidio’ya yatırım yapmak isteyen fakat birlikte fayda yaratamayacağımızı düşündüğümüz yerli ve global yatırımcılar oldu. Burada önem verdiğimiz konu yatırımın stratejik olması. Stratejik yatırımlar her zaman ilgimizi çekiyor. Burada dikkat edeceğimiz önemli bir husus bulunuyor: Birlikte çalıştığımız işletmeler ile bir anlaşmazlık oluşturabilecek, bağımsızlığımızı risk altına sokacağını düşündüğümüz bir yatırım asla almayacağız.

Diğer taraftan yatırım alan, yakın sektörlerden oyuncuların sadece sektöre değil, kendilerine verdikleri zararı da görüyoruz. Yatırım beraberinde çok daha agresif hedefler ile geliyorsa bu odağı kaybetmeniz ya da çok hızlı büyürken şirket kültürünü kaybedeceğiniz bir düzleme çekecek ise bu yatırımı almamak daha hayırlı olabilir. O yüzden yatırımla ilgili genel görüşüm, ne kadar erken o kadar iyi, ne kadar geç o kadar iyi şeklindedir ve bir reçetesi yoktur.

 

Gelecek planlarınız ve güncel ajandanız çerçevesinde, müşterilerinize sunmaya hazırlandığınız yeniliklerden de bahseder misiniz? Bu yeniliklerin pazarda yaratacağı değişimleri nasıl öngörüyorsunuz?

Özellikle işletmelerimizi dünyaya açmak en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. İşletmelerimize getireceğimiz her yeni ülke o ülkedeki her bir yeni müşteri bizi çok motive ediyor. Üstelik bunu tek sözleşme ile başarıyor olmamız büyük fark yaratıyor. Bir diğer alan da SoftPOS’u müteakip ayağa kaldıracağımız fiziksel POS cihazlarımız. İşletmelerimizin ödemeye dokunduğu her alanda işlerini kolaylaştırma gayretinde olacağız. İşletmelerin tüm kanallarından aldıkları ödemeleri Lidio ekranlarında görecek, bugün ve geleceğe ilişkin daha sağlıklı planlar yapabilecekler.

 

2024 yılı nasıl biter? 2025 yılında öncelikleriniz ve hedefleriniz neler olacak?

2025 yılında da hedefimiz yine bu yılda da olduğu gibi gerek teknik gerekse insan kaynağı anlamında en iyi olmak. Bu hedefimiz beraberinde birçok yeni iş ve fırsatı da beraberinde getirmeye devam edecek. 2025 yılı da dolar bazında büyümeye devam ettiğimiz bir dönem olacaktır. Tabii hepsinden önemlisi keyifli işler yaptığımız bir dönem olmasını temenni ediyorum.