AboneSepeti Kurucu ve CEO’su Deniz Okumuş ile Fintechtime Eylül sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Tüm abonelikleri, tek bir uygulamada başlatma, yönetme, sonlandırma ve daha fazlasını yapmaya yardımcı olan bir abonelik yönetim platformu olan AboneSepeti’nin Kurucu ve CEO’su Deniz Okumuş ile bir araya gelerek gelecek planları hakkında bilgi aldık.

 

İlk olarak sizi tanımak isteriz. AboneSepeti ile kariyeriniz nasıl kesişti?

İlk ve orta öğrenimimi yatılı okudum. Ticaret Meslek lisesini birincilikle tamamladım. ITU Sakarya Mühendislik Fakültesi Elektronik mühendisliği eğitimini tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi’nde İş İdaresi ve İşletme Yönetimi Eğitimi aldım. Kariyerime Motorola Türkiye’de başladım.

Zorunluluklarınız ve hedefleriniz var ise duvarlarınızı yıkmak zorundasınız. Kurumsal hayat yapmak istediklerimi gerçekleştirmek için yeterli alan vermiyordu. Doğan grubu- Smile markası adı ile mağazalar açmaya başlamıştı. Yıl 2007 sonları. Projeyi çok içselleştirdim, Motorola’dan ayrıldım ve Fraktal -Teknolojinin Mısır Çarşısı- **** adı ile bir mağaza açtım. Girişimcilik serüvenim böyle başladı. Ne biliyorsam burada öğrendim. İnsan’ı, satışı, iş yönetimini, sahayı, ekip kurmayı, iş idaresini. 7 yıl içinde 5 farklı şirket kurdum. Çokça proje denedik. Fraktal muhteşem bir okuldu. Yetenekli ve çalışkan gördüğüm ekip arkadaşlarımın kendi girişimcilik hayallerini gerçekleştirmeleri için melek yatırımcısı oldum. Birlikte çok güzel başarılar elde ettik. 2015’te 150+ kişilik topluluk olmuştuk. Paha biçilmezdi, ama paha biçtim …

Önemli olan gücümüz değil zaaflarımızdır. Gücümüzle ne kadar iyisini yaparsak yapalım, zaafımız olan noktayı koruyamazsak hepsini kaybediyoruz. Benim zaafım kitaplar. Okul. Okuyan insan. Mürekkep kokan eller.

Bir öğretmen arkadaşımın teklifi üzerine özel bir Anadolu Lisesi’ne kurucu ortak olarak dahil oldum. 7 yıl içinde inşa ettiğim her ne var ise 2 yıl içinde burada kaybettim. Tek bir şey söyleyebilirim: Product -Market fit – Her şeydir. Biz Bağcılar’da Etiler konsepti okul yaptık. Olmadı. Bu batış hikayesi Abonesepeti’nin doğmasını sağladı.

 

AboneSepeti’nin kuruluş hikayesini de dinleyebilir miyiz? Günümüze gelene kadar hangi aşamalardan geçtiniz?

Son girişimim olan Edu İstanbul Kolejleri Ürün-Pazar uyumsuzluğu dolayısı ile batınca, zorluktan ve zorunluluktan doğan bir girişim oldu Abonesepeti. Bu fail süreci Abonesepeti’ni hayata geçirmem için bir itici güç oldu.

Abonesepeti’nden önce ülkemizdeki birçok önemli markanın satış kanallarında iş ortağı olarak çalıştım. Teknolojinin Mısır Çarşısı adı altında 3 farklı lokasyonda mağazamız vardı. Butik birer teknoloji mağazalarıydı. Aynı zamanda bu mağazalarda hem mobil hem internet hem de TV platformlarında abonelik başlatma ve sonlandırma işlemleri yapıyorduk. Burada abonelik endüstrisindeki sorunları yerinde gördüm ve fikri olgunlaştırıp bir iş modeline dönüştürdüm.

2017 ilk çeyrekte Şirket Ortağım MYA’ından aldığımız ilk faz yatırım ile başladık. Fikir aşamasında yatırım almış şanslı girişimlerden biriyiz. Bir diğer şansımız da yatırım aldıktan hemen sonra kurucu ortak olarak ekibimize dahil olan **Müjgan Aydın.** Müjgan, THY, Turk telekom ve Turkcell Globalbilgi gibi büyük şirketlerde satış ve operasyon yöneticiliği yapmıştı. Darboğazlardan geçerken ürettiği çözümler ile sorunları yönetebilmeyi ve vazgeçmeden devam etmeyi onunla öğrendik. 2019’da ise **Serkan Türkoğlu** ‘nu kurucu ortak olarak ekibimize dahil oldu. Strateji ve yatırım süreçlerimizi yönetmektedir.

2018 yılında Almanlar tarafından kurulan offline dergi pazarında etkili ve fiziki abonelik dağıtımında knowhow sahibi 444dergi’yi tüm operasyonları ile birlikte satın aldık.

Çalıştığımız her bir markanın müşteri yolculuğu birbirinden farklı olduğu için 2019 -2021 yılları arasında ihtiyaç duyduğumuz yazılımları geliştirdik.

Ernst and Young tarafından Yılın Girişimi Startup kategorisinde finalist olduk. Endeavor Scale up hızlandırma programından mezun olduk.

2021 son çeyrekte Keiretsu Forum’dan aldığımız 2.faz yatırım ile Abonesepeti’ni bir karşılaştırma platformundan, bir abonelik yönetim uygulamasına pivot ettik. Böylece ilk hizmet başlangıcından abonelik iptal sürecine kadar tüm aboneliklerinizi tek bir panel üzerinden yaparak paradan ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

2022’de Türkiye İş Bankası Girişim hızlandırma programı Workup’a seçilen 9 girişimden biri olduk ve İşcep ile çalışmaya başladık.

2023 yılında Visa Innovasyon Programına seçilen 5 girişimden biriyiz. Aynı yılın son çeyreğinde İngiltere’de Goldmanstartups’dan aldığımız 400K USD yatırımla Abonelik denince akla gelen ve tercih edilen bir marka olmak için, 24 kişilik ekibimizle sağlıklı büyüme yolculuğumuz devam ediyoruz.

 

Hedef kitlenizde kimler var, hangi sorunu çözmek için yola çıktınız, şu an neredesiniz?

Dijital içerik tüketen, katma değeri yüksek bir personamız var. Ortalama 15 aboneliğimizin olduğu bugün, büyüyen abonelik endüstrisi ile beraber artan abonelikleri kontrol etmek, yönetmek, takip etmek ve kullanmadığımız abonelikleri iptal etmek oldukça karmaşık ve zaman alan bir süreç. Her yıl bir abonelik başlatmak için insanların harcadığı toplam süre 2500, iptal etmek için ise 1600 yıl.

Bugün 250 bin üzerinde kullanıcısı olan Abonesepeti, yaptığı inovasyon dolu uygulaması ile aboneliklerinizi başlatma, yönetme, sonlandırma ve daha fazlasını yapmanızı sağlamaktadır. Bütün aboneliklerinizi tek bir yerden planlayabilir, izleyebilir ve optimize edebilirsiniz. Doğru abonelik başlatmak için karşılaştırma yapabilir, faturalarınızı ödeyebilir, evinizin daskını, aracınızın kaskosunu yapabilirsiniz ve tabii ki kullanmadığınız aboneliğinizi Abonesepeti kolayiptal servisini kullanarak kolayca iptal edebilirsiniz.

Şu an tüm App Store’larda canlıdayız. Ücretsiz indirip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Abonesepeti’ni kullanın; daha fazla tasarruf eder, daha az harcar, tüm aboneliklerinizdeki harcamaları tek bir ekranda görür ve aboneliklerinizi kontrol altına alırsınız.

 

AboneSepeti’nin güncel verileri eşliğinde orta ve uzun vadeli hedeflerinizi öğrenebilir miyim?

Abonelik denince aklımıza; su, elektrik, internet, TV, gibi kurumlar gelir oysa kira da bir abonelik, araç kiralama da. Sadece peryotları değişiklik gösterir.

Bugün mobil, internet, TV, güvenlik vb gibi 17 farklı kategori 50+ marka ile eş zamanlı çalışıyoruz. 34bin ile başladığımız müşteri sayımız 250bin+ oldu. 2025 sonunda uygulamalarımız ve banka anlaşmaları ile birlikte 2 milyon üzerinde kullanıcı hedeflemekteyiz.

Gelir bazında geçen yılın aynı dönemine göre 3X, müşteri sayısı olarak 2X büyüme sağladık.

Uzun vadede; Lokal pazarı domine ettikten sonra Almanya, sonrasında ise MENA gibi benzer marketlere açılacağız. Gelecekte, açık bankacılık API’leri ile birlikte ürünümüzü bir bütçe yönetim uygulamasına pivot edeceğiz. Vizyonumuz Pazar büyüklüğü 1 Trilyon $ üzerinde olan Fintek pazarında global bir oyuncu olmak.

 

Entegrasyon süreçleriniz hakkında da bilgi alabilir miyim? Mevcut iş birlikleriniz ve sunduğunuz katma değerli servisler konusunda da bilgi verebilirseniz sevinirim.

Abonesepeti olarak çift kanatlı bir iş modeline sahibiz. Hem B2C hem de B2B.

Sırası ile aşağıdaki işlemleri uygulamamız içinde yapabilirsiniz. Tüm aboneliklerinizi ekleyerek ücretsiz bir şekilde yönetebilirsiniz. 17 Kategori 50+ Marka ile Yeni Abonelik başlatmaktayız. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm Dijital Abonelikleri Abonesepeti üzerinden satın alabilir, Kurum faturalarını ödeyebilir, eğer pre-paid bir hat kullanıyorsanız her 3 operatörün TL/Paket yüklemelerini yapabilirsiniz.

Dikeyde ise Sigorta ürünleri, Araç Kiralama gibi kullanıcının hayatına dokunan ürünlere hızlıca erişip işlem yapabilirsiniz ve ayrıca kullanmadığınız aboneliklerinizi Kolayiptal servisimiz üzerinden kolayca iptal edebilirsiniz.

TIME dediğimiz, Telekom, İnternet, Medya ve Eğlence alanındaki tüm servis sağlayıcılar ile birlikte çalışmaktayız. Başta Türkiye İş Bankası İşCep olmak üzere, Denizbank Mercan App, İstanbul Senin Uygulaması’na Abonelik Yönetim API’larımızı bağladık. Buradaki kullanıcılar sürtünmesiz bir şekilde Aboneliklerini mevcut uygulamaları üzerinden gerçekleştirmektedirler.

 

Büyümenizde kilit faktörler neler oldu? Girişim yolculuğunuzda en büyük çıkışı ne zaman yaptınız?

Büyümemizde İki kırılma noktamız var. İlki pandemi. Pandemide çok hızlı büyüdük. Dünyanın online’a geçmesi bizi hızla büyüttü. Sonrasında hizmet verdiğimiz markaların kural setleri bizim ölçeklenmemizin önündeki en büyük bariyerdi. Bu yüzden yeni bir yatırım turu ile Abonesepeti’ni bir karşılaştırma platformundan bir abonelik yönetim uygulamasına pivot ettik. Böylece bütün aboneliklerinizi tek bir yerden planlayabilir, izleyebilir ve optimize edebilirsiniz.

İkinci kırılma noktamız; İş Bankası’nın Girişim Programı Workup’a seçilmemiz. Bizi büyüten, geliştiren ve dönüştüren hızlandırma programı oldu. Bu programla birlikte Türkiye İş Bankası İşCep uygulaması içine katma değerli bir servis olarak dahil olduk. Denizbank Mercan app geliştirmemizi tamamladık. Visa İnovasyon programı ile birlikte Yapı Kredi, Yönetişim, İstanbul senin ile iş birlikleri başlattık. Tüm bunlar bir start-up için paha biçilmez anlaşmalardır.

 

Tekrarlayan abonelikleri yönetmek basit ve sorunsuz olmalı diye düşünüyorum. Müşterilerinizin ve son kullanıcının sizden beklentileri neler? Bu beklentilerin ne kadarını karşılayabiliyorsunuz?

 

Abonelik yönetimi çok net bir ihtiyaç. Kullanıcıların hiçbiri, biz dahil kaç adet aboneliğimizin olduğunu bilmiyoruz. Ne zaman başladı ne zaman bitecek hiç bilgimiz yok. Sadece kendimizin değil, eşimizin, çocuklarımızın ve hatta takip ediyorsak anne babamızın. Ve ayrıca sadece aboneliklerini değil, bunlar hangi haneye ait, evimize mi, iş yerimize mi yoksa yazlığımıza mı? İşte tüm bu karmaşıklığı basitleştiriyoruz.

İlk hizmet başlangıcından iptal sürecine kadar tüm abonelik işlemlerinin dijitalde sürtünmesiz bir şekilde tamamlamalarını sağlıyoruz. Abonelik hizmeti sunan bütün kurumlar ile eşzamanlı çalışarak sistemlerimizi kusursuz bir hale getirerek müşteri memnuniyetini sağlamaktayız.

2024 son çeyrekte Abonesepeti Cüzdanı canlıya almış olacağız. Yapay zeka ile daha fazla kişiselleştirilmiş hizmetler sunarak müşteri memnuniyetimizi arttıracağız. Müşteri sadakat programları oluşturarak mevcut müşterilerin markaya olan bağlılığını güçlendirmek üzerine çalışmaktayız.

 

Bir süredir abonelik yönetiminin yükselişine şahit oluyoruz. Global fintek devleri de bu alana gözünü dikti ve yeni servisler geliştirdiklerini duyurdular. İşinizin potansiyeli ve geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? Kısa ve orta vadede yoğun bir rekabet ortamı bekliyor musunuz?

Tüm dünyada Abonelik İş modeli hızla büyümekte. Büyüyen bu alandaki aboneliklerin yönetilmesi ve takibi çok net bir ihtiyaç. Doğal olarak Abonelik Yönetimi büyük fintek devlerinin de odağı haline geldi.

Geleneksel abonelik modellerinden dijital aboneliklere geçişle birlikte hızla büyüyen bir abonelik endüstrisi bulunmaktadır. Abonelik endüstrisi son 7 yılda %350’nin üzerinde büyüdü ve gelecek 2 yılda %100 daha büyüyerek 500M$ büyüklüğe ulaşacaktır.

Global’de rakiplerimiz, Trim, Scribeup, Mint ve Uswich. Birebir rakibimiz; Truebill. 2021’in sonunda 1,3M$’a satılarak bir Unicorn oldu.

Türkiye pazarında şu an sadece biz varız. Regülasyon gereği online’da başlayan abonelik işlemler offline’da sonuçlanmaktadır. Ürünlerimiz ile bu alanda blue ocean yaratıyoruz.

Bankalar, finansal kurumlar, E-para şirketleri gibi kullanıcı bazı olan firmalara Api ile abonelik yönetimi hizmetini bir VAS olarak veriyoruz. Kurumların müşteri bağlılığını arttırdığımız gibi gelirlerine de katkı sağlamaktayız.

 

Ben sizi ilk olarak Workup Girişimcilik Programı’nda görmüştüm. Ardından Visa İnovasyon Programı 2023 dönemine seçildiniz. Şimdiye dek programa dair görüşleriniz öğrenebilir miyim? Programa girişiniz nasıl bir etki yarattı, size hangi sunuldu?

Çok çalışmanın başarıyı getirmediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Dahil olduğumuz Endeavor Scale UP, İşbankası WorkUP ve Visa Innovasyon hızlandırma programları ile yeni yollar, yöntemler ve stratejiler öğrendik. Buralara seçilmek çok değerli. Özellikle, marka bilinirliğinin artmasına, katma değerli bağlantılara ve yeni iş birliklerine olanak sağlamaktadır. Girişimci olarak sadece öğrendiklerimiz ile yol almaya çalışıyoruz ancak hızlandırma programları kestirme yollar öğreterek iş sonuçlarımızda kaldıraç etkisi oluşturmaktadır.

Hızlandırma programlarının, bizim için büyük bir katalizör etkisi oldu. Kullanıcı tabanımızı genişlettik ve uluslararası tanınırlık kazandık. Bu büyümeyi hızlandırma programlarının desteği ve sağladığı değerli iç görüler ve bağlantılar sayesinde gerçekleştirebildik. Özellikle WorkUp’a seçilmemiz İşbank İşcep içine girmemize, Visa Inovasyon programına seçilmemiz ise Global’den yatırım almamızı tetikleyen çok değerli gelişmelerdi.

Daha fazla hızlanmak için benzer marketlerde büyümek gerekiyor. Bu yüzden alacağımız yeni yatırım ile nitelikli insan kaynağımızı arttırarak büyüme yolculuğumuza devam edeceğiz.

 

Yatırım turunda olduğunuzu biliyorum. Bu tura nasıl hazırlandınız, hangi beklentiler içerisindesiniz. Alacağınız yatırımı nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz.

 

Son aldığımız yatırımla, Appstore, Google Play ve Huawei Store gibi üç büyük platformda, uygulamalarımızı tüm özellik setlerimizle tamamlayıp yayına aldık. Bu süreçte, kullanıcılarımıza eksiksiz ve yüksek kaliteli bir deneyim sunmayı başardık.

Alacağımız yeni yatırım ile, kullanıcılarımıza daha da kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak amacıyla yapay zeka geliştirmelerini tamamlayacağız. Bu sayede, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilecek ve etkileşimlerini artırabileceğiz. Ayrıca, ekibimize yetenekli ve alanında uzman profesyoneller katarak, kullanıcı tabanımızı genişleteceğiz. Bu büyüme ile birlikte, global pazarlara açılma hedefimize doğru güçlü bir adım atmış olacağız. Yeni yatırımla birlikte, finansal hizmetlerimizi güçlendirmek amacıyla yeni bankalarla entegrasyon süreçlerimizi hızlandıracağız. Bu entegrasyonlar sayesinde, İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz katma değerli hizmet odaklı iş birliğine benzer stratejik ortaklıkları hayata geçireceğiz. Bu iş birlikleriyle kullanıcı edinim maliyetimiz azalacak ve büyüme hızımız artacak. Bu yatırımla, uluslararası alanda rekabet edebilir bir konuma gelmeyi ve sürdürülebilir bir büyüme yakalamayı planlıyoruz.

 

2024 yılı için hedefleriniz nelerdir? Bu hedeflere ulaşmak için hangi stratejileri uygulamayı planlıyorsunuz?

Kısıtlı bütçelerle aksiyon alan bizim gibi start-up’ların rastgele değil, planlı ve sürekli olarak neyin önemli olduğunu tekrar tekrar irdelemeli, önemli olana öncelik vermeli ve önemsiz ise zaman, para ve enerji harcamaması gerekir.

Bu yüzden 2024 yılında, müşterilerimize daha iyi hizmet sunmak için odaklanacağımız konu, abonelik hizmet başlangıcından iptal sürecine kadar tüm abonelik işlemlerinin dijitalde sürtünmesiz bir şekilde tamamlamalarını sağlamak. Bu doğrultuda, abonelik hizmeti sunan bütün kurumlar ile eşzamanlı çalışacak sistemlerimizi kusursuz bir hale getirmekteyiz.

Şu an IOS, Android, Huawei marketlerde ve WebApp üzerinden erişim ile işlemleri tüm özelliklerimiz ile canlıdayız. Haziran başı itibariyle 12M İşbank İşcep kullanıcısı Abonesepeti’ni İşbank Mobil Bankacılık uygulaması içerisinde kullanmaya başladı.

İstanbul Büyük Şehir Belediye’sinin uygulaması olan İstanbul Senin ve Denizbank’ın Mercan Super App uygulamasına dahil olduk. Eylül başı itibariyle canlıda olacaklardır.

Finansal ödeme kolaylığı için yakın gelecekte Abonesepeti Cüzdanı canlıya almış olacağız. Böylelikle Abonesepeti sadece aboneliklerinizi değil, abonelik bütçelerinizi de yöneteceğiniz bir fintek app’e dönüşecektir.

Gelecekte Pazar büyüklüğü 1Trilyon$’ın üzerinde olan Fintek pazarında global bir oyuncu olmayı hedeflemekteyiz.