Türk Ekonomi Bankası (TEB), uluslararası sermaye piyasalarında 300 milyon dolar tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdi.
Uluslararası yatırımcıların ilgi gösterdiği tahvil ihracına ihraç tutarının 3 katının üzerinde 1,1 milyar dolar talep geldi. Bu ihraç, TEB’in ocak ayında gerçekleştirdiği 400 milyon dolar tutarındaki tahvil ihracı ve mayıs ayında International Finance Corporation (IFC) ile gerçekleştirdiği 100 milyon avro tutarındaki tahvil ihracı sonrası uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirdiği üçüncü borçlanma işlemi oldu.
TEB’in Basel III uyumlu ilave ana sermaye tahvil ihracında Abu Dhabi Commercial Bank, BNP Paribas, Citibank, Emirates NBD, HSBC ve Standard Chartered Bank görev aldı. Vadesiz ve 5,5’inci yıldan sonra erken itfa opsiyonuna sahip ihracın getiri oranı yüzde 9,375 seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası yatırımcıların ilgi gösterdiği tahvil ihracı TEB’in bu sene uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirdiği üçüncü borçlanma işlemi oldu. Bu işlem Türkiye finans piyasasına ve TEB’e olan güveni de tazeledi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici; “İhracın başarısı Türk ekonomisine ve TEB’e olan güvenin bir göstergesi”
TEB’in gerçekleştirdiği ilk ilave ana sermaye tahvil ihracına ilişkin açıklama yapan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Ülke ekonomisine değer katarak bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyduk. Uluslararası yatırımcıların ihraç işlemimize yönelik büyük ilgisinin Türk ekonomisine ve TEB’e gösterilen güvenin de bir göstergesi olduğunu görüyor, bundan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
İhraç işlemi öncesinde çok sayıda uluslararası yatırımcı şirketle bir araya geldiklerini belirten Leblebici şunları söyledi: “Bu süreçte geniş bir uluslararası yatırımcı grubuna Türkiye’nin ekonomik potansiyelini, Türk bankacılık sektörünü ve TEB’in sağlam bilançosunu anlattık. 300 milyon dolarlık bu işlemle sağlanan finansman ile sermaye yeterlilik oranımızı güçlendirerek, ülkemizin gelişmesine ve yatırımların artmasına destek olma kapasitemizi daha da arttırmış olduk.
2024 yılının başından bu yana uluslararası sermaye piyasalarında toplamda 810 milyon dolarlık kaynak girişi sağlamış durumdayız. Bu alanda ‘verimlilik odaklı büyüme’ stratejimiz kapsamında farklı yapılar altında yeni fonlama işlemlerine imza atmaya devam edeceğiz.”