PayTR CEO’su Merve Tezel’in fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörüleri Fintechtime Ekim sayısında yer aldı.

Fintech’in geleceğine dair daha yakından bir bakış sunmayı amaçladığımız “Fintech 2030’da Nasıl Görünecek?” başlıklı dosya konumuzda, fintech’in dönüştürücü gücünü ve sektörü ileriye taşıyacak fikirleri masaya yatırdık. Dosya konumuzu sektör liderlerinin görüşleri ve gelecek öngörüleri ışığında hazırladık. Fintech’in geleceğini şekillendiren temel trendleri ve teknolojik dönüşümleri de ele aldık. Dosya konumuz, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmeyecek Olanlar” başlığıyla başlayıp, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmesi Muhtemel Trendler” bölümüyle devam ediyor. Sektör liderlerine yönelttiğimiz, “2030 yılına kadar fintech sektöründe neler değişmez, neler değişir? 2030 ve sonrasına dair tahminleriniz neler olur?” sorularının yanıtları ile tam bir başucu rehberi haline geliyor. Finalde ise finans dünyasında köklü değişikliklerin hangi gelişmelerle tetiklenebileceğini tartışarak, sizleri geleceğin finansal ekosistemi üzerine düşünmeye davet ediyoruz.

 

PayTR CEO’su Merve Tezel’in fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörülerini aşağıda bulabilirsiniz.

Türkiye’de finteklerin geleceği inovasyon, iş birliği ve finansal kapsayıcılığa yönelik çalışmalarla karakterize edilecek. Özellikle ödeme teknolojileri alanında bireylerin ve işletmelerin finansal hizmetlerle etkileşiminde hız, zaman gibi kavramların ön plana çıkmasıyla iş yapış biçimlerimiz yeniden şekillenmeye devam edecek.

Teknolojinin hızla değişimi, ihtiyaçlara göre tasarlanan ürünlerin çeşitlenmesini, hizmet kalitesinin artmasını sağlarken şirketlerin yatırımlarının odağında güvenlik olacak. Finansalsüreçlerde güvenlik ve şeffaflık, finteklerin alt yapı, siber güvenlikgibi konularda takipçi, yenilikçi bir vizyonla hızlı aksiyon almalarını gerektirecek. Burada tehditlerin de bizim gibi geliştiğini unutmadan zamanında doğru aksiyonları alabilmemiz önem taşıyor. Zorlu rekabet ortamında, yenilenen teknolojilerle tüm süreçlerini uçtan uca iyi tasarlayabilen, ürün çeşitliliğine ve iletişime odaklanan şirketler öncü konumunu koruyacak.

Boston Consulting Group fintek raporunda, 2030 yılında sektörün toplam gelirlerini altı kat artıracağını öngörüyor. Bu kadar güçlü bir rekabet ortamında sadece ürün yatırımlarıyla değil, yeni teknolojilerin şekillendirdiği hizmetlerle güvenlik ihtiyaçlarına cevap veren, veriyi iyi analiz ederek gerekli aksiyonları alabilen, müşteriye temas noktalarında kişiselleştirilmiş ürün/hizmetler sunan şirketler ayakta kalmayı başaracak. Gelecekte değişmeyecek tek şey güvenlik ihtiyacı. Ticari ilişkilerin belirleyici konumunda ve tüm yatırımlarda kilit rol oynayacak. Örneğin, siz güvenlik adına tüm teknolojik yatırımlarınızı yapıp, donanımlarınızı tehditlere göre çeşitlendirirken dolandırıcılar da tıpkı sizin gibi gelişen teknolojilerden faydalanıp yeni tehditler üretebiliyorlar. İşinizi bir adım öteye taşıyacak değişimleri yakından takip ederek, altyapı ve iş yapış biçimlerini sürekli gözden geçirmek bu durumda kaçınılmaz oluyor. 2030 yılına kadar üretken yapay zeka ile kişiselleştirilmiş finansal hizmetler, dolandırıcılık tespiti ve müşteri ilişkileri alanında tanık olacağız. Sıkı sistemsel kurallar ve 7/24 işlem takibi ile dolandırıcılığa karşı aldığımız tüm önlemlerin yanı sıra, zamanı ve iş gücünü daha verimli kullanabilmek için üretken yapay zeka ve makine öğrenmesi ekiplerimizle biz de bu alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz.