“Türk Devletleri Fintek İş Birliği Platformu”, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin himayesinde, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) öncülüğünde İstanbul’da gerçekleştirilen imza töreni ile hayata geçirildi.

Türk Devletleri arasında fintek alanındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla oluşturulan “Türk Devletleri Fintek İş Birliği Platformu”, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin himayesinde, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) öncülüğünde İstanbul’da gerçekleştirilen imza töreni ile hayata geçirildi. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen fintek dernekleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen bu önemli adım, Türk dünyasının finansal teknolojiler alanındaki potansiyelini daha da ileriye taşımayı hedefliyor.

 

Birliktelik ve Ortaklıkların Gücü

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, törende yaptığı konuşmada Türk devletleri arasındaki birlikteliğin önemine vurgu yaparak, “Bugünün dünyasında hiçbir ülkenin tek başına ayakta kalması mümkün değil. Birbirimize sırtımızı dayayıp, güç birliği yaparak, her alanda ortaklıklar kurmamız gerekiyor. ‘Türk Devletleri Fintek İş Birliği Platformu’ da bu fırsatlardan biri ve bu platformun daha da gelişeceğine inanıyorum” dedi.

Aşan, fintek alanında ülkelerin farklı seviyelerde bulunduğunu, ancak tecrübe paylaşımı ile bu farkın hızla kapatılacağını belirtti. Ayrıca, bu platformun yalnızca finansal teknolojilerde değil, dijital alanların tümünde iş birliğini artıracak bir adım olduğunu ifade etti.

 

Finansal Teknolojilerle Birlikte Güçlenen Ekonomik İş birliği

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, Türk dünyasının güçlü bağlarına dayanan bu platformun, finansal teknolojilerle desteklenen ticari ve ekonomik iş birliğini daha da güçlendireceğini belirtti. Bilgetekin, “Bu platform sadece fintek sektöründe değil, Avrupa’dan Çin’e uzanan coğrafyada ekonomik entegrasyonu artıracak. Türk Devletleri arasındaki iş birliğini, ‘Dijital İpek Yolu’ konseptiyle daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

Bilgetekin ayrıca, Türkiye’nin Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile ilişkilerinin, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında giderek güçlendiğini ve bu platformun, ülkeler arasındaki ekonomik ve kültürel iş birliklerini daha da pekiştireceğini vurguladı.

 

Ortak Standartlar ve Bilgi Paylaşımı ile İlerleyen Fintek Ekosistemi

İmza töreninin ardından düzenlenen “Türk Devletleri Arasında Fintek ve Ödemeler Ekosisteminin Güçlendirilmesi ve İşbirliği Fırsatları” panelinde, TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin ve Azerbaycan AzFina Başkanı Ruslan Talibov gibi önemli isimler, fintek sektöründeki iş birliğinin ülkeler arasındaki bağları nasıl güçlendireceğini ve küresel ölçekteki etkilerini tartıştı. Panelde, fintek ekosisteminin geleceği ve Türk Devletleri arasında yapılacak iş birliklerinin önemi üzerinde duruldu.