2. Uluslararası Agora Fintech Finansal Teknolojiler Fuarı odağında, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak ile Fintechtime Kasım sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.
Basın sponsoru olduğumuz “2. Uluslararası Agora Fintech Finansal Teknolojiler Fuarı ve Konferansı” 17-19 Nisan 2025’te kapılarını açacak. Teknoloji ve hizmet sağlayıcıları, yazılım şirketleri, teknoloji markaları ve girişimleri, uluslararası satış ve iş fırsatları yaratmak için yerli ve yabancı iş adamları ve yatırımcılarla bir araya getirecek olan fuar; Bankacılık ve Finansal Hizmetler, Ödeme ve E-Para, Teknoloji platformlarını da ziyaretçiler ile buluşturacak. Geçen yıl olduğu gibi TÖDEB iş birliği ile gerçekleşecek fuar hakkında bilgi almak için TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak ile bir araya geldik.
TÖDEB etkinlikte nasıl konumlanıyor? Agora Fintech 2024’te öne çıkan anlar nelerdi ve bu anlar bölgedeki fintech ekosistemini nasıl etkiledi?
Ufuk Bilgetekin: Agora Fintech Fuarı bizim fuarımız. Mobilefest ile düzenlediğimiz Türkiye’nin ilk uluslararası fintek fuarı. Biz TÖDEB olarak, üyelerimiz ile birlikte çok fazla uluslararası fuarı deneyimleme fırsatı bulduk. Agora Fintech için yola çıkarken bu deneyimlerimizle başladık ve “Türkiye’de neden böyle bir uluslararası fuar olmasın?” sorusunu yanıtladık. İstanbul’un Amsterdam gibi, Dubai gibi, Singapur gibi bir fintek üssü olması hedefindeki eksik parçalardan bir tanesini tamamladık. İlk senemizi yoğun bir katılım ile gerçekleştirdik. Hem kamu kurumlarının hem de dünya fintek ekosisteminin katılımıyla fuar alanı da paneller de hareketli ve dolu dolu geçti. TÖDEB olarak hayata geçirdiğimiz Agora Fintech fuarı ile İstanbul’un bir fintek üssü olabilmesi yönünde oldukça başarı elde ettik.
Agora Fintech, Türkiye ve Avrasya bölgesindeki fintech sektörünün büyümesine nasıl katkıda bulunuyor? Bu alandaki uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?
Ufuk Bilgetekin: Agora Fintech, Türkiye ve Avrasya bölgesindeki fintek sektörünü bağlayan bir köprü görevi görmeye başlayacak. Uluslararası fuar takvimlerinde bir yer edinecek. Ayrıca, uluslararası ile yereli bir araya getirdiği için yerel fintek ekosisteminin etkileşimini ve gelişimini hızlandıracak. Uzun vadede hedefimiz, Agora Fintech’i sadece Türkiye’nin değil, bölgenin en büyük ve en etkili fintek buluşma noktası haline getirmek. Fuara katılanlar, fintek ekosisteminin gündemine hakim olma şansı yakalarken, aynı zamanda uluslararası işbirliklerini geliştirme ve yatırımcılarla da bir araya gelme fırsatı yakalıyor. Etkinliğimizin her yıl büyüyerek, fintek dünyasındaki en yeni trendleri ve iş modellerini sunması, sektördeki aktörler için vazgeçilmez bir platform olmasını sağlayacak.
Fintech’in hızla evrilen dünyasında bu yıl etkinlikte vurgulanacak olan en popüler teknolojiler ve inovasyonlar neler olacak?
Ufuk Bilgetekin: Agora Fintech 2025’te, özellikle nakitsiz topluma yönelik çözümler, yapay zekâ, blok zincir tabanlı uygulamalar, dijital kimlik ve açık bankacılık gibi trendler ön planda olacak diyebiliriz. Bu teknolojiler, finans sektörünün ve toplumun dönüşümünde ve dijitalleşmesinde kritik bir rol oynuyor. Ayrıca, regtech ve siber güvenlik çözümlerinin de etkinlikte yoğun olarak ele alınmasını planlıyoruz. Hızla evrilen bu teknolojiler hem işletmelerin hem de bireysel kullanıcıların finansal deneyimlerini iyileştirecek. Bu sene dijital bankacılık, servis bankacılığı modelleri yine ön planda olacak, insurtech de fuar gündeminde yerini alacak. Amacımız, katılımcılara en güncel inovasyonları tanıtmak ve geleceğin finansal çözümlerine yön verecek fikirlerin oluşmasına zemin hazırlamak. İş birlikleri ve ekonomik katma değer yaratmak.
Bu yıl Agora Fintech 2025’in ana hedef kitlesi kimler olacak? Yerli ve uluslararası piyasalardan üst düzey yöneticileri ve karar vericileri çekmek için nasıl bir strateji izliyorsunuz? Agora Fintech 2025, uluslararası alanda daha da büyümeyi nasıl planlıyor?
Ufuk Bilgetekin: Agora Fintech 2025’in ana hedef kitlesi, yerli ve uluslararası piyasalardan gelen üst düzey yöneticiler, yatırımcılar, girişimciler ve düzenleyici otoriteler olacak. Etkinliğimizin büyüme stratejisi, güçlü içerik ve yüksek profilli katılımcılarla bölgesel liderliği pekiştirmek üzerine kurulu. İş birlikleri, paneller ve yatırımcı görüşmeleriyle sektörün tüm bileşenlerine değer katmayı amaçlıyoruz. Uluslararası alanda büyümek için ise Avrupa, Orta Doğu ve Asya’daki iş birliklerini artırmayı hedefliyoruz. Hem fuar alanı hem sahnemiz hem de B2B alanımız ile en üst düzey katılımı 17-19 Nisan’da İstanbul Fuar Merkezi’nde ağırlayacağız.
Agora Fintech 2025’te hangi yeni özellikler veya girişimler olacak? Bu yenilikler katılımcı deneyimini nasıl geliştirmeyi hedefliyor?
Kenan Onak: Geçen yıl, birçok uluslararası fintek derneğiyle kurduğumuz bağlantılar sayesinde, bu yıl bu ağı daha da genişletmeyi planlıyoruz. Fuarımızın global arenada bilinirliğini artırırken, katılımcılarımızı uluslararası finans kuruluşları ve dijital bankalarla bir araya getirerek finansal teknolojilerin son yenilik ve trendlerinin buluşma noktası haline gelmesini hedefliyoruz. Bu stratejik iş birlikleri, katılımcılarımıza önemli fırsatlar sunacak ve sektördeki etkileşimi güçlendirecektir.
Agora Fintech’in konferans programı genellikle büyük ilgi görüyor. Bu yılki etkinlikte hangi katılımcılar ve önemli konuşmacılar yer alacak? 2025 konferansında ele alınacak ana temalar ve konular hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kenan Onak: Bu yıl da alanlarında lider isimleri ağırlayacağımız Agora Fintech, uluslararası kurum ve dernekleri bir araya getirecek. Özellikle Avrupa ve farklı ülkelerin kurum ve dernek temsilcilerini buluşturmayı hedeflediğimiz fuarda, katılımcılarımıza global finans dünyasıyla güçlü bağlantılar kurmaları için bir platform sunacağız. Bu sayede, Türkiye’nin finans ekosistemine yeni iş birliklerine kapı açacak bir ortam oluşturmayı amaçlıyoruz. Yeniliklerin her gün hızla dönüştüğü dünyamızda, trendleri yakından takip eden bir fuar düzenliyoruz; bu yıl açık bankacılık ve açık finans gibi konuların yanı sıra uluslararası para transferleri, yapay zeka ve fintek regülasyonları gibi konular konferans ajandamızda yer alacak.
Agora Fintech, uluslararası iş fırsatları oluşturmasıyla tanınıyor. Bu yıl katılımcılar arasında B2B görüşmeleri ve ağ kurma olanaklarını kolaylaştırmak için hangi stratejiler uygulanacak?
Kenan Onak: Agora Fintech, finansal teknolojilerin gücünü uluslararası platforma taşıyan bir köprü görevi görüyor. Bu yıl katılımcı sayılarını biraz daha arttıracağımız, bunu yaparken de potansiyel iş ortaklıkları ve yatırım fırsatları yaratacağımız, katılımcılarımıza uluslararası bir platform sunmayı planlıyoruz. Konferansta yer alacak konuşmacılar fintek alanında profesyonel isimlerden oluşurken B2B heyetlerinde de yer almalarını planlıyoruz. Böylece Agora Fintech’te B2B Görüşmelere girecek konuşmacılar, firmaların yeni iş birliklerinin temellerini atarken onlara iş süreçlerini geliştirebilecekleri uzun vadeli strateji ve fırsatlar da sunacağı bir ortam sağlayacak.
Bu yıl Agora Fintech, TÖDEB ve Hizmet İhracatçıları Birliği gibi önde gelen kuruluşlarla iş birliği yapıyor. Bu iş birlikleri, fuarın katılımcılar ve ziyaretçiler için değer teklifini nasıl artırıyor?
Kenan Onak: TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) fuardaki stratejik ortağımız. Agora Fintech markası TÖDEB’e ait ve bu fuarı birlikte düzenliyoruz. Türkiye’de bilişim alanında çalışan en önemli fuarcılık firması ile kendi sektöründeki en önemli kurumun iş birliği uluslararası bağlantılar oluşturma, üst düzey katılım, farkındalık yaratma, hedef kitlelere ulaşma, medya ilgisi ve ziyaretçileri en güncel bilgiler ve trend konularla besleme gibi bir çok konuda elimizi güçlendiriyor.
Benzer şekilde Hizmet İhracatçıları Birliği’nin fuara desteği özellikle yurt dışına açılma stratejileri olan firmaları fuarda uluslararası kurum ve şirketlerle bir araya getirmemiz açısından çok önemli.
Bu iş birliklerini daha da artırarak her yıl daha da büyüyen, gelişen ve aynı zamanda sürdürülebilir bir teknolojik buluşma ortamını oluşturmuş oluyoruz.