UpEnerji CEO’su Suat Dolu ile Fintechtime Kasım sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

UpEnerji, United Payment’ın üstün teknolojik altyapısı sayesinde akaryakıt ve elektrikli şarj istasyonları alanındaki hizmetlerini finansal yönetim çözümleriyle birleştiriyor. United Payment’ın iştiraklerinden UpEnerji’yi ve yeni dönem projelerini UpEnerji CEO’su Suat Dolu ile konuştuk. 

 

United Payment, finansal teknoloji sektörünün lider şirketlerinden biri ve yenilikçi çözümlerini her sektörden tüm alandaki kullanıcılara sunmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle son dönemde dünyada en önemli konulardan biri haline gelen mobilite de odaklandığı konuların başında geliyor. United Payment özellikle taşımacılık sektöründe ve ulaşım alanında kullanıcıların ihtiyaçlarını çok iyi analiz eden, çok deneyimli bir ekibe sahip. Bu yüzden de filolar, araç kullanıcıları ve akaryakıt alanında hizmet alan her kesimi içine alacak hizmetler sunmak hedefleri arasında yer alıyor.

Bu, bir aracın satın alma aşamasındaki finansal kredi ihtiyacından başlayıp sonrasında yolculuğunun her adımında yardımcı olabilecek tüm sistemi kapsıyor. Yolda çekici ihtiyacı, araba bakımı hatırlatma, kişiye özel sigorta, düzenli bakım ve sadakati artırıcı işlemler, sunulacak hizmetlerin başında yer alıyor. Burada amaç, sürücülerin yolculuklardaki asistanı olarak konfor sağlamak.

United Payment; teknolojiyi yakından takip ederek, müşterilerine her zaman en güncel ve en etkili finans ve teknoloji çözümlerini sunmayı hedefliyor. Bu kapsamda da sürdürülebilir ve yenilikçi ürünleriyle, müşterilerinin enerji ihtiyaçlarını en verimli şekilde karşılamayı hedefliyor. United Payment’ın iştiraklerinden UpEnerji, enerji sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren ve bu süre içinde müşterilerin değişen ihtiyaçlarına hızlı ve esnek bir şekilde yanıt verebilen bir şirket. Şu anda UpEnerji, United Payment’ın üstün teknolojik altyapısı sayesinde akaryakıt ve elektrikli şarj istasyonları alanındaki hizmetlerini finansal yönetim çözümleriyle birleştiriyor. Firmalara özel ödeme planları ve indirimler sunarken, akaryakıt alımlarında ‘temassız’ olarak araçtan inmeden ödeme kolaylığı sağlanıyor. UpEnerji mobil uygulaması üzerinden yakıt tüketimleri anlık olarak takip edilebiliyor, ayrıca uygulama içerisinde yer alan cüzdana istenilen kartlar tanımlanarak ödemelerin hızlı ve rahat bir şekilde tamamlanması sağlanıyor. B2b çözümler ve teknolojik altyapı hizmetleri de sunan UpEnerji, şu anda 27 bin müşteriye hizmet veriyor.

United Payment’ın iştiraklerinden UpEnerji’yi ve yeni dönem projelerini UpEnerji CEO’su Suat Dolu ile konuştuk.

 

UpEnerji olarak United Payment’in iştirakisiniz ve son olarak birlikte Pegasus Hava Yolları ile ses getiren bir kampanyaya imza attınız. Bu kampanyanın detayları ve planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

UpEnerji’nin ana amaçlarından biri farklı alanlarda avantaj ve ayrıcalık sunan kampanyaları kullanıcılarla buluşturmak. Bu minvalde, Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Pegasus ile iş birliği gerçekleştirdik. Kampanya kapsamında; UpEnerji mobil cüzdan uygulaması üzerinden Positive Card amblemi olan Petrol Ofisi istasyonlarında geçerli Positive Puan alımlarında Pegasus BolBol’lular, BolPuan puan kazanacak. Positive Puan alanlara BolPuan hediye ediliyor. BolPuan’lar, Pegasus’ta ödül bilete dönüşebiliyor. Kampanyaya katılmak için Pegasus BolBol üyesi olmak ve UpEnerji mobil cüzdan uygulamasından cüzdan kaydı açmak gerekiyor. UpEnerji mobil cüzdan üzerinden alınan Positive puanlar Petrol Ofisi’nin 1.870 bayisinde akaryakıt alımlarında 1 yıl süresince harcanabiliyor. Kampanya 31 Aralık 2024’e kadar devam edecek. Önümüzdeki dönemde de kullanıcılarımızı çeşitli ödül programları ile buluşturmaya devam etmeyi planlıyoruz.

 

Ulaştırma dediğimizde, lojistik sektörü de öne çıkıyor. Lojistik alanındaki çalışmalarınız neler?

Türkiye’de lojistik alanında da uzun yıllardır sürdürdüğümüz çalışmalarımız var. Bunlardan biri de Borusan Lojistik iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz cüzdan uygulamamız. United Payment altyapısı ile kurulan Türkiye’nin lojistik sektöründeki ilk ve tek dijital cüzdanı B-Para, Borusan Lojistik’in çözüm ortağı olan nakliye şirketleri ve şoförlerine hizmet veriyor. B-Para cüzdan ile kullanıcılar, Borusan Lojistik tarafından kendilerine yüklenen nakitlerine kolaylıkla ulaşabiliyor, parayı farklı hesaplara transfer edebiliyor veya cüzdana para transferi yapabiliyorlar. Kullanıcılar aynı zamanda, United Payment iştiraki iWallet‘ın 20 binden fazla noktada sağladığı avantajlarından da faydalanabiliyorlar. B-Para cüzdan ile birlikte Borusan Lojistik, bireysel cüzdan akışını tamamen dijital ortamda yönetebiliyor. Bu sayede ana faaliyetlerini yürütmek için zorunlu olan ödeme yönteminin temini konusunda herhangi bir operasyonel desteğe ihtiyaç duymuyorlar. Dijital ödeme çözümü B-Para cüzdana, herhangi bir fiziksel evrak gerektirmeksizin kolaylıkla sahip olunabiliyor. B-Para, kullanıcılara limitsiz ve komisyonsuz para çekme imkânı sunuyor. Cüzdandaki nakit bankalara hızlı ve güvenli bir şekilde transfer edilebiliyor ve cüzdan kullanıcıları, çalıştıkları bankalara navlun kazançlarını dijital olarak göndererek nakit döngüsünü çok kolay yönetebiliyor. Yalnızca cüzdandan bankaya para aktarmakla kalmayıp cüzdandan cüzdana aktarımı da sağlayan ve transferi anlık gerçekleştirebilen B-Para cüzdan; nakliyecilerin çalışanlarına ve şoförlerine para aktarımını mobilden yapıp takip edebildiği hızlı ve kolay bir dijital ödeme çözümü olarak dikkat çekiyor.

 

Filolara özel sunduğunuz çözümlerden de bahseder misiniz?

Burada United Payment’ın üstün teknolojik altyapısı ile filolar için de hizmet sunuyoruz. Buradaki çözüm ortağımız olan Petrol Ofisi ile hem akaryakıt hem de harcırah yönetimini aynı karttan yapabilmeye imkân sunuyoruz. Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlayan çözüm sayesinde filolar, dijital ödeme dünyasının ayrıcalıklarından doyasıya yararlanıyor. Geleneksel sistemde Petrol Ofisi’nin anlaşmalı olduğu filonun araçları, istasyona girdiklerinde ‘araç tanıma sistemi’ ya da bir kart aracılığıyla akaryakıtlarını alabiliyorlar. Ödemeler de ya otomatik olarak şirketin hesabına yansıyor ya da ön ödemeli kart ile gerçekleştiriliyor. United Payment sayesinde bu sistem sadece akaryakıt alımlarını değil, yolculuk boyunca filonun ihtiyaç duyduğu tüm harcırah yönetimini kapsar hale geliyor. Örneğin; şehirlerarası yük taşıyan bir kamyonun hem gidiş-geliş yakıt harcaması hem de yoldaki masrafları United Payment’ın filoya sağladığı panel üzerinden yönetilebiliyor. Yine şoförlere yönelik hakedişi de konum bazlı ya da günlük, istenilen zamanda anlık olarak yapılabiliyor. Personelin nakit ihtiyacı durumunda da zaman sınırı olmadan para transferi sağlanabiliyor ve harcama alanlarının kontrolü gerçekleştirilebiliyor. Böylece filolar ödeme sistemlerini tamamen dijitalleştirebiliyor ve finansal erişimi artırabiliyorlar.

 

Yakın zamanda Alman DKV Mobility ile iş birliğinizi duyurdunuz. Bu iş birliğinin kapsamı nedir ve önümüzdeki dönem planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

United Payment iştiraki UpEnerji olarak akaryakıt ve lojistik sektöründeki mobilite hizmetlerini daha da genişletmek amacıyla mobilite hizmet sağlayıcı DKV Mobility ile anlaşma imzaladık. Türkiye dışında yaklaşık 68.000 akaryakıt istasyonu ve 832.000 elektrikli şarj ağı ile binlerce firmaya ve milyonlarca araca akaryakıt ve elektrikli şarj hizmeti veren DKV Mobility, kullanıcılarına birçok avantaj sunacak. DKV Mobility’nin Türkiye’de hizmet verdiği istasyonlarda, kullanıcılar için indirim ve vade kolaylığı gibi fırsatlar sunulacak. 90 yıllık geçmişe sahip Avrupa’da pek çok ülkede ofisi bulunan köklü bir Alman şirketi olan DKV Mobility, yakıt ve elektrikli şarj ikmal hizmetlerinin yanı sıra birçok ülkede kesintisiz yol geçiş ücretleri, tamir ve bakım hizmetleri, otopark ve yıkama gibi birçok mobilite hizmeti sunuyor. UpBilişim Enerji, DKV Mobility ile ilk etapta; satın alma, finans, teknoloji ve yeni pazarlar konusunda iş birliği yapacak. İş birliği sayesinde yaygın bir istasyon ağı ile yurt dışından ülkemize gelen araçlara akaryakıt ikmali sağlayacağız.

DKV Mobility müşterileri, UpBilişim Enerji iş birliği ile DKV Mobility’nin Türkiye sınırları içerisinde global olarak 832.000 adet elektrikli araç şarj ağını genişletme rolünü üstlenerek lojistik firmalarının elektrikli kamyon ve çekici kullanmasının önünü açmayı da hedefliyor. Ayrıca Up Enerji mobil cüzdan kullanıcıları yurt dışına çıktıklarında DKV Mobility’nin 68.000 akaryakıt ağını ve 832.000 (Tesla dahil) ağını başka hiçbir mobil uygulamaya gerek kalmadan kullanabilecekler.

 

 

Çiftçiler için geliştirdiğiniz projenin kapsamı nedir?

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Hamlesi kapsamında hayata geçirdiğimiz Başkent Çiftçi Kart, tarımın gelişmesine destek olduğumuz önemli bir proje. Başkent Çiftçi Kart, çiftçileri üretime teşvik ederken, onlara maddi destek sağlayan ve kullanıldıkça avantajlar sunan bir sistemden oluşuyor. İçerisinde birçok ilki barındıran ve toplumu üretime teşvik eden Başkent Çiftçi Kart, Mastercard altyapısı ile tüm dünyada geçerli. Üretim ve dayanışmanın önemli bir nişanı olarak, takas komisyon gelirinin sosyal yardım fonuna devrini otomatize edecek bir sistem kurduk. Sistem, kolay bir şekilde çiftçinin, kayıtlı akaryakıt, tohum, gübre bayilerinden istediği ve ekolojik dengeye uygun bulduklarını tercih ederek satın almasını mümkün kılıyor. Sisteme farklı ekolojik ihtiyaçlara cevap sunabilmesi adına neredeyse Ankara’daki tüm tohum ve gübre üreticileri ile Türkiye’nin en büyük akaryakıt istasyonlarının bayileri dahil edildi. Aynı şekilde SÜTBİR üyeleri için de benzer biz proje geliştirdik. Dijital cüzdan SÜTBİR Kart sayesinde çiftçiler birçok imkana kavuşurken, uygulama hem operasyonel hem de zamansal birçok yükten tasarruf etme avantajı sunuyor. Uygulama sayesinde üreticiler, İş bankası ATM’lerinden ücretsiz para çekimi, 70’ten fazla işyerinden indirimli alışveriş yapma imkânı, işlemleri dijital platforma taşıma kolaylığı ve temassız özellikli SÜTBİR Kart ile güvenli alışveriş imkanı elde ediyor.

 

Bundan sonraki hedefleriniz neler? 2030 yılında akaryakıt sektöründe neler göreceğiz?

2030 yılında akaryakıt satışlarının %20’si kadar elektriğe dönüşecek. Elektrikli araçlar ve elektrikli şarj istasyonları tüm dünyada hızlıca devreye giriyor. İş ortağımız DKV de, bu alanda güçlü markalardan biri. Önümüzdeki dönemde DKV ile iş birliğimizi bu yönde geliştirmeye devam etmek istiyoruz. Şu anda filoların elektrikli araçlara geçmesi ile ilgili altyapıyı gerçekleştiriyoruz. Şu anda UpEnerji mobil uygulamasından, Türkiye genelindeki 1.900’ü aşkın elektrikli şarj istasyonunda elektrik satış imkânı sunuyoruz. UpEnerji mobil uygulaması ile sürücüler akaryakıt ve elektrikli araçlarla ilgili hizmetleri tek bir platform üzerinden alabiliyor. Ayrıca 2025 yılından itibaren, 832 bini aşkın DKV hizmet noktası da bu uygulama üzerinden görülebilecek, Avrupa’da herhangi bir ülkede kolaylıkla elektrikli araç kiralanabilecek. Bu kapsamda hedefimiz Türkiye pazarının yanı sıra Avrupa’da da hizmet verebilmek.