Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile Fintechtime Aralık sayısı için gerçekleştirdiğimiz kapak röportajı yayında.

Param, bugün 150’den fazla ortak markalı kart, 11 milyonu aşkın bireysel kullanıcı ve 100 binden fazla üye iş yeriyle tüm grup şirketlerini kapsayan, 1600 kişiyi aşan dev bir ekosistem haline geldi!

Grup şirketleriyle oluşturduğu bütünleşik finans ekosistemiyle markalara 360 derece hizmet sunan Param, bugün 150’den fazla ortak markalı kart, 11 milyonu aşkın bireysel kullanıcı ve 100 binden fazla üye iş yeriyle tüm grup şirketlerini kapsayan, 1600 kişiyi aşan dev bir ekosistem haline geldi. Bu büyük başarının ardındaki isim, Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz, büyüme hikayesindeki önemli dönüm noktalarını bizlerle paylaştı.

 

 

Param bu yıl 10. yılını kutluyor, Param’ı kurarken bugünkü başarınızı hayal ediyor muydunuz?

Param’ın 10. yılını kutluyor olmak gerçekten gurur verici. Başarı yolculuğumuzun bu noktasında, geçirdiğimiz onca yıla ve elde ettiğimiz başarılara baktığımızda, ilk günkü heyecanımızı ve azmimizi yeniden hatırlıyoruz. Param’ı kurduğumuz günden bu yana her zaman bir önceki günden daha iyi olmayı planlayarak tutkuyla çalıştık. Hayatın olağan akışına uygun hareket eder, doğru çözümler sunar ve kullanıcı deneyimini ön planda tutan ürünler geliştirirseniz, başarı da bu sürecin doğal bir sonucu olarak sizi bulur. Bugün geldiğimiz noktada 150’den fazla ortak markalı kart, 11 milyonu aşkın bireysel kullanıcı, 100 binden fazla üye iş yeri, tüm grup şirketlerimizle birlikte 1600 kişiyi aşkın büyük bir aile olduk. Param’ı, üreticiden tüketiciye kadar uçtan uca bütünleşik finans hizmetleri sunan, bireysel ve kurumsal müşteriler için finansal süreçlerde tam entegrasyon sağlayan, finansın teknolojiye dokunduğu her noktada değerli çözümler üreten lider bir fintek şirketi haline getirdik.

 

2024 yılı Param için nasıl geçti? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz "Bugün geldiğimiz noktada 150'den fazla ortak markalı kart, 9 milyonu aşkın bireysel kullanıcı, 100 binden fazla üye iş yeri, tüm grup şirketlerimizle birlikte 1600 kişiyi aşkın büyük bir aile olduk."

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz “Bugün geldiğimiz noktada 150’den fazla ortak markalı kart, 9 milyonu aşkın bireysel kullanıcı, 100 binden fazla üye iş yeri, tüm grup şirketlerimizle birlikte 1600 kişiyi aşkın büyük bir aile olduk.”

2024, Param Grup için istikrarlı büyüme ve başarılarla dolu bir yıl oldu.  Bu başarıları, değerli ekibimizin, iş ortaklarımızın desteğiyle elde ettik. Dünya genelinde ekonomik belirsizliklerin ve zorlukların yoğun olduğu bu dönemde, sağlam finansal disiplinimiz ve güçlü bilançomuz sayesinde hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerledik. Tüm grup şirketlerimizle birlikte yurt içi ve yurt dışı piyasalarda rekabet gücümüzü koruyarak, büyüme stratejimize uygun şekilde değer yaratmaya devam ettik. Bu yıl içinde Türkiye’nin en köklü yazılım şirketlerinden Nebim Yazılım’ın çoğunluk hisselerini satın alarak güçlü olan bütünleşik finans hizmetlerimize bir güç daha kattık ve ekosistemimizi genişletme yolunda önemli bir adım attık. 2024’te yine ParamPOS ve ParamKart ürünlerimizle rekor işlem hacimlerine ulaştık. Yurt dışı pazarlarda da büyümeye ve yeni başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Global büyüme stratejimiz kapsamında, önümüzdeki dönemde de yeni pazarlara girmeyi ve stratejik iş birlikleri kurmayı hedefliyoruz. Yeni yılda da azim ve kararlılıkla çalışarak Param’ın yenilikçi ve müşteri odaklı finansal teknoloji çözümleriyle fark yaratmaya devam edeceğiz.

 

  

Nebim Yazılım’ın çoğunluk hisselerini satın almanız, Param’ı hangi alanlarda güçlendirdi? 2025 yılında yeni satın almalar veya ortaklıklar planlıyor musunuz?

Nebim Yazılım’ın çoğunluk hisselerini satın alarak uzun zamandır aklımızda ve gönlümüzde olan bir ortaklığı resmileştirdik. Nebim, 47 yıllık köklü geçmişi ve perakende sektöründeki deneyimiyle Türkiye’nin en başarılı ve saygın yazılım şirketlerinden biri. 30’dan fazla ülkede 8 binden fazla firmaya hizmet veriyorlar. Bu satın alma ile birlikte, perakende ve ticaret sektörlerindeki etkimizi artırmayı ve bu alanlara özel finansal teknoloji çözümleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle, Param’ın ürün portföyüne ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümlerinin eklenmesi, finansal hizmetlerin yönetiminde verimliliği artıracak ve müşterilere sunulan hizmetlerin kapsamını genişletecek. 2025 yılında da yeni satın almalar ve ortaklıklar gündemimizde olacak.

 

 

Türkiye’de fintek sektörünün durumunu ve rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye; yetenekli nüfusu, gelişmiş finansal sistemleri ve güçlü teknoloji altyapısı ile fintek sektörü için oldukça önemli bir ülke. Sektör, yeni girişimlerin de katılımıyla giderek büyüyor. Türkiye’de, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin Eylül ayı verilerine göre, 710 aktif fintek şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu ödemeler, bankacılık teknolojileri ve blokzincir/kripto varlık alanlarında hizmet veriyor. Bunların yanı sıra, kurumsal finans, borsa ve yatırım, sigortacılık gibi farklı alanlarda da fintek şirketleri faaliyet gösteriyor. Nitekim bu çeşitlilik, fintek ekosisteminin ülkemizde ne kadar geniş bir yelpazeye hitap ettiğini ve sektördeki gelişim potansiyelini ortaya koyuyor.

Tabii, bu büyüme ve çeşitlenme beraberinde yoğun bir rekabeti de getiriyor. Fintek sektöründe rekabetçi olabilmek ve sürdürülebilir bir başarı yakalayabilmek için şirketlerin müşteri odaklı, yenilikçi ve esnek bir stratejiye sahip olması gerekiyor. Sadece tek bir dikeyde hizmet vermek yerine, müşterilerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayabilecek geniş bir çözüm portföyü sunmak oldukça önemli. Özellikle Türkiye gibi genç bir nüfusun bulunduğu pazarlarda, teknolojik dönüşümlere hızla adapte olabilen ve müşteri deneyimini merkeze alan fintek şirketlerinin öne çıkacağına inanıyorum. Bu noktada, Param’ın bütünleşik finans hizmetleri sunma vizyonu da sektörde fark yaratan bir yaklaşım sunuyor. Grup şirketlerimizle birlikte ön ödemeli kartlar, fiziki ve sanal POS sistemleri, e-cüzdan, BNPL, açık bankacılık ve online tahsilat gibi geniş bir yelpazede finansal teknoloji çözümleri sunuyoruz. Sipariş sistemlerinden stok yönetimine, mağaza içi operasyonlardan online satışlara kadar tüm süreçleri ve ödeme çözümlerini birbiriyle entegre eden kapsamlı bir ekosistem yaratıyoruz. Sektörde yaşanan hızlı değişim ve gelişim sürecinde, müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirmeye devam edeceğiz.

 

 

Haziran ayında Money20/20’ye tüm grup şirketlerinizle birlikte katılım gösterdiniz. Etkinlik deneyiminiz nasıldı? 2025’te de Money20/20’ye katılmayı planlıyor musunuz?

Amsterdam’da gerçekleşen Money 20/20 Europe 2024 etkinliğine tüm markalarımızla birlikte güçlü bir şekilde katılım gösterdik. Avrupa’nın en büyük fintek etkinliği olan Money 20/20, bize sektörün önde gelen oyuncularıyla bir araya gelme ve global trendlere dair projeksiyonlarımızı paylaşma imkânı sundu. Yoğun ve verimli geçen üç gün boyunca, potansiyel iş birlikleri için ekosistemin önde gelen global oyuncularıyla birçok toplantı gerçekleştirdik. Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sayın Selçuk Ünal ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın yanı sıra, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve Genel Sekreter Sühendan Enisel’in standımızı ziyaret ederek bize destek olmaları bizleri onurlandırdı. Money 20/20 Europe’un bizim için önemi sadece sektörle buluşmakla sınırlı değil; aynı zamanda geleceğe yönelik stratejik adımlarımızı planlamak için de büyük bir fırsat. Bu nedenle, 2025 hazırlıklarımızı şimdiden şekillendirmeye başladık. Gelecek yıl da kendi standımızla etkinlikte yer alarak, finansal teknoloji alanındaki yenilikçi çözümlerimizi ve başarılarımızı paylaşmayı sürdüreceğiz. 2025 yılında Money 20/20 Europe’ta, fintek ekosistemindeki küresel oyuncularla iş birliklerimizi derinleştirmeyi hedefliyoruz. Money 20/20 gibi önemli etkinliklerde bulunmaya ve finansal teknolojinin geleceğine dair inovatif çözümlerimizle sektörde fark yaratmaya devam edeceğiz.

 

Yakın gelecekte küresel fintek ekosisteminin nasıl şekilleneceğini düşünüyorsunuz? Hangi teknolojiler ve trendler ön plana çıkacak ve hayatımızı nasıl etkileyecek?

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz "Türkiye’deki lider konumumuzu pekiştirirken, yurt dışı pazarlarda da etkinliğimizi artırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz."

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz “Türkiye’deki lider konumumuzu pekiştirirken, yurt dışı pazarlarda da etkinliğimizi artırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.”

Finans dünyasında köklü bir değişim yaşanıyor ve bu değişimin yakın gelecekte daha da hızlanarak devam edeceğine inanıyorum. Ekosistemde yaşanacak inovasyonlar, finansal hizmetleri daha erişilebilir, kişiselleştirilmiş, güvenli ve sürdürülebilir hale getirecek. Özellikle yapay zekanın fintek ekosistemi üzerindeki etkisi oldukça büyük olacak. Müşteri deneyimini kişiselleştirmek, riskleri yönetmek gibi birçok alanda yapay zeka çözümleri giderek daha fazla kullanılacak. Açık bankacılık ve API’lar da bu dönüşümde önemli rol oynayan başlıca trendler arasında. Finansal verilerin güvenli bir şekilde paylaşılması sayesinde rekabet artacak, aynı zamanda müşterilere daha fazla seçenek sunulacak. Türkiye’de Kredim ile öncülük ettiğimiz ‘Şimdi Al Sonra Öde’ modelini, Avrupa’da da Twisto’yu bünyemize katarak BNPL alanındaki faaliyetlerimizi genişlettik. Twisto’yla birlikte Avrupa’da önemli iş birlikleri yapmaya devam ediyoruz. Son olarak Çekya’da Temu, GoPay ve Trendyol ile, Romanya pazarına da ilk kez giriş yaparak Romanya’nın en büyük pazaryeri ve Avrupa’nın öncü oyuncularından eMAG ile BNPL alanında stratejik iş birlikleri gerçekleştirdik. Araştırmalar, BNPL (Şimdi Al Sonra Öde) modelinin önümüzdeki yıllarda dünya genelinde yaygınlaşarak çok büyük bir kullanıcı kitlesine ve işlem hacmine ulaşacağını gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda, e-ticaret sitelerinden sosyal medya platformlarına kadar pek çok alanda finansal hizmetler, kullanıcıların günlük hayatına daha fazla entegre olacak. Bütünleşik finans hizmetlerinin teknoloji ve regülasyonlar ilerledikçe finansal ortamı önemli ölçüde değiştireceği aşikâr. Nitekim yapılan araştırmalarda 2030 yılına kadar bütünleşik finans toplam pazar değerinin 7,2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Param’ın bütünleşik finans hizmetleri sunma vizyonu da burada devreye giriyor. Bütünleşik finans anlayışımız; sipariş sistemlerinden stok yönetimine, mağaza içi operasyonlardan online satışlara kadar tüm süreçlerin birbiriyle entegre olduğu ve ödeme çözümlerinin de dahil edildiği kapsamlı bir yapı oluşturuyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlıyor, teknolojideki değişimleri yakından takip ediyor ve yenilikçi çözümler geliştiriyoruz.

 

 

Başarılı bir girişimci ve lider olarak, genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

Genç girişimcilere öncelikle şunu söylemek isterim: Tutkunuzun peşinden gidin. Risk almaktan korkmayın. Kendimden örnek verecek olursam, gençlik yıllarımda ticarete olan ilgim ve yazılıma olan tutkum beni bugünkü konuma getirdi. 13 yaşında yazılım yapmaya başladım. O zamanlarda da 18-25 yaşlarında işi gücü olan, bir derdi olan, bir şeyleri çözmeye çalışan insanlardı arkadaşlarım.

Ben de onların sorunlarını yazılımla çözmeye başladım. Mesela 1994 yılında bilinen bir tekstil sektörünün Kırıkkale şubesindeki taksit sistemini yazmıştım. Karşılığında para yerine 17 gömlek, 5 kot gibi şeyler almıştım. Bir nevi arpa ticareti gibi. 18 yaşında ilk şirketimi kurdum ve devam ettim. Girişimcilik zorlu bir yolculuk olabilir; ancak kararlıysanız ve asla pes etmiyorsanız, başarıyı eninde sonunda buluyorsunuz. Param’ın yolculuğu da böyle bir hikayeyle başladı. Problemleri iyi tespit edin ve bu problemlere yenilikçi çözümler sunun. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yeni problem ve bu problemlere çözüm olabilecek fırsatlar ortaya çıkıyor. Siz de bu fırsatları görün ve değerlendirin.

Teknolojinin gücünden yararlanın. Teknoloji sürekli gelişiyor, bu gelişime ayak uydurun ve işinizi büyütmek için teknolojiyi en iyi şekilde kullanın. Sürekli öğrenin ve kendinizi geliştirin. Girişimcilik dünyası sürekli değişiyor, bu değişime ayak uydurmak ve yeni bilgiler edinmek çok önemli. Başarı; sabır, azim ve kararlılıkla geliyor. Hatalarınızdan ders çıkarın ve yolunuza devam edin.

 

 

Param ve grup şirketleri, 1600’ü aşkın çalışanı ve Avrupa ayağıyla hızla büyüyen bir yapıya sahip. Bu kadar büyük ve çok kültürlü bir organizasyonu yönetmenin zorlukları nelerdir? Farklı kültürlerden gelen ekipleri aynı hedefe yöneltmek konusunda karşılaştığınız güçlükler var mı?

Param şu anda 1600’ü aşkın çalışanıyla büyük ve hızla büyüyen bir şirket. Avrupa’da da ofislerimiz var ve farklı kültürlerden insanlar bir arada çalışıyor. Global çapta satın almalar gerçekleştirmek hem şirketimiz için hem de benim için kişisel olarak son derece heyecan verici ve öğretici bir süreç. Ancak bu sürecin zorlayıcı yanları da yok değil. Farklı ülkelerdeki düzenlemeler, iş kültürleri ve operasyonel standartlar arasındaki farklılıklar başlangıçta uyum sağlamamızı gerektiren önemli zorluklar arasında yer alıyor. Örneğin, Türkiye’de her şeyi hızlı hızlı yapmaya alışkınız ama Avrupa’da daha planlı ve sistemli bir çalışma tarzı var. Bu da bazen anlayış farklılıklarına yol açabiliyor. Bu zorluklarla başa çıkma konusunda oldukça iyiyiz. Avrupalı bir şirketi “Paramlaştırmak” konusunda başarılı olduğumuzu kanıtladık. Satın aldığımız şirketlerin yenilikçi teknolojilerini ve yetenekli ekiplerini de bünyemize dahil ederek sinerji yaratıyoruz. Bu çoklu yapıyı kusursuz bir şekilde yönetebilmek derin bir bilgi birikimi ve yetkinlik gerektiriyor. Zorlukların üstesinden gelerek hizmetlerimizin kalitesini artırıyor ve müşteri memnuniyetini yükseltiyoruz. Farklı kültürlerden gelen ekipleri aynı hedefe yöneltmek için açık iletişim ve ortak bir vizyon oluşturmak çok önemli. Biz de tüm çalışanlarımızın aynı hedefler doğrultusunda çalışmasını ve şirket kültürümüzü benimsemesini sağlamaya çalışıyoruz. Param’ı daha da iyi yerlerde görmeyi hayal eden ve bunun için ilk günkü tutkuyla çalışmaya devam eden tüm Param ailesiyle gurur duyuyorum. Hep birlikte, karşılaştığımız zorlukları üstün bir gayret ve inovatif çözümlerle geride bırakarak, eşsiz deneyimler kazanmaya devam edeceğiz.

 

 

2024 yılını geride bırakırken yeni yıl mesajınız nedir?

2024 yılını geride bırakırken, fintek sektöründe güçlü adımlarla büyümeye devam ediyoruz. Türkiye’deki lider konumumuzu pekiştirirken, yurt dışı pazarlarda da etkinliğimizi artırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Yeni yılda da yenilikçi çözümlerimizle bireysel ve kurumsal müşterilerimize daha fazla değer katmayı, sektördeki liderliğimizi pekiştirerek yurt içi ve yurt dışı pazarlarda başarılarımızı artırmayı hedefliyoruz. 2025 yılının hepimiz için sağlık, başarı ve nice güzel gelişmelere vesile olmasını diliyor; bu yolculukta yanımızda olan tüm iş ortaklarımıza ve değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.