Payguru, Türkiye’de açık bankacılık hizmetleri sunmak üzere lisans onayı alan ilk fintek şirketlerinden biri oldu.

Payguru’nun bir ödeme kuruluşu olarak 27 Nisan 2016 tarihinde aldığı faaliyet izninin açık bankacılık hizmetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesine ilişkin karar, Resmî Gazete’nin 11 Aralık 2024 tarih ve 32749 sayılı nüshasında yayımlandı. Kararda, şirketin 6493 sayılı Kanun’un “birinci fıkrasının (f) ve (g) bentlerinde belirtilen ödeme hizmetlerini sunmasının onaylanmasına, anılan hizmetlerin ödeme hizmeti sunmak üzere 27 Nisan 2016 tarih ve 6864 sayılı BDDK kararı ile Trend Ödeme Kuruluşu A.Ş’ye verilmiş olan faaliyet izni kapsamına alınmasına (…)” karar verildiği belirtildi.

Payguru Risk – Regülasyon ve Uyum’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gülnihal Akartepe, liderlik ettiği lisans başvuru ve onay süreçlerinin yürütülmesinde özellikle Risk – İç Kontrol – Uyum, Bilgi Teknolojileri ile Operasyon ekiplerinin mevzuat yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde büyük uyum ve dinamizm içerisinde çalıştığını ve sonuçtan fazlasıyla gurur ve mutluluk duyduğunu belirtti:

“Ayrıca belirtmek gerekir ki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) vizyonu ve liderliği ile Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) yol göstericiliği lisanslama sürecinde kuruluşumuz için çok önemli güç oldu. Açık bankacılıktan açık finansmana uzanan yolculuğumuzda hizmetlerimizi genişletmeye ve Türkiye’deki bu önemli bilgi ve tecrübeyi hizmet verdiğimiz Orta Doğu ve Afrika’ya da aktarmaya fazlasıyla hazırız.”

Payguru Genel Müdürü Berk Bacakoğlu ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Araştırma şirketlerinin önümüzdeki dört yıl zarfında neredeyse yüzde 500 gibi büyük bir oranda büyüyeceğini tahmin ettiği açık bankacılık alanında aldığımız bu faaliyet izni ile Türkiye’de finansal sistemlerin dijitalleşmesine Payguru olarak bundan böyle biz de katkıda bulunacağımız için gururluyuz. Şimdi bize düşen güvenli, verimli, düşük maliyetli ve yenilikçi iş modellerimizi en kısa sürede kullanıcılar ile buluşturmak. Tabii bu gelişme, sadece Türkiye için değil, Orta Doğu ve Afrika’da 800 milyonun üzerinde tüketiciye erişmemize olanak tanıyan geniş bir ağa sahip ana şirketimi TPAY için de çok kıymetli. Payguru’nun Türkiye’de hayata geçireceği açık bankacılık uygulamalarını temel alan mobil ödeme çözümlerindeki tecrübesini geniş bir coğrafyaya aktaracak olması, ayrıca sevindirici.”

Hatırlanacağı gibi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun”a 12 Kasım 2019 tarihinde bir ilave yaparak, “ödeme emri başlatma hizmeti” ile “ödeme hesabına ilişkin konsolide edilmiş bilgilerin çevrim içi platformlarda sunulması hizmetini” kanun kapsamında ödeme hizmeti olarak tanımlamıştı. Ödeme Hizmetleri Veri Paylaşım Servisleri (ÖHVPS) olarak adlandırılan bu iki hizmet ile “ödemeler alanındaki açık bankacılık servisleri” böylelikle tarif edilmişti.

Bu gelişmenin akabinde gerçekleştirilen altyapı çalışmalarını takiben Türkiye’de açık bankacılık çağı altı bankamızın, 1 Aralık 2022 tarihi itibarıyla TCMB’nin “Açık Bankacılık Geçidi” (GEÇİT) altyapısı üzerinden “hesap hizmeti sağlayıcıları” olarak hizmet verir hale gelmesiyle başladı.