Boğaziçi Ventures CEO’su Barış Özistek ile Fintechtime Aralık sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.
Türkiye’nin yenilikçi teknoloji ve dijital dönüşüm alanlarındaki lider yatırım şirketlerinden biri olan Boğaziçi Ventures erken aşama ve büyüme aşamasındaki teknoloji girişimlerine odaklanıyor. Özellikle yapay zeka, fintech, sağlık teknolojileri ve yazılım sektörlerinde stratejik yatırımlar yapan, geniş iş ağı ile girişimcilere hem finansal destek hem de mentorluk sağlayan Boğaziçi Ventures’ın CEO’su Barış Özistek ile bir araya gelerek teknoloji ve yapay zeka odağındaki sorularımızı ilettik.
Boğaziçi Ventures için 2024 yılı nasıl geçti, 2025 yılına nasıl hazırlanıyorsunuz?
Çok aktif, hızlı büyüdüğümüz bir yıl geçirdik. Erken ve ileri aşama teknoloji şirketlerine 15M USD üzerinde yatırım yaptık. Erken aşama teknoloji yatırım fonlarımız BV Growth ve Sinerjİ hem yeni şirketlerle portföylerini büyütüyorlar hem de portföylerindeki şirketlerin değer artışları ile fonlar büyüyor.
Diğer taraftan Boğaziçi Ventures iştiraki olan BV Portföy’ün oldukça hızlı büyüdüğü bir yıl oldu. Halka açık global teknoloji şirketlerine yatırım yapan “Tematik Teknoloji” fonlarımız hem yatırımcılardan büyük ilgi gördü hem de yatırımcılarına döviz bazında iyi getiriler sağladı. Yüksek teknoloji ve yapay zeka ile yönetilen mutlak getiri stratejili istatistiksel arbitraj fonlarımız da hem mevduat faizlerini hem de para piyasası fonlarını anlamlı farklarla geçerek performanslarını ispat etti. Bu sayede hızlı büyüyen BV Portföy 3milyar portföy büyüklüğünü Kasım itibariyle geçti.
Fark yaratan, yenilikçi ve inovatif fonlarla büyümemizi sürdüreceğimiz bir 2025 yılı olacak. Özellikle tematik teknoloji fonlarımız piyasadaki önemli bir ihtiyaca yanıt veriyor. Diğer taraftan istatistiksel arbitraj fonlarımızın performanslarıyla varlıklarını mevduat ya da para piyasası fonlarında tutan yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edecek. 2025 için önemli gelişmelerden bir diğeri de yapay zekayı üst düzeyde kullanarak farklı sektörleri değiştirmeyi hedefleyen girişimlere yatırım yapacak Boğaziçi Ventures AI fonu hayata geçecek olması.
Boğaziçi Ventures’ın yatırım stratejisi hakkında bilgi verebilir misiniz? Özellikle yapay zeka, fintech ve teknoloji alanlarında hangi kriterlere göre yatırım yapıyorsunuz?
Erken aşamada yetenekli ve tutkulu girişimcilerin kurduğu ve hayaline ulaştığında yüksek değerlemelere çıkabilecek, global pazarlarda hızlı ölçeklenebilir işlere yatırım yapıyoruz. Kurucu ekibin hayal edilen ürünü ve iş modelini hayata geçirebilecek kapasite ve yetkinlikte olmasını bekliyoruz.
İleri aşama teknoloji yatırımlarımızda ise, şirketin güçlü büyümesi, ekibin nitelikleri, üst yönetimin yönetim, organizasyon ve liderlik becerileri ile yine global büyüme potansiyelleri ön plana çıkıyor.
Sadece Türkiye odaklı, global ölçeklenmesi zor ve yavaş olacak işlerden kaçınıyoruz.
Boğaziçi Ventures’ın portföyünde öne çıkan girişimler hakkında bilgi alabilir miyim? Yatırım yaptığınız şirketlere hangi alanlarda katkı sağlıyorsunuz?
Tek tek şirket ismi verince diğer portföy şirketlerimiz daha az değerdeymiş gibi anlaşılmasın fakat fikir vermesi açısından birkaç şirket paylaşayım.
Dijital sağlık alanında HiWell, Türkiye’de doğup şu an Avrupa, Ortadoğu ve Güney Amerika’da hızla büyüyen bir girişimimiz. Yatırım stratejimizin doğru çalıştığının iyi bir göstergesi.
Craftgate, yine stratejimiz ile örtüşen, çok güçlü büyüyen bir fintek şirketi. Sunduğu çözümlerle müşterilerine büyük değer yaratıyor ve hızla büyüyor. Birçok fintek şirketi lisans gerekliliklerinden dolayı global pazarlarda büyümekte zorlanırken kurumlar ile ödeme firmaları arasında köprü kuran, moderasyon ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan benzersiz bir teknolojiye sahip Craftgate, Türkiye’de doğdu şimdi Avrupa’da büyüyor.
Oyun alanında Türkiye’deki en aktif yatırımcılardanız. Gulliver’s Game, Toon Metal, Fiber Games ve Arvis Games gibi çok değerli içerikler üreten, oyunları milyon kullanıcı sayılarını çoktan geçmiş, güçlü büyüyen portföy şirketlerimiz mevcut.
Yapay zeka alanında üst düzey çözümlere sahip Artiwise ise kısa süre önce Dubai’de “AI World Series”te fintek ve müşteri deneyimi alanında iki ödül aldı.
Yapay zeka, fintech ve teknoloji sektörlerinde Türkiye’nin mevcut konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanlarda ülkemizin güçlü ve zayıf yönleri neler?
Türkiye girişim ekosisteminin en güçlü olduğu alanların başında oyun ve fintek geliyor. Çok sayıda başarılı şirketimiz çıktı, daha da çok çıkacaktır. “Yapay zeka” bir dönüştürücü teknoloji ve etkileyeceği sektörlerin başında yine fintek geliyor. İnsan ile yapılan birçok iş yapay zeka ile çok daha hızlı, etkin ve fark yaratır şekilde yapılmaya başlandı, hızla da gelişecek.
Türk teknoloji şirketlerinin yapay zeka dönüşümünü iyi kullanacaklarını ve global rakiplerine karşı öne geçmek için fırsata dönüştüreceklerine inanıyorum.
Yatırım çekme konusunda Türkiye’de en çok hangi sektörlerde fırsatlar görüyorsunuz? Önümüzdeki dönemde hangi sektörlerin öne çıkmasını bekliyorsunuz?
Oyun, fintek ve parekende teknolojileri yatırım almaya devam edecekler. Önümüzdeki dönemde dijital sağlık, sanayide kullanılan teknolojiler ve savunma sektörlerini hızlı yükselişe geçeceğini öngörüyoruz.
Sektörden bağımsız yapay zeka ile fark yaratan, yapay zeka teknolojisini kullanarak farklı sektörleri dönüştüren şirketler kolay yatırım çekecekler ve büyüyecekler.
Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimi için neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? Kamu ve özel sektör iş birliği nasıl daha etkin hale getirilebilir?
Öncelikle Türkiye ekosisteminin tanıtılmasına ihtiyacımız var. Kanuni alt yapıdan, vergi avantajlarına, devlet desteklerine, insan kaynağına birçok konuda ekosistemi tanıtmalıyız. Çok başarılı şirketlere yatırım her zaman gelir. Önemli olan henüz büyük başarılar elde etmeden de şirketlerin yatırım bulabilmesi ve yatırım alacakları zaman merkezlerini Türkiye dışına taşımak zorunda kalmamaları. Bunun için global yatırımcıların Türkiye’yi tanıması ve güvenmesi gerekiyor.
TÜSİAD girişim ekosistemi geliştirme çalışma grubu olarak Türkiye teknoloji ekosistemini analiz eden ve EMEA bölgesindeki ülkelerle kıyaslayan bir rapor hazırladık. Veriler gösteriyor ki birçok açıdan ilk 10’da yer alıyor Türkiye. Tüm Dünya’nın da bunu anlaması, sindirmesi gerekli.
Boğaziçi Ventures olarak, uluslararası yatırımlara nasıl yaklaşıyorsunuz? Global pazarlarda hangi fırsatları değerlendiriyorsunuz?
Yatırımın temel felsefesi ne kadar iyi yatırım fırsatlarına ulaşabildiğinizdir. Bu açıdan bakıldığında odağımız Türkiye. Türkiye’de çok bilinen ve en iyi girişimcilerin ortaklık yapmak istediği bir yapı olduğumuza inanıyoruz.
Uluslararası fırsatlara da bakıyoruz tabii ki ama çok daha dikkatli ve seçerek ilerliyoruz. Yurtdışından bir yatırım fırsatı geldiğinde neden Boğaziçi Ventures’tan yatırım almak istedikleri ilk sorguladığımız konu oluyor. Örneğin pek yakında Kore’den 2 şirkete yatırım açıklayacağız. 15 yıldır çok yakın olduğumuz bir ekosistem ve neden bizimle ortak olmak istediklerini biliyoruz, iyi girişimlere ulaşımımız var, Türkiye ekosistemi ve portföy şirketlerimiz açısından da stratejik yatırımlar olduğuna inandığımız için yatırım kararlarını aldık.
Fintek sektöründe büyüme potansiyeli gördüğünüz özel dikeyler var mı? Bu dikeylerin gelecekteki gelişimini ne şekilde öngörüyorsunuz?
Ödeme sistemleri dışında, global finans sektörüne çözüm üreten ya da ödeme sistemi olmadan, lisans gerektirmeyen işlerle son kullanıcılara dokunan işlerin gelişeceğini ve daha kolay yatırım alacağını düşünüyorum.
Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi hakkında genel bir değerlendirme yapabilir misiniz? Yatırım arayışında olan girişimcilere hangi konularda önerilerde bulunursunuz ve başarılı bir yatırım turu için (yatırımcıların dikkatini çekmek için) izlenmesi gereken stratejiler konusunda önerilerinizi alabilir miyim?
Oldukça nitelikli ve güçlü bir ekosistemimiz var. Bu gücü daha iyi kullanabilirler. Girişim sayısı azalsa, ekipler birlik olup çok daha nitelikli, güçlü ve etkili girişimler kurmaya odaklansalar hem daha kolay yatırım bulacaklar, hem de daha hızlı büyüyecekler. Daha büyük düşünmeleri, büyük hayallerini hayata geçirmek için de konusunda uzman, parlak kişilerle ortaklık yapmaları gerekiyor. Kuvvetli ekiplerin hayalleri de büyükse ve gerçekçi planlara oturuyorsa yatırım bulmaları zor olmayacaktır.