“Fintek Dünyasının Kadın Lideri” Insha Ventures Ürün Direktörü Dr. Gözde Candemir ile gerçekleştirdiğimiz özel röportaj, Fintechtime Mart sayısında yer aldı.
2024 yılı sizin için nasıl geçti? Belirlediğiniz hedeflerin ne kadarını gerçekleştirebildiniz? Sizi en çok gururlandıran başarılar nelerdi?
2024 yılı muhteşem insanlarla tanıştığım, Insha Ventures ailesine dahil olduğum, yenilikler ve heyecan ile geçen bir yıl oldu. Kişisel hedeflerime ulaşabilmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca, Insha Ventures’ta ürün ekibimizi büyütmek, ürün geliştirme süreçlerimizi ve çalışma metodolojimizi iyileştirmek gibi hedeflerimizi de ekip olarak gerçekleştirdiğimiz için gururluyum.
Sektörün mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? İş birliği fırsatları, rekabet ortamı ve pazar dinamikleri hakkında görüşleriniz neler?
Teknolojik yeniliklerin, dijital dönüşümün ve artan müşteri taleplerinin fintek ekosistemini daha dinamik bir yapıya kavuşturmanın yanı sıra hizmet verenler firmalar ve ürünler açısından daha çeşitli bir hale getirdiğini düşünüyorum. Özellikle açık bankacılık, blockchain ve yapay zekâ gibi alanlarda kaydedilen ilerlemeler, finansal hizmetlerin daha entegre, erişilebilir ve güvenli bir hale gelmesini sağladı.
Sektördeki iş birliklerine baktığımızda, tam da fintek ekosisteminde olması gerektiği gibi, rekaberliğin öneminin anlaşıldığını ve benimsendiğini düşünüyorum. Hatta bunun en güzel örneği, ekosistemde yer alan finansal kuruluşlar, fintek şirketleri, sigorta şirketleri vb. kuruşların sağladığı API’leri, bunlara ihtiyacı olan firmalara tek bir platformdan sağladığımız adete API pazaryeri olarak konumlanan FLYP ürünümüz olduğunu düşünüyorum.
Pazar dinamiklerine baktığımızda ise, kişiselleştirilmiş deneyimler, blockchain, açık bankacılık, siber güvenlik ve regülasyonlar başlıklarını sıralayabilirim. Bunlar 2024 yılında fintek sektörünün daha kullanıcı odaklı, entegre ve güvenli bir yapıya ulaşmasını sağladı. Önümüzdeki yıllarda bu trendlerin devam etmesinin finansal hizmetlerin dijitalleşmesini daha çok derinleştireceğini düşünüyorum. Ayrıca yeşil finans, otomasyon artışı ve gömülü finansı 2025 yılı için dikkat çekecek başlıklar olarak ekleyebilirim.
Güncel ajandanızda hangi öncelikler var? Yakın ve uzun vadeli hedefleriniz arasında öne çıkan projeler hangileri?
Açık bankacılık ve sağladığımız diğer API’lere olan ilgi çok büyük. Önümüzdeki dönemde yapacağımız yeni iş birlikleri ve yeniliklerle FLYP ürünümüzün adını daha çok duyacaksınız. Diğer taraftan “Venture Builder” misyonumuz hız kesmeden devam edecek. Semosis örneğinde olduğu gibi yeni spin-off’lar hedefliyoruz.
Küresel fintek ekosistemi sizce nasıl evrilecek? Önümüzdeki dönemde hangi teknolojiler ve trendler hayatımızı şekillendirecek?
Küresel fintek ekosistemi, 2025 yılında teknolojik yenilikler ve değişen tüketici beklentileri doğrultusunda önemli dönüşümler yaşamaya devam edecek. Bu sistemde yer alan firmaların rekabet avantajı elde edebilmesi için daha kullanıcı odaklı, entegre ve güvenli bir yapıya evrilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanında, yapay zekâ, makine öğrenmesi ve blockchain tabanlı teknolojilerin, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de hayatımızı şekillendirmeye devam edecek. Trendlere baktığımızda ise gömülü finans, sürdürülebilirlik ve yeşil fintek alanları örnek gösterilebilir.
2024 yılına ve fintek sektörüne dair değerlendirmelerinizle başladık. Şimdi biraz daha kişisel bir yolculuğa çıkalım ve liderlik hikayenizin, ilham verici bakış açılarınızın izini sürelim. Kadın liderliğinin sektördeki etkisini ve sizin kariyer yolculuğunuzu daha yakından tanımak istiyoruz.

Insha Ventures Ürün Direktörü Dr. Gözde Candemir
Fintek sektörüne nasıl adım attınız? Bu yolculukta sizi motive eden unsurlar nelerdi?
Meslek hayatıma başladığım Ziraat Bankası’ndaki dijital dönüşüm benim fintek dünyasına adım atmamı sağladı. Attığım bu adımın devamı doktorada geldi ve tezimi fintek’ler üzerine yazarak bu konuda uzmanlaştım. Kariyer yolumu değiştirme kararını da doktora sırasında yaptığım araştırmalar sonucunda aldım. Sektörün hangi alana doğru evrileceğini anladığımda içimdeki değişim ve dönüşüm isteğine kayıtsız kalamadım ve bankadan ayrılarak fintek sektörüne geçiş yapmaya karar verdim.
Kadın liderler fintek sektörüne nasıl bir vizyon katıyor? Sizce farklı bakış açıları sektörde nasıl bir değişim yaratıyor?
Sektördeki kadın liderler bence öncelikle çalıştıkları şirketlerin daha kapsayıcı ve eşitlikçi olmaları için mücadele vererek şirket kültürlerini dönüştürüyor. Kadınların liderlik ettiği fintek girişimlerinde müşteri odaklı bakış açısının daha çok benimsendiğini ve kullanıcı deneyiminin ön plana alındığını gözlemliyorum. Bunun en güzel örneklerinden biri dijital bankacılıkta inovasyonu teşvik ederek, geleneksel bankacılığa meydan okuyan, Starling Bank Kurucusu Anne Boden. Mikro krediler, kadın girişimcilere yönelik fonlar ve düşük gelirli bireyleri destekleyen hizmetler, kadınların yönettiği fintek şirketlerinde daha sık görülüyor. Buna örnek olarak ise düşük gelirli bireyler için finansal sistemlere erişimi artırmaya yönelik projeler geliştiren Jennifer Tescher verilebilir. Örnekler çoğaltılabilir, hatta bu soru üzerinden bir tez veya makale konusu çıkar diye düşünüyorum. Bu vesile ile araştırmacılara bir not bırakmak isterim.
Kadın girişimciler için fintek alanında hangi fırsatları görüyorsunuz? Şirketinizde bu potansiyeli destekleyen uygulamalarınız var mı?
Fintek ekosistemi, kadın girişimciler için hızla büyüyen ve büyük fırsatlar sunan bir alan. Finansal hizmetlerdeki dijitalleşme sürecinin ve yatırımcıların bu alana kayan ilgisinin, kadın girişimciler açısından birçok yeni iş modeli ve büyüme potansiyeli oluşturduğunu düşünüyorum. Insha Ventures “uçtan uca fintek inşa eder, büyütür ve yatırım yapar” anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bunun paralelinde kapsayıcı ve eşitlikçi şirket kültürümüz, desteklediğimiz fintek girişimlerine de yansıyor.
Kadın liderlerin öncülüğünde çalışan bir fintek şirketinin sektörde nasıl bir etkisi olduğunu gözlemliyorsunuz?
Kadın liderlerin öncülüğünde çalışan fintek girişimleri, yenilikçi, farklı ve müşteri odaklı bakış açıları ile sektöre yön veriyor. Bunun yanında sektörde çeşitlilik, inovasyon, kapsayıcılık ve sürdürülebilir büyüme gibi alanlarda büyük etkiler yaratıyorlar. Geleneksel finans ve teknoloji dünyasında uzun yıllar erkek egemen bir yapı varken artık bu tablonun değiştiğini gözlemliyorum.
Kadınlar için daha kapsayıcı ve destekleyici bir iş ortamı yaratmak adına önerileriniz neler?
Öncelikle şirket kültüründe bu durumun benimsenmesi ve şirkette rol modellerin oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu da ancak şirket içindeki kadın çalışan ve yönetici sayısını arttırarak olabilir. Ayrıca mentorluk ve liderlik gelişim programları ile kadın çalışanların yöneticiliğe yükselmesi desteklenmeli. Son olarak esnek ve uzaktan çalışma koşullarının sunulması özellikle anne rolündeki kadın için bence kritik bir öneme sahip.
Yönetimde çeşitliliği artırmaya yönelik projeleriniz var mı? Varsa bunların sektör üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fintek sektöründe çalışan kadın liderlerden oluşan WBN Türkiye platformunun bir üyesiyim. Burada iş dünyasında kadın dayanışmasını güçlendirmek, liderlikteki etkisini artırmak ve kadın istihdamına yönelik fark yaratan adımlar atmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde sektörde bir farkındalık yarattığımızı ve ilham olduğumuzu düşünüyorum. Özellikle bu yıl ilk kez düzenlenen WSpark: Başarısıyla Parıldayan Kadınlar Ödülleri, iş hayatında kendine yer edinmek ve kariyer yolculuklarında karşılaştıkları “cam tavanları” aşmak için çaba gösteren kadınların başarı hikayelerini görünür kılmayı ve geleceğin rol modellerini yaratmayı hedefliyor.
Liderlik yolculuğunuzda sizi çok etkileyen bir deneyiminiz var mı? Bu süreçten öğrendiğiniz en önemli ders neydi?
Meslek hayatıma başladığımda bağlı olduğum ilk seviyedeki yöneticim bir kadındı. Adı Nilgün Güven. Kendisi işini çok iyi yapan, iletişimi çok kuvvetli, zorluklara göğüs geren, mücadeleci ruhlu, hayattan zevk alan ve dünyayı dolaşan bir gezgindi. Ondan mesleki anlamda çok şey öğrendim. Ama ondan öğrendiğim en önemli şey iş yapış biçiminin yaptığımız işin kalitesi kadar önemli olduğu. Çünkü işimizi yaparken aynı zamanda birçok kişi ile iletişim kuruyoruz, farkında olmasak da aslında hep bir ekip çalışması içindeyiz. Bu ekip çalışmasındaki iletişim samimiyet, dürüstlük ve nezaket yaptığımız için başarıyla parlaması için çok önemli.
Kadınların fintek alanında daha görünür olması için neler yapılabilir? Genç kadınlara hangi tavsiyeleri verirsiniz?
Benim de bu sene ilk kez bir mentor olarak deneyimleyeceğim mentorlük programlarını çok önemsiyorum. Bu tarz programlar kariyer rehberliği almak ve sunmak açısından çok kıymetli. Ayrıca fintek ve finans dünyasında rol model olabilecek kadın liderlerin başarı hikâyelerinin daha çok paylaşılması ve kadınların daha fazla bağlantı kurmasını sağlayan sektör etkinlikleri düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Genç kadın arkadaşlarıma “Kendine güven, yapamazsın dedikleri zaman inanma, çalışınca başarırsın, karşına çıkan engeller karşısında yorulabilirsin ama pes etme, sadece dinlen, hobilerin mutlaka olsun, hayattan zevk al, küçük şeylerle mutlu ol” diye haykırarak tavsiye vermek isterim
Sizce kadın liderler arasında nasıl bir dayanışma ağı kurulabilir? Bu dayanışmanın sektör üzerindeki etkileri neler olur?
WBN Türkiye’nin bu konuda öncü ve örnek olduğunu düşünüyorum. Gelecekte bu dayanışma örneklerinin sayısının artacağına inanıyorum. Bu sayede kadın liderlerin birbirini desteklemesi, kadın girişimcilerin daha fazla yatırım alması ve kadın odaklı fintek çözümlerinin geliştirilmesi sağlanabilir. Eğer bu başarılabilirse sektörde büyük dönüşümler yaratacağımıza eminim.
Bir lider olarak başarıyı nasıl tanımlarsınız? Gelecekte ulaşmak istediğiniz büyük hedefiniz nedir?
Bence başarı kendi potansiyelini gerçekleştirmek, kendini geliştirmek, topluma katkı sağlamak, yeni beceriler öğrenmek, insanlara ilham vermek, farkındalık yaratmak, başarının içinde başarısızlıkların da olduğunu anlamak, iç huzur ve mutluluğu yakalamaktır. Gelecekte en büyük hedefimi topluma daha çok katkı sağlayabilmek ile kız çocuklarının eğitim almasına destek olarak herkesin bu konudaki farkındalığını arttırmak olarak özetleyebilirim.