25-27 Mart’ta göçmen sorununa çözüm bulmak için düzenlenen Borderless Hack, İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu, Garaj ve Habitat’ın destekleriyle, Hackquarters ve Kolektif House’un organizasyonuyla gerçekleşti. İstanbul’un en tutkulu; girişimcilerini, bilgisayar mühendislerini ve tasarımcıları, Türkiye’deki göç ve göçmen problemine çözüm ürünleri geliştirmek için bir araya getiren etkinlikte, toplamda 7 ekipten 50 katılımcı yarıştı. İki gün boyunca, kıyasıya geçen mücadelenin kazananı Suriyeli mülteci kadınlarının el işi ürünlerini toplayan ve ürünlerin hikayeleriyle, satışını yaparak onlara gelir sağlayan bir mobil uygulama geliştiren Istanbul&I ekibi oldu.

Suriye’de yaşananlar odağında Türkiye’yi de etkileyen göçmen sorununa çözüm bulmak ve sosyal bir etki yaratma amacıyla, gerçekleşen Borderless Hack organizasyonu, 25-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. 7 ekipten 50 yarışmacının mücadele ettiği etkinlikte, Suriye’den diğer ülkelere göç etmek zorunda kalan kişilerin yaşadıkları konaklama, işsizlik ve yemek gibi sorunlara çözüm bulma ve birbirleriyle iletişim kurmalarına yardımcı olabilmek için uygulama tasarlamaları istendi. İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu, Garaj ve Habitat’ın destekleriyle, Hackquarters ve Kolektif House’un organizasyonuyla gerçekleşen organizasyonda kazanan, Hand to Heart uygulamasıyla Istanbul&I ekibi oldu.

500 Startups’tan Enis Hulli, Habitat Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nden Başak Saral ve Hackquarters’tan Kaan Akın gibi isimlerin mentörlük yaptığı etkinliğin açılış konuşmasında Suriye Ekonomi Forum’undan Rami Sharrack; ‘’Türk ve Suriyeli gençlerin bir araya gelerek, Türkiye’de yaşanan bir soruna ortak bir çözüm aramaları çok mutluluk verici.’’ dedi. Sharrack, Suriyelilerin yaşadıkları genel sorunlara değinerek, yarışmacılara yol gösterdi.

Suriyeli mülteci kadınlarının el işi ürünlerini toplayan ve ürünlerin hikayeleriyle, satışını yaparak onlara gelir sağlayan bir uygulamaya imza atan Istanbul&I ekibi, Amerika seyahati, Kolektif House üyeliği, Hackquarters’tan bir aylık mentorluk desteği ve API Plug’dan 1 yıllık üyelik gibi çeşitli ödüller kazandı. Kazananlar ödüllerini Çağdaş Önen’den aldı. Amerika Başkonsolosu Charles F. Hunder ödül töreninde yaptığı konuşmada; ‘’Suriyeli mültecilerin hayatlarını kolaylaştırıcı çözümler üretmek için bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, önemli olan genç girişimcilerin bilgi ve yeteneklerini kullanarak projeler üretmeleriydi. Bu sinerjinin devam etmesi diliyoruz.” dedi.

Borderless Hack’te Ortaya Çıkan Projeler:

1.Olan ekip – Istanbul&I – Hand to Heart

Suriyeli kadın mültecilerin hikayelerini anlatabilecekleri, el işiyle de ürünler yapıp dünyaya satabilecekleri bir ticaret platformu. Tüm ürünler güzel bir şekilde tasarlanıp, tüm alanlar için özel bir şekilde elle hazırlanacak. Gelirler de bunu hazırlayan Suriyeli mülteci kadınlara aktarılacak. Proje için Istanbul&I ekibi ve Hackquarters çalışmalara başladı.

2.Olan ekip – Pizza – Chance & Hope

Chance & Hope, küçük işleri Suriyeli kalifiye mültecilere vererek, hem mültecilerin gelir elde etmesine, hem de bireysel olarak topluma kazandırılmasında faydalı olacak bir görev platformu. Türkiye’de MENA bölgesine ihracat yapan birçok şirket olduğu düşünüldüğünde hem Türk şirketlerine, hem de Suriyeli mültecilere ekonomik bir destek çıkartabilecek bir proje.

3.Olan ekip – SMS4Job

Özellikle İnternet ve akıllı telefona erişimi kısıtlı olan fakat gündelik hayattaki bir çok işi kolaylıkla yapabilecek Suriyeli mültecilerin kendi yetkinliklerini SMS yoluyla bildirebileceği bir teknolojik ürün. Mülteciler, SMS göndererek sisteme kayıt oluyor, sistemdeki farklı işleri yapabilecek insanlar da insan kaynakları portallarına ve şirketlerine ulaştırılıyor.

Diğer Projeler

Lecture

Eğitimli olan mültecilerin kendi bildikleri konuda bilgisayar ya da cep telefonlarından, özel ders verebilecekleri, özel ders ücretlerinin online ödeme sistemleriyle dersi verenlere aktarılacağı bir online eğitim platformu. Aynı platform, mültecilere ücretsiz ve gönüllü olarak Türkçe dersi vermek için de kullanılması planlanıyor.

4ofUS

Ses tanıma teknolojileri kullanılarak hazırlanan bir acil durum hattı. Mültecilerin Türkçe, İngilizce ya da Arapça arayıp, sağlık, hukuk, eğitim vb. konularda bulundukları devletten nasıl yardımlar alabileceğini anlatan ve profesyonel yardıma ihtiyacı olan mültecileri bu hizmetleri vermek isteyen profesyonellere yönlendiren bir acil durum hattı.