İnovasyona yönelik çalışmaları ülkenin geleceği olarak gören Türk Ekonomi Bankası (TEB), Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde tutumlu inovasyonu ülke gündemine taşıdı. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ile birlikte “Tutumlu İnovasyon” konulu panelde konseptin yaratıcısı Navi Radjou da yer aldı. Etkinlik kapsamında, tutumlu inovasyon konusunda somut örneklerin yer aldığı WAVE İnovasyon Sergisi de, sanal gerçeklikle katılımcılarla buluştu. Sergi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türk iş dünyasının önemli isimleri tarafından da ziyaret edildi.

İnovasyonun ülke genelinde gelişmesi ve yaygınlaşması yönünde çalışmalar yapan Türk Ekonomi Bankası (TEB), ‘tutumlu inovasyon’ konseptinin yaratıcısı İnovasyon Danışmanı ve Silikon Vadisi Stratejisti Navi Radjou’yu Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında ağırladı. 25 Mart Cuma günü TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ile Navi Radjou’nun katılımıyla gerçekleştirilen “Tutumlu İnovasyon” panelinde daha az ile daha iyisini ve daha fazlasını üretmek, döngüsel ekonomiye katılım ve inovasyonun yaratıcılığa etkisi gibi konular tartışıldı. TEB, stratejik partneri BNP Paribas’ın tasarladığı ve dünyanın dört bir yanından ilham verici tutumlu inovasyon projelerinin yer aldığı WAVE İnovasyon Sergisi’ni de sanal gerçeklikle zirve katılımcılarıyla buluşturdu.

Leblebici: “Gelişen ekonomiler tutumlu inovasyon modeliyle daha az kaynak kullanarak daha iyisini üretmeye odaklanmak zorunda”

20. yüzyılın paradigmalarının artık değişerek azalan kaynaklara göre şekillendirilmesinin gereğine işaret eden Leblebici, “Teknolojinin gelişimi ve toplumların ihtiyacı doğrultusunda inovasyon trendleri de değişiyor. Azalan kaynaklar ve tüketim alışkanlıkları devletleri, şirketleri az ile çok üretmek için daha etkin olmaya itiyor. Özellikle ülkemiz gibi gelişen ekonomiler tutumlu inovasyon modeliyle daha az kaynak kullanarak daha iyisini üretmeye odaklanmak zorunda. Bütün dünyada görüyoruz ki; bu trendleri uygulayan ülkeler hayata geçirdikleri projelerle daha yaratıcı bir anlayış geliştiriyor ve daha yaratıcı işler ortaya koyuyor” dedi.

Radjou: “Hindistan’da doğduğum için tutumluluk DNA’ma işledi”

Navi Radjou ise panelde, tutumlu inovasyon modelini ve bu modeli geliştirirken nelerden ilham aldığını anlattı. Radjou, “Hindistan’da suya erişim olmayan bir yerde doğdum. Dolayısıyla tutumluluk DNA’larıma işledi ve kavramın oluşmasında da büyük ölçüde etki sahibi. Tutumlu inovasyon ile inovasyona tutumluluğu enjekte ederek büyümeyi sürdürmeyi ve çevresel duyarlılığı artırmayı hedefliyoruz. Bu kavram ile düşük maliyetli, sürdürülebilir ürünlerle toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya, basit ama etkin çözümler üretmeye odaklanıyoruz” dedi.

Düşük maliyetle yüksek değer üretmek mümkün

Radjou, beraberinde getirdiği ısıtıcılı bir çocuk taşıma çantasını katılımcılara göstererek, bu çantanın özellikle erken doğan bebeklerin vücut ısısının sabit tutularak taşınmasına olanak verdiğini anlattı. Bebeğin vücut ısısını 6 saat boyunca sabit tutmayı sağlayan bu çantanın geçtiğimiz yıl 200 bin bebekte kullanılan çözümlerden biri olduğunu kaydetti. Birim maliyeti 100 dolar civarında olan bu çantanın Batı’daki küvöz maliyetinin yaklaşık altıda biri olduğuna dikkat çeken Radjou, bu çözümün düşük maliyeti ve yarattığı yüksek değerle tutumlu inovasyonun pratik bir örneği olduğunu dile getirdi.

Radjou: “Türkiye, tutumlu inovasyon örneği olabilir”

Türkiye’de insanların kaynakları optimum düzeyde kullandığını belirten Radjou, “Türkiye’de insanlar tutumlu inovasyon mantığında yaşıyor. Kısıtlı kaynak kullanarak refah oluşturulabiliyor. Bu yönüyle Türkiye tutumlu inovasyon örneği olmaya çok yakın. Büyümekte olan ekonomiden gelişmekte olan ekonomiye doğru yol ayrımında olan Türkiye’nin insani kalkınmaya odaklanarak tutumlu inovasyon yaklaşımı geliştirmesi, entegrasyonu sağlayarak kilit bir rol üstlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Katılımcılar sanal gerçeklikle WAVE İnovasyon Sergisi’ni gezdi

TEB’in stratejik ortağı BNP Paribas’ın tasarladığı ve Paris, Milano ve San Francisco gibi dünyanın önde gelen şehirlerinin ardından ilk kez Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Aralık ayında üç günlüğüne İstanbul’da ziyarete açılan WAVE İnovasyon Sergisi, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde de sanal gerçeklik teknolojisiyle katılımcılarla buluştu.

Tutumlu inovasyonun somut örneklerinin yer aldığı sergide, dünya genelinde etkili olan ve geleneksel rollere meydan okuyan ortak yaratım, maker hareketi, paylaşım ekonomisi, döngüsel ekonomi ve katılımcı ekonomi olmak üzere beş ana akım ele alındı. Daha az kaynakla daha çok şey üreten insanlığın ortak dehayla daha iyi bir dünya inşa edebileceğini öngören yeni inovasyon anlayışına yönelik örneklerin yer aldığı sergi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türk iş dünyasının önemli isimleri tarafından da ziyaret edildi.