Domino’s Pizza, ödeme sistemleri firması Ingenico Group ile ortak yürütülen çalışma sonunda, GPS sistemi entegre edilmiş yeni yazarkasaPOS cihazlarını kullanıma soktu. Cihazın sipariş teslim anında sağladığı kolaylıkların yanı sıra, Domino’s Pizza yeni sistem ile siparişin şubeden çıkıp ilgili adrese vardığı ana kadarki tüm yolculuğunu da takip edebiliyor. Bu şekilde sipariş gönderilen yerin işyeri mi ev mi olduğu, siparişin kaç dakikada gittiği gibi veriler toplanabiliyor ve CRM verisi olarak kullanılabiliyor. Domino’s Pizza, operasyonel iyileştirmelerden yeni lokasyon seçimlerine kadar bu verilerden faydalanabilecek.

Teknoloji, ürün ve şube ile birlikte inovasyon yatırımlarına yılda yaklaşık 10 Milyon TL yatırım yapan Domino’s Pizza, sipariş sistemi için yeni bir uygulama geliştirdi. Çalışma kapsamında, elinde bulunan 1350 adet YazarkasaPOS cihazını GPS takip sistemi entegre edilmiş yeni nesil yazarkasaPOSlarla değiştirdi. Türkiye’de ilk kez bu teknolojiyi kullanan, Ingenico iWE280 isimli cihazlar sayesinde Domino’s Pizza, siparişlerinin kapıdan çıkıp müşteriye ulaşıncaya kadarki tüm süreçlerini detaylarıyla takip edilebiliyor. Firma, bu şekilde toplanan lokasyon, mesafe ve CRM gibi verileri inceleyerek, bundan sonra yer seçiminden operasyonel iyileştirmelere kadar pek çok kararını bu analizler ışığında verebilecek. Cihazın sipariş tesliminde sağladığı kolaylar da eklenince firma büyük bir verimlilik artışı sağlayacak.

Domino’s Pizza Tedarik Zinciri, Satın Alma ve Yatırımlar Direktörü Boran Uzun konuyla ilgili, “Domino’s Pizza, teknolojiyi tıpkı bir bilişim şirketi gibi aktif kullanan bir yapıya sahip. Yeni cihazlarımız teknik olarak beklediğimiz tüm özellikleri karşılıyor. Önceden müşterinin kapısına gittiğimizde motorcu tutarı giriyordu. Bu sistemde hesap yanlış yazılabiliyor ya da başka sorunlar çıkabiliyordu. Şimdi ise motorcu kapıda sipariş numarasını girdiği anda hem toplam tutarı hem de sipariş detayını tek tek görebiliyor. Ek olarak, motorcu kapıda müşteriye anket yapabiliyor veya hiçbir şey sormadan o adresin ev mi, işyeri mi olduğunu işaretleyebiliyor. Sonrasında bu veriler zenginleştirilerek CRM sistemimizde değerlendirmek üzere veri ambarımıza konuluyor. Şu ana kadar 150 bin noktadan, ev mi, işyeri mi, en çok hangi pizza çeşidini tüketiyor, oraya varmamız ne kadar sürüyor gibi veriler toplanmış durumda. Verisine ulaştığımız nokta sayısı önümüzdeki günlerde daha da çoğalacak” dedi.

Müşterilerin gizliliğine azami önem verdiklerini belirten Uzun, “Bu veriler kesinlikle kişilerle bağdaştırılmıyor ve kullanılmıyor. Gizlilik çok önem verdiğimiz ve sürekli yatırım yaptığımız bir konu. Yalnızca, ‘şu noktadaki müşteri Bol Malzemos tüketiyor’ ya da ‘pizzası şu kadar zamanda eline ulaşıyor’ gibi bilgileri kaydediyoruz. Kesinlikle o noktadaki kişiyi isim olarak bilmiyoruz. Ayrıca kişisel bilgilerin müşterinin izni olmadan kesinlikle saklanamayacağına yönelik yasaya uygun olarak hareket ediyor ve müşterilerimizin güvenliğine saygı gösteriyoruz” dedi.