Visa Europe’un 2015 yılı sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Visa Europe Güneydoğu Avrupa Bölge Genel Müdürü Berna Ülman 2015 yılının Visa Europe için finansal açıdan son derece başarılı geçen, Visa Inc’le tek çatı altında birleşme kararının açıklandığı önemli bir yıl olduğunu söyledi. Berna Ülman, “Gelirimiz yüzde 25 artarak 2,3 milyar Euro’ya ulaştı. Alışveriş harcamaları yüzde 7,7 artışla 1,58 trilyon Euro oldu. Visa markalı kart adedi 522 milyona ulaştı. Avrupa’da her 5,70 Euro’luk harcamanın 1 Euro’su Visa kartları ile yapıldı” dedi.

Visa tek çatı altında birleşiyor

Visa Inc. ve Visa Europe birleşmesinin toplam değeri 21,2 milyar Euro olarak açıklandı. Bu tutarın 16,5 milyar Euro’luk kısmı Visa Europe üyesi hissedar bankalarına yönelik ön ödemeyi, 4,7 milyar Euro’luk kısmı ise dört yıl sonra yapılacak koşullu ödemeyi içeriyor. 16,5 milyar Euro değerindeki toplam ön ödeme tutarı 11,5 milyar Euro nakit ve 5 milyar Euro’luk Visa Inc. imtiyazlı hisse senetlerini kapsıyor.

20160315014927

Berna Ülman, “Birleşme sonucunda Visa Europe üyesi hissedar Türk bankalarına da önemli bir değer yönlendirilmiş olacak. Bu gelişmenin, Türk bankalarının ödemelerde inovasyona yatırım iştahlarını artıracağına ve tüketicilerin değişen ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ortak projeleri hızlandıracağına inanıyorum” dedi.

Ülman, global tek bir çatı altında birleşmenin gereken finansal gücü ve operasyonel ölçeği sağlayacağını belirtirken yerelleştirme stratejisini güçlendirmeye devam edeceklerini ekledi.

Globalleşme ve dijitalleşme ödemelerde sınırları ortadan kaldırıyor

Globalleşmenin bir sonucu olarak insanların her zamankinden daha fazla seyahat ettiğini vurgulayan Berna Ülman geçtiğimiz yıl Avrupalıların Visa kartlarıyla kendi ülkelerinde yaptıkları harcamaların yüzde 6 oranında arttığını, kendi ülkeleri dışındaki harcamaların ise yüzde 17 arttığını belirtti. Bir yandan da dijital ortamlarda alışverişin hızla arttığını belirten Berna Ülman, “Kartların globalleştiği ve dijitalleştiği dünyamızda uluslararası ödeme standartlarına olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar artıyor. Visa, evrensel para birimi niteliği ile giderek vazgeçilmez hale geliyor” dedi.

Tokenization ile kart bilgilerinin güvenliği pekişiyor

Tokenization teknolojisinin ödemelerde güvenliği en üst düzeye taşıyacağını belirten Berna Ülman, “Yüz yüze olmayan ortamlarda yapılan ödemeler artıyor. Geleceğin teknolojisi tokenization hizmetimiz, başta dijital olmak üzere tüm ödemelerde gerçek kart numarası yerine değersiz sembolik kart numarası yani ‘token’ üreterek güvenliği pekiştiriyor” dedi.

20160315015900

Avrupa’da temassız ödemeler günlük hayatın bir parçası oldu

Avrupa’da Visa kartlarının 3’te 1’inin temassız özelliğine sahip olduğu bilgisini veren Berna Ülman, “2015 yılında, Londra metro ve otobüslerinde yolculukların 4’te 1’i temassız kartlarla ödendi. Bu işlemlerin yüzde 90’ı ise Visa kartları ile yapıldı” dedi.

Türkiye’de yeni çıkan her 10 kredi kartından 8’i Visa logolu

Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ise, “Türkiye’de çok güçlü, başarılı bir yılı geride bıraktık. Pazardaki Visa markalı kart sayısı 88 milyon oldu. 2015 mali yılımızda toplam kullanım hacmi, yüzde 13 artarak ilk defa yarım trilyon TL’yi aştı. Alışveriş hacmi ise yüzde 15 artarak 256 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’de her 5 TL’lik harcamanın 1 TL’si Visa kartları ile yapıldı. 2015, liderliğimizi pekiştirdiğimiz bir yıl oldu” dedi.

Kartlı ödemeler dengeli ve sağlıklı büyüdü

Bireysel kredi kartlarının alışveriş hacmindeki artışın yüzde 11, banka kartları ve ticari kartların alışveriş hacimlerindeki artış oranının ise yüzde 29’ar olduğunu belirten Merve Tezel, kartlı ödemelerde sağlıklı bir büyüme yaşandığını ve bu dengeyi olumlu karşıladıklarını belirtti.

Tüketicilerin nakit kullanma eğilimlerinin giderek azaldığına dikkat çeken Merve Tezel, “Bugün, alışveriş harcamalarının yaklaşık yüzde 40’ı nakit kullanılmadan yapılıyor. Nakitsiz toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz” dedi.

20160315015714

Yurtdışı harcamalardaki kart kullanım hacmi yüzde 20 arttı

Dünya genelinde görülen uluslararası kart kullanım artışının Türkiye’de de gözlemlendiğini belirten Merve Tezel, “Türkiye’de çıkarılmış Visa kartlarıyla yurtdışında yapılan harcamalar yüzde 20 arttı. Bu, son 3 yılın en yüksek büyüme oranı. Türk kart sahipleri 30 yıldır dünyanın neresine giderse gitsin Visa kartlarını kullanarak ödeme yapabileceğini biliyor ve bu ihtiyaç giderek artıyor“ dedi.

İnovasyon artık rakam üretmeye başladı

2015 temassız ödemeler için gerçek anlamda bir sıçrama yılı oldu diyen Merve Tezel, “Yılın son dönemecinde temassız satış noktalarında büyük bir artış başladı ve terminal sayısı 300 bine ulaştı. Temassız Visa kart sayısı 8,5 milyonu aştı. Visa kredi kartlarının 3’te 1’i artık temassız özelliğine sahip” dedi.

Temassız ödemelerin yaygınlaşması ile mobil ödemeler için “nihayet gelecek geldi” diyen Tezel, “Temassız ödemeler için gerekli altyapı, teknoloji ve terminal yatırımları arttıkça, mobil ödemelerin yaygınlaşması için temel güçlendi. Artık pilot uygulamalardan bahsetmeyeceğiz. Bu yıl bir çoğumuz kartlarımızı cüzdanlarımızdan çıkarmadan cep telefonlarımızla ödeme yapabileceğiz. 2016’da 6 bankanın mobil temassız uygulamasının hayata geçmiş olmasını hedefliyoruz” dedi.

Tezel, hızlı büyüyen bir diğer alanın da e-ticaret olduğuna dikkat çekerek,“İşyerleri giderek alışveriş sitelerini mobil uyumlu hale getiriyor, alışveriş aplikasyonları geliştiriyor. Uygulamaların pek çoğunda, kart sahipleri artık kartlarını kaydedip her seferinde kart bilgilerini girmeden rahatlıkla alışveriş yapabiliyor. Bunların da desteği ile geçtiğimiz sene Visa kartlarıyla e-ticaret yüzde 37 büyüdü. Yani inovasyon artık rakam üretmeye başladı” dedi.

Uluslararası bir güven sistemi işletiyoruz

Merve Tezel konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ödemeler ekosistemi içerisinde yer alan tüm oyuncular yarattığımız sisteme güveniyor. Sektörün hız kesmeden büyümesinin ardında bu güven unsurunun rolü büyük. Bu güven, dijitalleşen ve globalleşen ödemelerin arttığı günümüzde daha da önem kazanan bir değer” dedi.