İnternet kullanıcılarının çoğu çevrimiçi haberleşme kanallarının güvenilir olmadığını düşünüyor ancak özel konuları konuşmak dahil düzenli olarak kullanmaya devam ediyorlar. Bu bulgu, Kaspersky Lab ve B2B International’in birlikte düzenlediği bir anketin sonucunda ortaya çıktı

Ankete göre kullanıcılar fotoğraf paylaşım uygulamalarının en güvenilir olmayan haberleşme aracı olduğunu düşünüyor: Türkiye’de katılımcıların %58’i bunları güvenli olarak görmüyor, %46’si mobil (sosyal ağlar dahil) anlık mesajlaşma uygulamalarına güvenmiyor, %51’i çevrimiçi VoIP çağrılarına güvenmiyor ve %46’ı video sohbet hizmetlerine güvenmiyor.

Aynı zamanda katılımcılar, sosyal medya mesajlaşma uygulamaları (%39), mobil mesajlaşma uygulamaları (%53) ve e-postalar (%8) ilk 3 en sık kullanılan çevrimiçi haberleşme aracı olduğunu belirtmiş. Erkekler, İnternet üzerinden sesli çağrıları kadınlara göre daha sık kullanırken (%17 – %14), kadınlar sosyal ağları daha sık kullanıyor (%41% – %35). Katılımcılara göre bu haberleşme araçları sadece evlerde değil, aynı zamanda halka açık alanlarda, yani iş yerinde ve hareket halindeyken de kullanılıyor.

Dahası, anket katılımcılarının %17’si en az bir kez elektronik haberleşme yoluyla özel fotoğraflarını veya video kliplerini paylaştıklarını söylemiş. Bu, erkeklerde (%21) kadınlara (%13) göre daha sık rastlanan bir durum. Kullanıcı ne kadar gençse, kişisel bir dosyayı web üzerinden paylaşması o kadar sık oluyor – bunu yaptığını bildiren katılımcıların en büyük bölümü (%23%) 24 ve altı yaş grubundan kullanıcılar.

Bu bulgular, katılımcılarının %35’inin kullandıkları uygulamalar üzerinden özel bilgilerini paylaştığını belirttiği bir İnternet farkındalığı anketinin sonuçlarıyla da onaylanmış. %13’ü daha da ileriye giderek kullanabilecekleri her cihazı kullanmaya hazır olduğunu söylemiş (kadınların %11’i, erkeklerin %15’i ve genç kullanıcıların yaklaşık %18’i). Sadece %28’i kişisel meselelerini çevrimiçinde tartışmadığını söylemiş (kadınların %31′, erkeklerin %26’sı ve 24 yaş ve altı grubun sadece %17’si).