FED’in faiz artırım tahminlerinin yıllık 4’ten 2’ye düşmesinin ardından, Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, “piyasalardaki en iyi yatırım araçları”nı değerlendirdi. FED’ in son toplantısında doların bu sene herkesin beklediği kadar değerlenmesine izin verilmeyeceği şeklinde piyasa algısı yaratmasının yatırımların ve paranın dolardan bir süreliğine uzaklaşmasına neden olduğunu kaydetti. Mergen “Dolarda bu sene 4 adet faiz artışı beklenirken bunun 2’ye inmesi ve son toplantıda da analistlerin beklentilerinin 1 tane faiz artışına iner gibi bir hal alması fonların yeniden gelişmekte olan ülkelerin uzun zamandır değer kaybetmekte olan borsalarına doğru akmasına yol açtı ve geçtiğimiz Şubat ayı başından beri süren çıkış hareketini destekledi. “ dedi.
Bu hareketin BİST-100 endeksine etkilerini değerlendiren Mergen, “Bizde son günlerdeki verilere bakılacak olunursa yabancı alımları hala yükselmekte. Göründüğü kadarıyla kısa vadede BİST-100’ de “82000-83400” bandında dinlenme ve kar realizasyonu yaşansa da fiyatlarda bilhassa önümüzdeki günlerde daha da aşağıya gidebilecek faiz ortamından yararlanabilecek bankaların liderliğinde yukarı yönde 88000-89000 aralığına doğru yükseliş devam edebilir. Bu çıkışın yanı sıra dünya ekonomilerdeki zayıf görüntüler ve büyüyememe problemlerine ek olarak sayıları giderek artan büyük Merkez Bankalarının eksi faize geçişi paranın biraz da altına yönelmesine sebep olacağa benziyor. Sn. Yellen ABD’ de faizlerin eksiye geçmeyeceğini belirtirken işlerin zora girmesi halinde tahvil alımlarına başlanabileceğini ve belki sıfıra yakın oranlara inilebileceğini belirtti.
Önümüzdeki günlerde BİST-100’ de 78000-80000 aralığında uzun vadeli olarak endeksi etkileyebilecek senetlerde pozisyon alınabilirken bonolarda faizlerde beklenen düşüşlerden de yararlanılabilir.” dedi.
Sert satışlar dövizde alım fırsatı olabilir
Döviz piyasasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birinin yabancı fonların yeniden Türkiye’ ye girişlerini artırıp artırmayacağı konusu olduğunu kaydeden Mergen “AB ile olan ilişkilerdeki ilerlemeler ve açılabilecek fasıllar, Türkiye’nin AB ile mültecilerle ilgili konuşmalar sırasında yaptığı anlaşma çerçevesinde yerine getirmesi beklenen şartlardaki ilerlemeler, hükümetin programında açıkladığı yapısal reformlardaki ilerlemeler ve de önem derecesi yüksek olan Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinin önümüzdeki aylarda ne yönde seyredeceğidir. Geçtiğimiz günlerde taraflar arasında dolaylı yönden de olsa bu küskünlük sonsuza kadar sürmez gibi yumuşama yanlısı mesajların dolaşmaya başlaması kısa vadede dövizde ( dolar-TL, euro-TL, sterlin-TL gibi ) değer kaybına sebep olabilir ama fiyatlar çok sert şekilde inerse alıma yönelik fırsatlar da yaratabilir. Dolar-TL’ de 2.75’ e yakın seviyelere inildiğinde, euro-TL’ de 3.10’ a yakın değerlerde kısa vadede alış yönünde yatırımcılar belirebilir.” diye konuştu.
Nasıl bir portföy oluşturmalı?
“Haziran ayında meclise sunulması düşünülen yeni anayasa taslağı üstündeki tartışmaların, Nisan ayının 19’unda TCMB başkanlığının süresinin dolması, Haziran ayı FED toplantısında her ne kadar son toplantıdaki demeçlere göre faiz artışı beklenmese de o zamana kadar gerek ABD gerekse Çin ve Avrupa’ dan gelebilecek verilere göre alevlenebilecek tartışmalar ve dolarda yaşanabilecek hareketlilik, İngiltere’nin AB’ den ayrılıp ayrılmamasına karar verilecek olan referandum süreci döviz cephesinde zaman zaman çıkışlara sebep teşkil edebilir.” diyen Mergen, yatırımcılara hisse, döviz ve altından oluşan bir portföy oluşturmalarını tavsiye etti.
Mergen, “Tüm bu gelişmeler eşliğinde önümüzdeki çeyrekte yatırımcılar bakımından bir portföy oluşturulacaksa 78000-80000 aralığında (düzeltme yaşandığında) kademeli olarak % 50’ ye varan hisse alımı, yukarıda belirtilen seviyelere inildiğinde %30 (% 10 dolar-% 20 euro) oranında döviz alımı ve % 20 oranında (1180-1200 dolar/ons) aralığında kademeli altın alımı (veya 106-108 TL aralığında gram altın) şeklinde değerlendirilebilir.” diye konuştu.