Uzun yıllar boyunca sürekli yükselen ivmeyle satış raporlarını gururla sergileyen Apple’ın başarı grafiği ilk kez düşüş gösterdi. 2016 yılı ikinci çeyrek mali sonuçlarını paylaşan Apple’ın gelirlerindeki düşüşün iPhone satışlarıyla doğrudan ilintili olduğu belirtiliyor. Hazırlanan rapora göre, Apple’ın ikinci çeyrek sonunda 50.6 milyar dolar gelir, 10.5 milyar dolar kâr elde etti. Bir önceki sene ise aynı raporda bu rakamlar 58 milyar dolar gelir ve 13.6 milyar dolar kâr olarak kayıtlara geçmişti. Bu verilerden yola çıkarak gelirlerin yüzde 22 oranında, kârın da yüzde 13 civarında düştüğü gözlemlenebiliyor. Apple hisselerindeki kazanç da 2.33’ten 1.90’a indi.

13 Sayısının Laneti

Rapor sonuçlarına göre son 13 yılını hep yükselen grafikle kapatan Apple, özellikle iPhone ve iPad ürüleriyle birlikte yükseliş trendini perçinlemişti. Son yıllarda artan rekabet ve bilhassa Çin’deki iPhone satışlarının azalması gelirlerdeki düşüşün en büyük gerekçesi olarak gösteriliyor. Apple’ın toplam gelirinin yüzde 65’ini oluşturduğu söylenen iPhone’un satış miktarının geçen seneye göre 61.2 milyon adetten 51.2 milyon adete düşmüş olması bunun en büyük kanıtı.

iPhone satışlarındaki düşüşün yanı sıra Çin’de iBooks ve iTunes’un da engellenmesiyle yüzde 26 oranında bir azalma daha yaşanmıştı. Gerek iPad gerekse Macbook satışlarındaki düşüş Apple’ın gelirlerini aşağı çeken kalemler arasında yer alırken Apple Watch’un tahminlerin üzerinde satış geliri elde etmesi ise Apple’ın tek avuntu kaynağı.