Otobüslerin birbiriyle konuştuğu, GPS ile ambulanslara geçiş üstünlüğünün sağlandığı, altyapı ve binaların daha az enerji kullanma konusunda uyarı sistemini işlettiği, yapay zeka destekleriyle olası şüpheli paketlerin tespit edildiği şehirler artık çok uzak değil. Kamu Teknoloji Platformu tarafından organize edilen Akıllı Şehirler Konferansı’nda geleceğin akıllı şehirlerinin nasıl olması gerektiği masaya yatırıldı ve Ankara’nın Türkiye için pilot akıllı şehir seçildiği açıklandı.
Şehirlerin öncelikli sorunları haline gelen güvenlik, ulaşım, trafik, enerji ve su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda en iyi çözüm olarak gösterilen akıllı şehirler, Kamu Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda mercek altına alındı. Ankara Rixos Grand Hotel’de 4 Mayıs 2016 tarihinde başlayan konferansta, sürdürülebilir ve yaşanabilir şehirler için en iyi fikirler iki gün boyunca uluslararası uzmanlar tarafından tartışılacak.
Ankara Pilot Akıllı Şehir Seçildi
Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl açış konuşmasında, ‘Akıllı Şehirler Dönüşüm Hareketi’ni bugün Ankara’dan başlattıklarını ilan etti. Bu konuda somut adımlar üzerinde çalıştıklarını söyleyen Akçıl projelerini de şöyle açıkladı: “Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Akıllı Şehirler Pilot Projesi’ni başlatıyoruz. Enerji, ulaşım ve güvenlik başlıklarında kamu-STK-özel sektör ortak yatırımıyla projeleri hayata geçireceğiz. IBM, Intel ve Google’ın desteğiyle Ankara’yı akıllı bir şehre dönüştüreceğiz. Bu projenin Türkiye için rol model olacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra Akıllı Şehirler Dönüşüm Portalı kuruyoruz. Bu portal sayesinde akıllı şehirlerle ilgili ihtiyaç duyulan her türlü veriye belediyeler ulaşabilecek.” Akçıl, akıllı şehirlere sadece teknoloji olarak bakmadıklarını, toplumun adaptasyonu, yasal çerçeve, finansman ve sürdürülebilirlik gibi farklı açılardan yaklaştıklarını da ifade ederek Kalkınma Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile akıllı şehirler konusunda ortak adımlar üzerinde çalıştıklarına değindi. Akçıl, dünyada bu konuda önemli bir otorite olan Smart City Council ile global bir iş birliği hazırlığında olduklarını da vurguladı.
Akıllı şehirlerle rekabet gücü artacak
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdemir ise dünya nüfusunun yüzde 51’inin kentlerde yaşadığına dikkat çekerek bu oranın 2050’de yüzde 70’lere ulaşacağını ifade etti. Artan hızlı kentleşmenin konut, trafik, işsizlik, çevre, sağlık, eğitim, asayiş gibi sorunların da artmasına neden olduğunu açıklayan Özdemir, bu konuların çözümü için akıllı şehirlerin öne çıktığını ifade etti. Ankara’nın akıllı şehir olma potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden ASO Başkanı, Türkiye’nin dünya kentleriyle de rekabet etmesinde akıllı şehir yatırımlarının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Kamu-özel sektör birlikte çalışmalı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise konuşmasında şehir nüfusunun artmasının sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Bu sorunları çözmek için bilim ve teknolojinin etkin kılınmasının önemli olduğunu ifade eden Çelik, akıllı şehirler konusunda kamu ve özel sektörün birlikte yeni adımlar atması gerektiğini bildirdi. Başlangıç noktası olarak alt yapı yatırımlarının tamamlanması gerektiğine işaret eden Çelik, akıllı şehirler sayesinde otobüsün durağa gelirken kaç yolcuyla geleceğinin bilineceğini, çöpün dolduğunu ikaz eden sensörlerin olacağını, enerji ihtiyacının öngörülerek kaynakların en efektif şekilde yönetilmesinin mümkün olacağını söyledi.
Akıllı şehirler birer kalkınma aracı
Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, “Kentleşme ve teknoloji anlamında akıllı şehir yaklaşımı Bakanlığımız tarafından kalkınma aracı olarak görülüyor. Sağlık, ulaştırma, bina, afet yönetimi gibi alanlarda akıllı şehir uygulamalarının yaygınlaşmasının Kalkınma Planı’nda önemli bir yeri bulunuyor” diye konuştu. Coşkun, vatandaşlara sunulan hizmetlerde sağlanacak iyileşmenin hem yerel ekonomiyi güçlendireceğini hem de küresel alanda da kentsel rekabet üstünlüğünü sağlayacağını ifade etti.
Ankara Akıllanıyor Trafik ve Otopark Sorunu Çözülüyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Özgür Güven ise Ankara Akıllı Şehir Pilot Projesi hakkında bilgi verdi. Özgür Güven, şu anda Ankara’da birçok veriyi elektronik ortama aktarabildiklerini ve bu şekilde şehrin alışkanlıklarını ölçebildiklerini ifade etti. Güven, Ankara Bilet ve elektronik bilet uygulamaları sayesinde günde 1 milyon vatandaşın toplu taşıma ile seyahat ettiğini, toplu taşıma araçlarının 7 bin durağa 700 bin kez uğradığını aktararak bu verileri akıllı şehir projesi sayesinde ulaşımın efektif kılınması için kullanabileceklerini söyledi. Akıllı şehir projesi sayesinde trafik yoğunluğunun hesaplanmadığı hiçbir caddenin kalmayacağını dile getiren Güven, mobil uygulamalara da bu hesaplamaların aktarılacağını bildirdi. Toplu taşıma optimizasyonu da yaptıklarını açıklayan Güven, böylelikle vatandaşların trafiğin en rahat olduğu güzergâh üzerinden en ideal araçla seyahat etmeye yönlendireceklerini ifade etti. Ankara’nın önemli sorunlarından biri olan otopark sorununa da akıllı çözümler getireceklerini belirten Güven, vatandaşların boşluk oranına göre otoparklara yönlendirecek sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Şüpheli paketlere son
Güvenlik konusunun da öncelikli gündem maddeleri olduğunu bildiren Özgür Güven, yapay zeka desteğiyle şüpheli paketlerin tanımlanabileceğin ve kimler tarafından bırakıldığının tespit edilebileceğini açıkladı. Kamu Teknoloji Platformu ile hayata geçirecekleri Ankara Akıllı Şehir Pilot Projesi’nin birinci fazında; hava durumu yönetimi, Coğrafya Bilgi Sistemi sayesinde tarım hayvancılık alanlarını belirleme, park ve şerit ihlallerinin tespit edilmesi konularının yer aldığını söyleyen Güven, projenin ikinci fazda ise trafik yoğunluk tahmini, olay-kaza tespiti, toplu taşıma ihtiyaç analizinin yapılacağını açıkladı.