Odeabank, uluslararası finans kuruluşlarından ve Lübnan merkezli ana hissedarı Bank Audi’den finansman desteği alarak sermayesini 1 milyar TL artırıyor ve kendisini bir sonraki büyüme evresine taşıyacak hamleyi gerçekleştiriyor.
Dünya Bankası Grubu’nun üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC), IFC Finans Kurumları Büyüme Fonu (IFC FIG Fonu) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Lübnan merkezli Bank Audi’nin Türkiye’deki iştiraki Odeabank’ın 1 milyar TL’lik sermaye artırımına katılarak Banka’ya hissedar oluyor.
Sermaye artırımının sağlayacağı ek finansal imkanlar Odeabank’ın, Türkiye’deki reel sektöre sağladığı finansmanı genişletmesine, büyük ölçekli altyapı projelerini fonlamasına ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ihtiyaç duydukları finansmana daha kolay ulaşmalarını sağlamasına katkıda bulunacak. Odeabank ayrıca, yeni teknolojilere yatırım yaparak dijital bankacılık ağını güçlendirmeyi ve Türkiye’de hiçbir bankacılık hizmetinden faydalanmayan yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşmayı da hedefliyor.
Odeabank’ın sermaye artırımına IFC 110 milyon dolara, EBRD ise 90 milyon dolara eşdeğer Türk Lirası katkı sağlıyor. IFC’nin toplam 110 milyon dolarlık katkısının 38.5 milyon dolarlık kısmı IFC FIG Fonu tarafından sağlanıyor. Odeabank’ın toplam 1 milyar TL’lik sermaye artırımının kalan kısmı ise ana hissedar Bank Audi ile birlikte, önde gelen Orta Doğu’lu yatırımcılar tarafından temin edilecek. Sermaye artırımı sonrasında Bank Audi, yüzde 75’in üzerinde pay ile Odeabank’ın en büyük hissedarı olmaya devam edecek.
Sermaye artırımı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) onayı gibi yasal mevzuatın öngördüğü onaylara ve diğer mutat koşullara bağlı olarak tamamlanacak.
Odeabank, 2012 yılı sonlarına doğru, Orta Doğu ve Avrupa’da yatırımları bulunan Lübnan’ın en büyük bankası Bank Audi’nin %100 iştiraki olarak Türkiye’deki faaliyetlerine başladı. Odeabank, hızlı büyüme performansı sergileyerek sadece 3.5 yılda Türk bankacılık sektörünün önde gelen oyuncularından biri olmayı başardı. 2016 Mart ayı konsolide olmayan bilanço verilerine göre, Türkiye’deki özel bankalar arasında mevduat büyüklüğü bakımından sekizinci, toplam kredi büyüklüğü bakımından da dokuzuncu sıraya yükseldi. Haziran 2016 itibariyle Odeabank, 16 şehirde 56 şubesi ve 1.500’ün üzerinde çalışanıyla faaliyetlerine devam ediyor.
Bank Audi Grup CEO’su ve Odeabank Yönetim Kurulu Başkanı Samir Hanna, “EBRD, IFC ve diğer yatırımcılara, Odeabank’taki yeni ortaklarımız olarak ‘hoş geldiniz’ diyoruz. Odeabank’ın büyük ümit vaat eden Türk bankacılık piyasasındaki yeni büyüme safhasını heyecanla bekliyoruz. Son yıllarda Türk bankacılık sektöründe gerçekleşen en büyük sermaye artırımı olan 1 milyar TL’lik bu sermaye artırımı, Bank Audi’nin, Odeabank ile Türkiye’de gerçekleştirdiği sıfırdan yatırımın başarısının bir ispatı niteliğindedir. Bank Audi’nin gelecekteki büyümesinin önemli dayanaklarından biri olan Odeabank’ın gelişimine katkı ve bağlılığımız devam edecektir” dedi.
Odeabank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özkaya ise “IFC ve EBRD gibi iki saygın ve prestijli kuruluşun, diğer yatırımcılarla birlikte Odeabank’a duydukları güven, bizim için büyük önem taşımakta ve bizi yüreklendirmektedir. Bu sermaye artırımı ile Türkiye ekonomisinin gelişimine katkıda bulunacak altyapı yatırım ve projelerine kredi desteğimizi arttırma olanağı bulacağız. Bu özsermaye yatırımı aynı zamanda Türkiye’deki istihdamın yüzde 70’ini oluşturan ancak kredilerin sadece yüzde 30’undan faydalanabilen KOBİ’lere destek vermemizi sağlayacak” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Şube ağımıza, dijital bankacılık kanallarımıza ve teknolojiye yatırım yaparak, yüksek rekabete sahip Türk bankacılık piyasasının ilk 10’undaki en genç banka olarak, kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel müşterilerimize en yüksek kalitede hizmet vermeyi sürdüreceğiz.”
Hem IFC hem de EBRD daha önce Odeabank’a KOBİ finansmanı ve ticaretin finansmanı faaliyetleri için kredi sağlamıştı. IFC Financial Institutions Group’un Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Manuel Reyes-Retana, “Küçük işletmelerin sermayeye ulaşımını sağlamak, onların potansiyellerini açığa çıkarmanın yanı sıra yeni istihdam imkanları da yaratır. Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ’ler, çoğu zaman potansiyellerini gerçekleştirmekte güçlük çekiyorlar. Odeabank ile ortaklığımızı daha da derinleştirerek bankacılık hizmetlerini yenilikçi ve teknolojik çözümlerle Türkiye’nin her yanına yaymak konusundaki gayretlerine destek veriyoruz” diye konuştu.
EBRD Finansal Kurumlar Genel Müdürü Nick Tesseyman ise şunları söyledi: “EBRD olarak Odeabank ile işbirliğimizi bir üst seviyeye taşıyarak bu genç ve dinamik Banka’nın hissedarı olmaktan gurur duyuyoruz. EBRD hissedar olarak Odeabank’ın, finansmana en çok ihtiyaç duyulan yerlerdeki, özellikle de büyük kentlerin dışında kalan KOBİ’lere ve kadınların yönettiği işletmelere yönelik kredi olanaklarının genişletmesine yardımcı olacak. Odeabank’a hissedar olmamızı sağlayan bu yatırım, Türk bankacılık sektöründe Fibabanka’nın azınlık hisselerinin sahibi olmamızı sağlayan yatırımımızdan sonra IFC ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ikinci ortak yatırımımızı teşkil ediyor.”
Bank Audi’nin finansal danışmanlığı münhasıran J.P. Morgan tarafından yürütülürken, İngiliz Hukuku alanında hukuki danışmanlığını Dechert, Türk Hukuku akanındaki hukuki danışmanlığını ise Bilgiç Avukatlık Ortaklığı üstleniyor. IFC ve EBRD ise İngiliz Hukuku alanında hukuki danışman olarak Clifford Chance ile çalışırken, Türk Hukuku alanında hukuki danışman olarak Yeğin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı ile çalışıyor.