Mobil finansal hizmetler teknolojik gelişmelerin etkisiyle son 10 yılda kayda değer bir yükseliş gösterdi. Mobil finansal hizmetlere yönelik artan ilginin kaynağı erişim ve kullanım kolaylığı. Mobil para şu an dünya genelinde ülkelerin %85’inde kullanılıyor. 2015 yılı itibarıyla 19 ülkeyi birbirine bağlayan 29 sınır ötesi mobil para inisiyatifi bulunduğu belirtilirken, bu sayının gelecek yıllarda artması bekleniyor. Mobil finansal hizmetler her an kullanılabilir olması bakımından tüketiciler için giderek tercih edilen bir araç olma yolunda ilerliyor.
Mobil Bankacılık %96’ya Kadar Maliyet Tasarrufu Sağlıyor
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Mobil Finansal Hizmetlerin Yükselişi Raporu’na göre; mobil finansal hizmetlerin banka hesabı bulunmayan bir bireyden teknolojiyi yakından takip eden bir kullanıcıya kadar tüm ekonomik seviyelere sunabileceği bir değer bulunuyor. Mobil finansal hizmetlerin, fiziksel varlık göstermenin yüksek altyapı maliyetleri gerektirdiği ve düşük sermaye karlılığı getirdiği ülkelerde kitlelere hizmet götürülmesini sağlayabileceği öngörülüyor. Rapora göre; hizmet sağlayıcılar tüketicilere şubeler yerine mobil bankacılık kanallarıyla hizmet verdiklerinde %96’ya kadar maliyet tasarrufu sağlayabilir.
Mobil hizmetlerin finansal kuruluşlar için büyüme fırsatları sunduğunu dile getiren EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, “Mevcut hizmet segmentlerine bakıldığında mobil ödeme ve havalelerin öne çıktığını görüyoruz. Hem tüketiciden işletmeye hem de tüketiciden tüketiciye yapılan mobil ödemelere ilgi arttı. 2014 yılı itibarıyla dünya genelinde 89 ülkede toplam 255 mobil para hizmeti bulunuyordu. Tüketiciden işletmeye yapılan ödemelerde kullanıcı sayısının ise 2019 yılında 2 milyara ulaşması bekleniyor. Ancak bu buzdağının yalnızca görünen kısmı; mobil ödemeler barındırdığı potansiyel bakımından işletmeden işletmeye, işletmeden tüketiciye, devletten işletmeye ve devletten tüketiciye olmak üzere tüm ödeme hizmetlerini dönüştürecek bir dijital dönüşümü de beraberinde getirecek. Mobil ödeme hizmetlerinin kullanımının, mali olarak kolay karşılanabilir olması bakımından özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde önümüzdeki dönemde giderek artış göstermesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Mobil ödeme kullanıcı sayısının 3 yılda %47 artması bekleniyor
EY raporuna göre; mobil ödeme kullanıcı sayısında 2019 yılına kadar %47’lik bir artış yaşanacak. Diğer hizmet alanlarına yönelik ilgide de istikrarlı bir yükseliş kaydedildiğinin belirtildiği raporda, mevduat, krediler, mikro finansman ve sigortacılık gibi segmentlerde mobil ödeme kullanımının ivmelendiği ifade ediliyor. Rapora göre; mobil kredilerde verilen hizmet sayısında 2014 yılında %50 artış görüldüğünün vurgulandığı raporda, şu an küresel olarak 10 milyon mobil tasarruf hesabı bulunduğu ifade ediliyor.
Mobil hizmetler maliyetleri düşürüyor
Küresel mikro sigortacılık piyasasının 4 milyar bireyi kapsadığı tahmin ediliyor. Ancak pek çok geleneksel hizmet sağlayıcı için düşük değerli poliçelerin satışı ve yönetiminin yüksek maliyetli olması dolayısıyla mobil tabanlı hizmetlerin maliyetleri büyük ölçüde düşüreceği ve düşük gelirli müşterilere destek sağlayacağı öngörülüyor. Öte yandan rapora göre; mobil mikro finansman hem finansal kurumlar hem de banka dışı kurumların küçük ölçekli kredi hizmetlerinde müşteri tabanını genişletmesini sağlayacak.