80 firmadan 150 temsilcinin katılımıyla gerçekleşen e-Dönüşüm zirvesinde, 2017 yılında hayata geçirilecek e-İrsaliye ve İhracat Faturası uygulamaları masaya yatırıldı. Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Kiraz ve GİB Elektronik Defter ve Belge Yönetim Müdürü Engin Uysal sunumları ile en yeni uygulamalara yönelik merak edilenlere cevap verdi.
Gümrük işlemleri kapsamında olan İhracat ve Tax Free Faturaları ile e-İrsaliye konularına yönelik sunumları Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Kiraz ve GİB Elektronik Defter ve Belge Yönetim Müdürü Engin Uysal gerçekleştirdi. Yeni uygulamaların yasal ve operasyonel işleyişi hakkında bilgi edinen katılımcılar, daha sonra FIT Solutions’ın bu uygulamalar için geliştirdiği yeni çözümlerden beklentilerini paylaştılar.
e-İrsaliye uygulamasına 2017’de geçiliyor
e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-Bilet uygulamalarına ek olarak, zorunluluk esası olmadan 1 Ocak 2017 yılında hayata geçirilmesi planlanan e-İrsaliye çözümü, kağıt irsaliyeleri dijital süreçlerle taşıyacak. Engin Uysal bu uygulamayı, “e-İrsaliye, veri format ve standardı GİB tarafından belirlenen, 213 Sayılı VUK gereği bir irsaliyede yer alması gereken bilgileri barındıran, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir. e-İrsaliye yeni bir belge türü olmayıp, kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahip olacak. Uygulama e-Fatura uygulamasında olduğu gibi kapalı bir sistem olarak hayata geçecek. Bu kapsamda yalnızca uygulamaya dahil olanlar birbirlerine elektronik ortamda irsaliye düzenleyebilecekler” sözleriyle anlattı.
İhracat faturaları mobil araçlarda da kullanılabilecek
Abdullah Kiraz, ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasından yararlanmak isteyenlerin, e-Fatura sistemine kayıtlı olmaları gerektiği bilgisini paylaştı. Buna göre mükelleflerler, düzenleyecekleri ihracat faturalarında alıcı bilgisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak belirtecekler. Böylece düzenlenen faturalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde görünecek. Bu uygulamaya geçebilmek için gerekli entegrasyon işlemlerinin tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Kiraz ayrıca, “İhracatta mükelleflerin karşılaşabileceği özellikli durumlar ve sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınması gerekliliği, uygulamanın mobil araçlar vasıtasıyla da kullanımını önemli hale getirmektir. Bu kapsamda GİB Portal uygulaması yeterli mobiliteye sahip olmadığından ihracat işlemlerinde e-fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere hizmet veremeyecektir” dedi.