Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de fintech ekosisteminde 50’ye yakın oyuncu bulunuyor. Statista’nın verilerine göre ise Türkiye’de fintech pazarının her yıl yüzde 19’luk büyüme kaydetmesi bekleniyor. 2016 yılı sonu itibariyle Türkiye’deki fintech pazarının 19,6 milyar Dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Finansal bilinci artan tüketicilerin beklentileri de yükseliyor. Tüketiciler her yerden, kolayca erişebilecekleri uygun, güvenli, hızlı ve kullanımı kolay finansal hizmetler almak istiyor.

Dünya genelindeki fintech işlemleri, son üç yılda 20 milyar Dolar’ın üzerine çıktı. Tahminleri aşan bu işlem hacmiyle tüketicilerin olduğu kadar yatırımcıların da ilgisini çeken fintech’ler küresel finans kuruluşlarının bakış açısını da değiştirmiş durumda. Bankaların dijital dönüşüm kapsamında gerçekleştirdikleri yeniden yapılanma çalışmaları ve fintech’lerle yaptıkları işbirlikleri dikkat çekiyor. Bankaların çok yakın gelecekte alternatif kanallara, dijital ve mobil bankacılığa, robot asistanlara yatırım yapmaları bekleniyor. Finansal teknoloji alanında yaşanan yeniliklerin ödeme dünyasını dönüştüreceği öngörülüyor.

para_transferi

Dijital dönüşüm ve mobilite bankaları işbirliğine zorluyor

Dijital dönüşüm, hayatın her alanında vatandaşa dokunuyor. Mobil kullanıcıların artması ve kullanıcıların daha fazla kişiselleştirilmiş, kolay kullanım sunan hizmetler beklemesi, bankaların yenilikçi teknolojilere yatırım yapmalarını zorunlu kılıyor. Küresel finans kuruluşlarının son dönemde izledikleri küçülme politikaları, kendini ispatlayan fintech oyuncuları ile işbirliği yapmalarını da beraberinde getiriyor. Fintech şirketleri, bankalar tarafından yeni hizmet ve çözüm sunma bağlamında vazgeçilmez bir ortak olarak görülüyor. Diğer dikkat çeken konu ise fintech’lerin coğrafyalara göre değişen özellikleri. Avrupa’da fintech’lerin amacı verimliliği artırıp maliyetleri azaltmakken, Asya’da yer alan bazı ülkelerde ise henüz banka hesabı dahi olmayan kullanıcılara özel hizmetler veriliyor. Türkiye’de unbanked (banka sistemi dışındaki kullanıcılar) ve finansal okuryazar olmayan kitlenin yüzde 40 seviyelerinde olduğu görülüyor.

Fintech dünyası sadece üç ayda 9,4 milyar Dolar yatırım aldı

Bankaların çok yakın gelecekte alternatif kanallara yöneleceğini, dijital ve mobil bankacılık gibi hizmetler için fintech’ler ile işbirliği yapacaklarına dikkat çeken CMT Genel Müdürü Onur Baran Çağlar, “Denetim ve danışmanlık şirketlerinden KPMG’nin raporuna göre, yalnızca 2016 yılının ikinci çeyreğinde fintech firmalarına yapılan küresel yatırım 9,4 milyar Dolar. Son günlerde bankaların mekân ve personel giderlerinden tasarruf elde edebilmek için aldıkları tedbirleri dijital dönüşümün bir parçası olarak okumak mümkün. Bankalar, yeni nesil kullanıcılara ulaşmak için her türlü kanalı değerlendirmeleri gerektiğinin farkında. Bu alanda gerek küresel gerekse yerel bazda fintech kuruluşlarının önemli bir fonksiyonu mevcut. CMT olarak, yeni teknoloji altyapımızla rakiplerimize oranla yüzde 40 maliyet tasarrufu sağlıyor, 23 saniyelik işlem hızı ile kendimizi farklı bir yere konumluyoruz. Bankalar başta olmak üzere tüm finans sektörü oyuncularıyla işbirliği yaparak yenilikçi hizmetleri müşterilere ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize Antalya’ya yatırım yaparak başladık, diğer illere de yatırım yapacağız.” dedi.