Bir grup öğrenci, Facebook’un son dönemde bir hayli başını ağrıtan, Mark Zuckerberg’in bile çözüm bulmakta zorlandığı “sahte haber” sıkıntısını iki günden kısa sürede çözmeyi başardı. Princeton University’de yapılan bir hackathon etkinliğine katılan dört öğrenci, Anant Goel, Nabinta De, Qinglin Chen ve Mark Craft, yarışmada çözümü istenen Facebook’taki sahte haber kaynaklarını gerçeğinden ayırt etme problemini 36 saatte çözümledi.
Kazanan ekibin ortaya koyduğu algoritma sayesinde Facebook’ta sahte ve gerçek haberler ayırt edilebiliyor ve buna göre otomatik olarak etiketleniyor. Öğrencilerin FiB adını verdiği bu sistem bir Chrome eklentisi olarak çalışıyor ve Facebook’ta paylaşılan linkleri bir dizi site dışı unsura bağlı olarak “doğrulanmış” veya “doğrulanmamış” şeklinde etiketliyor. Öğrencilerin geliştirdiği algoritma, kaynak bağlantının güvenilirliğini göz önünde bulunduruyor ve bahse konu haberi diğer haber kaynaklarıyla çapraz karşılaştırma yapıyor. Eğer haber kaynağı bu testi geçemezse, kullanıcılar aynı haberle ilgili daha güvenilir bir kaynağa otomatik olarak yönlendiriliyor.
Dört gencin geliştirdiği bu algoritma açık kaynak olarak yayınlanmış durumda. Ancak yüksek ilgi nedeniyle ara sıra erişim sorunu yaşanabiliyor. Bakalım Mark Zuckerberg ve Facebook yönetimi bu konuyla ilgili bir çalışma yapacak mı?