Londra, New York ve Silikon Vadisi’ni geride bırakan Çin, DBS ve Ernst & Young tarafından yayınlanan dünya fintech sıralamalarında liderliğe oturdu. Hükümetin teşvik edici politikaları ve kanun düzenlemeleri sayesinde Çin’de fintech ekosisteminin hızla geliştiğini kaydeden DBS İnovasyondan Sorumlu Yöneticisi Neal Cross, ülkedeki Alibaba, TenCent ve Baidu gibi milyar dolarlık teknoloji devlerinin de bu büyümeye katkı sağladığını belirtti ve ekledi:
“Çin’in fintech alanında gösterdiği gelişim hızı gerçekten dikkat çekici. Ülkenin fintech alanında yenilikleri göğüslemek için sandbox benzeri bir ortam sunması, güçlü bir yurtiçi pazarı ve uluslararası müdahalelerden etkilenmeyen sektör liderlerinin sürekli inovasyon için çalışmaları burada kilit rol oynadı.”
Çinli tüketicilerin dijital servis ve çözümleri benimseme yönündeki eğilimleri de ülkede fintech patlamasına zemin oluşturdu. Burada özellikle teknolojiyle barışık olan milenyum kuşağı öne çıkıyor.
Rapora göre Çin’deki tüketicilerin yüzde 40’ı yeni nesil ödeme yöntemlerini kullanıyor. Bu oran, örneğin Singapur’da, sadece yüzde 4 seviyesinde kalıyor. Ülkedeki kullanıcıların yüzde 35’i ise bankacılık dışı fintech hizmetleri üzerinden sigortacılık ürünlerini kullanıyor. Varlık yönetimi ve kredi konusunda da fintech ürünlerinin kullanımı diğer ülkelerle kıyaslanmayacak kadar yüksek seviyede.
Çin’de görülen hızlı şehirleşme ve devasa talebin bulunduğu bir pazarın yanı sıra, e-ticaretteki büyüme ve online/mobil penetrasyonundaki patlamanın ülkeyi özgün bir konuma yerleştirdiğini belirten EY Asya Pasifik Fintech Lideri James Lloyd, bu sayede ülkede ticaret, bankacılık ve finansal hizmetlerin daha zengin meyveler verdiğini dile getirdi.