Mali soruşturmalar ve kovulurcasına istifa eden bir CEO ile zor bir yıl geçiren fintech unicorn’u Zenefits, bir darbe de Washington eyalet mahkemelerinden yedi. Online İK yazılımlarıyla şirketlerin çalışan performansını yükseltmesini sağlayan Zenefits’in temel iş modelinde, sigorta satın alan müşterilerine bu İK yazılımını ücretsiz sunmak da mevcut. Ne var ki iki yıllık bir soruşturma yapan Washington Eyaleti Sigorta Müfettişi Mike Kreidler, Zenefits’e İK yazılımını ücretsiz dağıtmaya son vermesi talimatında bulundu. Kreidler’in vardığı sonuç; bu iş modelinin Washington eyaletinde aşırı indirimle rekabeti zedelemeyi yasaklayan teşvik yasalarını çiğnediği yönünde oldu.

Eyaletin teşvik yasasının gayet açık ve net olduğunu söyleyen Kreidler, “Herkes aynı kurala göre oynamalı” diye ekledi.

Zenefits, yazılımın temel işlevlerini ücretsiz sunsa da cazip olan özelliklerin çoğunluğu için ödeme alıyor. Bu ücretli özelliklere erişmek isteye şirketlerin Zenefits’i sigorta komisyoncusu olarak belirlemeleri gerekiyor.

Forbes haberine göre Zenefits bundan böyle Washington eyaletindeki müşterilerinden kullanıcı başına aylık 5 dolar ödeme alacak ve bu düzeni 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe koyacak. Aşırı indirimi önleyen bu tüzüğün, tüketicileri ayrımcı fiyatlardan korumak için tasarlandığını dile getiren Zenefits Baş Hukuk Müşaviri Josh Stein, “Ne yazık ki, Washington müfettişi, Washington’daki tüketicilerin fiyatlarını yükseltmek için bir tüketici koruma kanunu kullanmaya çalışıyor ve bu konuda onlarla aynı fikirde değiliz.”

Ekim 2016’da doğru lisanslama yapılmaksızın sigorta sattığı gerekçesiyle Zenefits’e 100 bin dolar ceza kesen Kreidler’in bürosunun yanı sıra California da aynı suçtan 7 milyon dolar para cezası vermeye hazırlanıyor.