Fransız patronlar bundan böyle mesai sonrasında personeline ulaşmakta güçlük çekecek. Fransa, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulamaya giren yeni çalışma yasası kapsamında 50 kişinin üstünde çalışanı olan her şirket için mesai sonrası e-postalar konusunda bir politika belirleme şartı koyarken, çalışanlara bu tür bir iletişimi görmezden gelme hakkı tanıyor.

Yasanın uygulanmaya başlamasıyla, iletişim çağının en büyük sorunlarından olan “her an bağlı” olma durumun, çalışanlara bağlantıda kalmama hakkı tanıyarak çözüme kavuşturulması bekleniyor. Yeni yasa, işverenlerin işle ilgili meseleleri çalışanların özel hayatlarına dahil etmesini önlemenin uygun yollarını belirlemesine karşın, şimdilik “bağlantıyı kesme hakkı”, işçilerle böyle bir anlaşmaya varamayan şirketler için herhangi bir cezai yaptırım belirlemiyor.

Bu gibi durumlarda işverenin yapması gereken, personelden mesai dışı saatler için beklentilerin ve onlara tanınan hakların net biçimde ifade edildiği bir tablo yayınlamaları. Dijital cihazların işle ilgili nedenlerden dolayı aşırı kullanımı, sağlıklı uyku alışkanlıklarının bozulması ve kişiler arası iletişimde diğer sorunlara neden olduğu söyleniyor. Psikologlar, sürekli işe bağlı e-postaların kontrol edilmesinin duygusal rahatlama için büyük engel teşkil ettiğini dile getiriyor.

Ekim ayında Fransız araştırma şirketi Eleas tarafından yayınlanan araştırma raporunda, ülkedeki çalışanların üçte birinden fazlasının mesai sonrası saatlerde çalışmak için cihazlarını kullandıkları tespit edilmişti. Benzer şekilde, çalışanların yüzde 60’ı bu gibi durumların önüne geçecek yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyor. İki yıldır üzerinde çalışılan bu kanun, devletler özelinde yapılan düzenlemelerin önemini gösteriyor. Benzer şekilde Volkswagen gibi özel şirketler de çalışan mutluluğunu ve verimliliğini sağlayabilmek adına mesai saatleri dışında şirkete ait cihazların kapatılması gibi kurallar uyguluyor.